Thursday, July 30, 2009

H1N1 Semakin Serius Landa Negara

11 kem PLKN pula ditutup:
Rakyat terdedah kpd jangkitan

30/07/2009 1:35pm

PULAU PINANG 30 Julai — Selepas beberapa buah sekolah dan pusat pengajian tinggi ditutup sementara, 11 pula kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) di semenanjung diarah tutup setakat ini berikutan pelatihnya menunjukkan tanda-tanda jangkitan influenza A (H1N1). Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata penutupan kem itu melibatkan 4,500 pelatih dan kira-kira 200 petugas dan mereka diminta berada di rumah selama seminggu.
Beliau berkata semua aktiviti PLKN akan diadakan semua mengikut modul yang ditetapkan selepas semua pelatih dibenar kembali ke kem. “Kami akan ambil tindakan sama ke atas kem PLKN yang lain jika keadaan yang sama berlaku di kem-kem itu. Terdapat 87 kem di seluruh negara,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan petugas kem tentera Tun Razak di Bayan Lepas, di sini. Ditanya jumlah pelatih yang disahkan positif virus itu, Ahmad Zahid berkata:

“Kami tidak pasti berapa ramai yang dijangkiti tapi daripada maklumat yang saya dapat, tiada yang pulang dari dari luar negara, termasuk petugas kami”. Beliau meminta ibu bapa pelatih terlibat supaya tidak panik kerana kementerian akan mengambil tindakan drastik bagi mengatasi masalah itu. Ahmad Zahid juga berkata pertandingan akhir kem PLKN terbaik seluruh negara yang dijadual 19 Ogos telah ditunda. — BERNAMA

No comments: