Friday, May 8, 2009

MALAYSIA DI LUAR NEGERI


Imej 1Malaysia tercemar:
Maruah di luar negeri isy isy isy!
TV Antara di Indonesia melaporkan Menteri Besar Pakatan Rakyat, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa seramai 400 anggota polis telah menceroboh dan melakukan keganasan di dalam Dewan Undangan Negeri Perak semasa sidang DUN semalam (7 Mei 2009)termasuk memijak perut Ahli Dewan Undangan Negeri serta berlaku kasar terhadap ADUN OKU daripada Pakatan Rakyat.Antara anggota polis yang di bawa masuk ke dalam Dewan termasuk berpuluh-puluh daripada Cawangan Khas (Special Branch).

Speaker V. Sivakumar juga telah dihina dengan diheret dan dikurung dalam bilik stor DUN selama sejam.Bercakap pada sidang akhbar yang diadakan di Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Perak di Ipoh petang semalam Datuk Seri Nizar berkata setelah melihat apa yang dilakukan oleh Barisan Nasional dalam DUN yang membelakangi dan menodai nilai-nilai demokrasi. Di dalam negeri mungkin sahaja UMNO/BN boleh menangkis dakwaan terhadap kezaliman mereka, tetapi di luar negeri isy isy isy!

Sidang media Ir Mohamad Nizar turut dihadiri Pesuruhjaya PAS Negeri, Ustaz Ahmad Awang, serta pimpinan PAS seperti Drs Khalil Idham Lim, Dr Hatta Ramli, Dr Lo' Lo' Ghazali dan Salahuddin Ayub, memohon Sultan Azlan Shah membubarkan DUN sebagai penyelesaian adil dan seksama. Beliau yang juga Ahli Parlimen bukit Gantang berkata pimpinan Pakatan Rakyat akan segera turun ke padang untuk memberi penerangan dan penjelasan kepada rakyat mengenai insiden yang berlaku dalam DUN Perak.

No comments: