Tuesday, June 9, 2009

KENYATAAN MEDIA PKR:

Spekulasi dan andaian:
PKR menunggu penjelasan

(Kenyataan media Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail di Petaling Jaya, pada 8 Jun 2009, mengenai isu 'Kerajaan Pepaduan' yang membabitkan pimpinan PAS Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang dan Ustaz Nasharuddin Mat Isa, selepas berakhirnya Muktamar PAS pada 7 Jun 2009).

Saya bagi pihak Parti Keadilan Rakyat (KeADILan) merakamkan ucapan tahniah kepada Parti Islam SeMalaysia (PAS) kerana berjaya melangsungkan muktamar tahunan kali yang ke-55 di Shah Alam baru-baru ini. Syabas juga saya ucapkan kepada barisan pimpinan PAS yang baru sahaja terpilih di dalam muktamar tersebut.Muktamar PAS tahun ini menyaksikan isu kerajaan perpaduan menjadi perhatian umum. Pelbagai spekulasi dan andaian telah dibuat oleh pihak-pihak tertentu berikutan dari ucapan dasar Presiden PAS.

KeADILan berpendirian adalah sebaiknya untuk kami menunggu penjelasan dari pimpinan PAS (gambar hiasan, pimpinan PAS solat) berhubung isu kerajaan perpaduan mahupun sebarang bentuk perbincangan dengan Umno. Sungguhpun begitu, kami tidak menghalang mahupun mempertikaikan hasrat mana-mana pihak untuk berbincang isu-isu yang membabitkan kepentingan nasional. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengulangi komitmen KeADILan untuk memastikan Pakatan Rakyat sentiasa berada di dalam keadaan kuat dan utuh. Kami yakin rakan-rakan kami, PAS dan DAP juga mempunyai iltizam yang sama demi memastikan agenda perubahan terlaksana di Malaysia.

1 comment:

Seladang said...

Suatu kenyataan yang berhemah dan penuh erti persepakatan.