Friday, June 27, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
SUARA PRIMA
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

TAK DENGAR FASAL DESAS DESUS
NAIB CANSELOR UNISEL DIBERHENTIKAN.

Assalamualaikum,

Memang berhasrat mahu menghadiri perjumpaan yang digerakkan oleh Yassinsalleh bersama Dato’ Ruhanie Ahmad (Ron), Dato’ Dr Alias Muhammad dan Dr Seri Intan di sebuah restoran nasi kandar di Jalan Haji Hussein, jam 8.00 malam 26 Jun 2008. Tetapi anak saya Ikram Hafiz menelefon dari Universiti Industrial Selangor (Unisel) meminta dijemput selepas maghrib, disebabkan Jumaat (27 Jun 2008) tak ada kelas. Yassinsalleh (bapa saudara saya) yang menggerakkan perjumpaan tersebut, memberikan laporannya melewati jam 12 malam, berkaitan senario politik yang bergolak, berolak dan berombak sejak berakhir PRU12. Heh heh heh! Ketika memasuki kawasan Unisel, tak pula didengar desas desus mengenai kedudukan Naib Canselor yang dilaporkan hari ini (27 Jun 2008) perkhidmatannya ditamatkan.

Tengaharinya (26 Jun 2008), Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mengajak makan tengahari di restoran ala Minang (Natrabu) di Kampung Baru, di samping menikmati minuman kegemaran saya ‘pokat’. Sdr Haji Mohd Sayuti Omar dan pengendali laman blog Sdr Sallehuddin juga turut sama. Sebelum itu Sdr Sallehuddin menelefon beritahu insiden seorang rakannya sewaktu menuntut di USA berhadapan dengan keberangan orang ramai, disebabkan sekarang berkhidmat di pejabat Menteri Besar Selangor dari Pakatan Rakyat, Tan Sri Khalid Ibrahim. Sdr Sallehuddin sendiri kurang tertarik dengan pendekatan Tan Sri Khalid mentadbir kerajaan negeri Selangor, malah berharap ianya boleh digilirkan kepada Dato’ Dr Hassan Ali dari PAS.

Disebabkan sejak semalam lagi sudah berjanji untuk bersarapan dengan aktivis NGO Sdr Ezam Mohd Noor, hari ini (27 Jun 2008) kami bertemu di sebuah restoran mamak di Taman Seri Gombak. Sebelum Sdr Ezam sampai kira-kira jam 10.00 pagi, sengaja saya hubungi Haji Bakar Ninggal (penerbit Mulya Utama Enterprises) dan Norzah Haji Kepol (wartawan Buletin Rakyat) untuk bertemu di restoran mamak berkenaan. Memang kami mengusik Sdr Ezam kerana tak dibenarkan bertanding sebarang jawatan UMNO apabila menyertai semula parti itu, malah laporan sebuah akhbar tabloid (Sinar Harian) hari ini seolah-olah meluahkan rasa tak puas hati terhadap beliau. Bagaimanapun tak hairan sangat dengan laporan akhbar tersebut, kerana setiap media mahukan berita sensasi.

Sebelah petangnya Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Pahang, Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah pula menelefon beritahu mengenai perkembangan kelab pimpinannya. Beliau juga mempunyai program menggerakkan penentangan terhadap ‘perhambaan minda’ yang menyebabkan masyarakat Melayu menjadi passif. Tetapi apakan daya dalam usia warga emas (beliau sudah berusia 67 tahun), tenaga fizikal kami sudah berkurangan dibandingkan dengan 10 tahun lalu. Kalau memandu kereta menuju destinasi yang jauh, terasa sengal-sengal badan malah kadangkala mengah juga. Bagaimanapun pemikiran kami masih mampu memberi sumbangan kepda bangsa, agama dan tanahair. Begitulah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


KU LI RASMI DEKLAMASI PUISI
PENYAIR BERHIMPUN DI BANDAR TUN RAZAK

Deklamasi puisi sepanjang bulan akan digerakkan PRIMA bulai Julai 2008 ini, bermula di Bandar Tun Razak pada 25 Julai nanti, kata Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Ahli Parlimen Gua Musang yang juga mantan Naib Presiden UMNO, Tengku Razalegih Hamzah akan merasmikan deklamasi puisi berkenaan, di samping turut mendeklamasikan puisinya, beritahu Dato’ Kamal Amir. Seterusnya menurut Dato’ Kamal Amir, penyair-penyair tersohor akan berhimpun di Bandar Tun Razak bagi menyampaikan bait-bait puisi mereka mengenai kebobrokan yang menimpa agama, negara dan bangsanya. “Puisi melangkaui batas kemanusiaan dengan tak mengira fahaman dan ideologi politik,” beliau menambah.

Ketika menghubungi sekretariat PRIMA, Dato’ Kamal Amir menjelaskan acara deklamasi puisi sepanjang bulan akan diteruskan sebagai aktiviti PRIMA. Selepas digerakkan di Bandar Tun Razak, ianya akan menjelajah ke lain-lain negeri termasuk di utara, di timur dan di selatan di samping mengangkat puisi rakyat. Di Kelantan menjelang Ogos, deklamasi puisi akan mengangkat ‘dikir barat’ sebagai acara utama, diikuti di Negeri Sembilan dengan ‘randai’ dan di Melaka ‘dondang sayang’. PRIMA juga turut prihatin dengan lagu-lagu rakyat yang perlu diangkat sebagai medium menggerakkan kebudayaan nasional, katanya. “PRIMA akan meneruskan usaha pemupukan budaya nasional berteraskan kebudayaan Melayu,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

INFO SASTERA & BUDAYA

RUMUSAN ANALITIKAL GEJALA RASUAH
SEMAKIN SUBUR DI BAWAH SISTEM KAPITALIS

Gejala rasuah ditakrif sebagai musuh utama yang meruntuhkan tamadun dalam sejarah peradaban manusia. Rakyat Malaysia diminta menolak sebarang kompromi dalam isu rasuah ke arah mewujudkan masyarakat bermoral dan beretika, seperti dirumuskan dalam buku ‘Islam & Perjuangan Melawan Rasuah’ (I&PMR) oleh Ezam Mohd Noor dan Helme Hanafi. Bagaimanapun berdasarkan analitikal pengarang buku ini, rasuah akan terus subur di bawah sistem kapitalisme yang mengharamkan agama sebagai pedoman hidup. Seterusnya pengarang menyarankan, ‘untuk merawat barah rasuah ini sudah semestinya kita wajib kembali kepada tatacara kehidupan Islam yang mengaitkan kehidupan bernegara dengan ajaran agama dalam bentuk perintah dan larangan.

Buku ‘I&PMR’ sudah dicetak dua kali dalam tempoh Mac – Mei 2008, memang satu analitikal secara ilmiah di samping merujuk kepada perundangan Islam. Misalnya, dalam bab keempat ‘Islam dan Pencegahan Rasuah’, begitu juga bab kelima ‘Penghayatan Prinsip Hisbah dan Urustadbir Yang Baik di Malaysia’, Ezam dan Helme menegaskan: ‘Pelaksanaan Hisbah di dalam tradisi Islam bermula sejak dari zaman Rasullullah lagi. Baginda telah melantik pegawai-pegawai untuk mengawasi perjalanan pasar dan urusan perdagangan’. Buku setebal 130 halaman ini tak pula disertakan harganya, tetapi sesuai menjadi bahan rujukan kepada mereka yang menolak sebarang ciri ‘perhambaan minda’ manusia kepada manusia. Selamat membaca!

INFO SUARA PROLITAR

JANGAN PASS VIDEO PADA ORANG
KELAM KABUT APABILA HUBUNGI KAWAN

Heh heh heh, video you dengan huh huh huh disibarkan. Cuba hantar on mx ke 36660 sekarang. Free reg, tolong jangan pass kat orang. Very urgent, please help. Huh huh huh hubungi saya tadi sampai kelam kabut. Raja Petra told me he is ok, dead sure of himself. They r playing into his qallery - (SMS; 27 Jun 2008; 12.42:33 – Awang Mat, Kuala Lumpur).

TIGA SYARIKAT BUMIPUTERA
BERI SUB-KONTRAK PADA SINGAPURA

Projek RM600 juta, kontrak ICT diberikan kepada tiga syarikat bumiputera dengan dipaksa diserahkan kepada tiga sub-kontrakor bukan Melayu. Rupa-rupanya syarikat itu ada kaitan dengan Singapura, malah membabit warga Israel menjadi ahli lembaga pengarahnya. Ianya bukan sahaja ada kaitan dengan Israel untuk berdaya saing secara global, dan perisik mossad di barisan depan syarikat – in the stable of hellerburtons group of company linke to Dick Chenny – (SMS: 27 Jun 2008; 11.44:49 – YS, Kajang, Selangor).

MEMPERTAHAN GLORI PERJUANGAN
PENGASAS BANGSA PALING BERJASA


Sebaik selesai pengajian di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) pada tahun 1991, saya menyertai politik melalui parti UMNO dengan niat dan semangat melakukan perubahan ke arah kebaikan di samping meneruskan cita-cita besar dan pengorbanan bapa-bapa pengasas negara ini (the founding fathers). Saya dipecat pada tahun 1998 kerana lantang mengkritik presiden parti pda masa itu. Hari ini saya menyatakan hasrat secara rasmi kembali menyertai UMNO dengan niat yang sama iaitu – melakukan perubahan ke arah kebaikan di samping mempertahan dan meneruskan cita-cita dan pengorbanan bapa-bapa pengasas negara ini.

Melakukan perubahan ke arah kebaikan menjadi teras perjuangan saya di dalam politik kerana itulah juga teras perjuangan Rasul-Rasul kita khususnya Nabi Muhammad SAW dan Nabi Ibrahim AS, yakni melakukan islah (perubahan) untuk mengangkat martabat manusia di dunia dan di akhirat kelak. Sepanjang tempoh 10 tahun yang lalu saya melalui liku perjuangan yang getir dan pelajaran paling berharga bagi saya dalam tempoh itu ialah keyakinan kemelut ummat dan negara ini berpunca daripada persoalan rasuah dan penyelewengan.

Ini juga sesuai dengan hadis Rasullullah SAW yang kebetulan saya membacanya di penjara semasa ditahan di bawah dakwaan mendedah dokumen rahsia rasmi kerajaan yang membabit salahlaku rasuah dua pemimpin. Hadis riwayat Muslim yang bermaksud, “Setiap manusia ada cabarannya dan cabaran bagi ummatku adalah harta”, itu dinukilkan di kulit muka depan sebuah novel yang membicarakan persoalan rasuah karya ulama besar Bapak Hamka. Ia memperkukuh keyakinan saya untuk terus mengorbankan segenap jiwa dan tenaga bagi mengajak pemimpin dan masyarakat menghadap cabaran ulama ummat iaitu menghadap gejala rasuah.

Saya menubuhkan NGO Gerakan Rakyat nati Korupsi (GERAK) dengan segala kepayahan dan keterbatasan tetapi tetap dengan semangat dan cita-cita menjadikan rasuah musuh nombor satu negara. Kenyataan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi sebaik memegang tampuk pemerintahan bahawa memerangi rasuah adalah agenda utamanya amat menarik minat saya dan saya ikutinya secara dekat dan mendalam.

Dan kenyataan Perdana Menteri beberapa minggu lalu yang menyatakan komitmen pentabiran beliau melakukan perubahan besar terhadap Badan Pencegah Rasuah (BPR) dengan penubuhan Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia dan struktur yang menjamin kebebasannya bertindak merupakan kenyataan paling bermakna bagi saya dan paling penting dan signifikan dalam perjuangan melakukan perubahan (reform) di negara ini. Setelah berjumpa beliau baru-baru ini, saya percaya beliau komited di dalam mempastikan proses perubahan itu.

- (Mohd Ezam Mohd Noor, Kuala Lumpur)

MANIS JANGAN TERUS DITELAN
PAHIT JANGAN TERUS DIBUANG

OLEH : Asalbayu


Maaf kawan kiranya aku terlanjursetelah tiga dekad di siniberkali-kali cuba kujejaki. Namun belum kutemui kemanisanatas nama kawan carilah akan kautemui barangkali.Berliku laluan ini. Samaronak dan ranjau telah kutempuhidi mana-mana kecuaian diintaimencabar ketabahan. Gelincirkesungguhan andai rapuhtercalar. Tertusuk bisa.Kiranya rapuh benteng iman kecundang menanti kelalaianmelenyapkan gunung harapan.Lebur semangat.Barang diingatkemanisan lazimnya beracunkepahitan di dalamnya ada penawarterokalah. Cabar halanganmudah-mudahan berhasilterimalah dariku sekalung tahniah.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

Syahdan banyaklah rancangan membangunkan negeri Melayu itu ditangguhkan dalam Rancangan Malaysia Ke 9 (RMK) yang diumumkan semalam 22 Jamadilakhir 1429 (atau disebut orang 26 Jun 2008) seperti diberitahu oleh memanda Perdana Menteri Orangkaya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Arakian tersebutlah akan Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak mengakui bahawasanya masalah iktisad di seluruh dunia tak menentu menyebabkan pengurusan perbendaharaan di negeri Melayu juga ikut terjejas, adanya. Sebermula Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib memberitahu penangguhan segala rancangan pembangunan itu, bukanlah disebabkan menghukum rakyat jelata kerana tak menyokong kerajaan, seperti disebut orang tua-tua Melayu, ‘gajah sama gajah bergaduh, pelanduk tersepit di tengah-tengah’!

Arakian ada beberapa hari, maka Raja Iskandar pun menyuruh mengeluarkan beras pada bendahari akan pelabur segala rakyat. Maka sembah Sang Rajuna Tapa, ‘Beras tiada lagi, Tuanku.’ Kerana ia hendak belot. Telah dinihari, maka Sang Rajuna Tapa membuka pintu kota, maka Jawa pun masuklah. Maka beramuk-amukan dengan segala orang dalam kota. Daripada banyak kedua pihak rakyat mati, darah pun seperti air sebak penuh melimpah di dalam kota Singapura. Maka itulah bekas darah yang ada sekarang di padang Singapura itu. Syahdan, patahlah perang orang Singapura. Maka Raja Iskandar pun berlepas turun dari Seletar lalu ke Muar, seperti disebut orang banyak dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!