Sunday, May 31, 2009

DARI LAMAN BLOG


Lemahkan semangat lawan:
Taktik lapuk kolonial British

Assalamualaikum,

Pelbagai taktik digunakan UMNO/BN bagi melemahkan semangat lawan sepanjang kempen pilihanraya kecil DUN Penanti dengan pengundian hari ini (31 Mei 2009) persis digunakan kolonial British pra merdeka sekitar dekad 1950-an. Ketika calon-calon berkempen misalnya pada pilihanraya 1955, kolonial British akan menghantar wayang jabatan penerangan (atau dikenali wayang penganda - sebenarnya propaganda) untuk mengganggu kempen. Bukan sahaja pada 1955, malah selepas UMNO/Perikatan berkuasa taktik sama digunakan di samping mengerah jentera kerajaan melakukan apa sahaja.

Ironinya, DUN Penanti UMNO tak meletakkan calon tetapi pasukan polis dan SPR melaksana tugas bagaikan mengikut skrip yang ditetapkan. Kalau pada 1999, Ezam Mohd Noor misalnya, dikenakan tekanan di bawah Akta Rahsia Rasmi, tetapi sekarang tak lagi diganggu untuk berkempen. Sebaliknya pimpinan PR dilaporkan dipanggil polis untuk sesi soal siasat yang membabitkan Akta Hasutan. Penggunaan kuasa kepolisan yang keterlaluan, bukan menakutkan orang ramai, sebaliknya menambahkan kebencian mereka terhadap UMNO/BN. Justeru taktik perang saraf kolonial British yang lapuk dan sudah lama berlalu, heh heh heh!

Pada 1987, UMNO begitu arogan mencabar Dato' Shahrir Samad apabila memberi sokongan terbuka kepada Tengku Razaleigh-Tun Musa Hitam. meletak jawatan seterusnya bertanding semula di kerusi Parlimen Johor Bharu. Dato' Shahrir menyambut cabaran tersebut, justeru UMNO terjelepoh jatuh ketika rakyat terlalu membencinya. Pada pilhanraya kecil 25 Ogos 1988 di Johor Bahru, Dato' Shahrir memperoleh 23,581 menewaskan calon UMNO Mas'ud Abdul Rahman sekadar 10,968 undi dengan majoriti lebih 12 ribu. Bagi menutup malu UMNO meminda akta pilihanraya, melarang wakil rakyat yang meletak jawatan bertanding semula bagi tempoh lima tahun.

Disebabkan pilihanraya kecil satu demi satu dimenangi BN pada dekad 1980-an termasuk di Parlimen Ampang Jaya, apabila Dato' Harun Idris juga tewas, UMNO terus berkokok, berkokok dan berkokok. Di Penanti barangkali UMNO berasa lega tak bertanding, tetapi menunggu pula DUN Manek Urai di Kelantan. Aduhai! Selepas ini tak tahu di mana lagi pilihanraya kecil, dan UMNO mahu tak mahu terpaksa juga bertanding. Kekelabutan di Perak sebenarnya sudah terjawab menerusi ucapan Dato' Seri Najib Tun Razak ketika merasmkan persidangan Wanita, Pemuda dan Puteri 24 Mac 2009 iaitu: 'Raja bertakhta tapi tak berkuasa!' isy isy isy!

-Pak Dharma

No comments: