Sunday, March 8, 2009

DARI LAMAN BLOG

AKTIVIS BAHASA SEDIA BERJUANG
DENGAN KERINGAT DAN AIR MATAAssalamualaikum,Aktivis budaya di Lancang, Pahang L Mankadir Shamsi bertolak ke Kuala Lumpur selepas subuh semalam (7 Mac 2008), dengan berpesan kepada anaknya kalau beliau tak balik, baju-t ‘Mansuh PPSMI’ akan dikirim kepada saya. Baju berkenaan tak perlu dibasuh (biarkan dengan kesan peluhnya), bagi membuktikan kepada Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussin, beliau akan perjuangkan isu Bahasa Melayu dengan ‘keringat’ dan ‘air mata’ bangsa. Begitulah! Beliau juga enggan menerima pandangan saya, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tak perlu dipersalahkan sekalipun PPSMI adalah idea beliau.

Tun Dr Mahathir sudah melepaskan jawatan sejak Oktober 2003, justeru dalam tempoh lima tahun, Hishamuddin mahupun UMNO boleh mansuhkan dengan tak perlu bersyarat. Mankadir tetap dengan pendiriannya, Tun Dr Mahathir menyebabkan segala kekalutan sekarang berlaku. Apabila saya jelaskan Tun Dr Mahathir pernah meminta maaf ketika pertemuan dengan PRIMA, sekiranya pentadbiran beliau menyebabkan Malaysia berserabut, tetapi Mankadir tetap berkeras menyalahkan Tun Dr Mahathir. Malah beliau percaya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak akan menerima kredit, apabila mansuhkan PPSMI selepas Perhimpinan Agung UMNO nanti.


Najib mahu menjadi ‘hero Melayu’ dengan menggunakan isu PPSMI, malah tak berasa hairan sekiranya immuniti raja-raja Melayu dipulihkan. Bagaimanapun PRIMA sudah memulakan isu Bahasa Melayu dan immuniti raja-raja Melayu, ketika Najib umumkan bahasa rasmi negara ialah ‘Bahasa Malaysia’ pada Jun 2007. Satu memorandum dihantar kepada semua raja-raja Melayu dan pemimpin-pemimpin politik Melayu menerusi pos ekspress, apabila sukar sangat membuat temu janji. Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menerusi Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz bersetuju dengan memorandum berkenaan. Dato’ Seri Anwar Ibrahim menerusi Omar Jaafar memberi jaminan akan meneliti memorandum tersebut.


Institusi istana di Negeri Sembilan melalui Ke Bawah Kaus YTM Dato’ Lela Maharaja Dato’ Haji Muhamad Sharip Haji Othman, Undang Luak Rembau juga memberi jaminan akan menyampaikan memorandum tersebut ke Dewan Keadilan Negeri Sembilan. Maknanya, memorandum menuntut Bahasa Melayu (bukan bahasa Malaysia) adalah bahasa rasmi negara dan pemulihan semula immuniti raja-raja Melayu sudah disampaikan kepada raja-raja Melayu dan pemimpin-pemimpin Melayu, sebelum Tan Sri Annuar Musa bersuara hari ini (8 Mac 2009). PRIMA sudah mendahului Tan Sri Annuar sejak Jun 2007, dan 7 Mac 2009 kemuncaknya yang digerakkan oleh Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) pimpinan Dato’ Dr Hassan Ahmad, Dato’ Dr A Samad Said dan aktivis-aktivis bahasa dan sastera. Alhamdullillah.


Bagaimanapun Mankadir bersama rakan-rakannya yang menjadi wartawan pengasas HARAKAH bersama Dato’ Nakhaie Ahmad sekitar dekad 1980-an dulu iaitu Mat Radzi, Ali Madun dan Mohd Zain singgah ‘teh tarik’ dulu di Taman Seri Gombak. Sebelum bertolak ke Masjid Negara, beliau memberitahu PPSMI memang mempunyai unsur-unsur tertentu berkaitan dengan peruntukan pengurusan yang dipertahankan oleh pendukung-pendukungnya. Justeru Mankadir memberitahu, kalau dalam tempoh sebulan UMNO/BN tak memansuhkan PPSMI, beliau mahukan gerakan mansuhkan PPSMI akan diteruskan. Insya Allah!

-Pak Dharma.

WAK SEMAR MENULIS

FRU DIKERAH KE MASJID NEGARA:
RAKYAT DIHALANG MENEMUI RAJANYASaya mengucapkan tahniah dan syabas kepada ketua gerakan GMP kita Yang Berbahagia Datuk Dr. Hassan Ahmad mantan Ketua Pengarah DBP dan semua ahli-ahli penyokong gerakan ini yang begitu berani menghadapi segala rintangan yang terpaksa melalui ranjau onak dan duri bagi menyampaikan memorandum kami kepada Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong. Tetapi, apa yang memelik dan mendukacitakan saya mengapa kerajaan UMNO sehingga kini masih terus berdegil dan bersikap keras kepala?

Menurut apa yang saya difahamkan, surat izin daripada pihak polis hanya membenarkan untuk mengadakan perhimpunan sahaja, tetapi tidak memberi kebenaran untuk berarak beramai-ramai ke Istana Negara. Sedangkan tujuan utama kenapa gerakan ini mesti berarak ramai-ramai adalah bagi membuktikan kepada Menteri Pelajaran bahawa gerakan menentang PPSMI ini bukan hanya suara daripada rakyat minoriti sebagaimana yang didakwanya sahaja, sebaliknya ia adalah gerakan besar-besaran daripada cetusan rasa tidak puas hati dan bantahan rakyat secara keseluruhan.
Malangnya, apa yang terjadi, di sekitar Masjid Negara itu telah disiap-sedikan pula pasukan FRU yang serba lengkap dengan alat seperti mahu menghadapi satu pertarungan pula. Dan apabila pengiring-pengiring yang membantah PPSMI mahu bergerak mengiringi ketua mereka ke Istana Negara, pasukan FRU yang buat kacau dahulu. Mereka menyerang, memukul orang ramai supaya bersurai. Tak cukup itu sahaja, mereka tembak dengan mereka semua dengan asap pemedih mata, dan pancutkan pula meriam air kepada semua yang hadir.


Kemudian buat dalih mengatakan kononnya orang ramai yang tidak ikut peraturan, dan tidak hiraukan amaran! Saya mengaku, bahawa memang pada ketika itu tidak siapa lagi mahu dengar amaran dan larangan. Semangat yang telah berkobar-kobar itu bertukar menjadi perasaan sentimen melawan yang tinggi. Akhirnya, dalam kekecohan begitu, sudah tentulah ramai mereka yang disyaki dan ditahan untuk disoal siasat pihak polis dan berkesudahan dengan penahanan 8 orang yang dikatakan bertujuan untuk membantu pihak polis melanjutkan penyiasatan kononnya.

Saya amat berharap kepada pihak polis, agar mereka yang ditahan ini janganlah pula diapa-apakan, atau mereka ini dikasari pula. Mereka ini terdiri daripada bangsa Melayu yang bersemangat jitu, yang ingin mendaulatkan semula bahasa ibundanya, iaitu bahasa yang sama digunakan oleh anggota polis yang menahannya itu. Oleh itu tidakkah pernah terbetik di dalam hati sanubari anggota polis itu nanti, bahawa anak-anak mereka di sekolah masing-masing terkial-kial belajar matematik dan sains di dalam bahasa Inggeris?

Sedangkan, mereka yang ditahan itu pula adalah para pejuang bahasa yang bertujuan memberikan keselesaan kepada anak-anaknya juga. Sepatutnya mereka itu ada menaruh perasaan simpati, malah berasa megah kerana dapat bertemu dengan orang-orang yang berjuang kerana Allah! Sebaliknya, saya memang muak! Saya naik meloya apabila tengok muka YB Hishamudin di dalam TV. Dia sudah bercakap tujuh kali, setiap kali dia muncul di TV, tak ada modal lain, asyik-asyik dia mengulang kata-kata yang sama. Dia bertanya dan bertanya kenapa sehingga enam tahun PPSMI dijalankan, baru sekarang hendak buat protes?

Baru sekarang pula nak buat bantahan dan baru sekarang buat perhimpunan? Sesekali saya kasihan melihatnya, tapi kadang-kadang benci pula, kerana saya melihat memanglah Hishamuddin laknat ini pekak telinga dan buta mata orangnya. Dia benar-benar jahil dan tak erti bahasa agaknya. Sehinggakan dia tak sedar ataupun sengaja tak mahu seda-sedar. Untuk pengetahuan Hishamuddin, lama dulu lagi kami sudah membantah. Iaitu semasa PPSMI ini diumumkan lagi, kita sudah buat macam-macam kecaman dan bantahan.

Macam-macam cara kita laksanakan. Kami hantar surat bantahan, hantar wakil berjumpa dan berunding dengan mantan PM dan juga Menteri Pelajaran tempoh hari, termasukah berjumpa dengan Dollah Badwi sekali. Tetapi, hasilnya masih tergantung lagi kerana semua yang diadukan, semua yang dilaporkan tidak didengar dan diambil peduli. Akhir sekali apabila orang-orang kami mohon berjumpa dengan YB Hishamuddin, namun dia dengan bongkak dan sombongnya tidak mahu melayan tuntutan-tuntutan kami itu.


Apa yang paling sedih lagi, YB itu tidak mahu berjumpa langsung. Malah dia mengatakan tidak ada apa-apa lagi yang hendak dibincangkan. Lepas itu, dia pun mulalah mendabik dada sambil berkata dengan kepala batunya, bahawa dia tetap akan meneruskan PPSMI walau apapun rakyat kata. Untuk pengetahuan Hishamuddin, enam tahun yang kami tunggu itu agak lama juga, terutama bagi orang-orang orang Melayu yang terkenal dengan sabarnya! Tetapi, kesabaran orang-orang Melayu ada batasnya. Selepas enam tahun berlalu, kesabaran kami orang Melayu sudah sampai hadnya.


Dan Hisahmuddin tidak boleh berdolak dalik lagi harus menerimanya dengan redha. Namun begitu, nampaknya sekarang ini Hishamuddin sudah tidak tahu redha, dan tidak mahu lagi mendengar cakap rakyat yang pernah memilihnya tempoh hari. Jadi, jikalau sudah begitu gayanya, wahai sekalian orang-orang Melayu Johor, apakah anda semua masih berhati batu, bertelinga kuali, dan bermuka tebal, sanggupkah bertampal kulit babi? Takkanlah anda sekalian tak sedar-sedar lagi bahawa wakil Parlimen anda itu sudah macam itu pula jadinya sekarang?


Kalaulah anda benar-benar sudah sedar, itu suatu yang amat bagus! Oleh yang demikian, elok benar kalau kalian bangun menentang dia! Mari kita sama-sama tulis surat dan tandatangani ramai-ramai, buat undi tak percaya terhadapnya. Minta dia turun daripada menerajui Kementerian Pelajaran sekarang ini juga. Jangan biarkan dia meneruskan niat jahatnya sehingga anak cucu cicit kita semua dilaknatnya. Kalau dia nak laknatpun, biarlah kepada anak-anak dan cucu cicitnya sahaja yang dilaknatinya.

Orang Johor harus sedar, bukankah satu ketika dulu, negeri bertuah Darul Takzim itulah yang menjulang dan menjunjung Bahasa Melayu, dan yang mendaulatkan Bahasa Melayu. Apakah sekarang ini, anak jati Johor ini yang sanggup menderhaka kepada bangsanya kalian mahu membiarkannya bermaharajalela begitu sahaja? Saya melihat YB Hishamudin ini seorang yang sudah terlajak jauh sangat. Dulu, orang fitnahkan dia dengan menuduhnya kaki botol. Malah gambarnya bersama botol-botol arak yang sudah kosong di meja diedarkan ke segenap pelusuk negara, tetapi kami mati-mati menolaknya. Waku itu kami melihat beliau sebagai seorang anak muda yang berani dan tegas.

Tambah lagi apabila dia mencabut keris, dan peristiwa itu menjadi gawat sekejap, ini membuatkan sanjungan kami anak-anak Melayu jati atas keberaniannya itu melambung sekali. Tetapi, malangnya apabila dia menarik balik dan mengakui kebodohan dan kebiadabannya itu, kami menganggap dia bacul! Kami pun sudah mula hilang keyakinan! Dan sekarag dia memang sudah sah dan nyata tidak bermaruah lagi. Dia sudah tidak ada harga diri langsung. Sumpah, saya tidak menyangka sama sekali bahawa dia seorang anak orang besar-besar, tetapi perangainya pula macam anak melarat yang tak berdarjat!

Ramai orang mengatakan bahawa YB yang satu ini langsung tidak berhati perut. Dia tidak sedarkan diri bahawa semua kekalutan ini adalah berpunca daripada dirinya sendiri. Justeru itu, buat apa lagi YB bodoh ini bertanya kepada orang ramai siapakah dalang kepada GMP untuk menentang PPSMI itu? Penedek kata, kalaulah dia benar-benar lelaki yang bijaksana, sudah tentu dia mampu memperbaiki keadaan yang sedia ada, dan sudah pastilah tidak jadi begini. Sepatutnya YB turun ke padang, bertanya kepada orang ramai dari semua peringkat, dan lapisan, sama ada betulkah tidak pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris tidak membebankan kanak-kanak desa?

Jangan hanya mendengar cakapdan pengaduan orang-orang di sekeliling YB saja. Ini disebabkan mereka itu hidupnya memang ibarat pecacai yang meminta dan menadah tangan sahaja. Lupakah YB perumpamaan Melayu ada mengatakan, jikalau hendak tahukan kebaikan seseorang itu, tanyalah kepada rakan karibnya, dan kalau hendak tahu kejahatan seseorang itu pula tanyalah kepada seteru dan lawannya! Bertindak begitu, barulah bijaksana namanya. Kalau tidak, YB hanya bersaksikan lutut selama-lamanya…dan YB akan dikelentong orang sahaja sudahnya!

Mengulas bicara Pak Lah dalam TV malan tadi yang telah mengeluarkan kenyataan yang jelas kelihatan dia amat kecewa dan kesal sekali. Sehinggakan suaranya mendatar sahaja bunyinya. Jika dilihat daripada nada suaranya amat hambar dan sedih, namun, isinya seperti mengancam dan memberi kata dua kepada YB Hishamuddin. Jadi, YB Hishamuddin kena buat keputusan muktamad sekarang, sama ada dia masih mahu berkeras meneruskan PPSMI atau sebaliknya? Kata-kata begini memang besar ertinya. Pak Lah sendiri mengaku bahawa dia juga menerima desakan demi desakan yang semakin lama semakin besar dan kuat.

Jikalau YB Hishamuddin masih terus bertegak dengan pendiriannya, tak tahulah apa akan jadi kalau Melayu sudah hilang pertimbangan dan kesabarannya! Sepatutnya YB Hisahmuddin sedarlah diri...jikalau sudah sampai Pak Lah terpaksa berdehem-dehem begitu, kenalah berlagak bijaksana dan tidak lagi meneruskan aksi angkuh dengan sentimen kerasnya macam orang gila kuasa! Kalau YB Hishamuddin tidak mahu berganjak dari pendiriannya, saya yakin, akan datang, lagi besar perhimpunan diadakan kerana kami semua mahu membuktikan kepadanya bahawa gerakan kami ini bukan lagi gerakan GMP yang hanya diwakili oleh segelintir rakyat, tetapi sebenarnya, ia adalah lambang dan mewakili suara rakyat majorit!

Apakah Hisghamuddin pekak telinganya lagi dan masih berusaha mahu mengempang air deras dari gunung? Takut nanti YB sendiri akan dihanyutkan oleh air deras itu pula. Sedarlah YB, kerana kesombongan, keangkuhan dan kebobrokan anda, parti lawan yang tidak fasal-fasal tumpang sekaki, mencari palform. Mereka hanya sekadar menyokong gerakan GMP membasmi perlaksanaan PPSMI sahaja, dan mereka sebenarnya tidak menunggang kami, atau menggunakan kami, kerana perjuangan ini adalah perjuangan kami semua.

Padahal, kalau YB betul bijaksana dulu, YB jangan peduli enam atau tujuh tahun PPSMI sudah terlaksana, tetapi anda dengan berani bangun tegak mencabut keris sekali lagi bagi mendaulatkan semula Bahasa Melayu itu dengan cara menarik balik penggunaan PPSMI, saya kira YB adalah jagkami yang terbilang dan akan kekal diingati rakyat sampai ke mati, sebagaimana Hang Jebat yang tampil menyanggah penindasan minda oleh Sultan Melaka dan konco-konconya. Justeru itu, belum terlambat YB, kerana masanya sudah tiba, sepatutnya YB bersembahyang Istiqarah, minta Tuhan tunjukkan jalan yang benar.

Jangan minta pendapat orang-orang yang mengampu bodek di sekeliling YB sahaja. Apa yang saya khiuatirkan, nanti YB sendiri yang akan kena main, macam YAB Timbalan Perdana Menteri ketika pilihanraya 1999 dulu. Bila dia tanya pada juak-juak dan pecacainya, semua kata, everything Ok, Boss! Natijahnya, cemas-cemas lagi periuk nasinya tidak terlingkup.! Ha, begitulah pengajaran buat YB Hishamuddin yang kami sayangi. Maka kembalilah YB ke pangkal jalan macam yang dilakukan oleh YAB TPM dahulu. Dia melihat dirinya kembali, mencari mana-mana kesilapan, dan kelemahan sambil beliau cuba memperbaikinya pula.

YAB tidak mudah lupa dengan pesanan datuk neneknya Orang Besar Berempat Pahang, bahawa tidak ada gading yang tidak retak. Jadi, beliau mengambil pendekatan yang bijaksana, lalu percaya bahawa tidak ada bocor yang tidak boleh ditampal. Insya-Allah bahtera yang bocor pun boleh kembali belayar dengan selamat kalau ditampal dengan baik. - Wak Semar memang sukakan pemimpin yang mahu kembali ke pangkal jalan setelah tersesat di hujung jalan.
(Wak Semar ialah Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM, yang juga saterawan dan aktivis bahasa – p)

LADIN NUAWI BERTEATER

PENGGIAT TEATER KANAK-KANAK:
PENAMPILAN KARYA LADIN DI TV2

Doaku Untukmu… Gaza Zoom In @ RTM. TV2, 9.00 malam ini (8 Mac 2009), Ahad. Slot b.kbayan 2. Slot – intro & sketsa.. Sudilah menonton show kami. Salam dan terima kasih. Ladin Nuawi penggiat teater tersohor di Malaysia tampil dengan teater kanak-kanak. Isu Gaza dan keganasan Zionis diangkat sebagai tema yang menjadi pilihan Ladin Nuawi. Kemampuan Ladin Nuawi membawa kanak-kanak sebagai perantara bagi menyampaikan manifestasi rakyat Malaysia terhadap keganasnan Zionis amat dikagumi. Justeru berilah sokongan moral kepada beliau menggerakkan teater kanak-kanak.

YASSINSALLEH BERPUISI

Sehari Selembar Benang

Sehari selembar benang
mencarik pakaian
lambat laun akan telanjang.


Sehari sepatah kata
menoda bahasa
lambat laun kita hilang tamaddun bangsa..


Sehari seorang menteri
memperkaya diri sendiri
lambat laun tergadai negeri.


Sehari sekali ditembakkan
gas pemedih mata
lambat laun rakyat
tak nampak lagi istana.


Kepada siapakah lagi
tempat mengadu
ke air itik mati kehausan
ke kepuk ayam tak dapat
makan padi.


Bersuara akan jadi penghuni penjara
berpakat akan ditangkap
berkonspirasi menegakkan hak
akan dihukum penderhaka.


Makanya, untuk selamat
menjamin sejahtera duhai Melayu
teruslah kamu bisu dan dungu
teruskanlah memperkemas perhambaanmu
dan gilaplah bijaksanamu
mengampu dan membenteng
para pemimpinmu
meniduri anak isterimu.
dan kalau perlu biarkanlah
mereka berkongsi
menjimak ibumu.


Jangan sekali-kali lagi
kalian mengeluh
nikmati sahajalah habuanmu
dan dengarkan sajalah
tanpa gundah
perihal keraton yang sudah
entah ke mana penghuninya.

-Yassinsalleh
Pucong Perdana
8 Mac 2009.
4:24:25Pok Amai-Amai


Pok amai-amai
pok amai-amai
belalang kupu-kupu
tepuk adik pandai
nanti malam upah susu.


Susu lemak manis
santan kelapa muda
rakyat jangan nangis
menteri rasuah kita ada.


Pok amai-amai
belalang makan kutu
undi ramai-ramai
rakyat jadi penentu
bila kira undi
yang menang masih juga hantu.


Janji tinggal janji
rakyat tambah susah
dari ketua cawangan
sampai menteri
kekayaan bertambah-tambah
atas mimbar bercakap gagah
dalam bilik nikmat amat bermukah.


Makanya, kau Melayu
jangan mengeluh
menimbang nasib mereka
di situ dan begitu
kerana demikianlah kehendakmu.


Tepuk amai-amai
belalang kupu-kupu
Melayu jadi demikian
sebab Melayu mahu terus begitu
selesa jadi dungu
bangang macam lembu
aduhai Melayu, Melayu!

-Yassinsalleh
Kuala Lumpur
6 Mac 2009
23:33:44.

KOMENTAR : Bersama Pak Parjo

PULIHKAN IMUNITI RAJA-RAJA
ANNUAR MUSA SUDAH TERLAMBATSyahdan akan ketua harakah Melayu (UMNO) di Kelantan, Tan Sri Annuar Musa itu seolah-olah bersetujulah dengan fakir, bahwasanya kedaulatan (immuniti) raja-raja Melayu itu dipulihkan. Sebermula kedaulatan itu sudahlah tiada disebabkan perihal perlembagaan yang dipinda dahulu. Arakian Tan Sri Annuar berkatalah ia satu permufakatan khas perlu diadakan selepas harakah Melayu bermuafakat sepurnama lagi. Maka Orangkaya Menteri Luar Dato’ Seri Rais Yatim pun bercakaplah ia seorang diri perihal kedaulatan raja-raja iaitu kuasa Sultan Perak itu melantik Menteri Besar. Syahdan bagaimana gerangan kalau Yang Dipertuan Agong itu engganlah baginda menerima ketua UMNO menjadi Perdana Menteri kelak.


Kata sahibul hikyatat maka oleh raja China disuruhnya sayurkan kangkung itu, seperti kata Tun Perpatih Putih itu. Telah sudah masak dihantarkan di hadapan Tun Perpatih Putih dan segala orang Melaka pun makanlah, dibibitnya hujung kangkung itu seraya ia menengadah dingangakan mulutnya. Maka naharulah Tun Perpatih Putih dengan segala orang Melaka melihat nyata raja China. Telah dilihat oleh China, diturutnya; sebab itulah maka Cina gemar makan kangkung datang sekarang. Hatta, raja China pun fakir di dalam hatinya, “Baik raja Melaka aku ambil akan menantuku, supaya ia berkirim sembah kepadaku.” Maka titah raja China pada Tun Perpatih Putih, “Suruhlah anakku raja Melaka mengadap aku ke mari, supaya aku dudukkan dengan anakku Puteri Hang Li Po.” seolah-olah mudahnya kedaulatan raja Melayu itu dijatuh dengan puteri raja China seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!