Saturday, March 28, 2009

SUARA HATI LEO A.W.S...UMNO TAK MAHU BINCANG PPSMI:
KUALITI PERWAKILAN KE PERHIMPUNAN


Salam afiat. Perhimpunan Agung UMNO dah berlangsung (24-28 Mac 2009). Tapi tak ada komen mengenai PPSMI @ martabat bahasa. Kecuali seorang perwakilan Kuala Terengganu. Mereka tak sentuhlihat isu bahasa penting @ berkait maruah bangsa. PRIMA termasuk Pak Dharma, Pak Yahaya, Dato' Kamal Amir, Profesor Dato' Dr Mohd Mansor Abdullah, Mohd Affandi Hassan, L Mankadir Shamsi dan lain-lain perjuangkan terus. Kami rakyat prolitar menyokong sahaja. Memang saya ikuti menerusi media Gerakan Mansuh PPMSI (GMP) yang dipimpin Dato' Hassan Ahmad, Dato' A Samad Said, Profesor Emeritus Dr Nik Safiah Karim dan ramai lagi; apalagi khabarnya mereka disoal siasat polis kerana sayangkan bahasanya sendiri, malah menikmati semburan gas pemedih mata dalam usia melewati 70-an.


Dengan pengkhianatan pemimpin UMNO dalam isu Bahasa Melayu, bagaimana anak-anak muda mahu menghormati kepimpinan mereka? Perhimpunan Agung UMNO tak bincang isu PPSMI, maknanya mereka menyokong bukan Bahasa Melayu menjadi bahasa ilmu. Mereka yang mahu kekebalan raja-raja Melayu dipulihkan dan mendaulatkan Bahasa Melayu tak menang untuk menjadi pemimpin UMNO. Justeru itulah kualiti perwakilan UMNO yang lebih bersifat 'kokok berderai-derai, ekor bergelmang taik'. Anak-anak muda Melayu berasa malu dengan sikap serta penampilan pemimpin UMNO. Demi perjuangan Bahasa Melayu, kita harap PRIMA akan terus menjadi benteng anak-anak muda. Harap kerjasama dengan GMP akan bereterusan hingga PPSMI lenyap dari bumi negara kita.


(*Dr Leo A.W.S penyair dan penulis muda dari Kelantan. Terbabit dalam penulisan sejak di sekolah menengah. Beliau sudah menghasilkan beberapa buah antologi sajak)

1 comment:

Seladang said...

Untuk hancurkan PPSMI kita berkempen kalahkan BN di 3 PRK!