Sunday, April 26, 2009

YASSINSALLEH BERPUISI...

Kelepek Wek Belake!Guanne pulok
ganu kite ni
nok jugok merase
se perahu due jeragang
serupa selera
pipik ubang
sorang putih
seekor hitamg.


Di Melake
lagilah lahabaunye
dah kene
tangkap curi ayam
masih jugak
boleh jage kandang
hawau betul
bendahara Melake
dulu yang buntingkan
tiang telefon
tak kena apa-apa pun
tapi kelendan roket pulak
yang masuk penjare.


Begitu ramai
jutawan balak di Pahang
yang Lng sorang kena
tanggug aib pikul malu
engkar perintah
mahkamah tu
apasal?


Tokkanloh
Pahang doh tok beduit lalu weh
entoh meneloh koi nok nyorok
muke
bak kato orang
jando baik
buat malu kon ajo
itulah citer ek!
kate pulok
orang Jerantutnye

Care hendollah
awok merentoh weh
lewat amat
samsennye
jueh mulut
orang di pekan sari Temerloh

Ai, takkan tiga
saja citernya?
nak sampai empat
nanti marah pulok
Tan Sri P. Ramlee
satu, banyak-banyak
dua, jarang-jarang
tiga, kad dang-kad dang
bapkpe pulok tige saje tu?


Doh Jeragang Besor
tige sejoli
Dato' Nikoh Kawing
kire sapai tigeloh juge
tok bolehloh
tamboh menamboh
tok comel!
se jantang, se betine
selagi si tue
banke
kelepek weh
belake!


-Yassinsalleh

25 April 2009
jam 0232
di bawah rimbunan
cempaka tinggi
kelopaknya menggapai
awan

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Orangkaya pun ke pasar pesara
Diiringi segala juak-juak hulubalang

Kata sahibul hikayat tersebutlah ceritera Orangkaya Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak pergilah ia ke pekan pesara semalam (25 April 2009) di tengah kota. Banyaklah segala hulubalang, juak-juak dan pengawal santeri mengiringi orangkaya itu. Arakian segala penitir-penitir canang pun memberitahu semuanya baik-baik belaka. Adapun kunjungan ke pasara pesara itu sudah menjadi adat turun temurun, kerana bekas Orangkaya Tun (Tabib) Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi turun juga mereka ke pasar pesara selepas memegang jawatan, adanya.

Sebermula akan Tun (Tabib) Mahathir itu apabila bulan Ramadhan turunlah ia ke Kampung Baru membeli juadah. Bahawasanya diketahui oleh orang banyak juadah kegemaran ia adalah pulut panggang. Maka akan Tun Abdullah turun juga ia ke pasar pesara asal sahaja bulan Ramadhan, kerana sudah menjadi adat istiadat orangkaya Melayu, gerangannya. Adapun jika mereka tak turun ke pasar pesara, akan diketahui oleh orang banyak mereka tak membuat kerja, adanya. Syahdan, fakir juga ketahui akan Orangkaya Dato' Najib itu akan turun juga ke pasar pesara bila bulan Ramadhan nanti, kerana ianya mengikut adat turun temurun sahaja.

Maka pada sekali persetua pencuri terlalu buas di dalam negeri Melaka (tetapi tak sama dengan pencuri di kemudian hari yang disebut orang banyak ialah rasuah itu), orang kehilangan pun tiada berhenti lagi senantiasa malam. Telah Sultan Alauddin mendengar pencuri terlalu ganas, maka baginda pun terlalu masyghul. Telah hari malam, maka baginda pun memakai cara pakain si pencuri. Maka baginda menyamar, pergi ke pasar pesara tiada membawa teman, hanya Hang Isap dan Hang Siak juga dibawa baginda. Tatkala bertemu lima orang pencuri lalu diusir baginda,ditinggalkan oleh pencuri peti itu. Hang Siak disuruh baginda tunggui peti, manakala baginda bersama Hang Isap mengekori hingga ke Bukit Cina (mastghul juga fakir, kenapa ke Bukit Cina). Maka dibuat orang nyanyian:

Sultan Alauddin berlari-lari
Hang Isap dan Hang Siak ke mana
Maka raja menangkap pencuri
Pencuri lari ke Bukit Cina

Syahdan setakat itulah sahaja yang fakir suratkan seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG


Salangkan bah kapar tak hanyut
Inikan pula kalau kemarau panjang

Assalamualikum,
Bekas Presiden UMNO Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata optimis pelantikan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang mampu menjadi pencetus kepada usaha mengembalikan negeri itu ke pangkuan Barisan Nasional (BN).
Sambil menyifatkan Ahmad Zahid sebagai pemimpin yang mempunyai keupayaan tersendiri, bekas Perdana Menteri itu menekankan apa yang amat penting untuk merealisasikan hasrat itu ialah permuafakatan ahli UMNO dan parti komponen BN perlu dipertingkatkan.

"Bukan mustahil untuk BN mengambil balik Pulau Pinang. Yang diperlukan ialah bekerja bersungguh-sungguh dan lebih penting ialah perpaduan dan muafakat yang baik bukan hanya di antara ahli UMNO bahkan ahli parti komponen," katanya pada sidang akhbar selepas menghadiri Sambutan 100 Tahun Pengakap Malaysia di Stadium Negara, di sini hari ini.
Hadir sama pada majlis yang dirasmikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin itu ialah Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Shabery Cheek dan Ketua Pengakap Negara, Datuk Seri Dr. Shafie Salleh.

Bagaimanapun tak mustahil pula, kalau UMNO/BN hilang kuasa di mana-mana kalau sekadar kokok berderai-derai ekor bergelumang taik. Salangkan Pulau Pinang di bawah Perdana Menteri selaku ketua perhubungan boleh wal hasal balik hasil, wal hasil balik hasal, apa sangatlah dengan Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi. Parlimen Bagan Datoh pun hampir terjunam ke tangan Pakatan Rakyat, bagaimana mahu ke Pulau Pinang. Kalau kewibawaan Ahmad Zahid mampu membawa Pulau Pinang cemerlang, bukankah baik beliau sendiri dilantik ketua perhubungan negeri Perak yang berhadapan dengan krisis perlembagaan sekarang!


Malah oran tua-tua sentiasa mengingatkan kita: Salangkan bah kapar tak hanyut, inikan pula kemarau panjang. Tetapi untuk 'berhibur-hibur hati' bolehlah Tun Abdullah memberi pandangan akan kemampuan Ahmad Zahid. Setidak-tidaknya Ahmad Zahid yang pernah diperlekeh, diperleceh dan diperhegeh semasa ditahan polis pada penghujung tahun 1998, boleh bangkit dengan keberanian luar biasa. Apalagi polis yang memperlekeh beliau (kalau belum bersara) juga boleh berdiri sambil mengangkat tabik di sisinya. Mudah-mudahan!

- Pak Dharma.

Persepsi Dato' Kamal Amir...


Pimpinan perhubungan negeri
Najib tak hormat lembaga disiplin

Pimpinan MT UMNO yang diumum presidennya Dato' Seri Najib Tun Razak mengekalkan Pengerusi Perhubungan Negeri Melaka, Dato' Mohd Ali Rustam. Sekalipun Najib menyedari Ali Rustam terbabit dalam 'politik wang', malah dilarang bertanding jawatan Timbalan Presiden oleh Lembaga Disiplin UMNO, tetapi beliau seolah-olah tak menghormati keputusan tersebut. Kalau sekadar mahu menghalang Ali Rustam daripada bertanding kerana ianya boleh menjejaskan peluang Tan Sri Muhyiddin Yassin, tak perlulah dikaitkan dengan 'politik wang'. Apabila Najib mengekalkan Ali Rustam memimpin UMNO Melaka, maknanya tak menghormati Lembaga Disiplin yang memutuskan ianya terbabit dalam 'politik wang'.

Pelantikan ahli MT menjadi pengerusi perhubungan d beberapa negeri juga memperlihatkan pergolakan d peringkat negeri sukar dibendung. Apalagi Najib seolah-olah mencabar UMNO Perlis, apabila Shahidan Kassim menawarkan jawatan pengerusi perhubungan kepada Muhyiddin, tetapi Dr Mohd Isa Sabu yang dilantik. Di Terengganu wakil MT, Hishamuudin Hussein menjadi pengerusi perhubungan sekadar menyulitkan lagi keadaan yang memudahkan Idris Jusoh membuka gelanggang. Apalagi di Kedah diserahkan kepada Shafie Apdal, bukanlah penyelesaian tetapi lebih mengusaikan. Tunggulah!
(*Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz ialah bekas Exco Pemuda UMNO biro antarabangsa sekitar dekad 1980-an. Terbabit dalam profesion kewartawanan di Utusan Melayu dan editor di Karangkraf. Sekarang adalah usahawan, di samping penulis buku-buku politik)