Wednesday, August 13, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

NASIHATI RAKYAT BERJIMAT CERMAT:
MENTERI SIBUK DENGAN ‘GIMMIK POLITIK’

Assalamualaikum,

Sejak dua bulan lalu anak saya seorang guru membawa bekalan ke sekolah. Begitu juga anak saya yang berkhidmat di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) bersama isterinya membawa bekalan ke pejabat. Anak saya yang menuntut di Unisel pula sekadar diperuntukan RM50 sahaja seminggu bagi ‘duit makan’. Kakaknya yang juga di Unisel pada peringkat praktikal, diperuntukkan RM50 juga seminggu bagi ‘duit makan’, kerana PTPTN tak mencukupi untuk membiyai ‘duit makan’. Memang PTPTN sekadar untuk membayar yuran, wang peperiksaan, buku-buku dan asrama (atau tempat tinggal). Tak tahulah bagaimana lagi mahu berjimat, apabila Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Seri Shahrir Abdul Samad meminta orang ramai berjimat, berjimat dan berjimat. Entahlah!

Ahad lalu (10 Ogos 2008), ketika singgah di Sungai Besar untuk menjengah bapa mentua di Bagan Datoh, saya memesan nasi goreng sahaja dengan air suam, harganya ialah RM4.20 (termasuk air suam dikenakan bayaran 20 sen). Seketul kuih karipap juga harganya sudah dinaikkan kepada 40 sen, berbeza sebelumnya RM1.00 bagi 3 biji. Bagaimanapun di gerai mamak, air suam masih tak dikenakan bayaran di samping harga roti canai masih RM0.80 (sekalipun dinipiskan sedikit). Sekiranya menteri-menteri turun padang, mereka tentu memahami fenomena sekarang. Justeru kalau ‘duit makan’ RM10 sehari kepada anak-anak yang sedang belajar, memang tak mencukupi (lainlah kalau tak sarapan pagi dan petang, atau kudap-kudap sebelah malam).

Maknanya menteri-menteri yang menasihati orang ramai berjimat, kenalah bertanya kepada diri sendiri ‘berjimat’ bagaimana caranya? Adakah jangan menjamah makanan langsung, hingga anak-anak yang belajar jadi bengap, bengang dan bangang! Apabila Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim sarankan UiTM dibukakan kepada anak-anak bukan Melayu, tak semena-mena dikerah pelajar-pelajar UiTM buat demonstrasi (tatacara inipun diajar oleh PKR). Pelajar-pelajar UiTM terbabit tak pernah tahu fasal kuota kemasukan ke UKM dinaikkan kepada pelajar-pelajar bukan Melayu sebagai kompromi dalam isu Kolej Tunku Abdul Rahman tak dijadikan universiti ketika itu. Pelajar-pelajar UiTM terbabit juga tak menyedari PTPTN yang menggantikan biasiswa berlawanan dengan perlembagaan yang menetapkan ‘hak istimewa orang Melayu’.

Tetapi pelajar-pelajar UiTM yang bangkit dengan demonstrasi jalanan itu digerakkan selepas Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Mohd Taib bersuara menyelar kenyataan Tan Sri Khalid. Bagaimanapun logiknya UiTM di bawah kuasa kerajaan Pusat, justeru kemasukan pelajar-pelajar ‘bukan kuasa’ kerajaan negeri Selangor. (Lainlah Tan Sri Mat Taib nak buat gimmik politik, memang bolehlah dipolimikkan di samping media arus perdana yang dulu-dulunya menjauhkan diri daripada Tan Sri Mat Taib, sekarang dah mula mendekat-dekatkan diri). Sekitar dekad 1970-an dulu pun pelajar-pelajar UKM berdemonstrasi membantah Dato’ Harun Idris memindahkan pusat pengajian ke Bangi, kononnya balak di kawasan hutan berkenaan dipunggah oleh kroni-kroni Menteri Besar Selangor itu. Sekarang bagaimana dengan pengkritik-pengkritik Dato’ Harun dan pelajar-pelajar UKM selesa atau tidak di Bangi? Heh heh heh!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


GENERASI MUDA KERABAT DIRAJA
UMNO PERLU DIGANTI PARTI MELAYU

Parti politik bagi komuniti Melayu perlu digerakkan, sekalipun UMNO tak relevan lagi meneruskan wadah perjuangan bangsa Melayu, menurut kalangan generasi muda kerabat diraja yang ditemui bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Memberitahu sekretariat PRIMA, Dato’ Dr Mohd Mansor mengakui ditemui oleh beberapa orang generasi muda kerabat diraja dari kalangan intelektual yang melahirkan rasa bimbang dengan lanskap politik sekarang, berikutan orang Melayu turut menolak parti komuniti Melayu iaitu UMNO. Mungkin sahaja UMNO tak sesuai lagi dalam perjuangan orang Melayu sekarang, justeru parti politik komuniti Melayu perlu diwujudkan sebagai alternatif. “Generasi muda Melayu tak menerima pimpinan UMNO sekarang, oleh itu ianya memerlukan landasan baru,” beritahu Dato’ Dr Mohd Mansor memetik saranan kerabat diraja terbabit.

Menyentuh pelan peralihan kuasa yang mahu diterjemahkan UMNO menjelang Jun 2010, menurut generasi muda kerabat diraja berkenaan, ianya sekadar proses perubahan pimpinan sahaja. Justeru dalam proses perubahan pimpinan, tak menjamin kepimpinan Melayu yang boleh jadi kebanggaan bangsanya seperti Dato’ Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak Hussein atau Tun Dr Ismail Abdul Rahman, jelas Dato’ Dr Mohd Mansor berdasarkan pertemuan dengan kerabat diraja terbabit. Mereka juga tambah Dato’ Dr Mohd Mansor, tak menafikan Tengku Razaleigh Hamzah perlu tampil memulihkan semula UMNO, tetapi memerlukan pendekatan baru yang boleh diterima oleh generasi muda Melayu. “Ku Li juga masih dipengaruhi oleh pagar-pagar di keliling yang menjejaskan sokongan majoriti,” beritahu golongan muda kerabat diraja berkenaan, menurut Dato’ Dr Mohd Mansor.

UMNO PAHANG PERLU MALU
APABILA GUNA PENGARUH ISTANA

Langkah UMNO Pahang menggunakan pengaruh istana dalam pemilihan Cawangan dan Bahagian dianggap sebagai tak berasa malu terhadap diri sendiri, beritahu bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau yang juga Jurucakap PRIMA mengakui menerima laporan kalangan pimpinan UMNO di Pahang mengguna pengaruh istana bagi menjamin pimpinan di negeri itu mengikut diskripsi yang dirancang. Katanya, UMNO Pahang perlu berasa malu apabila mengguna pengaruh istana dalam pecaturan politik yang tak memberi manfaat besar kepada bangsa Melayu, kecuali demi menjaga kepentingan beberapa orang individu. “Pengaruh istana boleh dikesampingkan apabila bangsa Melayu berhadapan dengan isu sensitif seperti agama yang dibangkitkan Majlis Peguam Malaysia baru-baru ini,” jelas Dato’ Kamal Amir.

UMNO Pahang dikatakan mengguna pengaruh istana bagi menjamin pelan tindakan peralihan kuasa menjelang Jun 2010 berjalan lancar, dengan menafikan hak ahli-ahli UMNO di peringkat akar umbi menentukan pemimpin pilihan mereka. Menurut Dato’ Kamal Amir selanjutnya, ahli-ahli UMNO di peringkat akar umbi dipaksa menerima keputusan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi menetapkan penggantinya ialah Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak. Katanya lagi, biarlah ahli-ahli UMNO sendiri memilih sama ada Dato’ Seri Mohd Najib sebagai pengganti Dato’ Seri Abdullah atau lain-lain calon yang difikirkan berhak dipilih. Beliau seterusnya menambah, UMNO masih mempunyai ramai tokoh seperti Tengku Razaleigh Hamzah, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Dato’ Seri Shahrir Samad atau Dato’ Seri Khaled Noordin yang mempunyai hak. “Jangan biarkan ahli-ahli UMNO dibelenggu perhambaan minda,” ujarnya.

INFO SASTERA & BUDAYA

PENDEKATAN TAK SESUAI DIUBAH:
ELAKKAN PERSATUAN ARTIS BERGADUH.

Kecoh yang membabitkan artis dalam pelbagai persatuan baru-baru ini tak memberi sebarang manfaat kepada industri hiburan, kata aktivis budaya Yassinsalleh apabila menyentuh kekecohan berkenaan. Baru-baru ini pimpinan Karyawan, Freddie Fernandez dikecam oleh beberapa buah persatuan artis kerana membuat kenyataan menimbulkan rasa tak senang di kalangan persatuan-persatuan terbabit. Menurut Yassinsalleh, dalam industri hiburan yang terbatas audiennya, adalah wajar setiap aktivis mementingkan perpaduan daripada tuduh menuduh di antara satu sama lain. “Janganlah disebabkan antan dengan lesung berkelahi, ayam di halaman tak semena-mena kenyang memakan padi yang tumpah,” beritahu Yassinsalleh menambah.

Seterusnya kata Yassinsalleh yang juga pengarah terbaik dalam Pesta Filem Malaysia sekitar dekad 1980-an menerusi filem ‘Dia Ibuku’, persatuan artis bukanlah jelmaan baru dalam industri hiburan. Malah katanya lagi, sekitar dekad 1950-an Tan Sri P Ramlee sudah memimpin warga artis di Singapura dikenal ‘Persama’ (Persatuan Artis Melayu). Tan Sri P Ramlee membawa pendekatan berkompromi dengan majikan bagi melindungi kepentingan artis, sebaliknya apabila Tan Sri Jins Shamsuddin mengambil alih berikutan penghijrahan Tan Sri P Ramlee ke Kuala Lumpur, pendekatan yang dibawa ‘Persama’ ialah enggan bekerjasama. ‘Persama’ turut melancarkan mogok sekitar dekad 1960-an, diikuti penutupan Shaw Malay Filem di Jalan Ampas. “Apa yang penting bagi fokus persatuan ialah pendekatan, jutseru pendekatan boleh diubahsuai dalam membantu artis,” jelas Yassinsalleh.

INFO SUARA PROLITAR

HINGGA SEMINGGU JALAN DITUTUP
KERANA PERAYAAN AGAMA PERSATUAN?

Majlis Perbandaran Selayang (MPS) perlu membuat keputusan bijak, apabila benarkan persatuan tertentu menyambut perayaan. Jalan di kawasan pekan Taman Seri Gombak ditutup kepada lalu lintas berdekatan institusi kewangan CIMB, Eon Bank, Hong Leong Bank yang sentiasa sibuk dengn urusan. Jalan ditutup kerana ‘Persatuan Amal Yee Lan Sheng Hui’ Taman Seri Gombak menyemabut perayaan agama sejak Isnin lalu (11 Ogos 2008). Sebelum ini baru sahaja ditutup lalu lintas di Fasa 3 dihadapan bangunan premis pejabat PKR selama seminggu. Apakah MPS membenarkan jalan ditutup kepada lalu lintas hingga seminggu? Bagaimana kalau umat Islam di Taman Seri Gombak mahu menyambut perayaan agama, bolehkah ditutup seminggu kepada lalu lintas? – (SMS; 12 Ogos 2008; 14:32:09 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KOMENTAR
bersama Pak Parjo.

BAGAIMANA ANWAR LEBIH BERPENGARUH
PEMIMPIN KERAJAAN DIPERLEKEH DI LUAR NEGARA?

Kata sahibul hikayat tersebutlah ceritera akan Orangkaya Dato’ Mukhriz Mahathir berasa kecewa dengan bekas Orangkaya Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengadukan halnya kepada kerajaan negeri di atas angin. Adapun akan bekas Orangkaya Dato’ Seri Anwar itu didakwalah ia terbabit dengan pertuduhan liwat, adanya. Maka masyghollah sekalian orang banyak bagaimana Orangkaya Dato’ Mukhriz berkata demikian. Arakian berasa hairanlah fakir, bagaimana kerajaan negeri atas angin boleh percayakan bekas Orangkaya Dato’ Seri Anwar lebih daripada Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi atau lain-lain pemimpin. Takkan kerajaan negeri atas angin pun tak percaya dengan Orangkaya Dato’ Mukhriz. Maka eloklah Orangkaya Dato’ Mukhriz sendiri berjumpa dengan ketua kerajaan negeri atas angin menerangkan akan perihal bekas Orangkaya Dato’ Seri Anwar itu.

Syahdan baginda Mani Purindam pun malu rasanya oleh katanya tiada dituruti oleh saudaranya itu. Maka fikir ia di dalam hatinya, ‘Sedang pekerjaan sebegini lagi tiada diturut oleh saudaraku, jikalau pekerjaan yang besar berapa lagi? Jika demikian baiklah aku membuangkan diriku barang ke mana. Jika di sini pun bukan aku kerajaan di dalam negeri ini. Tetapi ke mana baik aku pergi melainkan ke Melaka, kerana pada zaman ini raja Melaka itu raja besar; patutlah aku sembah. Lagipun baginda itu daripada anak cucu Raja Iskandar Dzul-Karnain’. Telah demikian fikirnya, maka baginda Mani Purindam berlengkap ada berapa buah kapal, lalu belayar ke Melaka. Syahdan telah datang ke Jambu Air, maka angin pun turun, terlalu besar ribut seperti tersebut dalam ‘Kitab Melayu’ yang disurat oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!