Wednesday, July 22, 2009

60 Pelajar Positif H1N1

Menjalani kuarantin di rumah:
Bagaimana virus menular ke UPNM

Oleh MOHD. ASRON MUSTAPHAmohdasron.mustapha@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 21 Julai - Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dan Maktab Tentera Diraja (MTD) di sini ditutup serta-merta selama seminggu mulai hari ini apabila 60 pelajarnya dikesan positif virus selesema babi, H1N1. Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad ketika mengesahkan perkara itu berkata, semua pelajar yang dikesan positif itu telah diarahkan menjalani kuarantin rumah. "Saya mengesahkan bahawa terdapat 60 pelajar yang dikesan positif H1N1 pada hari ini. "Mereka kini diarahkan menjalani kuarantin rumah. Sehubungan itu UPNM serta MTD ditutup selama seminggu,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini. - (Gambar hiasan: Pelajar UiTM Permatang Pauh mula meninggalkan asrama dan bercuti selama tujuh hari selepas 200 pelajar menunjukkan tanda-tanda dijangkiti dan 10 pelajar dipercayai telah positif H1N1 di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.)

Tambah beliau, penutupan selama seminggu itu wajar tetapi menjelaskan tempoh tersebut bergantung kepada arahan Kementerian Kesihatan sebelum sesi pembelajaran boleh dimulakan semula. Abdul Latiff dalam pada itu menegaskan, semua mangsa kini berada dalam keadaan stabil selepas mendapat rawatan awal. Kepada soalan bagaimana virus itu boleh menular ke UPNM dan MTD, Abdul Latiff menjelaskan, siasatan awal mendapati ia virus import.
"Kami dimaklumkan seorang pensyarah UPNM telah melawat Melbourne, Australia sebelum dia disahkan positif H1N1,'' jelasnya. Sehubungan itu, beliau menjelaskan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah meningkatkan kawalan keluar masuk ke kawasan itu.


Menurutnya, orang ramai tidak perlu bimbang kerana semua langkah pencegahan dan Prosedur Operasi Standard (SOP) telah diambil. Penutupan UPNM itu menjadikan ia institusi pengajian tinggi (IPT) kedua yang ditutup akibat H1N1 selepas Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, Alor Gajah, Melaka. UiTM Lendu ditutup selama sembilan hari selepas empat penuntutnya positif H1N1 pada 12 Julai lalu.

Di Penanti membazir, di Manek Urai heh heh heh...


UMNO permainkan rakyat Kelantan:
PRU13 bersedia untuk mengajar eh eh eh!

oleh: Salmah Mat Husain Wed Jul 22, 09 2:41:37 pm MYT

KOTA BHARU, 22 Julai (Hrkh) - Umno enggan menyertai pilihan raya kecil di Penanti 31 Mei lalu dengan alasan tidak mahu membazirkan duit. Namun di Manek Urai lain pula ceritanya. UMNO hanya takut membazir di Penanti tetapi bukan di Manek Urai. Tetapi lebih memeningkan lagi pengundi apabila segala janji yang ditabur tidak pula mahu ditepati hanya dengan alasan majoriti 65 pengundi menolak UMNO 14 Julai lalu. Mengulas isu tersebut Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan, Dato' Husam Musa berkata, rakyat di Manek Urai sekarang sudah melihat mereka seperti dipermainkan apabila ada pemimpin UMNO menyebut mereka tidak terikat menunaikan segala janji.

"Ini bermakna hanya janji kosong semata-mata yang ditabur di Manek Urai sepanjang kempen pilihan raya berlangsung. "Sekiranya Umno dan BN dapat menghabiskan wang berpuluh juta semasa kempen memancing undi kenapa projek pembangunan tidak boleh dilaksanakan," katanya ketika ditemui di sini. Sehari selepas Umno gagal di Manek Urai, Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Mustapa Mohamed dilaporkan menyebut parti itu tidak terikat dengan janji menjadikan Dun tersebut sebagai anak emas dan membina jambatan baru bernilai RM7 juta. Sedangkan semasa kempen pilihan raya kecil itu Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengungkapkan janji-janji tersebut di Manek Urai yang disiarkan dalam semua media pro BN.

Namun empat hari kemudian Mustapa mengumumkan pula sebanyak RM2 juta diperuntukkan bagi program membaiki rumah penduduk miskin tegar dan menurap semula jalan.
Namun tidak juga disebut membina jambatan dan projek agropolitan. "Kita nak lihat pembangunan dilaksanakan Umno di situ, termasuk juga pembinaan jambatan yang telah dijanjikan," kata Husam. Sementara itu dalam perkembangan lain beliau berkata, pemimpin Umno tidak wajar memperbesarkan isu kehadiran, Dato' Seri Mohd Nizar Jamaluddin pada program menyala lilin memprotes cara Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat sehingga membawa kepada kematian pegawai khas Exco Selangor, Teoh Beng Hock.

Beliau berkata, Nizar hanya hadir sebagai tanda protes terhadap apa yang berlaku terhadap Beng Hock dan bukan menyertai acara keagamaan. "Apa yang berlaku terhadap mendiang Beng Hock bukan lagi soal agama semata-mata sebaliknya soal kemanusiaan yang wajib mendapat keadilan dari semua pihak. "Saya pun tak faham, salah ke pegang lilin dan lilit kepala dengan kain sebagai protes, pegang lilin salah, pakai baju hijau pun salah, semua tak kena kalau bertentangan dengan naluri Umno." katanya. - mj - http://harakahdaily.net/

Keluarga teoh dilapur sambut baik s/jaya diraja

Keluarga Teoh sambut baik
keputusan Kabinet tubuh s/jaya

KAJANG: Laporan media hari ini menyebut keluarga Teoh Beng Hock yang ditemui mati beberapa jam selepas disoal siasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyambut baik keputusan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat kes itu. Mereka berharap siasatan kes kematian Teoh akan dilakukan secara adil. Mereka ditemui selepas sejam setengah memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang kira-kira jam 2.58 petang tadi. Semua pihak mahukan siasatan secara adil dilaksanakan, bukan meminta warga negara Malaysia tak mempersoalkan hak-hak mereka yang sepatutnya dibenarkan dalam Perlembagaan Negara.

SURAT PILIHAN DARI EMEL


Diceritakan didalam Al-Quran/Hadith:
Roda rereta Firaun ditemukan di Laut Merah

oleh: Suhaniza Niza

Masih ingat dengan kisah mukjizat Nabi Musa yang membelah laut merah dengan tongkatnya? Jika salah satu diantara anda menganggap kisah tersebut hanya merupakan dongeng belaka, sekarang mari kita simak tulisan dibawah ini.Seorang Arkeolog bernama Ron Wyatt (lihat di http://www.wyattmuseum.com/ron-wyatt.htm) pada akhir tahun 1988 silam mengklaim bahwa dirinya telah menemukan beberapa bangkai roda kereta tempur kuno didasar laut merah.Menurutnya, mungkin ini merupakan bangkai kereta tempur Firaun yang tenggelam dilautan tersebut saat digunakan untuk mengejar Musa bersama para pengikutnya. (Gambar hiasan, tapak bahtera Nabi Nuh a.h. ditemui di Turki)

Menurut pengakuannya, selain menemukan beberapa bangkai roda kereta tempur berkuda, Wyatt bersama para krunya juga menemukan beberapa tulang manusia dan tulang kuda ditempat yang sama.Temuan ini tentunya semakin memperkuat dugaan bahwa sisa-sisa tulang belulang itu merupakan bagian dari kerangka para bala tentara Fir'aun yang tenggelam di laut Merah.Apalagi dari hasil pengujian yang dilakukan di Stockhlom University terhadap beberapa sisa tulang belulang yang berhasil ditemukan, memang benar adanya bahwa struktur dan kandungan beberapa tulang telah berusia sekitar 3500 tahun silam.

Dimana menurut sejarah, kejadian pengejaran itu juga terjadi dalam kurun waktu yang sama.Selain itu, ada suatu benda menarik yang juga berhasil ditemukan, iaitu poros roda dari salah satu kereta kuda yang kini keseluruhannya telah tertutup oleh batu karang, sehingga untuk saat ini bentuk aslinya sangat sulit untuk dilihat secara jelas.Mungkin Allah sengaja melindungi benda ini untuk menunjukkan kepada kita semua bahwa mukjizat yang diturunkan kepada Nabi-nabiNya merupakan suatu hal yang nyata dan bukan merupakan cerita karangan belaka.Diantara beberapa bangkai kereta tadi, ditemukan pula sebuah roda dengan 4 buah jeruji yang terbuat dari emas. Sepertinya, inilah sisa dari roda kereta kuda yang ditunggangi oleh Firaun. (Sumber: wyattmuseum.com)

DARI PEMERHATIAN TENGKU RAZALEIGH...


Many deaths under custody:
The sum in question was RM2,400

by Tengku Razaleigh Hamzah

Mr Teoh Beng Hock’s death marks a watershed in the attitude of the public towards their government. The government has plumbed a new low in loss of credibility. Many people have come up to tell me in anger or despair that they feel their country has gone off the rails. People who previously considered themselves apolitical have been roused into active engagement. There have been too many deaths under custody. But this death is particularly disturbing because Mr Teoh died after interrogation by a specially commissioned watchdog agency, inaugurated with fanfare last year by the outgoing administration.

The very agency set up to combat the abuse of power has become in the public eye a symbol of the abuse of power. Mr Teoh was a mere witness. He was questioned about the possible misuse of funds by his employer, a state assemblyman, to buy flags for the last Merdeka celebrations. The sum in question was RM2,400. He was questioned for eight hours through the night. He was found dead the following day outside the MACC’s headquarters. Mr Teoh, 30, would have registered his marriage last weekend. His fiancĂ©e is two-months pregnant. If the Perak debacle reminded us of the importance of the Constitution, the death under suspicious circumstances of Mr Teoh Beng Hock has brought home in a heart-wrenching way how much we need our public institutions to be independent and law-abiding.

A shocked public is demanding answers, and rightly so. Questions about how Mr Teoh died cannot be shut down with the usual warning that it is “liable to confuse the public” because the public is already confused. We are confused about how an idealistic young man with everything to live for can enter the headquarters of the Malaysian Anti-Corruption Commission as a witness one day and be found dead outside the next. Questions about the death of Mr Teoh cannot be swept aside with the paternalistic instruction to “leave it to the authorities to investigate,” because the death of Mr Teoh appears to be just the result of “leaving it to the authorities investigate.” It is precisely the independence of the investigating authorities that people are questioning.

Questions about the death of Mr Teoh cannot be suppressed with the warning “not to speculate” when the investigating authorities were apparently able to prognosticate, ahead of their own investigations, that foul play was not involved, and some leaders appear to have special knowledge that Mr Teoh jumped to his death of his own accord. Questions about the death of Mr Teoh cannot be evaded with the low tactic of racializing the issue because the death of Mr Teoh touches us all as citizens, brothers and sisters and fathers and mothers. None of us wants to live under a government apparatus that cannot be trusted to be independent and to tell the truth.

Questions about the death of Mr Teoh cannot be suppressed with authoritarian prohibitions because they are about the integrity and independence of institutions that belong to the people. Those ministers who talk down to the people may have forgotten who put them into government and pays their wages, and whose questions they were put there to ask. And to answer. To ask such questions is not to “politicize” the issue but to exercise our ownership of an issue that touches each and every one of us as citizens: our basic institutions are rotted out, and we are headed down the path of a failed state.
It is our right and indeed our duty as citizens to keep asking questions when someone dies under circumstances that put the entire government under a shadow. As we ask these questions let us accept our joint responsibility to push uncompromisingly for an overhaul of the key institutions that have rotted through under exactly the kind of authoritarianism that would prohibit discussion of the circumstances of the death of Mr Teoh Beng Hock. - (Published in Sin Chew Daily, July 22, 2009)

SEKALI PERSETUA...


Kalau rakyat memberang:
Siapa pun tak mampu halang

Sebermula tersebutlah ceritera tuan yang empunya cerita pada suatu hari, adapun Orangkaya Temenggung Seri Maharajalela, Tan Sri Musa Hassan mengingatkan sekalian orang banyak supaya tidak mencetuskan ketegangan dengan memutarbelitkan perkara Teoh Beng Hock, 30, yang ditemui mati di Plaza Masalam, Shah Alam, Khamis lalu. Arakian Orangkaya Tan Sri Musa Hassan itu menegaskan, anak-anak buah temenggung perlu diberi peluang menyelesaikan siasatan kerana kini sudah siap 60 peratus. ‘‘Kita sedang jalankan siasatan, tetapi kalau cuba putar belitkan perkara oleh kerana nak ganggu tanpa siasatan muktamad, kita akan ambil tindakan sepatutnya," Orangkaya Temenggung Seri Maharajalela memberi ingatan.

Arakian segala anak buah Bendahara Seri Maharajalela, dan segala kaum keluarganya, dan segala orangnya, semuanya berkampung pada bendahara, sekaliannya dengan alat senjata, kerana Tun Hasan Temenggung hendak melawan. Adapun Tun Hasan Temenggung tahulah ia perkara Kitul dan Raja Mendeliar itu sudah diputar belit. Maka ditegah oleh bendahara, tiada diberinya melawan, katanya, "Hai Hasan, kalau rakyat sudah memberang segala anak-anak buah kamu tak boleh menghalang, kerana adat Melayu, tiada pernah derhaka kepada raja!" Setelah Tun Hasan Temenggung mendengar kata bendahara, dia pun membuang senjata lalu berpeluk tubuh, maka diperbuat orang banyak nyanyi:

Apa dijeruk dengan puding
bertenggong kita mudik ke muara
Apa ditengok di balik dinding
Tun Hasan Temengung anak bendahara.

Maka sekalian orang banyak disurat mereka dalam 'Kitab Melayu' bersama:
HIDUP BAHASA MELAYU!