Thursday, March 26, 2009

NIZAM HAMID MELAPORKAN:Pejuang Nasionalisme Di Hospital:
Abu Samah Dimasukkan Ke Wad ICU


Salam. Saya mendapat perkhabaran pejuang nasionalisme Abu Samah Kassim sedang uzur/sakit yang serius di ICU, Hospital Golok (Selatan Thailand). Sama-sama kita doakan beliau segera sembuh. Abu Samah Kassim anak Semantan, lahir di Lancang. Keturunan Dato' Setia Perkasa Pahlawan Orangkaya Semantan, Dato' Bahaman. Pernah menjadi pemimpin Pemuda UMNO Temerloh, selain PKMM/API. Beliau menyertai Rejemin Ke 10 PKM yang ditubuhkan pada 21 Mei 1948 di Kerdau, Temerloh. Beliau menjadi pemimpin kanan rejimen bersama Abdullah CD, arwah Rashid Maidin, Ibrahim Chik dan lain-lain. Tidaklah terkenal seperti Abdullah CD, tetapi merupakan pemimpin utama khususnya dalam memimpin pertempuran.


Pernah dua kali dikepung Inggeris, tetapi berjaya meloloskan diri. Insiden terkenal apabila ribuan askar mengepung beliau di rumahnya di Lancang dengan tembakan bertubi-tubi. Beliau dapat larikan diri. L Mankadir Shamsi boleh sahkan cerita ini, sebab rumahnya sehingga hari ini masih ada kesan peluru. Semasa darurat kali kedua dekad 1960-an beliau memimpin gerila PKM kembali ke Malaysia dari Thailand. Selepas Perjanjian Damai 1989 di Hatyai beliau memilih untuk menetap di Thailand, Kampung Chulaborn 12. Beliau sekarang uzur sakit tua, komplikasi lain seperti diabetis dan lain-lain. Sekarang di ICU, Hospital Golok seperti info terakhir yang saya terima.


(*Ahmad Nizam Hamid ialah seorang peguam di Temerloh, yang juga aktivis masyarakat. Beliau terbabit sebagai penyair dan pendeklamator tempatan, di samping pernah mendeklamasikan sajak di Indonesia bersama penyair tersohor di Indonesia W S Rendra)

MOHD AFFANDI HASSAN MENULIS...

Salam Kosong Salam Berisi:
Lambang Persaudaraan UMNO

Persaudaraan UMNO, yang menjadikan rasuah politik sebagai prinsip kepemimpinan, dijelmakan dalam ungkapan yang disebut oleh bakal Perdana Menteri Najib Tun Razak dalam ucapan perasmiannya dalam perhimpunan agung UMNO. Kata Najib, sudah terkenal dalam UMNO ungkapan SK (salam kosong tanpa wang) dan SI (salam berisi dengan wang). Di Kelantan terkenal ungkapan, “Bersalam dengan Datuk Anu ... (sebut nama, Datuk itu Datuk ini) panas tangan”, kerana sekurang-kurangnya jatuh RM50.00 senang-senang. Bagus betul orang UMNO sesama mereka, terutama para pemimpinnya yang begitu pemurah.

Maklumlah mereka banyak wang. Bagaimana dapat wang? Waktu jambatan Tendung (Kelantan) sedang dibina, orang-orang cerdik dalam UMNO dan kenal pentingnya wang, jadi penyelia pembinaan jambatan itu tanpa dilantik oleh sesiapa, yang kerjanya memastikan tidak ada yang terbuang ke poket orang lain apa juga lebihan wang (yang cukup banyak dilebihkan) yang mengalir dari Kuala Lumpur. Sekarang salah seorang penyelia limpahan wang dari Kuala Lumpur itu cukup giat menjeritkan slogan peri pentingnya orang Melayu bersatu dan berani mempertahankan ketuanan Melayu dengan membasmi rasuah politik dalam UMNO (meskipun dia bukan ahli).

Mengapa rasuah politik jadi begitu serius dalam UMNO? Jawapan mudah: Kerana ada sponsor yang berbakat sebagai pemimpin dan ramai pula penerimanya. Orang-orang berbakat itu mempunyai semangat cintakan bangsa terlalu mendalam, membuat mereka berebut-rebut mengatasi satu sama lain untuk berjasa kepada negara, bangsa dan agama. Inilah kehebatan UMNO yang menjadi masalah besar kepada bangsa Melayu dan rakyat Malaysia seluruhnya, apabila orang berbakat pemimpin itu terlalu ramai dan semakin besar pula nafsu ingin berjasanya. Mereka ini mendapat galakan semangat patriotisme dalam masa 22 tahun Dr. Mahathir Mohamed menjadi ketua UMNO.

Oleh itu ramai penganalisis politik berpendapat pada era itulah biji benih rasuah politik disemai dan ditanam dengan gigihnya melalui projek-projek mega yang berbilion ringgit kosnya. Di samping berlumba-lumba membangun negara dengan wang Petronas dan sumber-sumber lain, para pemimpin berbakat yang cerdik itu menggunakan kesempatan membangun itu untuk “membuat duit” sebanyak-banyaknya. Anak-beranak, adik-beradik, rakan taulan yang rapat, semuanya diberi peluang untuk menunjukkan bakat mereka membangun negara dan mengumpul wang. Misalnya, untuk menyediakan peralatan kerusi meja, kain langsir, perkakas pejabat, permaidani dan lain-lain, belanjanya beratus juta (jika tidak lebih) dan semua projek “furnishing the air port” itu jatuh ke tangan anak-beranak tertentu.

Itu hanya contoh kecil, dikemukakan bagi orang yang kurang upaya memahami kerumitan mewujudkan budaya rasuah politik itu. Maka apabila Mr. Clean diberi kesempatan menunjukkan peribadi bersihnya, dia sebenarnya mewarisi organisasi politik yang bernama UMNO itu yang sudah matang budaya rasuah politiknya. Apabila dia ingin menghapuskan budaya rasuah itu, dia sendiri yang dihapuskan terlebih dahulu, belum puas lagi jadi Perdana Menteri sudah diarahkan “saying goodbye” kepada semua rakan taulannya yang gigih membangun negara dan mengumpul duit itu. Siapakah di antara rakan taulannya itu yang miskin papa kedana? Tikus di rumah mereka pun kaya raya, kenyang tak terkira, apatah lagi anak-beranak mereka yang pintar-pintar belaka mencari duit.

Maka apabila bakal Perdana Menteri meraung sekali lagi memerintah anak buahnya menghapuskan rasuah politik, tikus dan tupai sekelilingnya tertawa besar sambil mengunyah sisa rasuah yang begitu banyak terbuang, tak termakan oleh tuan rumah sendiri. Apabila kekayaan telah jadi begitu besar, dengan segala kemewahan yang tak terkira lagi, maka penghapusan rasuah boleh disembur dengan peribahasa (menggunakan pertanyaan ingkar): Bolehkah dihalau tikus kenyang di atas timbunan padi? Tahi tikus pun berharga, apatah lagi padi bertimbun. Maka bermadahlah Pelawak Melayu yang terkenal bernama Si Luncai: “Tengok perut aku yang buncit ini, adakah kamu fikir semuanya tahi?

Tengok pula perut kamu yang kempis, kamu fikir tak ada tahi di dalamnya? Buncit atau kempis sama- sama makan semuanya simpan tahi, tak usah cakap banyak.” Ternyata Si Luncai jauh lebih bijak dan jujur berbicara tentang rasuah ini. Jelaslah yang patut terjun ke laut bukan Si Luncai, tetapi semua pandai rasuah dalam UMNO. Cuma Si Luncai tidak tahu, pandai rasuah UMNO ini punya kapal selam, kapal perang, kapal angkat minyak. Kalau tenggelam kapal selam sudah tunggu; kalau terjerit-jerit dalam laut kapal perang ambil; kalau berat sangat harta benda yang jatuh ke laut bersama pandai rasuah ini, kapal minyak boleh muat tiga juta penumpang, tak jadi masalah langsung. Jadi, mahu tidak mahu, Si Luncai terus terjun dengan labu-labunya. Biarkan. Biarkan. Siapa kata Melayu bodoh? (25/3/2009)

(*Mohd. Affandi Hassan ialah pesara PTD dan bekas pegawai tinggi kementerian yang berpengalaman dalam pengurusan dan pentadbiran kerajaan di peringkat tinggi. Sebagai sasterawan dan pengkritik sastera, beliau prihatin dengan kebobrokan pentadbiran, justeru perlu diperbetulkan dengan pendekatan keilmuan.)


INFO SUARA PROLITAR...


Amanat Terakhir Seorang Presiden:
Tiada Tepukan Gemuruh Dalam Dewan


Ucapan dasar Presiden UMNO Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi disiarkan di kaca TV secara langsung sekadar setengah jam sahaja, dengan tak menerima tepuk gemuruh ketika beliau juga beberapa kali terbatuk-batuk. Persidangan ditangguhkan pada 11.15 pagi bagi jamuan teh hingga 11.45 pagi, iaitu insiden yang tak pernah berlaku dalam mana-mana Perhimpunan Agung UMNO. Dato' Seri Abdullah yang akan berundur selepas Perhimpunan Agung memang tak lagi bersemangat untuk menyampaikan ucapan dasar, seperti ditunjukkan oleh penggantinya Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak. Apalagi beliau berikrar akan memberikan sokongan padu kepada Presiden UMNO yang baru dan Perdana Menteri yang baru yang tak diperjelaskan jadual sebenar peralihan kuasa itu.


Dalam ucapan yang singkat dalam sejarah Perhimpunan Agung UMNO, Dato' Sri Abdullah turut mengungkapkan 'mereka yang di atas (pentas) mahukan perubahan, eloklah tunjukkan contoh untuk berubah terlebih dahulu'. Maknanya, kalau mereka yang di atas pentas masih juga seperti ketam berjalan mengereng, bagaimana mahu mengajak orang di bawah berjalan betul? Apalagi pihak lain yang melakukan kesalahan, beliau pula yang terpaksa dibebankan dengan permalasahan. Begitulah! Ucapan dasar yang disampaikan Dato' Seri Abdullah di Perhimpunan Agung UMNO hari ini 26 Mac 2009, adalah tugas terakhir beliau secara rasmi dalam UMNO. Justeru, kalau orang di atas tak berubah sama ada perangai, peribadi mahupun pendekatan Dato' Seri Abdullah juga secara sinis menjelaskan, kerajaan terakhir UMNO akan bermula juga hari ini berdasarkan tema 'Berubah Atau Rebah'. Heh heh heh!

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Orang-Orang Besar Bertemu:
Berapa Emas Yang Tuan Hamba Ada?

Sebermula dengan takdir Allah SWT maka terpilihlah Dato' Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Orangkaya Rembau Khairy Jamaluddin menjadi penghulu segala wanita dan anak-anak muda harakah Melayu (UMNO) dalam perjumpaan semalam, 28 Rabiulawal 1430 (25 Mac 2009). Syahdan berpeluk-pelukanlah Khairy bersama pesaingnya Orangkaya Jerlun Dato' Mukhriz Mahathir kerana memberitahu sekalian orang banyak mereka tak bersengkita. Adapun Orangkaya Sungai Panjang Dato' Seri (Tabib) Mohd Khir Toyo dan Orangkaya Kuala Kangsar Tan Sri Rafidah Aziz tak mahulah mereka berpeluk-pelukan. Maka orang ramai pun terpinga-pinga juga kerana sekalian anak-anak buah harakah Melayu itu memilih calon yang sedikit menerima pencalonan, tetapi mampu mengalahkan calon yang menerima banyak pencalonan. Alahai!
Arakian tersebutlah ceritera Orangkaya Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi tampillah ia memberikan ucapan dasar di tengah permesyuaratan harakah Melayu itu hari ini 29 Rabiulawal 1430 (26 Mac 2009). Dalam keadaan terbatuk-batuk, bukan disebabkan akan berusia 70 tahun tak lama lagi, tetapi kerana beban kerja yang berat mengakulah ia terlalu dukacita ketika tak berjawatan satu ketika masa dahulu. Syahdan sudah menjadi amalan biasa harakah Melayu itu, apabila seseorang itu tiada lagi berjawatan jadilah seperti pokok rebah, hingga kura-kura pun boleh meniti. Maka tiadalah lagi orang banyak terbongkok-bongkok berjabat salam dengan mencium tangan. Syahdan tak tahulah akan Orangkaya Dato' Seri Abdullah itu jika diikutinya cara Tunku Abdul Rahman dahulu meletak jawatan ia di Kuala Kedah, maka berlakulah pula pilihanraya kecil di Kepala Batas kelak.

Sekali peristiwa, Raja Mendeliar duduk di balai bendahara menghadap. Maka kata bendahara, "Raja Mendeliar, hendaklah tuan hamba berkata benar, berapa emas tuan hamba?" Maka kata Raja Mendeliar, "Tuanku, emas saya tiada banyak, ada lima bahara." Arakian kata bendahara, "Jika demikian hanya sebahara emas kita lebih daripada emas Raja Mendeliar." Adapun akan Bendahara Seri Maharaja, sediakala ia menyuruh mencari, tiada pernah rosak; jika bendahara asyik-asyik, dikampungkannya segala anak buahnya. Maka kata bendahara, "Hai budak-budak mahukah memandang emas?". Hatta pembesar-pembesar itu tak berbincang mengenai nasib masa depan rakyat dan negara, tetapi bendahara dan Raja Mendeliar hanya bercakap ia fasal emas jua seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...


Dipilih Menerusi Kebobrokan:
Jadi Pemimpin Pak Pung Pak Mustape
Assalamualaikum,
Pemilihan pimpinan sayap Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO semalam (25 Mac 2008) tak banyak membuat kejutan, malah boleh dianggap satu signal yang jelas mengenai pelan peralihan kuasa yang diharap-harapkan. Isu politik wang tak banyak menyumbang kepada pembersihan UMNO; apalagi dengan kata-kata semangat 'Berubah Atau Rebah'. Bagi mereka yang sekadar mendengar tapi tak gunakan pemahaman; melihat tapi tak gunakan pengamatan, berfikir tapi tak gunakan penilaian - memang menganggap ucapan Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak sebagai 'baru'. Pada 1995 pihak pembangkang yang kalah teruk oleh 'angin perubahan' juga turut guna pendekatan yang sama iaitu 'reform or survive'.

Tetapi pemimpin parti berkenaan tergamam apabila di kalangan aktivisnya sec ara sinis menyebut 'reform or die'! Maknanya, kalau kita boleh menampilkan ucapan yang bersemangat, pihak lain juga boleh membuat persepsi sendiri. Misalnya, ketika parti pembangkan ghairah dengan ungkapan 'lawan tetap lawan'; ianya disahut oleh aktivis yang lain 'lawan jadi cendawan' sebagai kontra. Justeru trend pemilihan sudah jelas, calon yang menerima pencalonan paling tinggi semuanya kecundang. Perwakilan sudah memberi mesej yang jelas, pencalonan yang banyak diterima tak menjanjikan seribu harapan. Ahli Parlimen Jerlun Dato' Muhriz Mahathir yang menerima lebih 70 pencalonan, tak terbabit disiasat Lembaga Disiplin tewas dalam persaingan. Heh heh heh!
Begitu juga Tan Sri Rafidah Aziz yang menerima lebih 100 pencalonan, sekadar menerima sokongan 36% daripada perwakilan. Berdasarkan mesej berkenaan, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga belum pasti terjamin kedudukannya sekalipun menerima pencalonan tertinggi; begitu juga Dato' Seri Hishamuddin Hussein sukar mahu diramalkan. Menelusuri fenomena berkenaan, fakta pencalonan juga berkaitan dengan 'pak pung pak mustape, ada dule di rumah nye, ada tepung ada kelape, masak inti aduh enaknya!'. Justeru pencalonan hampir 100% yang diterima Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak masih boleh dipertikaikan, kalau berdasarkan trend yang ditunjukkan perwakilan semalam (25 Mac 2009)

Apalagi sekiranya perwakilan mengambil pendekatan, penyingkiran calon Timbalan Presiden Dato' Seri Mohd Ali Rustam juga berdasarkan trend perwakilan semalam. Mungkin sahaja isu politik wang macam Pak Belalang menguji kayu yang diletakkan di dalam air 'yang mana pangkal yang mana hujung?'. Semua pihak menerima alasan yang pangkal lebih berat dari yang hujung, tak tahulah kalau mengikut ujikaji sains yangh merujuk kepada pelaksanaan PPSMI. Kalau kayu lampung tak semestinya pangkal lebih berat daripada hujung, tetapi semuanya boleh belaka kerana menurut Dato' Nikah Kahwin @ Musang Berjanggut: 'Itu undang-undang Dato' yang bikin.' Apabila memenangi persaingan menerusi kebobrokan bukan sokongan, tak hairanlah ianya akan berterusan: Pak pung pak mustape!. Heh heh heh!


-Pak Dharma

Analisis Prof Dato' Dr Mohamad Mansur Abdullah...

Hisham Guna Perkataan 'Petualang'
Sekadar Bombastik Seronok Didengar

Bekas Ketua Pemuda UMNO Dato' Seri Hishamuddin Hussein tak memperlihat keterampilan sebagai pimpinan mewakili generasi muda dengan kata-kata bombastik dalam ucapannya, ujar bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor Abdullah. Bukan sahaja tak bersemangat malah kata-kata bombastik yang diucapkan tak memberi makna kepada generasi muda untuk menghayati ucapan bernas seorang pemimpin, beliau menambah. Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor yang juga pakar kaunseling menghubungi sekretariat PRIMA bagi membuat analatikal terhadap ucapan dasar Dato' Seri Hishamuddin semalam (25 Mac 2009) dalam persidangan Pemuda. "Mungkin sahaja Hishamuddin seronok menuturkan perkataan 'petualang', tapi tak memahami istilah sebenarnya," kata Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor yang juga novelis dan aktivis persuratan.
Dalam ucapannya semalam, Dato' Seri Hishamuddin beberapa kali menyebut perkataan 'petualang' yang dirujuk kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim. Sebaliknya perkataan yang bombastik sekadar seronok didengar, tetapi Dato' Seri Hishamuddin memperlihatkan dangkalnya beliau memilih perkataan Melayu yang sesuai. Kalau sekadar antagonis seperti Hang Jebat, penampilannya masih tak wajar dipanggil 'petualang' kerana Hang Jebat sendiri berusaha menghapuskan petualang-petualang yang mengampu untuk menerima habuan, kata Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor lagi. Petualang sentiasa 'menikam kawan dari belakang' untuk mereka naik seperti 'kaduk naik junjung', beritahu beliau. "Hishamuddin perlu banyak belajar Bahasa Melayu untuk menggunakan perkataanp-perkataan bombastik," jelas Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor seterusnya.

(*Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor Abdullah ialah bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM, di samping penulis yang prolifik sekitar dekad 1970-an dan 1980-an. Beliau pernah menjadi sasaran Ahli Parlimen Ipoh, P Patto di Dewan Rakyat sekitar dekad 1980-an, apabila buku sejarahnya mengaitkan keturunan masyarakat India dengan taik Nabi Adam Safiullah a.h.)