Monday, June 8, 2009

YANG TERSURAT & TERSIRAT

Kumpulan 'terbuka' kuasai PAS:
Bagaimana konsep kerajaan perpaduan?

Media arus perdana mewar-warkan Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak bersikap terbuka menerima konsep kerajaan perpaduan yang di 'test market' oleh Presiden PAS Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang. Kerajaan perpaduan itu kononnya membabitkan PAS dan UMNO, tetapi Najib mengakui tak berkuasa membuat keputusan. Beliau terpaksa mendapatkan pandangan pimpinan komponen yang lain. Sandiwara ini hampir sama pula dengan 1970, apabila Tun Razak juga mengaku tak berkuasa dalam isu kerajaan campuran.

Tun Razak juga menyifatkan kenyataan Tan Sri Abdul Samad Idris (ketika itu timbalannya di kementerian pembangunan luar bandar) sebagai kenyataan peribadi berkaitan kerajaan campuran UMNO-PAS. Heh heh heh! Tetapi Najib pula menyifatkan kenyataan Khairy Jamaluddin sebagai 'peribadi' dalam isu menyeru pengundi tak keluarmengundi di Penanti. Sebaliknya media arus perdana tak pula mewar-warkan ucapan dasar Presiden PAS itu mahukan dakwaan 'peribadi' Najib oleh 19 media asing di luar negara 'dibersihkan'. Astaga!

Sebaliknya Hadi dalam ucapan penangguhan di Muktamar PAS ke 55 di Stadium Melawati semalam (7 Jun 2009) menegaskan, sesiapa yang meninggalkan bantera itu (PAS), pastinya akan tenggelam. PAS disifatkan parti yang memperjuangkan Islam sebenar, tatkala suasana hari ini penuh dengan rasuah, kerosakan akhlak dan masalah ekonomi. Kini PAS katanya seperti dilaporkan http://www.harakahdaily.net/ , sudah diterima pelbagai pihak samda kawan mahupun lawan, samada Islam mahupun bukan Islam. Beliau juga menyatakan komitmen PAS adalah bahtera yang diakui lawan akan kekuatannya, selain akan tetap dengan bahtera tersebut juga.
Beliau turut menjelaskan beberapa isu membabitkan 'tahaluf siyasi' hari ini yang dilakukan PAS dalam mendepani politik nasional. Penubuhan Kelab Penyokong PAS disentuh selain persefahaman dengan pelbagai pihak dalam isu-isu tertentu ketika adanya krisis tertentu.
Sebelum ini Barisan Alternatif dan kini Pakatan Rakyat menjadi medan PAS bersepakat dalam kerjasama politik, katanya. "Allah memerintahkan supaya kita mengutamakan perdamaian kerana matlamat adalah untuk menyelamatkan manusia," ujarnya. Beliau turut menyatakan PAS tidak boleh menutup ruang kepada mana-mana pihak, sebaliknya terbuka untuk menerima semata-mata untuk memberi kebaikan kepada manusia.

Presiden PAS juga menyatakan, muktamar PAS kali ini berjalan baik "walaupun ada keriuhan tetapi tidak ada kekacauan". Beliau menyeru sidang muktamar meneruskan perjuangan dengan tema muktamar 'Islam Memimpin Perubahan'. Justeru ketika Najib mahukan UMNO 'Rebah atau Berubah'; Hadi pula menjelaskan 'Islam Memimpin Perubahan'. Apabila Hadi beritahu 'pintu terbuka', Najib pula bersedia menimbangkan - 'terbuka untuk menjemput Najib atau terbuka mengikut haluan Najib'?

No comments: