Friday, April 3, 2009

Bukit Gantang bersama Nizam Hamid...


UMNO gunakan isu 'derhaka':
Nizar makin popular kpd pengundi


Kempen berjalan lancar. Di sini UMNO tak menyerlah seperti pilihanraya kecil Permatang Pauh dan Kuala Terengganu. Semalam (2 April 2009) kawasan yang terlalu susah nak masuk sudah dapat ditembusi iaitu Kampung Trong Temerloh. Dato' Seri Anwar Ibrahim dapat masuk malam tadi setelah dua percubaan sebelum ini gagal. Isu UMNO mainkan ialah 'derhaka' khususnya kepada pengundi Melayu mengikut petugas local, ada kebimbangan isu 'derhaka' beri kesan kepada undi Melayu khususnya yang tua. Selain itu karikatur Nizar yang kononya alat Cina/DAP diedarkan dengan meluas. Saya juga mengesani Nizar seorang yang popular.

Hari ini (3 April 2009) khutbah Jumaat seluruh Bukit Gantang, temanya kesetiaan kepada raja dan negara. Taktik UMNO setelah mereka mainkan isu derhaka. Malang institusi masjid dipergunakan untuk kepentingan UMNO. Tetapi pengundi di Bukit Gantang masih ingat lagi bagaimana UMNO memperlekehkan Dato' Panglima Bukit Gantang Haji Abdul Wahab bin Tok Muda Abdul Aziz. UMNO tak hormatkan Dato' Panglima Bukit Gantang yang disukai oleh Sultan Perak. UMNO derhaka kepada Sultan Perak, kerana tak menghormati Dato' Panglima Bukit Gantang, MB yang dilantik baginda. Eloklah UMNO cermin diri sendiri!

(*Ahmad Nizam Hamid ialah peguam di Temerloh, Pahang. Beliau aktivis sosial dan pendeklamator puisi. Banyak menghasilkan sajak, di samping aktif bersama DPMP di Temerloh. Sebagai peguam, Ahmad Nizam peka dengan kemiskinan dan golongan prolitar)

No comments: