Friday, October 17, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

SEKUMPULAN PELAJAR TENDANG GURU
TAHAP DISIPLIN SEKOLAH MAKIN TERUK

Assalamualaikum

Insiden seorang guru, Cikgu Azahana Ibrahim diserang sekumpulan pelajar perempuan di Perlis yang dilaporkan (17 Oktober 2008) memang memeranjatkan. Saya tak fikir tahap disiplin pelajar terlalu buruk, hingga murid Tingkatan 2 berani bertindak ganas. Bagaimanapun laporan berita TV malam ini (jam 8.00 malam) menyebut pelajar terbabit sudah digantung persekolahannya, sebagai tindakan serta merta yang diambil oleh pihak jabatan pelajaran. Disiplin pelajar memang merunsingkan semua ibu bapa, tetapi jabatan pelajaran juga perlu menilai insiden ini secara bijaksana (pinjam istilah Dato’ Suhaimi Ibrahim, bekas Presiden GPMS). Kadangkala kemungkinan juga berpunca daripada ‘pendekatan’ yang dilakukan pihak sekolah terhadap pelajar-pelajar bermasalah yang mendorong kepada insiden tak berdisiplin pelajar terbabit.

Pada 2004 misalnya, DYMM Tuanku Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah berasa murka dengan tahap disiplin yang menyebabkan seorang pelajar mengalami cedera parah didera kawan-kawan sekolahnya. DYMM Sultan Pahang murka kepada pengurusan sekolah terbabit yang sengaja menyembunyikan fakta sebenar, bagi melindungi nama baik sekolah daripada tercemar, kononnya! Isu menangani disiplin pelajar juga kadangkala membabitkan sikap antara guru-guru sendiri yang bersaing di kalangan kakitangan sekolah. Sekalipun disedari oleh kementerian menerusi pelbagai surat atau memorandum ibu bapa, tetapi semuanya ‘masuk telinga kiri, keluar telinga kanan’, malah dianggap perkara remeh temeh.

Menteri Pelajaran, Dato’ Seri Hishamuddin Hussein misalnya, tak wajar enggan melayani sebarang surat menyurat yang disampaikan ke kementeriannya, seolah-olah pendekatan yang diambil pihak sekolah semuanya boleh menyelesaikan masalah, dengan tak mengira persekitaran juga perlu diambil kira. Justeru, saya mengambil contoh insiden anak saya Allahyarham Ikram Hafiz yang pernah dibuang sekolah (atas sebab-sebab meritnya sudah melebihi). Pelajar di Perlis yang menendang guru sekadar digantung perseolahan, tetapi Ikram Hafiz dibuang sekolah kerana disiplinnya merokok, ponteng kelas dan enggan mengakui dakwaan yang dikenakan ke atas dirinya oleh guru (tak pernah pun memukul guru, sebaliknya dia yang dipukul oleh guru). Pihak sekolah tak pernah menghargai sumbangannya sebagai ‘peserta terbaik perkhemahan pasukan beruniform’ seluruh negeri Selangor.

Dia dituduh ‘Kristian’ kononnya memakai rantai salib, tetapi sebenarnya (lambang anak kunci) yang dihadiahkan oleh kakaknya sempena hari jadinya. Sebaliknya apabila saya bertanya kepada ‘ustaz’ dan ‘guru penolong kanan’, ustaz berkenaan mengakui tak pernah melihat tetapi sekadar mendengar aduan daripada ‘pengawas’ (yang memang berdendam kepada Ikram Hafiz). Saya dipanggil ke sekolah apabila dia didakwa menghisap rokok, tetapi apabila ditanya kepada pelajar yang menuduhnya, pelajar berkenaan melihat dia menghisap rokok selepas balik dari solat terawih dalam bulan Ramadan (Maknanya hari malam, di samping pelajar perempuan itu tinggal di fasa yang jauh dari fasa rumah saya). Guru terbabit tak pernah melihat, tetapi sekadar menerima aduan sekalipun lokasi di luar sekolah dan pada waktu malam. (Pelajar yang mengadu itu, memang berdendam atas perkara peribadi). Apabila didesak si guru terbabit menolak sebarang pertanyaan yang dianggap macam ‘cross examination’ di mahkamah.

Bagaimanapun Ikram Hafiz dapat membuktikan kepada guru terbabit segala pendekatan yang dilakukan terhadapnya tak beretika, apabila dia mampu meneruskan pengajian memasuki IPTS (Unisel), dengan mengambil peperiksaan sebagai calon persendirian. Memang nasib tak menyebelahinya, apabila meninggal dunia setelah terbabit dalam nahas motosikal pada 26 Ogos 2008 lalu, dalam perjalanan balik ke rumah dari Unisel di Bestari Jaya (Batang Berjuntai). Insiden yang dialami oleh Allahyarham Ikram Hafiz, adalah contoh bagaimana ‘kebobrokan’ pendekatan yang dilakukan pihak sekolah dalam menangani disiplin pelajar, sehingga pelajar yang menghisap rokok di luar sekolah juga diheret ke meja guru penolong kanan (memang ibu bapa juga tak galakkan anak-anak menghisap rokok), tetapi pendekatan yang diambil biarlah beretika.

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA


HARI RAYA MASIH DISAMBUT
RUMAH TERBUKA AKTIVIS MASYARKAT

Rumah terbuka menyambut Hari Raya masih diteruskan oleh beberapa orang aktivis masyarakat, berikutan sebelumnya rakan-rakan ramai yang balik ke kampung menemui sanak saudara. Justeru dengan mengadakan rumah terbuka memberi peluang kepada rakan-rakan yang tak sempat meraikan bersama pada hari raya pertama dan kedua untuk menghadiri majlis berkenaan. Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz yang juga pengurus kempen Tengku Razaleigh Hamzah bagi jawatan Presiden UMNO, turut mengadakan rumah terbuka besok (Sabtu, 18 Oktober 2008) di kediamannya No 1 Lorong Suleiman 8, Taman Tun Dr Ismail mulai jam 5.00 petang hingga ke malam. Dato’ Kamal Amir mengundang aktivis masyarakat dan rakan-rakan PRIMA bersama keluarga ke majlis rumah terbukanya.

Berikutnya pada 25 Oktober 2008, ketua pimpinan BERSIH Ezam Mohd Noor juga mengadakan majlis rumah terbuka di kediamannya No 3 Jalan Platinum 7/37B, Seksyen 7 Shah Alam. Dalam kiriman SMSnya pimpinan BERSIH, Abdul Ghani memberitahu majlis rumah terbuka berkenaan pada sebelah siang iaitu tengahari menjelang ke petang. Ezam seterusnya mengundang semua rakan-rakan dan aktivis masyarakat menghadiri majlis rumah terbuka berkenaan. Tradisi majlis rumah terbuka meraikan Hari Raya sudah diterima sebagai budaya baru masyarakat, apabila mereka yang balik ke kampung pada awal Hari Raya dapat bersama-sama meraikan dengan kawan-kawan di bandar. Di smaping majlis rumah terbuka, budaya baru masyarakat juga turut menganjurkan majlis berbuka puasa di bulan Ramadan bagi meraikan kawan-kawan. Begitulah!

TAK WAJAR BERITA SAMAN
KE ATAS RAJA MELAYU DIBESARKAN

Beberapa pihak melahirkan rasa terkilan dengan sikap media yang menyiarkan laporan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman disaman sejumlah US$1 juta oleh sebuah bank perdagangan. Sekalipun fakta berkenaan benar, setelah pihak mahkamah membuat keputusan, tetapi wajarlah digunakan pertimbangan ‘budi bicara’ supaya tak diperbesarkan. Menurut seorang dato’ adat di Jelebu (tak mahu namanya disiarkan), gambaran yang diberikan seolah-olah raja Melayu boleh muflis dengan tindakan tersebut, di samping ianya boleh memalukan kerajaan negeri sendiri. “Kalau raja Melayu boleh dimalukan, apa akan jadi dengan institusi beraja di negara kita,” menurut dato’ adat berkenaan.

INFO SASTERA & BUDAYA

NOVEL ‘SAINS FIKSYEN’
JAUH DI PULAU RAHSIA
Oleh: Ikram Hafiz
(Sebelum memasuki Unisel pada Mei 2008, Allahyarham Ikram Hafiz bukan sahaja berbakat dalam kraftangan dan elektrikal ketika belajar di Sekolah Menengah Teknik Gombak, malah terbabit dalam karya kreatif. Ikram Hafiz pernah menghasilkan novel sains fiksyen pada 2007, ketika membuat kerja sambilan menjual burger. Hanya sebuah sahaja novel yang dihasilkannya, dan diterbitkan oleh Mulya Utama Enterprises, Taman Seri Gombak, Batu Caves, Selangor. Mulai sekarang, novel karya Ikram Hafiz dimuatkan dalam laman blog ini).

(sambungan kelmarin…)

(22)

6
DI PLANET BONEKA

HANYA WAJAH DI SKRIN BESAR:
MELAWAN BONEKA DI BILIK KURUNGAN

“BAPAK Profesor, adakah tuan mahu jadikan kami semua ni robot?” lantas saya bingkas bangun mendongak ke arah kamera litar.

“Kamu tak dapat dapat dihantar balik, kerana planet boneka ini tak boleh diketahui oleh mana-mana pihak,” beritahu Bapak Profesor lantas menampakkan wajahnya pada skrin besar di dinding keluli.

“Macam mana kami nak percaya, planet tak diketahui oleh mana-mana pihak?” ujar saya sengaja menyindir.

“Jangan cuba mengajar aku!” Bapak Profesor meninggikan suara. Marah benar dia aabila saya tak mahu percaya dengan keampuhan pertahanannya. “Tahukah kamu dinding logam ‘tungsten’ ini aku larikan dari Sweden,” katanya bangga dengan kejayaan membina planet boneka di situ.

Tahu sangat saya logam ‘tungsten’ yang disebut memang sukar dileburkan sekalipun dengan suhu kepanasan 1,650C. Sebab itu Bapak Profesor tak bimbang kalau diserbu pihak polis marin. Terkekeh-kekeh dia ketawa ketika beritahu pulau terumbu karang itu akan lenyap sekiranya solar yang digunakan di bawah air mengeluarkan kabus tebal. Justeru polis marin sama ada dari Indonesia mahupun Malaysia takkan dapat jejaki lokasi persembunyian planet boneka.

Satu-satunya yang tahu pulau terumbu batu karang berkenaan memang Si Tongkol bersama kunco-kunconya. Ke mana lagi Si Tongkol mahu bersembunyi sekiranya diburu interpol, kalau bukan di planet boneka? Bapak Profesor mengakui Si Tongkol bekalkan bahan makanan dan alat-alat teknologi, selepas mendapat bekalan senjata api. Si Tongkol bersama kunco-kunconya yang seludupkan ke merata lokasi.

“Sekarang perang tak perlukan senjata nuklear Bapak Profesor,” tutur saya sengaja mahu menyakiti hatinya. “Alaf 2000 setiap kuasa besar mahu berperang gunakan sistem komputer saja,” beritahu saya spontan.

“Kamu budak hingusan, jangan cuba nak tunjuk pandai!” bentak Bapak Profesor di skrin pada dinding keluli berkenaan.

Ketika itu mata saya melingas ke kiri ke kanan memerhati bahan-bahan ‘ethanol’, ‘alkeno’ dan ‘molekul alkeno’ banyak tersusun di atas rak dalam bilik seperti makmal itu. Sementara Abang Din pula berbisik kepada Usin Sodok supaya membaca beberapa banyak ayat 128 dan 129 ‘surah at-Taubah’ semasa terkurung begitu.

Dalam masa Abang Din dan Usin Sodok membaca ayat-ayat al-Quran yang diajar oleh ayahnya Alang Seman, Mail Kengkang dan Sahak Salai juga turut membaca ‘surah al-Kautsar’ berulang kali. Mereka diingatkan oleh ustaz-ustaz di sekolah supaya amalkan ayat-ayat berkenaan ketika terkurung di mana-mana.

Sewaktu Bapak Profesor yang muncul di skrin besar memberi amaran, cepat-cepat saya jatuhkan tubuh dari katil. Sekaligus pula tentera boneka menerkam, tetapi cepat-cepat saya menyusup ke bawah katil. Apabila saya berselindung di bawah katil ternyata boneka-boneka yang dipantau alat kawalan jauh tak mampu membongkok ke situ.

Boneka-boneka terbabit terus bertindak liar mahu mengangkat katil tersebut. Bilik seperti makmal itu bertukar kecoh seketika disebabkan saya tak mahu keluar dari bawah katil. Berkali-kali suara Bapak Profesor memberi amaran supaya tak bersembunyi di situ, tetapi saya tetap berdegil. Wajahnya semakin bengis kelihatan di skrin besar.

(* Kreativiti Ikram Hafiz menggambarkan keadaan di lokap polis Selayang, ketika dia bersama kawan-kawannya ditahan berikutan kes pergaduhan apabila bertindak balas selepas wang jualan burgernya disamun, tetapi dituduh merusuh. Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri ketika itu Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi, Teng Chang Khim – sekarang Speaker DUN Selangor, dan Wee Choo Keong – sekarang Ahli Parlimen Wangsa Maju, turut campur tangan bagi membebaskan Ikram Hafiz dan rakan-rakannya yang ditahan selama lima hari).

(bersambung)

PUISI LAMA

Naratif Pantun Beradat

Pergi ke rimba pokok berbaris
bawa pedati ditarik kuda
maafkan hamba menghunus keris
nak tunjuk berani depan Pemuda.

Kalau ke padang membawa guli
jangan bermain di tengah laman
selamat bersidang sekalian ahli
UMNO semakin hilang pedoman.

Sekali air bah, sekali pasir berubah
sekali parti kalah, sekali UMNO gelabah
sekali raja mangkat, sekali resam berganti
sekali hilang pangkat, sekali memendam hati!

Seciuk bak ayam, sedencing bak besi
seikat bak lidi, serumpun bak serai
hiruk serata alam, UMNO berebut kerusi
berpakat tak sudi, kokok aje berderai-derai!

Ke bukit sama didaki, ke lurah sama dituruni
ke hulu sama bergalah, ke hilir sama berdayung
sakit tanggung sendiri, susah memang digeruni
biarlah hilang Pak Lah, pada Najib boleh berpayung.

Makan sirih berpinang tidak
pinang ada di negeri Melaka
hati sedih menangis tak hendak
kenang UMNO dilanda petaka!

-ALBA (Abdul Latiff Ahmad)
Jelebu, N.S.
17 Oktober 2008.


INFO SUARA PROLITAR

‘DOUBLE STANDARD’ JADI AMALAN
DORONG APA YANG BERLAKU 8 MAC 08.

Badan Pencegah Rasuah (BPR), bukan sekadar siasat laporan yang dibuat Ketua Pemuda UMNO Perak, Zainol Padzi Paharuddin terhadap Setiausaha Politik MB, Mohd Misbahul Munir Masduki saja. Siasatlah banyak laporan yang dibuat oleh pihak lawan terhadap salah guna kuasa pimpinan BN juga. Misalnya, Perwaja Steel takkan senyap aje, sekalipun mendiang Tan Sri Eric Chia dah tak ada. Apa yang berlaku pada 8 Mac 2008 dulu, kerana ‘double standard’ yang dibuat oleh pelaksana undang-undang yang didorong oleh penggubal undang-undang. – (SMS; 17 Oktober 2008; 15:37:52 – Pak Sahak; Lekir, Sitiawan, Perak).

PAKATAN RAKYAT NAK BANTU
PULIHKAN EKONOMI

Oleh : Asalbayu

Kalangan anggota parlimen Barisan Nasional curiga dengan hasrat Pakatan Rakyat untuk menghulurkan kerjasama ke arah usaha memulihkan ekonomi negara seperti yang dapat dibaca di http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=17336&Itemid=1 .Ketika berlangsung persidangan parlimen pada 13 Oktober 2008 mereka mengosongkan tempat duduk seperti dilaporkan menerusi lamam http://msomelayu.blogspot.com/. Jika beginilah keadaannya barangkali elaun persidangan yang mereka ambil itu sudah tentulah tidak bersih atau dengan anggapan yang lebih tidak bersopan ialah haram.Majlis Fatwa Kebangsaan tidak berminatkah untuk member respons? Atau barangkali mengikut rukun Islam Hadhari ia dibolehkan?

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

HAK RAKYAT DIJAMIN PERLEMBAGAAN
PERIHAL RAJA MELAYU YANG ADIL SAKSAMA

Syahdan bersidanglah raja-raja Melayu itu, mesyuwarah ke 215 di Istana Maziah di Terengganu pada 16 Syawal 1429 (iaitu disebut anak cucu fakir 16 Oktober 2008). Maka baginda raja-raja Melayu itu mengingatkan akan rakyat jelata bukan Melayu, hak mereka dijamin dalam Kanun Persekutuan (Perlembagaan Persekutuan) dan peruntukan Kanun Tubuh Negeri (Undang-Undang Tubuh Negeri), seperti jua yang sudah termaktub dalam ‘Kanun Melaka’ dahulukala, adanya. Arakian Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin berangkatlah baginda menghadiri mesyuwarah tersebut yang ianya dipengerusikan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, raja negeri Kedah dan jajahan takluknya itu. Sebermula akan raja-raja Melayu itu sejak dahulukala, baginda menjadi pelindung segala rakyat jelata tidaklah mengira sama ada Melayu atau bukan, sama ada dari negeri atas angin atau negeri-negeri jiran termasuklah dagang santari yang berniaga di negeri baginda.

Arakian raja Melayu itu membuat negeri di Palembang, sebelum ke Singapura dan karar di Melaka. Sekali persetua tersebutlah Gangga Negara dekar Beruas di negeri Melayu, Perak itu kerajaannya besar, Raja Gangga Shah Johan nama rajanya. Sebelum kerajaan Melayu di Melaka itu, kerajaan Beruas itu kerajaan yang besar. Maka diserang oleh Raja Suran, alahlah ia. Syahdan Raja Suran menyerang pula akan negeri Ganggayu, kotanya dari batu hitam, datang sekarang lagi ada kotanya itu di hulu Sungai Johor (maka belumlah fakir menyiasatnya lagi). Adapun asal namanya Kelang Kio, iaitu bahasa Siam, ertinya ‘perbendaharaan permata’, Raja Chulan nama rajanya. Diberitahu kepada fakir ada sebuah lagi kerajaan Melayu yang besar sebelum Palembang itu, dikatakan orang Langkasuka namanya. Syahdan terasalah sedihnya hati fakir, kerana dikatakan orang Melayu itu datang berdagang ke negeri ini. Astaga!

Kata sahibul hikayat maka Raja Iskandar pun diamlah di Melaka. Adapun akan Raja Iskandar tatkala diam di Singapura (tak diketahui lagi oleh baginda akan Singapura itu bukanlah negeri Melayu di akhir zaman ini); tiga puluh dua tahun; maka Singapura alah oleh Jawa; maka kararlah baginda di Melaka tiga tahun. Maka datanglah peredaran dunia, baginda pun hilanglah, dan anakanda baginda Raja Besar Mudalah ganti kerajaan ayahanda baginda, terlalu sekali adil perintah baginda. Arakian Raja Besar Muda yang pertama berbuat menteri mengajari orang di balai, dan mengadakan bentara empat puluh berdiri diketapakan balai akan menjunjung titah raja dan menyampaikan sembah sekalian orang tak kira Melayu atau bukan ke bawah duli baginda. Syahdan dijadikan baginda akan anak tuan-tuan biduanda kecil membawa segala alat kebesaran, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!