Monday, June 22, 2009

SEKILAS PANDANG...

Ku Li lebih tahu 'kerajaan perpaduan'
Kalau dibanding dengan Hadi Awang

Assalamualaikum,


'Kerajaan Perpaduan' yang digembar gemburkan sebagai isu sensasi sekadar propaganda murahan yang diberi nilai baru bagi merancakkan pilihanraya kecil DUN Manek Urai di Kelantan Julai ini. Tetapi Tengku Razaleigh Hamzah masih membisu dalam isu 'kerajaan perpaduan', sekalipun beliau mempelopori ketika menawarkan diri untuk menjadi calon Presiden UMNO. Berikutan memperoleh satu pencalonan sahaja berdasarkan kuota 30% yang ditetapkan oleh perlembagaan UMNO, Tengku Razaleigh tercicir daripada persaingan, dengan Dato' Seri Mohd Najib memperoleh hampir 100% percalonan.

Daripada sumber dalaman UMNO juga, Tan Sri Muhyiddn sukar menewaskan Dato' Mohd Ali Rustam bagi jawatan Timbalan Presiden sekiranya tak berlaku isu 'politik wang' dan 'tindakan berpilih'. Ali Rustam dikatakan mempunyai network sama seperti Khairy Jamaluddin, justeru keputusan pemlihan Pemuda turut mempengaruhi pesaingan Ali Rustam-Muhyiddin. Selepas pemilhan UMNO berakhir, 'kerajaan perpaduan' yang dipelopori Ku Li juga turut menutup tirai. Sebalknya ketika pemilihan PAS, tak semena-mena pula Dato' Seri Haji Hadi Awang meminjam pendekatan yang dibuat oleh Ku Li. Entahlah!

Ku Li menampilkan isu 'kerajaan perpaduan', ketika Dato' Seri Anwar Ibrahim heboh dengan 'kerajaan alternatif' pada 16 September 2008. Barangkali 'kerajaan perpaduan' Ku Li berbeza pendekatan dengan 'kerajaan perpaduan' Hadi Awang, tetapi pimpinan UMNO seolah-olah lebih selesa dengan 'kerajaan perpaduan' Hadi Awang, di samping kurang yakin terhadap 'kerajaan 1Malaysia'. Bagaimanapun Ku Li masih berdiam diri dengan isu 'kerajaan perpaduan' sekalipun beliau lebih memahami isu 'kerajaan perpaduan' berbanding dengan Hadi Awang yang masih terkial-kial untuk menterjemahkan kepada aktivis PAS sendiri.

Berdasarkan penjelasan Setiausaha Agung PAS Dato' Mustapha Ali yang mahukan PR ikut sama dalam sebarang rundingan, amat nyata konsep 'kerajaan perpaduan' itu adalah bersumberkan idea Ku Li. Justeru pimpinan UMNO sepatutnya membawa Ku Li ikut sama bagi merealisasikan 'kerajaan perpaduan' bukannya bergantung harapan kepada Hadi Awang. Barangkali juga Ku Li mempunyai huraian yang lebih baik daripada Hadi Awang berlandaskan pengalaman beliau, sekalipun pimpinan muda UMNO menganggap tepoh jangka hayat politik Ku Li sudah sampai di penghujung. Meminjam kata-kata Sudin dalam filem 'Seniman Bjang Lapok' karya Tan Sri P Ramli: 'Belum try belum tau!':

-Pak Dharma.

No comments: