Sunday, April 19, 2009

SULTAN AZLAN BERTITAH...


Persepsi raja berperlembagaan:
Jangan semai benci rakyat kpd raja

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, hari ini bertitah bahawa seseorang raja sebenarnya berada di atas politik dan tidak boleh turun untuk berdebat secara terbuka dalam memberi jawapan dan penerangan untuk menangkis tohmahan dan fitnah yang dilemparkan oleh kumpulan politik tertentu.Baginda bertitah tindakan kumpulan politik berkenaan yang sampai ke peringkat menghasut rakyat untuk mencetuskan huru-hara selain turut mencemar institusi raja dengan menyemai rasa benci rakyat terhadap raja adalah satu perbuatan "menyalakan api dalam sekam" yang amat berbahaya dan boleh memusnahkan kerukunan rakyat dan negara.

"Betapa perbuatan kuasa politik telah mencemar dan mempamerkan wajah hodoh dengan membenarkan kelakuan orang-orang sedemikian. Matlamat kini dibenarkan menghalalkan cara. "Betapa kumpulan politik tertentu merasakan mereka tidak pernah silap serta memiliki kekebalan. Betapa pula beberapa individu politik yang merasakan diri mereka tidak pernah melakukan kesalahan, memiliki imuniti daripada sebarang tindakan undang-undang sehingga undang-undang diketepikan atas matlamat untuk mendapatkan kuasa," titah baginda pada istiadat menghadap sembah taat setia dan penganugerahan darjah kebesaran negeri Perak sempena ulang tahun keputeraan ke-81 baginda di Istana Iskandariah di sini, hari ini (19 April 2009).

Sultan Azlan bertitah pada hemat baginda, negara kini telah terlalu berlebihan berpolitik sehingga menjejaskan produktiviti ekonomi dan imej negara di kaca mata antarabangsa."Dalam menghadapi kemelut ekonomi yang sedang melanda dunia ketika ini, aktiviti-aktiviti politik secara keterlaluan kerana perebutan kuasa ini tidak akan memberi manfaat kepada warga, malah rakyat biasa akan menjadi mangsa terpaksa bergelut untuk memiliki keperluan hidup harian," titah baginda.Baginda bertitah oleh itu pemimpin yang mewakili kumpulan politik yang berbeza perlu mencari titik pertemuan dan kaedah bekerjasama di antara mereka demi kepentingan negara dan warga.

Sultan Azlan bertitah sepanjang perjalanan hampir 52 tahun kemerdekaan negara, diakui bahawa berlakunya kepincangan dan salah laku serta insiden penyalahgunaan kuasa dalam urus tadbir negara."Beta sendiri dari masa ke masa turut menzahirkan teguran, pandangan dan nasihat baik secara terbuka mahupun secara tertutup akan perkara-perkara yang tergelincir dari dasar dan garis perundangan.

"Namun kesilapan yang berpunca daripada beberapa individu atau yang berpunca dari kumpulan tertentu jangan sampai ke peringkat mendorong warga dan bangsa berfikiran singkat mahu meruntuhkan sistem dan institusi sehingga boleh mencetuskan keadaan tidak seimbang, hatta membawa kepada keadaan huru-hara."Barang dijauhkan Allah dari bangsa menghadapi nasib malang 'menang sorak kampung tergadai', akhirnya terpaksa mengemis di bumi sendiri," titah baginda.

Sultan Azlan bertitah anggapan salah bahawa raja berperlembagaan adalah sekadar lambang tanpa sebarang kuasa adalah tafsiran yang perlu diperbetulkan.Titah baginda, raja pemerintah bukanlah daripada kalangan insan yang buta penglihatan, pekak pendengaran dan bisu pertuturan, bahkan segala perkara yang berlaku dalam negara ini adalah dalam ruang penglihatan, pendengaran dan pertuturan raja pemerintah.

CATATAN NIZAM DARI TEMERLOH...


Ayah Teh beritahu:
Naik bas free ke Kuantan

Saya kira metafora yang boleh dipakaiguna melihat kepada budaya UMNO ialah kisah 'Maharaja dengan pakaian ajaib'. Pemimpin UMNO wajar dibiarkan hidup dalam illusi dan untuk membina illusi ini maka perlu dikerah kanak-kanak sekolah, pelajar universiti dan upah serta belanjakan wang rakyat dengan semberono. Manakala didalam perbualan saya dengan teman-teman Tionghua dan India,mereka dengan jelas menyatakan tidak akan pergi menyambut Najib.

Saya bertanya lagi,"Program Anwar pergi tak?",mereka menjawab program Dato Seri Anwar Ibrahim mereka akan hadir dengan kenderaan dan wang sendiri.Dan sentimen yang sama juga boleh dilihat kepada rakan-rakan orang Melayu,memberikan komitmen untuk hadir ke ceramah Dato Seri Anwar Ibrahim juga dengan kenderaan dan perbelanjaan sendiri. Dan disiang tadi saya berbual dengan seorang pak cik yang kami panggil Ayah Teh di Pasar Malam Mentakab.Ayah Teh ini masih lagi ahli UMNO tetapi sudah hilang keyakinan kepada perjuangan UMNO.

Saya bertanya apakah beliau akan ke Kuantan menyambut Najib.Ayah Teh menjawab didalam slanga Temerloh yang pekat:"Koi gi Sabtu ni ke Kuantan.Bukan nak menyambut Najib sangat keknya orang UMNO bagi duit,katanya RM150 seorang,naik bas free makan dema tanggung.Dapat duit tu lepas juga belanja dapur zaman getah meluruh ni.Malam tu koi tido rumah anak sedara kat Permatang Badak sebab nak gi ceramah Anwar!"*
*Terjermahan:Saya pergi ke Kuantan hari Sabtu ini.Bukan hendak menyambut Najib tetapi oleh kerana UMNO bagi duit RM150,bas percuma dan makan minum ditanggung,dapat juga duit untuk belanja dapur di zaman getah meluruh (maksudnya daun-daun getah gugur-luruh dimana ketika ini susu getah terlalu sedikit).Malam Sabtu saya tumpang tidur di rumah anak saudara di Permatang Badak sebab hendak menghadiri ceramah Anwar.

(*Ahmad Nizam Hamid, peguambela dan pegumcara dari Temerloh yang terbabit dalam bidang persuratan dengan menyertai DPMP. Penyajak dan pendeklamaor puisi, beliau juga aktivis masyarakat dan pengendali laman blog http://www.lanailestari.blspot.com/ )

PERANAN MEDIA


Keliru dengan laporan media:
Rais teliti Akta Komunikasi 1998


Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Dato' Seri Dr Rais Yatim, perlu menjelaskan secara speisifik mengenai pembaharuan yang diperlukan oleh pengamal media. Setakat ini media dianggap memutar belitkan fakta apabila berlaku sebarang kekeliruan dalam laporan terutama yang membabitkan pimpinan negara. Misalnya dalam laporan media hari ini (19 April 2009) berkaitan sambutan ke atas Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak di Pahang, BERNAMA melaporkan dihadiri oleh 40,000 orang berbanding dengan Utusan Malaysia yang melaporakn 70,000 orang. Siapa mahu dipersalahkan dengan fakta angka yang mengelirukan itu?

Memberitahu media selepas menghadiri Majlis Seni Budaya di Simpang Pertang, Jelebu hari ini (19 April 2009) Rais mengingatkan media swasta termasuk televisyen dan radio membuat pembaharuan dengan meletakkan kepentingan negara di hadapan nilai komersial. Katanya, beliau akan mengadakan pertemuan dengan media swasta dalam masa terdekat bagi membincangkan pembaharuan yang akan dilakukan itu agar ia memenuhi aspirasi membina negara. Bagaimanapun jelasnya pembaharuan itu akan dibuat tidak merugikan amalan komersil dan nilai keuntungan yang menjadi tunjang utama pihak swasta.

BERNAMA melaporkan, Rais berkata beliau telah meneliti Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang menyentuh tidak kurang dari 52 peranan menteri berkaitan untuk menggerakkan jentera kerajaan dan swasta bagi membina negara dan bangsa Malaysia “Jika semua media mematuhi Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, isu menyalahkan mereka oleh beberapa pihak tidak akan timbul...soalnya sekarang ialah ada saluran yang langsung tidak membawa mesej membina negara bangsa,” katanya.

MENJELANG MUKTAMAR PAS...

'Dua kabilah' dalam PAS:
Tuan Guru vs Dato' Presiden

Mursyidul Am Pas yang juga Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat memberitahu media seperti dilapor BERNAMA beliau menyerahkan kepada ahli parti untuk menentukan pimpinan dalam muktamar agung dijangka di Shah Alam,Selangor Jun 2009 ini. Nik Abdul Aziz juga menolak dakwaan wujud pergolakan kuasa peringkat kepimpinan sehingga terdapat dua kabilah dalam PAS iaitu 'Kabilah Tok Guru' dan 'Kabilah Presiden' yang akan menjadi penentu dalam kepimpinan PAS. Sebelum ini Tuan Guru Dato' Nik Aziz pernah dilaporkan tak perlu wujud dua nakhoda dalam pimpinan organisasi.

Bagaimanapun selepas menyampaikan kuliah maghrib perdana di Masjid Kota, Kota Bharu semalam (18 April 2009) Presiden PAS Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang memberitahu media, beliau bersedia ditentang bagi jawatan tertinggi parti. Beliau turut mengakui tak mengetahui dua kabilah dalam PAS yang digembar-gemburkan, hingga wujud tohmahan mengenai 'kabilah Nik Aziz' dan 'kabilah Hadi Awang'. Menjelang Muktamar Agung PAS Jun 2009 ini, desas desus menyebut Dato' Seri Haji Hadi Awang akan ditentang bagi jawatan Presiden. "Kalau ditakdirkan saya tak jadi Presiden PAS yang tetap akan bersama PAS, oleh itu tak timbul mengenai dua kabilah dalam PAS," beliau memberitahu seterusnya.

APA KATA MOHD AFFANDI HASSAN...Mengapa secara tiba-tiba:
UMNO/BN bertukar jadi bacul?Sekarang UMNO/BN tiba-tiba jadi marah bila pilihan raya kecil diadakan. Demokrasi jangan dipermainkan, kata mereka. Siapa yang mempermainkan demokrasi? Jangan membazir dengan kerap mengadakan pilihan raya kecil. Dari mana dan bagaimana boleh timbul pendapat sebodoh ini sukar difahami. Perhatikan fakta-fakta ini (jika dapat dinamakan fakta). Kata YAB Datuk Najib Perdana Menteri dari Pahang, rakyat mesti diutamakan dalam slogan (bukan konsep, bukan gagasan, apa lagi wawasan; hanya slogan) Satu Malaysia.


Kalau terdapat mana-mana ketua parti korup, tangkap dan bicarakan. TKM 1 Pulau Pinang disiasat dengan cepat ligas oleh Badan Pencegah Rasuah (nama ini masih tepat dan perlu digunakan walaupun sudah ada nama baru) untuk dibawa ke pengadilan. Ini tak dapat dilengah-lengahkan demi kepentingan rakyat. Tetapi apabila orang berkenaan meletakkan kepentingan rakyat dengan melepaskan kedudukannya sebagai wakil rakyat, dengan membawa kes itu kepada rakyat, seluruh ahli UMNO/BN jadi sangat marah.

Tak perlu berhenti, teruskan. Anda korup kami lebih lagi korup, kami tak susahkan rakyat dengan berhenti jadi wakil mereka. Jangan libatkan rakyat dalam pilihan raya lagi, kami akan malu lagi. Kami akan kalah. Kalau kami percaya kami akan menang, seratus pilihan raya kecil pun kami sambut. Demi kepentingan rakyat, jangan permainkan demokrasi. Anda semua marah bila kami permainkan demokrasi, sekarang jangan buat kerja jahat yang kami buat. Kalau difikir-fikir dengan tenang, siapakah sebenarnya yang menipu dengan menggunakan (kononnya) demokrasi? Fakta kedua. Betapa baculnya UMNO/BN sudah jadi budaya dalam politik Kelantan.

Bagi UMNO, Malaysia bukan negara untuk rakyat Kelantan, oleh itu jika mereka keluar Kelantan mencari kerja, maka hal itu terjadi kerana mereka dizalimi oleh kerajaan PAS. Pada waktu yang sama UMNO berperi-peri bercakap tentang Satu Malaysia dan entah apa-apa lagi yang karut. Bikin orang jadi sasau kerana melontarkan slogan yang tidak difikirkan masak-masak. Semua orang jadi keliru. Kalau betullah slogan Satu Malaysia dan keutamaan kepada rakyat itu menjadi projek politik UMNO/BN di bawah YAB Datuk Seri Najib Tun Razak, PM dari Pahang, maka kumpulan bangsat yang paling utama mendapat keutamaan ialah rakyat Kelantan.
Menghina rakyat Kelantan

Sudah penuh seratus jilid buku, jika ditulis, kata-kata menghina rakyat Kelantan sebagai bangsat mencari kerja di luar Kelantan, dapat faedah dari kemakmuran yang diberikan oleh UMNO/BN di tempat lain, tak mengenang budi balik undi PAS, menghina demokrasi kerana tak mengenang budi UMNO/BN memberi mereka kerja dan kemewahan. Sekarang sudah ada Satu Malaysia, rakyat diutamakan, kerja dibereskan. Tunggu apa lagi? Curahkan kemakmuran kepada rakyat yang telah kamu tindas sekian lama.

Tapi kamu tidak mahu kerana kamu sering berkata rakyat Kelantan telah mempermainkan demokrasi dengan memilih PAS walaupun makan duit UMNO/BN dan dapat jalan kerana UMNO/BN buat, dapat jambatan (ingat: ada ketua parti jadi jutawan maha jutawan kerana projek-projek untuk rakyat itu) yang selalu sesak kerana rakyat Kelantan yang papa kedana itu banyak kereta harga murah yang menyusahkan orang lain. Kalau betullah Satu Malaysia itu bukan sekadar slogan, yang paling berhak mendapat faedah ialah orang Kelantan. Tapi sialnya mereka telah menyalahgunakan demokrasi dengan tidak memilih UMNO/BN. Fakta ketiga (cukup setakat ini saja) yang baru berlaku.

Kalau mengadakan pilihan raya membazir, bagaimana pula belanja untuk 70,000 rakyat (itu kata Utusan Melayu; di tempat lain orang bilang tak sampai pun 20,000; tapi tak mengapa, memang UMNO/BN sukakan nombor-nombor besar, kerana itu terkilan betul jika dapat angka kecil saja bila diberikan agihan selepas perhimpunan agung parti) yang dikerah (kerah dalam bahasa Melayu bererti dipaksa buat sesuatu, seperti raja mengerah rakyat berperang untuk menjaga takhtanya dalam hikayat-hikayat Melayu) menyambut YAB Datuk Seri Najib bin Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia yang pulang ke kampung?

Perayaan itu untuk siapa, untuk rakyat atau untuk pemimpin, untuk ketua parti? Tanya rakyat Kelantan dan dengar jawapan mereka. Insha Allah orang Kelantan tidak kata membazir kerana mereka sangat hormatkan pemimpin. Mereka datang menyambut ketua mereka yang jujur ikhlas secara sukarela, tak perlu dikerah. Itulah kehebatan orang berjiwa merdeka. Adapun orang yang memang berjiwa hamba, dia suka dipuja-puja dan sangat gemar memperhambakan orang yang dia fikir terhutang budi kepadanya. Itulah kerendahan peribadi dan akhlak yang paling keji. Rakyat yang sudah ditarbiahkan akan menolak ketua seperti itu. [19/4/2009]

(*Mohd. Affandi Hassan ialah sasterawan dan pengkritik sastera Melayu tersohor. Pernah memenangi beberapa kali hadiah karya sastera nasional tetapi menolaknya. Pesara PTD dan bekas pegawai tinggi kementerian, beliau berpengalaman luas dalam pentadbiran dan pengurusan negara).
INFO SASTERA & BUDAYA

Dua buah buku Tun Dr M
Tak dipasarkan di kedai buku

Banyak buku mengenai bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dihasilkan sama ada mengangkatnya sebagai wira, mahupun mengkritiknya seolah-olah antagonis. Allahyarham Zakry Abadi misalnya, pernah menghasilkan 'Mahathir Dalam Dilema Melayu' pada 1992 yang dianggap sorotan kepada pembabitan Tun Dr Mahathir mencorakkan senario politik di Malaysia. Dato' Zainuddin Maidin (Zam) yang pernah renggang dengan Tun Dr M berkaitan isu Bahasa Melayu, kembali rapat selepas menghasilkan buku mengenai Tun Dr M dari kaca matanya. Justeru tak hairanlah banyak pihak tak jemu-jemu untuk membuat analitikal terhadap pimpinan 22 tahun Tun Dr M. Barangkali!

Buku yang dihasilkan pada 2008 'Dr Mahathir Mohamad, A Great Leader and Statements - Once Upon A Time', dan ' A Collector's Item' memfokuskan kepada dokumentasi sumbangan Tun Dr M dalam pimpinan negara. Bagaimanapun dua buah buku terbabit tak diedarkan menerusi kedai-kedai buku secara pemasaran, tetapi boleh melayari laman webnya http://chedet.cc.co/ di samping memperoleh tip video. Sekalipun Tun Dr M berhadapan dengan cabaran getir pada 1998 berikutan krisis penyingkiran timbalannya Dato' Seri Anwar Ibrahim, tetapi beliau mampu menangani isu berkenaan hingga meletakkan jawatan pada 2003. Selepas berundur dari pimpinan negara, Tun Dr M berhadapan dengan sikap memperlekehkannya. Justeru pada 2008 dua buku berkenaan diterbitkan bagi menangkis kritikan terhadap beliau.

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Belum sampai sepurnama:
Tak mahu Orangkaya membazir
Sebermula Orangkaya Perdana Menteri yang belum sampai sepurnama memerintah sekalian pegawai-pegawai dan hulubalang di balairongseri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak baliklah ia menemui segala anak-anak buah di Pahang. Maka berserulah ia kepada sekalian anak-anak buah tak mahu membazir-bazir mengadakan pilihanraya kecil di Penanti iaitu di negeri Pulau Pinang, adanya. Arakian tercengang-cenganglah sekalian anak buah, kerana selama ini setiap kali pilihanraya kecil diadakan, maka bekoyan-koyan peruntukan disalurkan tak pula disebut membazir-bazir

Syahdan terlalulah marahnya bekas Orangkaya Sungai Siput Dato' Seri S. Samy Vellu apabila mendengar khabar itu. Sekalipun tak menyala-nyala merah mukanya laksana bunga raya yang sedang kembang, tetapi kecewa sangat ia mendengar Orangkaya Perdana Menteri tak mahu membazir-bazir. Sekali persetua bekas Orangkaya Sungai Siput itu sudahlah ia dibuang oleh anak-anak buahnya, tetapi tak mahu ia mengalah. Hatta, biarlah patah sayap, lamun terbang tetaplah ia terbang jua.

Arakian, adapun zaman itu negeri Melaka terlalu sekali ramanya, segala dagang pun berkampung. Maka ari Air Leleh datang ke Kuala Muar pasar tiada berputusan lagi, dari Kampung Keling datang ke Kuala Penajoh itu pun tiada berputusan. Jika orang dari Melaka datang ke Jugra tiada membawa api lai, barang di mana berhenti di sana adalah rumah orang. Syahdan raja Kedah pun makanlah sisa bendahara itu sama-sama dengan Tun Hassan Temenggong, kerana tak mahu ia membazir-bazir, lagipun bendahara itu kerajaan besar daripada Kedah takkan ia menderhaka kepada raja Melayu. Hatta, sekali persetua datang sebuah kapal Feringgi dari Goa seperti disurat dalam 'Kitab Melayu' oleh:HIDUP BAHASA MELAYU!