Saturday, August 1, 2009

Polis bersenjata lawan orang awam tak bersenjata...

Pro tak bermakna disukai rakyat
Kerajaan akan ditentukan undi rakyat

Sabtu, 1 Ogos 2009

Terkini: 438 ditahan termasuk 37 wanita dan 38 kanak-kanak...

Buletin Utama TV3 jam 8.00 malam melaporkan, sejumlah 438 demonstrator ditahan termasuk 37 wanita dan 38 remaja dalam insiden polis bersenjata menggempur orang awam tak bersenjata. Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak pula berkata, mereka yang terbabit dalam demonstrasi sudah dinasihati jangan
teruskan demo. Maknanya, kalau ikut cakap UMNO walaupun ianya 'dengar cakap enggang, makan buah beluluk, dengar cakap UMNO terjun masuk lubuk!'.

Pro UMNO nak menunjuk-nunjukkan apa?
Sementara itu pro UMNO mendabik dada kerana berjaya sampaikan memo kepada baginda YDP Agong... ISA - Pro-ISA legal adviser Mohd Khairul Azamdin walks through police blockade at Istana Negara to hand memo to King. about an hour ago . Posted by Firdaus Omar. Dapat hantar memo sahaja. Kalau sekadar nak berheh heh heh, apa salahnya. 'Enam Jahanam' filem Tan Sri Dr P Ramlee, tentu orang pro UMNO tak faham apa-apa. Penyamun pun boleh bermuka-muka untuk jadi huh huh huh, orang ramai sokong kerana huh huh huh juga!

Lebih 20,000 orang berdemo...200 orang ditahan. Dr. Hatta dibelasah...Pejabat Agong PAS disembur water cannon..
Dr Hatta Ramli pimpinan PAS yang juga Ahli Parlimen, turut dibelasah. Alahai. Kalau Timbalan Perdana Menteri boleh lebam mata ketika dalam tahanan polis pada 1998, apa sangatlah dengan isy isy isy! Justeru rakyat perlu bersatu untuk menukar regim yang pongah, bobrok dan perongos.

Polis tunjuk kekuatan kepada siapa?
Mereka yang terbabit dalam demonstrasi, bukan golongan militan yang lengkap bersenjata. Tetapi sekadar menuntut menghapuskan perhambaan minda, sehingga sebahagian besar rakyat terus mewarisi kebangsatan sejak kolonial British, sekalipun sudah 52 tahun merdeka. Barangkali di tengah kumpulan demonstrator itu tak kelihatan Noordin Mat Top yang mampu menggegar, menggetar dan membebar!


Menjatuhkan imej negara:

TV3 mengakhiri Buletin Utama jam 9.00 malam menyebut, demonstrasi memberi imej buruk kepada negara; bukannya sistem kehakiman seperti video Linggam; bukannya kes kematian Teoh Beng Hock ketika dalam siasatan di pejabat PSRM, bukannya rampasa kuasa DUN Perak, bukannya janji jambatan di Manek Urai, bukannya kes wanita warga Mongolia dan dan dan...!

No comments: