Monday, April 20, 2009

DARI PEJABAT ANWAR...

Komisyen kapal selam:
RM510 juta tak membazir?

(Kenyataan media Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, di Penanti, Pulau Pinang 19 April 2009, mengenai kenyataan Dato' Seri Mohd Najib pembaziran wang rakyat mengadakan pilihanraya kecil)

Beberapa hari kebelakangan ini terpampang di muka hadapan media arus perdana bahawa umno-barisan nasional berkemungkinan tidak akan bertanding di pilihanraya kecil DUN Penanti.
Alasan yang diberi Dato Najib kononnya pemilihan ini akan membazirkan duit rakyat. Gesaan agar jangan membazir tidak terbatas pada pilihanraya sahaja, seharusnya ianya juga mengambil kira kaedah kempen, sogokan wang dan cambahan projek serta pesta. Amalan rasuah, komisyen, pesta-pestaan masih ketara dalam amalan pimpinan negara. Ini wajib dihentikan segera.

Isu Mohammad Fairus dan Penanti dijelaskan sendiri oleh beliau dalam kenyataannya. Inshaallah kita akan pastikan wakil yang dipilih nanti mampu menggalas tanggungjawab termasuk kekuatan menangani masalah masyarakat Melayu dan rakyat miskin lainnya. Maka seandainya Dato Sseri Najib jujur dengan perakuannya, umno wajar mengiktiraf hasrat rakyat Penanti dengan tidak mengemukakan calun.

Saya tidak menolak betapa pentingnya usaha membawa negara ini keluar dari kegawatan. Namun sikap hipokrit bukanlah caranya memulihkan ekonomi negara. Saya tertanya-tanya apakah dengan memberikan komisyen berjumlah RM 510 juta kepada Perimekar Sdn Bhd untuk pembelian kapal selam scorpene dan pemberian tender secara tertutup projek jalur lebar berdaya laju bernilai RM 11.31 bilion tidak membazirkan wang rakyat.

1 comment:

Seladang said...

Ianya tidak membazir kerana ianya disimpan (belum digunakan) untuk masa depan anak cucu agaknya!