Thursday, July 26, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

INFO HAK ASASI MANUSIA:
(dari meja pimpinan)


SYARAHAN ZAABA DI PENGAJIAN MELAYU
KU LI IMBAU PEMBANGUNAN DAN EKONOMIKuala Lumpur - Kontrak sosial yang dipersetujui bersama ketika mencapai kemerdekaan, bukan bermakna orang Melayu mengemis dalam negaranya sendiri. Bagi mencapai sasaran peradaban Melayu, mereka wajar menjadi ‘bangsa yang memberi’ dan bukan sebagai ‘bangsa yang meminta-minta’, beritahu mantan Menteri Kewangan, Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah ketika menyampaikan syarahan Zaaba di Dewan Semarak, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya hari ini (26 Julai 2007).
Syarahan Zaaba ‘Pembangunan dan Ekonomi Kemelayuan’ yang dipengerusikan oleh Ketua Satu Gapena, Tan Sri Profesor Emeritus Ismail Hussein, mengimbau kembali pembabitan Ku Li mengerakkan ekonomi negara pada dekad 1970-an, sekalipun status beliau ketika itu ialah ADUN di Kelantan. Ku Li menerima tepukan gemuruh daripada pelajar-pelajar di Akademi Pengajian Melayu apabila menyebut ‘orang Melayu’ hanya membuat permintaan yang sederhana iaitu bahasa dan kebudayaan Melayu dijadikan teras kepada bangsa Malaysia.

Katanya, kalau di Amerika dan Australia menerima pertembungan budaya Anglo-Saxon dengan bahasa Inggeris yang digunakan di England iaitu sebahagian daripada United Kingdom menjadi bahasa di Amerika dan Australia, kenapa di Malaysia dipersoal perkara yang sewajarnya diterima pakai. Majlis syarahan Zaaba anjuran Akademi Pengajian Melayu itu ditaja oleh Dr Alias Muhammad tokoh keusahawanan Melayu turut dihadiri Pengerusi Lembaga UM, Tan Sri Arshad Ayub, Naib Canselor UM dan Ketua Akademi Pengajian Melayu, Profesor Madya Zainal Abidin Borhan.

Di samping jemputan khas yang hadir termasuk Dato’ Dr. Hassan Ahmad, Dato’ Dr. Nordin Selat, Dato’ Ibrahim Ali, Dato’ Yusuff Latiff, Ezam Mohd Noor dan Tan Sri Dr. Ainuddin Wahid, pimpinan PRIMA juga turut ke majlis tersebut diketuai Sdr. Dharmala N.S. ialah Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz (juracakap PRIMA), Sdr. Mohd Radzi (Peguam), Haji Bakar Ninggal (Penerbit buku) dan Sdr. Mohd Sayuti Omar (Pengarang SIASAH). Bagaimanapun dalam majlis keilmuan berkenaan majoriti yang hadir ialah pelajar-pelajar wanita, seolah-olah pelajar-pelajar lelaki kurang peka dengan isu pembangunan dan ekonomi kemelayuan.


PAK LAH TOLAK RESOLUSI KONGRES BAHASA


Penampilan Ketua Satu Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Tan Sri Profesor Emeritus Ismail Hussein (Bapak Ismail Hussein) selaku Pengerusi Syarahan Zaaba dengan tetamunya mantan Menteri Kewangan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah hari ini (26 November 2007) membawa pendekatan baru yang amat dibanggakan. Syabas Gapena! Bapak Ismail Hussein secara tegas mahukan ‘Bahasa Melayu’ sebagai landasan bagi mencapai kecemerlangan negara. Bapak Ismail Hussein juga berulang kali menolak fenomena ‘perhambaan’ yang menyebabkan ‘Bahasa Melayu’ melalui ‘era pancaroba’.Tak hairanlah ‘risalah’ GAPENA turut diedarkan kepada orang ramai yang turut menampilkan isu kegelisahan mantan Ketua Pengarah DBP Dato’ Dr. Hassan Ahmad dan ilmuan bahasa Dr. Awang Sariyan apabila resolusi ‘Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu VII yang diadakan pada 6-8 November 2006 di DBP yang diserahkan kepada Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Dalam ‘risalah’ GAPENA ianya menyebut indisen tersebut:

Abdullah dalam kenyataan pada 9 November (2006) lalu menyatakan kerajaan akan meneruskan dasar yang diperkenalkan bekas PM Tun Dr Mahathir Mohamad dan tidak bercadang untuk mengembalikan penggunaan bahasa Melayu dalam kedua matapelajaran itu (sains dan matematik). Walaupun kenyataan Abdullah itu tidak merujuk kepada resolusi itu, namun ia ditafsirkan sebagai ada kaitan dengan perkara berkenaan kerana ia dibuat selepas tidak sampai 48 jam Kongres itu tamat.”
PRIMA mengucapkan syabas kepada Bapak Ismail Hussein dan GAPENA.

INFO SASTERA DAN BUDAYA:

PENYAIR-PENYAIR TAK SABAR:
MENUNGGU ‘MELAYU MUDA LUPA’Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz memberitahu, antologi sajak ‘Melayu Mudah Lupa’ sudah diperingkat akhir untuk memasuki percetakan. Beliau menjelaskan demikian, setelah menerima banyak SMS dari penyair-penyair yang terbabit dengan antologi berkenaan. Beberapa orang penyair menghubungi Sdr Dharmala N.S. menerusi SMS, mahu tahu perkembangan antologi tersebut berikutan laman blog PRIMA atas nama http://abdulmulukdaud.blogspot.com/ mengalami gangguan mulai 24 Julai 2007, menyebabkan mereka terputus hubungan.Sdr Ehsan Jamily dari Melaka mahu tahu perkembangan antologi berkenaan, kerana tak sabar menunggu ‘kelahirannya’. Mantan Ketua Pengarah DBP, Dato’ A. Aziz Deraman pula kecewa dengan perjuangan Bahasa Melayu yang ‘terlalu lembik’ setakat ini, ketika diberitahu mengenai gangguan terhadap laman blog PRIMA. Sementara itu Dr. Leo A.W.S. dari Kelantan sentiasa menunggu dengan sabar perkembangan seterusnya, di samping mantan Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr. Mohd Mansor Abdullah menelefon dari Alor Setar, Kedah (kerana urusan peribadi di sana) – akan sentiasa rebah dan bangun bersama PRIMA dalam isu Bahasa Melayu. Dr Haroun Kidam dari Melaka juga mengambil pendekatan yang sama dengan Dr.Mansor apabila banyak pihak terlalu ‘bertolak ansur’. Entahlah!


SURAT DARI PERLIS


Saya tidak punya komputer, kecuali TV Astro. Bolehlah saya lihat saluran ‘Aljazeera’, ‘Arabia’, ‘CNN’, ‘BBC’ dan sebagainya. Terima kasih mengenai laporan diri saya dalam laman blog saudara. Gembira juga. Puisi-puisi saya jarang diperkatakan oleh pengkritik-pengkritik. Apalah saya ni, lebih leceh daripada penyair-penyair Kuala Lumpur. Inilah pertama kali saya mendengar puisi saya berekonomi daripada pandangan saudara. Pandangan orang lain saya tidak tahu.


Saudara perlu lebih berani. Tak kira siapa. Sama ada orang politik atau sasterawan. Inilah rahsia kekuatan yang akan mengangkat darjat nama kita. Teruskan! (Nahmar Jamil, Perlis – 24 Julai 2007).


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


KEPERIHALAN RAJA PETRA
PENGENDALI BLOG DISIASAT

Pengendali blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dipanggil ke balai polis Dang Wangi, Kuala Lumpur bagi soal siasat pada 25 Julai 2007, selepas Senator Tan Sri Muhammad Mohd Taib membuat laporan polis pada 24 Julai 2007. Isu penulis blog yang ditakrif tak beretika turut dibawa ke Dewan Negara, tetapi tak pernah pula dipersoal senator-senator yang tak beretika. Kalau ikut etika, tak boleh ‘belasah’ sesiapa yang tak boleh mempertahan diri di dalam ‘Dewan’, kalau tak salah mengikut ‘peraturan-peraturan Dewan’ pada dekad 1960-an atau 1970-an. Tak tahulah, kalau sekarang sudah dibolehkan hingga melabel penulis blogger begitu dan begini.


Isu menghina Yang Dipertuan Agong dan Islam seperti yang didakwa, terlalu subjektif kalau tak dinyatakan bab mana yang dilakukan oleh Raja Petra. Perkara ‘menghina’ juga perlu dilihat menerusi pendekatan yang rasional, bukannya emosional; apalagi Raja Petra (atau dikenali Pet) sendiri adalah dari ‘kerabat diraja’. Sebelum piliharnaya 1969, Dato’ Engku Muhsein Abdul Kadir, Ahli Parlimen UMNO (Terengganu Tengah) misalnya, wakil rakyat tak perlu berucap membazir waktu dengan intro yang memuji-muji tetamu termasuk raja-raja, orang-orang kenamaan dan pegawai-pegawai tinggi – juga mungkin sahaja boleh ditakrif ‘menghina’. Makanya, pada pilihanraya 1969 beliau digugurkan jadi calon, sekalipun pernah menjadi Menteri Muda Kebudayaan, Belia dan Sukan, kerana yang tak suka hina menghina tapi sekadar berhumor ialah: