Thursday, April 16, 2009

YASSINSALLEH DENGAN SKETSA...


Big Men Waterland:
Isteri meroyan, dibuang kerja.


Dia jual surat khabar lama dan dia pun belilah magnum, tak kena. Dia jual pakaian lamanya beli kuda, tak kena juga. Dia jual perabut lamanya beli toto pun tak kena juga. Dia minta tolong kawan-kawan, semuanya tak layan. Bayi nak susu, isteri meroyan, anak besar kat universiti, anak sedang kat sekolah, anak kecil kat tadika. Majikan tutup kilang, dia kena buang kerja. Api dah kena potong semalam, esok lusa airlah pulak. Nak menanak, beras tinggal segenggam. Di tv jiran sebelah live, Perdana Menteri baru angkat sumpah jawatan, tiba-tiba ketukan di pintu. 'Orang wellfare nak hulur bantuan,' agaknya dalam hati.


Di muka pintu dua anak muda bertali leher, berseluar jean, pakai baju belang-belang lantas menghulurkan buku: NAJIB TUN RAZAK vs TUKANG KACAU MALAYSIA. "Ambillah pakcik, kami bagi free." Esoknya di tepi pagar sekolah, Pakcik Chandran membungkus kacang putihnya dengan kertas buku yang banyak gambar-gambar Big Men Waterland. Gambar-gambar ada yang tersengih, ada yang menyeringai, ada yang senyum lebar. Selepas dibungkus kacang putih, kertas gambar-gambar tersengih, menyeringai dan senyum lebar dicampak ke tepi longkang. Ada yang dipijak dan ada yang disepak ke longkang. Padanlah!

(*Yassinsalleh ialah penyair dan bekas pendidik, pernah terbabit sebagai aktivis perfileman pada dekad 1980-an. Menang anugerah pengarah terbaik menerusi filemnya 'Dia Ibuku' pada Pesta Filem Malaysia dekad 1980-an. Sebelum itu filem pertamanya 'Potret Maria' dianggap pengkritik-pengkritik filem, sebagai kelainan daripada filem-filem Melayu selepas era Tan Sri P. Ramlee)

No comments: