Monday, July 30, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYASIA (PRIMA)
(menentang perhambaan manusia kepada manusia)


INFO HAK ASASI MANUSIA
(dari meja pimpinan)

PM SIBUK DENGAN KORIDOR
TPM PULA FASAL DERITA SUDANKetika Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi memberitahu fasal ‘Wilayah Ekonomi Koridor Utara’ dengan memerlukan pembiyaan RM177 bilion, bagi membantu petani-petani di utara, Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak pula sibuk dengan derma untuk rakyat Sudan yang menderita. Kutipan dana diperlukan untuk dihantarkan ke Dahfor. Laporan berita radio hari ini (30 Julai 2007), macam serba tak kena pula, kerana PM sibuk nak bantu rakyat di utara, TPM pula dengan dana untuk dihantar ke luar negara. Kenek-kenek la ude, lembu patoh le tanduk ke? (apologi kepada Allahyarham Tan Sri P. Ramlee).
Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Muhammad Haji Hassan pula serba salah fasal Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Dato’ Seri Dr. Rais Yatim enggan dilantik memegang jawatan Setiausaha Agung Komanwel. Justeru Dato’ Muhammad meminta Dr. Rais menimbang semula. Istilah sekarang, Dato’ Muhmamad bukan lagi meminta Dr. Rais menimbang semula, tetapi lebih kepada mendesaknya. Satu ketika di Dewan Rakyat sekitar 1990, yang sering sangat sebut ‘kerajaan akan timbang’ ialah Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan ketika itu, Dato’ K. Kumaran menyebabkan Speaker pun turut mencelah: Berapa kati mahu timbang?. Aduhai!

UNDANGAN KEPADA PENULIS BLOGGER

Jawatankuasa Ad-Hoc Warga Prihatin Malaysia (PRIMA) menganjurkan ‘Sepetang Bersama Raja Petra’, 5 Ogos 2007 ini di Serambi Nelayan, Taman Tasik Titiwangsa jam 4.00 petang. Penulis-penulis blogger dijemput hadir bagi memberi sokongan moral kepada Raja Petra Kamaruddin yang berhadapan dengan ancaman pihak yang berkuasa, lagi berkuasa dan mahu terus berkuasa. Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz berkata, sokongan moral kepada Raja Petra bukan bermakna mencabar kepimpinan negara, tetapi mempertahankan ‘kebebasan intelektual’ bagi menentang ‘perhambaan minda manusia kepada manusia’ bagi menjana masyarakat yang tak menerima ‘robot bernyawa’.Dato’ Kamal, menambah inisiatif yang digerakkan oleh PRIMA sekadar memberi sokongan moral, justeru ianya tak dibiyai oleh mana-mana pihak. Malah kemungkinan pula, mereka yang hadir dalam majlis tersebut boleh menghulur derma seberapa yang reda, bagi mengongkosi perbelanjaan ‘minum petang’ itu. Mereka yang berminat menyertai majlis ini, di samping sesi berdialog dengan Raja Petra, bolehlah mendapat keterangan lanjut dengan menghubungi emel PRIMA: muluk47@gmail.com. atau hubungi Dato’ Kamal sendiri h/p 012-3975055 atau Mohd Sayuti Omar h/p 019-2336996, emel MSOmelayu@gmail.com.

PENGANGGURAN DAN PEKERJA ASING


Aktivis PRIMA Haji Abu Bakar Ninggal kesal dengan kemasukan ramai pendatang asing bagi mengisi kekosongan pekerjaan di sektor pasaraya mahupun perniagaan lain. Katanya, majoriti pengangguran di kalangan lulusan SPM apalagi yang gagal selepas menduduki PMR, disebabkan mereka tak mempunyai peluang pekerjaan. Pasaraya yang dibangunkan di bandar-bandar termasuk Kuala Lumpur, lebih berminat dengan pekerja asing dengan gaji yang murah berbanding dengan pekerja-pekerja tempatan. Justeru pemilik-pemilik pasaraya mahu mengaut keuntungan besar, di samping memunggah kekayaah dengan mengeksploitasi ‘sumber manusia’ yang boleh diperolehi lebih murah.

“Kebanyakan pekerja-pekerja pasaraya terdiri dari pekerja asing, yang tak tahu Bahasa Melayu menyebabkan sukar berkumunikasi,” kata Haji Bakar memberitahu laman blog PRIMA. Pekerja-pekerja asing dari Thailand, Mynmar atau Bangladesh dibayar dengan gaji murah, menyebabkan pemilik pasaraya besar lebih selesa dengan fenomena begitu, beliau menjelaskan. Menurut Haji Bakar lagi, pasaraya-pasaraya kecil di kawasan perumahan juga memilih pekerja-pekerja asing dengan menempatkan mereka di rumah-rumah khas yang disewa sebagai asrama. Beliau percaya, pekerja-pekerja tempatan tak menolak untuk bekerja di pasaraya-pasaraya bagi menyelesaikan isu pengangguran.

INFO SASTERA & BUDAYA

MAJLIS KEBUDAYAAN TERUS DIPINGGIR
APALAGI MEMARTABAT JATIDIRI MELAYUMemang acara kebudayaan dianggap tak menjana longgokan ekonomi, justeru ianya dipinggirkan, apalagi ianya mempunyai kaitan memartabat jatidiri Melayu. Bukan sahaja ‘Seminar Persuratan dan Sastera’ dalam ‘Dialog Utara’ di Alor Setar bermula 26 Julai lalu, tak diberi liputan meluas oleh media, malah beberapa aktiviti yang lain turut tak diberi perhatian. Misalnya, pesta budaya di Tampin, Negeri Sembilan hari ini (30 Julai 2007) sekadar kenyataan Dato’ Seri Dr Rais Yatim sahaja disiarkan oleh berita radio. Negeri Sembilan yang berbangga dengan keunikan seni budayanya, tetapi sekadar untuk dihebatkan di kampung halaman sendiri sahaja.


Sekalipun menteri kebudayaan dari Negeri Sembilan, lagu rakyatnya ‘ghontak kudo’ tenggelam oleh ‘dikir barat’ di Kelantan dan ‘boria’ di Pulau Pinang. Begitulah pameran lukisan ‘Payung Terkembang’ di Seremban pada 25 Mei 2007, seolah-olah tak diketahui umum, kecuali segelintir penduduk-penduduk di Negeri Sembilan sahaja. Dalam majlis syarahan ‘Adat Perpatih Menungkah Zaman’ di Kuala Pilah pada 6 Julai 2007 juga tak diketahui sangat oleh orang ramai, mungkin sahaja segelintir penduduk di Kuala Pilah. Memang sukar sangat mahu mengajak bersama-sama memartabat jatidiri Melayu, apabila ringgit dan sen menjadi idola!


Mungkin sahaja Dato’ Dr. Rais, tak peduli sangat fasal pegawai-pegawai yang lebih berminat jadi ‘akulah aku’, daripada meminati budaya bangsanya. Kabarnya, pengalaman seseorang yang sering ‘menebeng’ bersama Tan Sri Abdul Samad Idris ketika mesyuarat di Muzium Negeri Sembilan, mereka yang hadir (jawatankuasa penyelidikan budaya Muzium Negeri Sembilan), lebih gemar bermesyuarat daripada ‘laksana’ kerja. Kalau sering mesyuarat, bolehlah ehem ehem sikit, agaknya! Memang elaons mesyuarat tak banyak mana, tapi kena fikir juga kata orang tua-tua ‘orang disuruh diberi upah, lembu di padang di beri makan’. Begitulah!


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

MANTAN MB VS RAJA PETRA
RM 100 RIBU UNTUK TAJA BLOGGERTentu pengendali laman blog hidup mewah dengan pendapatan RM100 ribu sebulan ditaja oleh organisasi luar, seperti disebut mantan Menteri Besar Selangor, Senator Tan Sri Muhammad Mohd Taib. Gaji menteri dan menteri besar pun tak sampai mencecah angka berkenaan. Tolol sangat organisasi luar yang mahu menaja pengendali laman blog sekalipun mereka tak menerima input apa-apa. Kalau mereka mahu melabur pun tentulah cari mereka yang berkuasa, bagi menerima tender, projek atau komisen seperti isu yang masih ehem ehem. Apalagi seperti kata Zaharin Mohd Yassin, yang lebih tolol ialah mereka yang tak tahu membezakan yang mana laman blog, yang mana laman web!

Raja Petra bukan pengendali laman blog, tetapi laman web kerana beliau perlu membeli ‘tapak’ bagi operasinya. Pengendali laman blog pula ‘menumpang’ pada tapak orang lain. Begitulah! Justeru kata Presiden Majlis Peguam, Ambiga Sreenevasan kepada media: “Bagi sebarang tindakan, mahkamah perlu menentukan di mana kesalahan jenayah itu (hasutan) dilakukan dan sekiranya di luar bidang kuasa maksudnya selain di Malaysia, mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa. Undang-undang berkaitan jenayah tidak jelas dan boleh menimbulkan pertikaian dan dalam perkara ini sekiranya dibawa ke mahkamah, mereka (mahkamah) perlu membuat keputusan.”

Isu blogger nampaknya menampilkan kegarangan Dato’ Muhammad yang lama tenggelam berikutan kes di Australia tak lama dulu. Apabila desas desus pilihanraya semakin hampir, tiba-tiba sahaja Dato’ Muhammad meledak dengan isu blogger. Kalau Raja Petra tak kendalikan laman web, mungkinlah gerangannya Dato’ Muhammad
makin dilupakan oleh rakyat Selangor yang tercari-cari namanya dalam senarai calon pilihanraya 2004 lalu. Sepertilah penjelasan Ambiga mengenai undang-undang cyber, memang sukar difahami kerana yang tahu fasal kanun tanah dalam kanuncara di masa lampau sahaja ialah: