Tuesday, June 16, 2009

SURAT LAKSAMANA DAIK


Kalau jerangau masih lembik
Jangan cuba mengada-ngada!

Adalah dimaklumkan surat Dato' Laksamana Daik ini untuk memberitahu di dalam negeri Melayu ini hanya di Daik sahaja masih terdapat peninggalan rumah pesaka Dato' Laksamana. Adapun Laksamana Hang Nadim sudah meninggal dunia pada 1513, dalam pertempuran dengan Feringgi, setelah 32 kali bertimba darah, adanya. Maka diperhatikan menerusi laman blog ini, terdapat seorang hamba Allah yang jerangau masih lembik, mahu menunjuk-nunjuk pandai sangat berpolitik. Oleh yang demikian hendaklah diketahui bagaimana orang berpolitik pada masa penjajah Inggeris dahulu. (Blog ini tak menerima sebarang komen yang bertujuan untuk melepaskan geram - PRIMA)

Apabila Parti Negara yang dipimpin Dato' Onn Jaafar (hendaknya si jerangau lembik ini kenallah ia siapa Dato' Onn Jaafar itu) berkempen kepada orang-orang kampung, maka diupah beberapa orang pemuda oleh UMNO untuk bersorak-sorak di tepi jalan. Tujuannya ialah mengganggu akan kempen tersebut, seperti diberitahu oleh Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris, bekas Menteri Kebudayaan Belia dan Sukan (1976-1980). Kalau orang-orang Parti Negara menampal poster, maka diupah pemuda-pemuda menampal poster kapal layar di atas poster padi segemal itu. Oleh itu si jerangau lembik, tak payahlah menunjuk-nunjuk pandai sangat berpolitik dengan menulis membuat komen di laman blog untuk mengada-ngada, hasilkan buku mahupun tesis atau kitab-kitab! Wasallam. - Dato' Laksamana Daik.

SUARA DARI LUBUK KAWAH...

PKR Pahang sasar Felda:
Masyarakat Orang Asli

Gerakan mensasarkan sokongan di kalangan masyarakat pendalaman Felda dan masayarakat Orang Asli digerakkan oleh PKR Pahang, Ahad lalu (14 Jun 2009), lapor Haji Suhaimi Said dari http://www.semangatlubukkawah.blogspot.com/ . Katanya, Ketua pimpinan PKR Pahang, Dato' Fauzi Abdul Rahman merasmikan kongres khas bagi masyarakat Felda dan Orang Asli d sini. Dengan sambutan masyarakat di pendalaman sekarang di Pahang, Haji Suhaimi optimis gerakan yang dijalankan oleh PKR sekarang mencapai sasaran maksimum menjelang PRU13. "Biro khas hal ehwal Orang Asli dalam PKR sudah diwujudkan bagi memantau kepentingan mereka," kata Haji Suhaimi. (Gambar, Dato' Fauzi merasmikan kongres khas PKR Pahang).
Masyarakat Orang Asli yang dipinggirkan selama ini menyedari, penubuhan UMNO pada 1946 adalah disertai wakil Orang Asli, beritahu Haji Suhaimi. Pada Kongres Melayu pertama 1 - 4 Mac 1946, salah sebuah persatuan yang menghantar perwakilan daripada sjumlah 41 persatuan ialah Persatuan Orang Darat Selangor, yang diwakili oleh Abu bin Busu, Lena bin Khamis dan Chinawa bin Salleh, menurut Haji Suhaimi selanjutnya. Bagaimanapun disebabkan sikap UMNO 'habis manis sepah dibuang' perwakilian Orang Asli dipinggirkan apabila mereka memperoleh kuasa. "Orang Asli perlu diberi tempat dalam politik Malaysia sekarang," tegas Haji Suhaimi.

ANWAR DEDAH SIKAP UMNO

Isu Chin Peng haru biru:
Polis beli senjata komunis

oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim

Hari pertama mesyuarat kedua penggal ke dua parlimen ke 12 menyaksikan Dato’ Seri Nizar Jamaluddin mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen Bukit Gantang yang baru menggantikan Allahyarham Hj Roslan. Sdr Nizar memulakan tugas hari ini dengan melaungkan perkataan “Hidup Rakyat” agar ianya bergema menggegar sanubari setiap ahli parlimen. Sudah tentu niat suci beliau dipandang serong, lalu kemudiannya diminta untuk meninggalkan dewan. Saya menulis sepucuk surat kepada YB Tan Sri Speaker agar Sdr Nizar dan ahli parlimen lainnya dibenarkan hadir pada esok harinya;16 Jun 2009.

Malangnya rayuan saya agar YB Speaker mempertimbangkan semula keputusannya diketepikan. Laungan tersebut haruslah dilihat mewakili suara hati rakyat Perak yang mahukan sebuah kerajaan yang sah serta terbukti mendapat mandat dari rakyat. Pastinya esok media UMNO/BN akan memuatkan berita khusus menyerang watak serta peribadi sdr Nizar. Skrip usang dan wayang lama diputar kembali. Belumpun puas memintal fitnah jahat terhadap saya sosok lain pula akan menjadi mangsa.

Di saat saya mencoret catitan ini terukir sendirian senyuman sinis dibibir saya. Terdetik sebentar, Dato’ Sri Najib tidak pula dituduh sebagai pengkhianat negara apabila melawat Negara China yang diperintah berdasarkan ideologi komunis itu. Walhal negara tersebut merupakan penyokong kuat parti komunis Malaya. Selainkan menyediakan dana, Beijing merupakan destinasi latihan buat pimpinan parti komunis Malaya.

Malahan pendedahan Chin Peng di dalam memoirnya bahawa pihak polis negara terbabit membeli senjata pihak komunis seusainya Perjanjian Haadyai tidak pula disanggah sebagai satu tindakan mengkhianat. Laporan media yang berat sebelah nampaknya sudah menjadi amalan sesegelintir yang mahu terus mengampu UMNO/BN. Haru biru dasar negara kita, diskriminasi bukan sahaja berlaku ketika mengagihkan kekayaan negara, ianya juga ketika menentukan dengan siapa kita harus berdendam.

INFO SASTERA & BUDAYA

PUISI

Siang Ada Matahari

Siang ada matahari
malam ada bulan
bumi ada langit
gunung ada bukit
lembah ada sungai
laut ada ombak
demikianlah sempurnanya
alam diimbangkan Tuhan.

Tapi mengapa ya,
dalam diri manusia
cerdiknya tiada bijaksana
berkasih tiada sayang
berperlembagaan tak bertaklik
berkiblat tak berpedoman
bersyariah tak beriman.

Aduhai Pandikar,
janganlan naman saja yang Mulia
nuraini harus ada sanubari
yang juga mulia
kerana kasih membawa sayang
benci mengiring khianat
hasad menular dengki;
dan janganlah kamu taksub
tak mahu tahu bahawa di situ
kamu ada tarikh tamat tempoh
kami rakyat yang melata
dan jelata
janganlah dianggap bodoh.

Nizar, kamu ada kami
rakyat jelata yang berotak
berhati bernurani mengerti
berbudi dan berani.

-Yassinsalleh
jam 1000
Jun 16, 09
rakaman hansard
sidang kedua puluh satu
ParlimenKALBUrakyat
majikan kepada Speaker
Dewan Rakyat Malaysia.