Monday, August 3, 2009

Keganasan polis, keganasan UMNO...

Tak peduli sahabat mahkamah,
Sistem kehakiman di Malaysia?

Apabila polis menunjukkan kekerasan ianya melambangkan keganasan; justeru keganasan itu adalah mencerminkan keganasan UMNO. Dalam keghairahan polis memuaskan arahan pihak atasan memburu dan menangkap aktivis anti-ISA dalam perhimpunan aman semalam, akhirnya mengundang padah apabila mereka bertindak menahan seorang peguam yang sedang menjalankan tanggungjawab sosialnya kepada orang-ramai.Peguam dari Pusat Bantuan Guaman Kuala Lumpur, Puspawati Rosman, ditahan semasa mengedarkan risalah hak-hak tahanan polis di Masjid Jamek. - (Gambar, Puspawati dimasukkan ke kereta polis)

Peguam adalah sahabat mahkamah, apabila peguam terbabit dipercayai ditahan dalam operasi tangkapan rawak, bermakna polis tak menghiraukan sahabat mahkamah. Siapa lagi mahu dihormati bagi memelihara sistem kehakiman, kalau bukan mahkamah? Apabila polis bertindak sewenang-wenang terhadap sahabat mahkamah kerana mengikut kemahuan UMNO, di mana lagi rakyat boleh mendapat perlindungan sistem kehakiman?
Ketika dihubungi TV Antara, Puspawati berkata sewaktu memberikan penerangan kepada orang ramai mengenai hak mereka sekiranya ditahan polis.Ketika saya sedang sibuk mengedarkan risalah Majlis Peguam mengenai hak tahanan polis dan tiba-tiba datang sekumpulan polis datang mengerumuni saya dan bertanya apa yang sedang saya lakukan.Saya bagi satu risalah pada dia dan jelaskan, waktu itu hanya ada seorang polis wanita dan selebihnya lelaki. kemudian dia suruh saya ke balai untuk berjumpa pegawai tetapi saya mengatakan adakah saya sedang ditahan, kerana jika tidak saya tidak akan ikut. - (Gambar, seorang aktivis diheret oleh polis)

Sebagai orang yang tidak ditahan, ini adalah hak saya kerana saya masih seorang yang bebas," katanya.Menurut Puspa, polis berkenaan menuding jari dan mengugut untuk menahannya. Kekasaran penguatkuasa undang-undang ini bagaimanapun tidak dilayan Puspa. Semasa Puspa sedang menjelaskan situasi sebenarnya kepada polis terbabit, beliau tiba-tiba digari."Mereka kata awak hendak sangat saya tangkap kamu? Tangkap...tangkap...selepas itu mereka tiba-tiba menggari saya dan jurugambar yang saya syak sebagai SB ambil gambar saya dan memalukan saya di situ.Kemudian menarik saya ke seberang jalan di hadapan Masjid Jamek di mana terletaknya trak polis dan telah mengarahkan saya masuk ke dalam trak berkenaan," katanya.

Menurutnya, bagaimanapun beliau dibebaskan 15 minit kemudian selepas polis menyedari tangkapan itu salah kerana risalah Majlis Peguam yang diedarkan itu tidak ada kaitan dengan perhimpunan yang diadakan.Hari ini, di Ibu Pejabat Polis Daerah Bukit Jalil, polis telah bertindak di luar batas undang-undang dengan menahan mereka yang dipercayai peserta perhimpunan aman semalam melebihi 24 jam.Barisan peguam dari Khidmat Bantuan Guaman secara sukarela turun membantu selepas menerima laporan berhubung perkara ini. - TV Antara/www.biaqpila.blogspot.com.

No comments: