Saturday, April 18, 2009

CATATAN ANWAR IBRAHIM...


Tahanan bebas dicanang:
Mangsa baru ISA disembunyi
(Kenyataan media Ketua Pembangkang Parlimen, Dato' Seri Anwar Ibrahim pada 18 April 2008 di Kuala Lumpur, mendesak dilakukan perubahan secara menyeluruh, di samping mempertikai penahanan ISA individu yang didakwa terbabit dengan JI)
Di sebalik pembebasan 13 tahanan ISA tempoh hari, kita dikejutkan pula dengan pendedahan Gerakan Mansuhkan ISA yang membuat aduan kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia(SUHAKAM) bahawa tiga lagi ditahan sejak bulan lalu (gambar atas, pusat tahanan ISA di Kemunting, Taiping). Mangsa terbaru ialah Abdul Matin Anol Rahmat yang ditahan pada 1hb April 2009, dua hari sebelum Dato Najib menjawat jawatan perdana menteri. Menurut aduan GMI, ketiga-tiga mereka ditahan kerana disyaki terbabit dengan Jemaah Islamiah.

Saya tegaskan kini bukanlah masanya mendendangkan halwa telinga politik. Jika mahukan Perubahan, laksanakannya, jangan lagi berdolak dalik. Pastikan Akta Keselamatan Dalam Negeri dimansuhkan dan maklumat tidak disekat serta suara yang berbeda tidak dibungkam.
Kepada rakan-rakan sekalian, Keadilan merupakan tiang paut yang boleh dikongsi bersama, walau berbeda ras, budaya dan agama.

Keadilan adalah fitrah yang menyebati dalam diri setiap insan. Firman Allah S.W.T dalam Surah Al A’raf ayat 29 berbunyi, “Katakanlah Tuhanku menyuruh berlaku adil (pada segala perkara).” Kerana itu apabila kita bersatu kerana ingin menegakkan Keadilan dan menentang kezaliman, makanya kita memepersatu kekuatan yang ada dalam setiap dari kita. Kekuatan inilah yang akan kita gembleng untuk melakukan perubahan yang menyeluruh.

(*Dato' Seri Anwar Ibrahim ialah Ketua Pembangkang Parlimen dan Ahli Parlimen Permatang Pauh. Dikenali sebagai aktivis pelajar dan aktivis belia pada dekad 1960-an dan 1970-an. Bekas Timbalan Perdana Menteri, beliau disingkirkan pada September 1998 yang dikatakan ianya membabitkan konspirasi ala Pateh Karma Wijaya di Melaka sekitar 1460-an).

1 comment:

Anonymous said...

Bodoh punya artikel.
anwar adalah ketua ops lalang. Eh, tak kan dah lupa kot.