Sunday, January 27, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


BELASUNGKAWA WARGA INDONESIA:
PAK HARTO BERPULANG KE RAHMATULLAH

Assalamualaikum,

Dari Allah kamu datang, kepada Allah kamu pulang. Ketika makan tengah hari kira-kira jam 1.00 tengah hari, (27 Januari 2008) laporan TV menyebut mengenai bekas Presiden Indonesia Jeneral Suharto (Pak Harto) dalam keadaan nazak. Selepas solat saya ke rumah anak di Selayang disebabkan menantu tak berapa sihat. Sewaktu di dalam kereta kira-kira jam 2.30 petang, laporan radio menyebut Pak Harto meninggal dunia jam 1.10 tengah hari waktu tempatan (2.10 petang waktu Malaysia). Lebih seminggu melalui saat-saat cemas, akhirnya Pak Harto (atau nama sebenarnya Muhammad Suharto) pulang kepada Khaliqnya sebagai insan kerdil yang tak punya apa-apa. Begitulah!


Tetapi Pak Harto sudah melakar sejarahnya sendiri, sekalipun pada detik-detik akhir pemerintahannya dipaliti skandal rasuah yang mendorong rakyatnya bangkit melawan di tengah kebobrokan ekonomi dunia pada 1997. Dalam tempoh 32 tahun Pak Harto mampu mentadbir Indonesia, memang pelbagai andaian dibuat terhadap beliau. Apalagi ketika saya sering berulang alik ke Sumatera bersama Mamak Bandaro (Tan Sri Abdul Samad Idris) sekitar dekad 1990-an, masyarakat di peringkat akar umbi merungut dengan feonomena di Indonesia. Malah seorang bekas bupati mengakui meletak jawatan kerana tak tertarik dengan pentadbiran kerajaan, justeru membuka perniagaan kedai makan (restoran) di kota Padang.

Kritikan terhadap pimpinan negara perkara biasa dalam fenomena berpolitik, malah Mahatma Ghandi yang dipuja oleh majoriti rakyat India juga berhadapan dengan ramai musuh politiknya. Tak hairanlah Pak Harto juga sering dikritik musuh politiknya, tetapi beliau mampu bertahan dalam tempoh 32 tahun. Memang penampilan Pak Harto juga secara terdesak, apabila Angkatan Bersenjata Repubik Indonesia (ABRI) pada dekad 1960-an, berhadapan tragedi pembunuhan enam jeneral dalam rampasan kuasa Parti Komunis Indonesia (PKI). Justeru Pak Harto yang berpangkat Leftenan Jeneral sahaja mengambil alih ABRI bagi mematahkan rampasan kuasa PKI.

Kalau Pak Harto gagal menumpaskan rampasa kuasa, mungkin sahaja Indonesia jatuh ke tangan PKI menerusi dasar Nasakom (Nasional-Agama-Komunis) yang menjadi platform baru Ir Sukarno (Bung Karno). Jasa Pak Harto terlalu besar, malah beliau juga memulihkan hubungan diplomatik dengan Malaysia selepas polisi ‘Ganyang Malaysia’ diproklamir Ir Sukarno pada 1963. Tetapi ‘gading mana yang tak retak’, jasa-jasa Pak Harto hampir dilupakan apabila beliau dikaitkan dengan skandal rasuah di samping menggelapkan wang negara, pada saat-saat akhir pemerintahannya. Bagi pihak PRIMA, saya mengucapkan takziah dan belasungkawa kepada keluarga Pak Harto. Al-Fatihah!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA


WAJAR TERIMA NASIHAT DR M
PILIHANRAYA SELEWAT-LEWAT MAC!

Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi wajar menerima pandangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan membubarkan Parlimen segera, di samping mengadakan pilihanraya selewat-lewat Mac ini, menurut Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Katanya, Tun Dr M baru-baru ini memberi pandangan iaitu sekarang masa yang sesuai bagi kerajaan mengadakan pilihanraya kerana pencapaian ekonomi yang stabil dengan RM1 trilion nilai perdagangan, RM323.2 b ‘rizab antarabangsa’ dan 86 peratusan sumbangan ekonomi domestik dalam KDNK. “Berdasarkan pengalaman Tun Dr M, ketika lonjakan ekonomi stabil, pilihanraya akan memihak kepada kerajaan,” beritahu Dato’ Kamal Amir.

Mengulas cabar mencabar Naib Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin dengan pimpinan pembangkang menerusi akhbar hari ini (27 Januari 2008), Dato’ Kamal Amir menjelaskan dengan kapisiti tokoh nombor dua Pemuda, Khairy boleh menawarkan diri bertanding di mana-mana. Apalagi kawasan Parlimen Putrajaya mungkin sesuai untuk Khairy, sekiranya Ahli Parlimen sekarang (Dato’Seri Tengku Adnan Tengku Mansor) digugurkan daripada menjadi calon, menurut Dato’ Kamal Amir menambah. “Tak perlu bagi Khairy mencabar pimpinan pembangkang bertanding di Kepala Batas atau Pekan, kerana beliau (Khairy) memang layak bertanding dalam pilihanraya,” katanya.

BINA 7 MASJID BARU
JANJI MAT HASSAN DI NS

Pengumuman Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hassan akan membina tujuh masjid baru tahun ini, termasuk sebuah menerusi sumbangan Tokoh Maal Hijrah 1429, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary, perkara biasa menjelang pilihanraya, kata pimpinan kanan PRIMA Haji Yahaya Ismail (Pak Ya). Mengulas laporan media hari ini (27 Januari 2008), Pak Ya memberitahu di Indonesia setiap penjuru dibina masjid oleh penduduk-penduduk menerusi dana yang dikumpulkan orang ramai, malah di tengah-tengah sawah juga boleh kelihatan masjid tersergam. “Membina masjid sahaja dengan tak dimakmurkan, mungkin tak memberi apa-apa makna bagi meningkatkan syiar Islam,” ujar Pak Ya seterusnya.

Pak Ya yang pernah menuntut di Indonesia, sebelum memperoleh kesarjanaan di Universiti Monash, Australia memberitahu pembinaan masjid di Indonesia menerusi persepakatan penduduk. Katanya, sekitar dekad 1990-an apabila singgah menunaikan solat di Masjid Agung, kota Bukittinggi di Sumatera Barat tak kelihatan karpet menutupi lantai, sebaliknya tikar rumput sahaja. Tetapi semangat persaudaaran Islam mereka begitu hebat, malah setiap jemaah menghulurkan dana bagi memperbaiki kemudahan di masjid berkenaan. “Pembinaan patung emas di Batu Caves lebih hebat daripada dana kerajaan membina masjid RM7.9 juta di Rantau,” beritahu Pak Ya.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PELAJAR MALAYSIA CEMERLANG
HEBATNYA RAKYAT ‘MODAL INSAN’

Sebermula bertambah hebatlah rakyat di bawah negara ‘modal insan’, apabila dipukul canang ke seluruh negeri memberitahu akan cemerlangnya tiga pelajar kurus perakaunan Kolej Universiti Sunway, Petaling Jaya. Menerima pingat emaslah pelajar pintar itu kerana mengatasi pencapaian 6,063 pelajar seluruh dunia yang mengambil peperiksaan berkenaan. Aduhai! Maka diberitahu kepada fakir akan seorang anak muda lulus cemerlang di Kolej Profesional Mara di Beranang dalam diploma perakaunan, lalu menganggurlah dia beberapa tahun. Adapun akan anak muda itu terpaksalah menerima jawatan guru sandaran setelah bersusah payah memohon pekerjaan ke sana ke sini, malah jabatan akaun di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) tak mahu menerima.

Syahdan akan fakir beritahu anak muda itu, eloklah tak menjadi anak pintar kerana di ceriterakan oleh nenek moyang fakir akan anak Melayu pintar di Singapura dahulukala dibunuhlah ia oleh pembesar-pembesar. Berkatalah pembesar-pembesar itu mengenai Hang Nadim itu, lagikan ia budak begitulah bijaknya, apahal kalau ia sudah besar tentu semua nasihat orang-orang besar tak didengar oleh raja. Astaga. Adapun Hang Nadim itu kasihanlah ia melihat orang banyak mati kerana berkubu betis ketika todak menyerang Singapura. Hang Nadim memberitahu akan supaya orang banyak berkubu batang pisang, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ oleh:
HIDUP BAHASA MELAYU!

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

BUKAN SEMUA MANGSA ISA
‘NASIB BAIK’ MACAM MALEK HUSSEIN

Assalamualaikum,

Bukan semua tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bernasib baik seperti aktivis sosial Abdul Malek Hussein memenangi kes penahanannya di mahkamah dengan menerima pampasan RM2.5 juta. Memang beliau satu-satunya mangsa tahanan ISA yang memenangi kesnya, mungkin sahaja disebabkan Abdul Malek Hussein ditahan ketika kemelut September 1998. Kalau beliau terbabit dalam insiden selepas Oktober 2003, belum pasti ianya bernasib baik. Tak tahulah dengan empat peguam dan seorang bekas pegawai bank yang ditahan di bawah ISA baru-baru ini sama ada ‘bernasib baik’ atau sebaliknya seperti keperihalan Abdul Malek Hussein.

Apalagi seperti disebut akhbar HARAKAH (1-15 Februari 2008) mengenai Puan Siti Norma Ismail dari Semenyih, Selangor apabila suaminya Sdr Abdullah Minyak Silam di-tahan di bawah ISA sejak 14 Januari 2002, tak bernasib baik seperti Abdul Malek Hussein. Sdr Abdullah dikatakan terbabit dengan Kumpulan Militan Malaysia (KMM), sebelum ditukar kepada Jemaah Islamiyah (JI), sekalipun gerakan berkenaan mungkin sahaja lebih diketahui oleh Presiden Amerika Syarikat, George W. Bush daripada pimpinan negara di Asia sendiri. Lagipun setiap peperangan yang dicetus oleh AS di masa lalu, memang membabitkan pelaburan korporat-korporat senjata.

Sekiranya George Bush, mahupun sesiapa sahaja menduduki Rumah Putih tak mampu mencipta peperangan, korporat-korporat senjata mungkin sahaja bankrap. Apalagi monitor di kalangan korporat-korporat senjata pula dikatakan di kalangan jutawan Yahudi, yang lebih mementingkan dolar dan sen daripada nyawa manusia tak berdosa. Begitulah! Puan Normah pula terpaksa membahitkan diri dalam Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), bagi menuntut pembebasan suaminya atau dibicarakan di mahkamah terbuka seperti ketua pimpinan JI di Indonesia, Haji Abu Bakar Bashir.

Propaganda barat yang dipelopori AS, memang mengeksploitasi isu perjuangan Islam mempertahankan diri daripada penindasan hingga dilabel sebagai ‘pengganas’, sama juga seperti gerakan nasionalisme di masa lampau dianggap ‘penderhaka’. Di Tanah Melayu sebelum abad ke 19, semua penggerak nasionalisme dilabel sebagai penderhaka sejak Dato’ Dol Said di Naning (1831), Dato’ Bandar Tunggal di Sungai Ujong (1874), Dato Maharaja Lela Pandak Lam di Pasir Salak (1876), Dato’ Bahaman di Semantan (1892) hinggalah kepada Tok Janggut Haji Mat Hassan di Pasir Puteh (1915) dan Tuan Guru Haji Abdul Rahman Hamid @ Rahman Limbong di Hulu Terangganu (1928). Propaganda berkenaan semuanya memberi kredit kepada penjajah barat, kerana berlakunya ‘perhambaan minda’ di kalangan masyarakat Melayu.

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

MENJELANG PILIHANRAYA:
TUN DR M DAN KU LI MAKIN LARIS

Tak semena-mena menjelang pilihanraya ke 12 yang tarikhnya masih misteri, media arus perdana bermurah hati memberi ruang kepada bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan beks Menteri Kewangan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah menyampaikan idea bagi percambahan minda bukan ‘perhambaan minda’. Menurut Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz, sebelum ini media arus perdana terlalu ‘kedekut’ memberi ruang kepada kedua-kedua pemimpin berkenaan, tetapi menjelang pilihanraya mereka mula didampingi.

Bukan sahaja Tun Dr M diheret sama menjadi saksi dalam kes siasatan klip video oleh Suruhanjaya Diraja, malah kesihatan beliau juga baru sahaja pulih selepas menjalani pembedahan September 2007 lalu, beritahu Dato’ Kamal Amir. “Kalau tak menghormati beliau sebagai bekas pemimpin negara, boleh gunakan budi bicara kerana kesihatan Tun Dr M baru sahaja pulih, justeru tak perlu didesak beliau menjadi saksi. Malah prosedur juga tak akan cacat, kalau Tun Dr M tak dipanggil,” jelas Dato’ Kamal Amir seterusnya. Kata Dato’ Kamal Amir beliau menerima banyak rungutan dari orang ramai berkaitan memanggil Tun Dr M menjadi saksi.

Apalagi hari ini (26 Januari 2008) Dato’ Kamal Amir menambah, fokus media arus perdana tertentu kepada negeri Kelantan, dengan Ku Li diletakkan pada ‘berita kaki’ bagi membidas PAS. Sekalipun Ku Li sekadar menyebut ‘tak sepatutnya’ PAS mengambil kembali tanah seluas 1,400 hektar yang sudah dimajukan oleh Felcra sejak 20 tahun lalu, tetapi ianya disifatkan sebagai membidas. Lokasi tanah berkenaan terletak di dalam kawasan pilihanraya Ku Li, memang sewajarnya beliau bersuara bagi pihak rakyat yang diwakilinya. “Sebaliknya apabila Ku Li mengkritik pimpinan negara, suara beliau tak diberi ruang oleh media arus perdana,” kata Dato’ Kamal Amir.

SIJIL BANTUAN KEWANGAN KPM
EMPAT SEKOLAH DI DUN GOMBAK SETIA
Pelajar-pelajar terpilih dari empat buah sekolah menengah di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, kawasan Gombak Setia menerima sijil bantuan kewangan dari Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) hari ini (26 Januari 2008) yang disampaikan oleh ADUN Gombak Setia, Haji Yuszahari Yusuff di Dewan Beringin, Taman Seri Gombak. Pelajar-pelajar yang terbabit menerima bantuan berkenaan ialah SMK Gombak Setia, SMK Seri Gombak, SMK Hillcrest dan SMK Sg Pusu dengan buku akaun Simpanan Bank Nasional (BSN) disimpan oleh pihak sekolah. Mereka dibenarkan menggunakan wang berkenaan bagi keperluan pembelajaran dengan membuat pengeluaran pada Jun dan Disember.

Elmi Fadzimah pelajar Tingkatan 3 dari Sekolah Menengah Hillcrest yang turut menerima bantuan kewangan KPM itu memberi jaminan akan belajar bersungguh-sungguh bagi mencapai matlamat kerajaan dalam program ‘modal insan’. Mereka yang terpilih menerima sijil bantuan kewangan itu, berdasarkan pencapaian mereka dalam akademik di samping pembabitan dalam kokurikulum. Elmi Fadzimah yang juga ahli Pusat Sumber Sekolah (Perpustakaan), adalah pelajar Sekolah Menengah Hillcrest pernah mewakili pilihan daerah Gombak dalam pertandingan kuiz Matematik ke peringkat negeri Selangor ketika belajar di Darjah Lima (Sekolah Kebangsaan Taman Seri Gombak 1).

INFO SASTERA & BUDAYA

DRAMA TV KENANG SUMBANGAN
SUDIRMAN PENGHIBUR NOMBOR SATU
Bagi mengenang sumbangan penghibur nombor satu Asia, Allahyarham Sudirman Haji Arshad, sebuah drama TV lapan siri akan disiapkan tak lama lagi. Menurut penulis skripnya Hajjah Fauziah Raof, pihak Astro sudah menerima pada dasarnya usaha tersebut dan segala persiapan pra produksi dalam perancangan. Bagaimanapun penyemakan bagi skrip berkenaan akan diserahkan kepada sasterawan Dharmala N.S. terlebih dulu sebelum akhir Februari nanti. “Pihak kami memilih sasterawan Dharmala kerana komitmennya dalam menghasilkan skrip filem ‘Raja Melewar’ dan ‘Mira Edora’, di samping berpuluh-puluh skrip drama TV sebelum ini,” beritahu Hajjah Fauziah.

Bagaimanapun Hajjah Fauziah masih merahsiakan pelakon yang akan memegang watak Sudirman, di samping judulnya juga tak akan menggunakan nama penghibur nombor satu Asia itu. Setakat ini katanya, pihak penerbit sudah bersedia untuk membuat drama berkenaan, di samping Astro menerima pada dasarnya. Berikutan persetujuan yang dicapai menurut Hajjah Fauziah, pertemuan susulan akan dibuat dengan keluarga yang rapat dengan Sudirman bagi meminta kerjasama menjayakan drama tersebut. “Kalau di barat mereka menghargai Elvis Presley, apa salahnya kita mengenang Sudirman,” jelas Hajjah Fauziah.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

HAIRAN DENGAN TAFSIRAN:
KEMISKINAN PUNCA ISLAM GANASSyahdan berfikirlah segala sahabat fakir mengenai kenyataan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdulllah Ahmad Badawi dalam temu bual dengan CNN di Davos, Switzerland iaitu peratusan tinggi buta huruf dan kemunduran dalam negara Islam perlu ditangani sebagai usaha memerangi keganasan. Maka sahabat-sahabat fakir pun bertanya, gamaknya orang miskin selalunya ganas. Oleh yang demikian kemiskinan itulah menjadi punca penganut Islam ganas, sekalipun Iraq yang diceroboh oleh tentera-tentera kafirun Amerika Syarikat adalah negara kedua terbesar pengeluaran minyaknya di dunia. Kabarnya. Tak tahulah fakir kalau negara yang banyak minyak dikatakan negara miskin.

Sebermula di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, Selangor dipukul canang ke seluruh negeri hari ini (26 Januari 2008) akan ‘Perkampungan Hadhari’ yang mempamerkan akan kegemilangan Islam di masa lampau. Gamaknya, kalau gemilang di masa lampau takkan negara miskin dan buta huruf. Lemahnya Islam, disebabkan mereka tak berlumba-lumba mencipta senjata, kerana menolak keganasan. Sebermula akan Maulana Yusuff itu datang ia ke Melaka kerana mengajarkan ilmu tasauf kepada anak-anak orang besar untuk tujuan membasmi buta huruf. Tetapi anak-anak orang besar itu dipersendanya Maulana Yusuff dengan menyuruh menyebut perkataan Melayu yang sukar diikuti lidah Arab seperti yang disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:
HIDUP BAHASA MELAYU!!!!