Monday, May 18, 2009

LAPORAN DARI HARAKAHDAILY...


Hairan kenapa Najib tak saman:
11 akhbar luar negeri isu Altantuya

Timbalan Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Bachok Ustaz Nasharuddin Mat Isa melahirkan rasa hairan apabila Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak tak melakukan lawatan ke luar negeri setelah dua bulan menduduki jawatan berkenaan, kecuali Manado, Sulawesi dan Thailand. Katanya, sudah menjadi amalan Perdana Menteri sebelum ini selepas mengambil alih pentadbiran langkah pertama dilakukan mengadakan pertemuan dengan rakan-rakan sejawat di luar negara.

Bagaimana pun menurut laporan blog Harakahdaily, perkara itu tidak berlaku terhadap Najib kerana beliau berasa takut denan isu berkaitan dengan dirinya (kes pembunuhan Altantuya) sudah didedahkan dalam 11 akhbar antarabangsa. Ustaz Nasharuddin dalam ceramah perdana meraikan petugas negeri Selangor di Stadium Melawati, Shah Alam memberitahu, Najib boleh menaman akhbar-akhbar terbabit sekiranya beliau merasa benar, seperti dilakukan oleh Presiden Pas Tuan Guru Dato' Seri Hadi Awang kepada akhbar Daily Mirror di London.Turut berceramah Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin serta Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Mohamad Ali.

Katanya, akhbar tersebut secara terang-terangan mengaitkan Hadi Awang sebagai perancang beberapa siri pengeboman di United Kingdom termasuk sebuah pusat membeli-belah di Kent.
Beliau juga telah dituduh sebagai orang ketiga dalam pertubuhan Al- Qaeda, dan sedang di tahan di Guantanamo Bay. Menurut Ustaz Nasharuddin, Daily Mirror telah mengakui kesilapan di atas laporan palsu tersebut dan telah menyiarkan permohonan maaf tersebut di akhbar dan web mereka.

"Tetapi perkara ini tidak dilakukan oleh Najib, kenapa Najib tidak saman akhbar tersebut. Kalau Presiden PAS boleh saman satu akhbar, Najib ada 11 akhbar kalau menang banyak dapat...," katanya disambut sorakan hadirin. Justeru, menurut Ustaz Nasharuddin lagi, Najib bukan sahaja tak menyaman akhbar-akhbar berkenaan, sebaliknya tak ke luar negara termasuk juga ke Washington, tetapi sekadar menghantar Menteri Luar, Dato' Anifah Aman membuat kenyataan yang mengelirukan.

2 comments:

Seladang said...

Takut terbuka balut pekong !!!!!!

Seladang said...

PM buta perlembagaan! Yang dia tahu komisyen kapal selam!