Tuesday, April 19, 2011

ISU OBESITI DALAM KALANGAN PELAJAR

Assalamualaikum,

Sekarang ini kecoh dengan berita obesiti dalam kalangan pelajar sekolah. Jadi cadangannya adalah mengurangkan penjualan nasi lemak dan mengharamkan penjualan makanan ringan di sekolah.

Cadangan itu memang bagus, tapi ramai yang tidak sedar sebenarnya punca anak-anak sekarang obesiti bermula dari rumah. Sudah tentu kaum ibu di rumah ingin memasak makanan yang lazat untuk anak-anak mereka. Apabila di luar pula, kaum bapa membelikan anak-anak makanan ringan.

Jadi apa gunanya mengharamkan segala jenis makanan tidak berzat di kantin sekolah tapi tidak di rumah? Kesannya sama sahaja kalau begitu. Senang cerita baiklah haramkan sahaja kantin sekolah dan semua restoran makanan segera serta gerai menjual nasi lemak di Malaysia ini.

Sepatutnya sebelum beri cadangan patut dijalankan kajian secara menyeluruh. Pada pendapat AW, cara sepatutnya adalah mengubah suai resipi makanan tersebut. Contohnya makanan yang menggunakan minyak yang banyak, dikurangkan sedikit kuantiti minyaknya dan menambah sayur-sayuran dalam setiap menu masakan.

Selain itu boleh juga dijual minuman yang mengandungi kurang gula. Bukankah itu lebih baik daripada mengharamkan segala jenis makanan yang sudah menjadi kelaziman pelajar di sekolah mahupun di rumah? Harap cadangan pengharaman tersebut ditimbang balik.

-ANAK WARISAN...