Saturday, April 11, 2009

SURAT NIK AZIZ NIK MAT...

Terharu dgn keluhan YB:
Pimpinan UMNO tak mesra


(Surat YAB Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat, berikutan kritikan berkaitan menyebut ayat-ayat al-Quran oleh bukan Islam, di samping mengheret Mufti Perak Dato' Harussani oleh media arus perdana dan pimpinan UMNO)


9 April 2009

YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
Pejabat EXCO Negeri Perak
30000 IpohPERAK DARUL RIDZUAN.

Menemui YB Encik Nga dengan ucapan salam sejahteraYang Berhormat,Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengikuti isu di sekitar percubaan YB untuk mengenali Islam melalui pembacaan Ayat-Ayat Al-Quran dengan tekun. Saya juga terharu mendengar keluhan YB yang berbunyi “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan Al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.”Saya boleh memahami dan menyelami perasaan kecewa yang sedang melanda hati YB.

Mudah-mudahan dengan sikap “tidak mesra Umno” dan pemimpin-pemimpin Umno tentang kecenderungan masyarakat Tionghua dan India yang sihat ini, ia akan meningkatkan lagi kesedaran Non-Islam untuk lebih mengkaji, mendalami dan mengadakan forum serta wacana mengenai Islam dengan cara yang lebih meluas.Saya mempunyai sebuah impian. Dalam tempoh tidak berapa lama lagi mudah-mudahan akan muncul lebih ramai orang dari kalangan masyarakat Tionghua, India, Siam, Bajau dan Kadazan yang tampil menjadi Qari, Ustaz, Khatib dan Imam di seluruh negara.

Kalau Jenghiz Khan yang mengetuai tentera Moghul menyerang dan memusnahkan hampir seluruh Kerajaan dan tamadun Islam di Kota Baghdad, tetapi sempat ditebus semula keagungan Islam melalui cucunya yang bernama Aurangzeb yang menegakkan empayar Islam di India kemudiannya. Maka saya mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Islam akan kembali gemilang di negara kita melalui kaedah dan insiden yang hampir sama. Mudah-mudahan YB lah orangnya yang akan meletakkan batu asas pertama ke arah menyusun batu bata yang kukuh ini untuk terus bertumpang tindih.
Mari kita bina asas ini dengan mengatur langkah-langkah permulaan melalui seminar, muzakarah, muqabalah, dialog dan wacana. Tajuk-tajuk seperti “dimana tak kenanya Islam” atau “apa mesej al-Quran kepada orang bukan Islam” bolehlah difikirkan. Anggota panel boleh terdiri daripada tokoh-tokoh PAS, Umno, DAP, PKR dan pemimpin-pemimpin NGO, pensyarah serta pendakwah bebas. Ia boleh dijadikan sesi kuliah bersiri yang boleh dianjurkan di PWTC, di masjid-masjid, surau-surau, kuil-kuil dewan-dewan perhimpunan, di universiti-universiti, baik di IPTS atau IPTA.

Sekali lagi saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas kekuatan dan keberanian yang ada pada YB. Terus tekun dan beristiqamahlah dalam mengharungi ujian-ujian ini. Insya Allah saya seakan-akan sedang melihat sekerdip lilin yang bercahaya di hujung sana. Marilah kita sama-sama ke sana.* MEMBANGUN BERSAMA ISLAM

*(TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT)
Menteri Besar KelantanMerangkapMursyidul Am PAS

2 comments:

Anonymous said...

Memang tidak salah kalau orang bukan Islam nak mempelajari dan memahami agama Islam.

Kalau dia nak belajar bukan di-atas pentas politik. Dia boleh belajar dengan Tok Guru di-rumah Tok Guru sendiri bukan atas pentas politik.

Kan ini satu penghinaan terhadap kalam Allah.

Saya sangat tak faham macam mana orang boleh iktiraf tok guru seorang ulamak.

BAGI SAYA NIK AZIZ IA LAH "ULAR DALAM SEMAK" SERTA PENGKHIANAT AGAMA DAN MUNAFIK BESAR.

SARBAN AJE TINGGI TAPI ILMU TAK ADA
KALAU ADA PUN SIFAT-SIFAT MAZMUHMA.

Seladang said...

Pencacai umno memang semua tak faham. Hati tertutup otak beku! Yang mereka faham berapa hulur untuk buat kerja atau untuk undi! Mabuk! Berzina! Membunuh! Itulah yang mereka faham! Orang cakap Ketuanan Melayu dia cakap ketuanan Melayu tetapi mesti atas umno! Orang cakap Islam mereka cakap Islam tapi mesti atas umno! Ikut telunjuk gembala! Mereka lebih sikit dari lembu taraf maruahnya! Lembu makan rumput bersabit, mereka makan rasuah (politik wang). Cakap semua dalam mabuk wang! Inilah pencacai umno dulu kini dan tak mungkin selamanya kerana umno dah hanyut pada fikiran orang melayu yang cerdik! Mereka buat komen tapi tak berani tampilkan identiti! Dayus namanya!