Thursday, January 3, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

DR CHUA & DVD AKSI LUCAH:
PILIH KEPUTUSAN LETAK JAWATAN

Assalamualaikum,

Semua akhbar arus perdana dari pelbagai medium hari ini (2 Januari 2008), tak melepaskan peluang memberi berita utama kepada pengakuan Naib Presiden MCA yang juga Menteri Kesihatan Dato’ Seri Dr Chua Soi Lek beliau adalah lelaki dalam rakaman cakera video digital (DVD) dengan aksi lucah yang menjadi isu panas, hangat dan menyengat sekarang. Keberanian Dato’ Seri Dr Chua bukan sekadar membuat pengakuan terbuka, malah secara tragis memilih keputusan meletakkan semua jawatan dalam kerajaan dan politik seperti dilaporkan berita TV jam 8.00 malam 2 Januari 2008. Tak semua pimpinan kerajaan mengambil keputusan serta merta seperti dilakukan oleh Dato’ Seri Dr Chua apabila membabitkan isu peribadi yang digunakan oleh musuh politiknya.


Secara logika tak mungkin musuh politik Dato’ Seri Dr Chua dari luar MCA (sekali pun yang mendedahkannya secara terbuka mengenai DVD itu memang di luar MCA), kerana berdasarkan fakta cara rakaman dibuat menerusi kamera litar (CCTV) di premis terbabit adalah pihak yang mengetahui pergerakan harian Dato’ Seri Dr Chua. “Saya tidak membuat sendiri rakaman (DVD) itu. Siapa yang merakamnya tidak penting bagi saya. Apa yang lebih penting ialah keluarga, isteri dan anak-anak sudah menerima permohonan maaf saya,” kata Dato’ Seri Dr Chua kepada media di pejabat MCA Bahagian Labis, di Segamat.

Maknanya rakaman dibuat secara ‘curi’ menerusi kamera litar yang sudah siap sedia dipasang bagi memerangkap pergerakan beliau. Sebelum dilantik menjadi Menteri Kesihatan selepas menduduki kerusi Parlimen Labis pada 2004 menggantikan Dato’ Dr Ling Liong Sik (bekas Presiden MCA), beliau bukanlah tokoh MCA popular di peringkat Pusat. Malah beliau seolah-olah ditampilkan oleh pimpinan MCA di bawah Dato’ Seri Ong Ka Ting bagi menyingkirkan Menteri Kesihatan ketika itu Dato’ Seri Chua Jui Ming yang juga Naib Presiden MCA, di samping sekutu kuat bekas Timbalan Presiden MCA Dato’ Seri Lim Ah Lek.

Isu skandal seks juga bukanlah menjejaskan kewibawaan Dato’ Seri Dr Chua, kalau ianya tak didedahkan kepada umum, apalagi menerusi rakaman visual di DVD hingga menampakkan imej beliau. Malah Dato’ Seri Dr Chua boleh mengambil sikap bertahan dengan meminta siasatan dibuat oleh pakar-pakar CCTV, atau membentuk Suruhanjaya Diraja bagi mengesahkan imej dalam rakaman aksi lucah DVD berkenaan seperti isu heh heh heh! Tetapi Dato’ Seri Dr Chua mengambil langkah berani membuat pengakuan di samping meletakkan semua jawatan dalam kerajaan dan politik, bagi menutup peluang musuh politiknya di luar MCA mengeksploitasi isu berkenaan. Aduhai!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

MP DIPANTAU DI DEWAN RAKYAT
SURAT TUNJUK SEBAB KEPADA YB

Ahli Parlimen BN yang lantang membuat teguran di Dewan Rakyat sentiasa dipantau bagi memastikan suara rakyat dihalang mengkritik pentadbiran kerajaan, malah ianya dilaporkan beberapa orang YB sudah menerima surat tunjuk sebab, kata Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Fenomena yang berlaku sekarang seolah-olah memperlihatkan kerajaan sekarang enggan menerima pandangan rakyat, sekalipun ianya mengikut saluran tertentu iaitu melalui wakil-wakil mereka di Parlimen. Menurut Dato’ Kamal Amir beliau dimaklumkan mengenai seorang Ahli Parlimen dari Pahang diberi surat tunjuk sebab apabila membangkitkan isu pembangunan koridor wilayah timur yang membabitkan Kelantan, Terengganu, Pahang dan Endau di Johor.

“Kalau di Parlimen tak boleh mengemukakan pandangan, di mana lagi YB terbabit mahu menyampaikan masalah rakyat yang diwakilinya?” ujar Dato’ Kamal Amir. Beliau mengakui menerima maklumat mengenai Ahli Parlimen yang berani mengkritik projek kerajaan akan menerima surat tunjuk sebab. Seterusnya Dato’ Kamal Amir berkata, isu pembangunan koridor wilayah timur menimbulkan keraguan majoriti penduduk di negeri Pahang yang melihat tak banyak peluang boleh dimanfaatkan oleh rakyat di negeri itu. Justeru beliau menambah, memang wajar suara rakyat di Pahang disampaikan ke Dewan Rakyat, bagi membolehkan kerajaan mengambil langkah positif.

KESEDARAN MASIH BELUM TERLAMBAT
MARTABATKAN SUBJEK KESUSASTERAAN MELAYU

Memang belum terlambat kesedaran memartabatkan subjek ‘Kesusasteraan Melayu’ di sekolah-sekolah yang diabaikan selama ini, tetapi memperlihatkan kerajaan kurang prihatin dengan kepentingan subjek tersebut. Menurut pengkritik sastera tersohor sekitar dekad 1960-an Yahaya Ismail (Pak Ya), subjek ‘Kesusasteraan Melayu’ bukan sekadar mampu menangani gejala sosial pelajar-pelajar, malah aktiviti sastera juga turut memberi nilai murni sekiranya diterapkan di sekolah-sekolah. “Pengajian Kesusateraan Melayu di pusat pengajian tinggi (IPT) akan berhadapan dengan banyak kelemahan, sekiranya tak diberi pendidikan awal di peringkat sekolah menengah,” beritahu Pak Ya mengulas laporan akhbar hari ini (2 Januari 2008).


Ketua Pengarah Pelajaran, Dato’ Alimuddin Mohd Dom dilaporkan oleh akhbar hari ini mengenai kesediaan pihak kementerian mempertimbangkan cadangan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mengkaji semula subjek Kesusasteraan Melayu. Cadangan tersebut berdasarkan resolusi NUTP pada seminar 4-5 Jun 2007 di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) mahukan teks pembelajaran menggunakan karya ciptaan Sasterawan Negara serta penerima SEA Write Award, di samping mnejadikan Kesusasteraan Melayu sebagai mata pelajaran pilihan kepada semua pelajar-pelajar di sekolah menengah.

Kata Pak Ya, dasar pendidikan selama ini menyebabkan subjek Kesusasteraan Melayu terpinggir, hingga tak layak menjadi mata pelajaran wajib di sekolah-sekolah menengah. Apalagi kemerosotan kelas subjek Kesusasteraan Melayu dari 1,059 kelas pada 2006 kepada 982 kelas pada 2007, memperlihatkan mata pelajaran tersebut terus dipinggirkan oleh pelajar-pelajar. Pak Ya yang juga pensyarah subjek kritikan sastera di USM pada dekad 1970-an meminta dasar pendidikan berkaitan ‘Kesusasteraan Melayu’ turut dikaji semula, kerana karya-karya sastera yang baik dengan menerapkan nilai-nilai murni tak semestinya dihasilkan oleh sasterawan-sasterawan besar. “Dalam sayembara mengarang kita melihat penulis-penulis muda mampu menghasilkan karya besar,” katanya.


INFO SASTERA & BUDAYA


KRITIKAN TERHADAP PERANAN DBP
TAK BERMAKNA PERKECILKAN USAHANYA

Setiap kritikan terhadap peranan pihak Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dalam pembangunan bahasa dan kesusasteraan Melayu, tak bermakna memperkecilkan usaha yang dilakukan oleh pegawai-pegawai yang diberi amanah. Sekalipun sudah 50 tahun DBP berfungsi, memang masih banyak lagi kelemahan yang perlu diperbaiki dengan kedudukannya sebagai agensi bahasa dan kesusasteraan, jelas novelis Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah mengulas kenyataan Menteri Penerangan Dato’ Seri Zainuddin Maidin semalam (1 Januari 2008) yang enggan menggunakan pakai istilah-istilah yang diperakui oleh DBP.

“DBP adalah agensi kerajaan yang diberi tugas melaksanakan istilah-istilah Bahasa Melayu yang seragam (standard), biarlah pegawai-pegawai di DBP laksanakan tugas mereka dalam tempoh sebelum bersara,” menurut Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM. Sekiranya mana-mana pihak enggan mengguna pakai istilah-istilah yang diperakui oleh DBP, ianya seolah-olah memperlekeh tugas pakar-pakar terbabit. Sebaliknya Dato’ Dr Mohd Mansor menyarankan, apabila istilah-istilah yang diperakui oleh DBP kurang tepat, menjadi tanggungjawab kalangan cendekiawan bahasa dan sastera membuat teguran, di samping mengemukakan cadangan balas bagi memperkasa istilah Bahasa Melayu.


Seterusnya kata Dato’ Dr Mohd Mansor, yang melakukan kesilapan apabila istilah-istilah yang diperakui DBP kurang tepat bukanlah agensi berkenaan, sebaliknya pegawai-pegawai yang kurang peka dengan pembangunan bahasa dan kesusasteraan Melayu. Apalagi pegawai-pegawai terbabit lebih terarah kepada status akademik, mungkin sahaja kurang berpengalaman dalam kepentingan Bahasa Melayu yang berorientasikan kepada semangat nasionalisme. “Di samping memberi tumpuan kepada pengumpulan istilah-istilah bagi memperksa pembangunan bahasa dan kesusasteraan Melayu, unsur-unsur semangat nasionalisme juga perlu diterapkan bersama,” jelas Dato’ Dr Mohd Mansor.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL BERAS WANGI SIAM
25,000 TAN TERSADAI DI PELABUHAN

Sebermula, tersebutlah ceritera dari yang empunya cerita perihal beras wangi Siam yang tersadai 25,000 tan di pelabuhan Pasir Gudang (Johor), Kota Kinabalu (Sabah) dan Pelabuhan Kelang (Selangor). Disuratkan oleh fakir adapun kejadian itu berlaku kerana sebab musababnya syarikat kerajaan Padiberas Nasional Bhd (Bernas) membawa masuk beras wangi Siam itu tak memiliki permit; seakan-akan samalah dengan perhimpunan aman dianjurkan ‘Bersih’ (bukan Bernas) tak memiliki permit. Adanya. Maka bertanya Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Asas Tani, Dato’ Dr Zulkifli Idris kepada Bernas, bagaimana membawa masuk beras wangi Siam itu dengan tak terlebih dahulu memperoleh permit import (AP).


Syahdan akan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Tan Sri Muhyiddin Yassin berdiam dirilah ia, menunggu jawapan dari Bernas, gamaknya! Kononnya diberitahu oleh orang yang empunya ceritera sejumlah 25,000 tan beras wangi Siam yang tersadai itu 10,000 tan di Pasir Gudang, 10,000 tan di Kota Kinabalu dan 5,000 tan lagi di Pelabuhan Kelang hinggalah Bernas mengemukakan permohonan AP kepada Bahagian Kawal Selia Padi dan Beras pada 20 Disember 2007 yang lalu. Aduhai! Tan Sri Muhyiddin bukan sekadar berdiam diri, malah tak pula dikatakan murka dengan kejadian tersebut, kerana hubungan dengan Siam itu sudah terjalin sejak nenek moyang fakir di Melaka lagi.


Sekali persetua seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ itu hendak menyeranglah Awi Dicu di Benua Siam ke Melaka, maka diberitahulah akan perkhabaran itu kepada Sultan Mansor Shah. Gemparlah rakyat Melaka akan Awi Dicu itu mahu menyerang, kerana dia pahlawan terbilang lagi masyhur namanya. Setelah berhimpunlah semua pembesar-pembesar Melaka akan bicara mahu melawan Awi Dicu yang tentunya bukan membawa beras wangi Siam, maka berkatalah Sidi Arab: “Jika ada kurnia tuanku, biarlah patik sahaja menghalang Awi Dicu itu”. Maka titah Sultan Mansor Shah, “Lakukanlah!”.


Akan Sidi Arab itu dihalakan anak panahnya ke Benua Siam, lalu ditarik busarnya dengan berkata, “Matilah engkau Awi Dicu”. Maka perkhabaran sampai kepada Sultan Mansor Shah, akan Awi Dicu itu mati muntah darah tak sempat mahu menyerang Melaka. Terfikirlah fakir akan iktibar dari ‘Kitab Melayu’, Sidi Arab hanya melakukan sekali sahaja, tak diulangnya beberapa kali di hadapan raja untuk bertindak dengan busar panah itu. Akan tetapi Bernas itu bukanlah sekali, mungkin sahaja sudah berulang kali membawa beras wangi Siam, hingga tersadai di pelabuhan kerana tak mengikut petua Sidi Arab yang disebutkan oleh:

HIDUP BAHASA MELAYU!