Friday, January 9, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:

ISU PALESTIN ‘KEBINATANGAN’ YAHUDI
RUMAH PUTIH & PBB SALAHKAN HAMAS

Assalamualaikum,

Bantahan masyarakat antarabangsa terhadap ‘kebinatangan’ regim Zionis di Israel, di samping ‘kebangsatan’ pendekatan George W Bush dalam isu Gaza dan rakyat Palestin sejak awal tahun ini, seolah-olah mencurahkan air ke padang pasir yang kering kontang. Bukan sahaja ‘kebinatangan’ Yahudi berterusan hingga dalam tempoh 11 hari dianggar 683 terbunuh, dengan Presiden Mahmoud Abbas terus bersekongkol dengan regim Bush. Harapan perdamaian yang ditunggu dari AS, hanya selepas 20 Januari 2009 apabila Barrack Hussein Obama mengambil kedudukannya di Rumah Putih. Justeru Zionis tentu menunggu sehingga 20 Januari 2009 melancarkan ‘kebinatangan’nya, disebabkan kuasa kekebalan Bush masih berfungsi.
Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Bun-Kemoon dilihat sebagai boneka AS dengan mempersalahkan Hamas, di samping menggesa pertubuhan itu menghentikan pelancaran roket ke Israel. Ironinya, Bun-Kemoon yang kononnya membawa suara Asia, sebaliknya menjadi duri dalam daging kepada negara-negara Asia. Berbeza dengan mendiang U Thant yang menjadi Setiausaha Agung PBB sekitar dekad 1960-an apabila membawa suara Asia, negaranya Myanmar juga berberantakan selepas junta tentera merampas kuasa. Sebaliknya Bun-Kemoon seolah-olah mengikut telunjuk Bush, disebabkan kedudukan negaranya Korea Selatan diancam pembangunan nuklear di Korea Utara. Barangkali!


Sudah terlalu banyak resolusi diluluskan oleh PBB; apalagi mahu menggerakkan Resolusi 377A (V) iaitu ‘Perpaduan Untuk Keamanan’, sudah boleh diduga ianya hanya memihak kepada Israel. ‘Kebinatangan’ Israel akan dilindungkan oleh Bush, selagi beliau menduduki Rumah Putih, sekalipun menyedari selepas 20 Januari 2009, beliau adalah ‘kutu belahak’ berstatus ‘bangsat’. Rakyat AS sendiri akan mengutuknya sama seperti keperihalan pendedahan ke atas moral semua bekas Presiden AS termasuk Bill Clinton, Ronald Reagon, Gerald Ford, Bush Sr, Richard Nixon, Jimmy Carter mahupun Lynden Johnson dan John F Kennedy.

Masyarakat antarabangsa bukan sahaja wajar menyambut saranan untuk memulaukan barangan produk, industri perhotelan dan segala kepentingan AS dan Israel, malah media mereka juga tak perlu diberi tempat. Filem-flem Hollywood tak perlu ditayangkan di TV semua negara-negara di seluruh dunia sebagai tindakan protes bersepadu. Disebabkan media dikuasai sepenuhnya oleh Zionis dan korporat di AS, laporan mereka lebih mirip kepada perang serap bagi melemahkan mentaliti masyarakat Islam. Dengan pendedahan beratus-ratus rakyat Gaza terbunuh, di samping tak seorang pun Yahudi terbunuh, amatlah jelas seperti disebut dalam al-Quran, Yahudi adalah kaum yang menjadi perosak di muka bumi. Astaga!


-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA:

KEBERANGAN TERHADAP ZIONIS
BOIKOT BARANG PRODUK AS & ISRAEL

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mendesak masyarakat antarabangsa memulaukan barang-barang produk Amerika Syarikat dan Israel sebagai mesej kepada sikap ‘kebinatangan’ melancarkan serangan tak berperi kemanusiaan kepada penduduk awam Palestin. Pendirian pongah bakal ‘kutu belahak’ AS George W Bush mempertahan Israel sebagai sekutunya dengan melabelkan HAMAS sebagai ‘pengganas’ juga memang memperlihat ‘kebinatangan’ yang seharusnya dikutuk oleh masyarakat antarabangsa. “Justeru PPIM menyarankan boikot produk terpilih bagi menghantar isyarat jelas kepada pembuli dunia dan sekutunya bahawa umat Islam di negara ini tidak akan bertolesrasi berhubung kekejaman yang dilakukan ke atas Palestin,” menurut aktivis PPIM Sujari Mohd Ehsan dalam emelnya kepada sekretariat PRIMA.

Sementara itu Mercy Malaysia turut menyeru rakyat Malaysia memboikot barangan produk AS dan Israel sebagai protes keberangan terhadap dua negara yang menjadi perosak keamanan dunia. Satu perhimpunan raksasa akan digerakkan di Stadium Melawati, Shah Alam Sabtu ini (10 Januari 2009) bagi mengutip dana ‘Palestine Relief Fun’, beritahu aktivis Mercy Malaysia Hajjah Hashimah menerusi emel Puan Ramlah Ithnin kepada seretariat PRIMA. Presiden Mercy Malaysia Dr Jemilah Mahmood dan Exconya Norazam Ab Samah dijangka akan Palestin bagi menyampaikan bantuan kemanusiaan ke negara berkenaan. Rakyat Malaysia boleh menyampaikan bantuan kepada dana Mercy Malaysia menerusi akaun CIMB 1424-000-6561053.

PPSMI DIMANSUHKAN SECARA RETORIK
BUKAN DITANGGUH KE TAHUN HADAPAN

Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein diminta tak berdolak dalih dalam isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) tak perlu ditangguh pelaksanaannya ke tahun hadapan, tetapi harus dimansuhkan secara retorik, kata bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Dato’ Dr Muhammad Mansor Abdullah. Mengulas kenyataan Dato’ Seri Hishamuddin hari ini (8 Januari 2009) yang mahu membuat kajian teliti serta pertimbangan mendalam, Dato’ Dr Muhammad Mansor memberitahu, PRU12 sudah cukup mengajar UMNO mengenai perasaan bangsa Melayu yang terguris dengan kerenah pimpinan UMNO. “Pelaksanaan PPSMI adalah dosa besar Hisham kepada bangsa Melayu hingga tujuh keturunan,” beliau mengingatkan.

Sebagai bekas pendidik, Dato’ Dr Muhammad Mansor menasihatkan Dato’ Seri Hishamuddin, dengan kekuatan politik yang tinggal sedikit itu pergunakanlah untuk memelihara kedaulatan Bahasa Melayu, bukan menjadi pembunuh yang menjijikkan. Seterusnya Dato’ Dr Muhammad Mansor tak menyalahkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir yang mempelopori dasar berkenaan, disebabkan beliau menerima laporan yang salah dari penasihat-penasihat di kelilingnya. Justeru bagi memperbetulkan kesilapan tersebut, Dato’ Seri Hishamuddin boleh melaksanakannya dengan tak perlu merujuk kepada Tun Dr Mahathir. “Janganlah disebabkan lonjak kupiah pesuk; janganlah disebabkan lenggang baju koyak,” Dato’ Dr Muhammad Mansor menambah.

PILIHANRAYA KECIL KUALA TERENGGANU
UMNO SEMAKIN TAK DISENANGI PENGUNDI

Pekerja-pekerja parti UMNO dari Selangor yang dikerah ke Kuala Terengganu bagi mengarak calon mereka ke stadium penamaan calon dalam pilihanraya Parlimen Kuala Terengganu 6 Januari 2009 lalu, mengakui parti itu kurang disenangi pengundi. Malah mereka meramalkan persaingan UMNO dengan lawannya PAS adalah 4-5. Salah seorang aktivis yang baru balik dari Kuala Terengganu memberitahu, sikap pimpinan UMNO tak berubah seperti ditunjukkan semasa pilihanraya kecil Permatang Pauh. Menurutnya tak sampai lima peratus penyokong tempatan berarak pada hari penamaan calon, sebaliknya penyokong-penyokong dari luar yang diangkut dengan bas. “Penyokong luar tak akan membawa makna pada hari pengundian 17 Januari 2009 nanti,” katanya.

Beliau juga turut mendedah insiden pada pilihanraya kecil Permatang Pauh, pekerja-pekerja parti yang bertungkus lumus diminta berkorban apa sahaja ketika pimpinan lain dalam UMNO berlagak seperti ‘tauke’. Seterusnya beliau menambah, ketika di Permatang Pauh kawasan DUN yang di bawah pengawasannya hanya dihidang dengan makanan nasi berkuahkan ikan sardin yang sudah tak berisi lagi. Peruntukan yang diberi ke kem mereka dilaporkan beribu-ribu, tetapi sebahagian besar pekerja dibekalkan dengan makanan yang tak sepatutnya kepada sebuah parti yang memerintah negara. “Kalau insiden di Permatang Pauh berulang, tak mustahil ianya akan melihat UMNO juga kehilangan maruah di Kuala Terengganu,” beliau memberitahu.

Dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu UMNO mencalonkan Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh yang akan ditentang oleh PAS, Mohd Abdul Wahid Endot dan Bebas, Azharuddin Mamat @ Adam. Kalangan pemerhati politik meramalkan peluang calon UMNO untuk memenangi pilihanraya kecil ini bergantung kepada undi pos kira-kira 1,001 daripada anggota polis dan 27 anggota tentera. Sekiranya kedudukan undi awam 50-50, peluang memang kepada calon UMNO yang mengharapkan sokongan padu undi pos. Sebaliknya dengan fenomena keberangan rakyat dalam senario politik sekarang tak berubah undi orang awam dijangka 40-60, menurut pemerhati-pemerhati politik.

INFO SASTERA & BUDAYA:

PAHANG TUA TAMADUN MELAYU
SEGERA BETULKAN PERSEPSI MASYARAKAT

Aktivis perfileman dekad 1980-an Yassinsalleh menganggap sarjana sejarah di negara ini terlalai apabila mencadangkan Unesco memproklamir George Town di Pulau Pinang sebagai ‘bandar warisan sejarah’. Pemikir sejarah perlu membetulkan segera persepsi masyarakat terhadap nilai sebenarnya bandar berkenaan. Di samping menganggap kota Melaka sebagai pemilihan yang tepat, Yassinsalleh yang pernah dinobat pengarah terbaik Pesta Filem Malaysia dekad 1980-an menerusi filem ‘Dia Ibuku’ berkata, Pulau Pinang sekadar ditemui oleh Francis Light pada 1776. Bandar warisan sejarah yang sama membangun bersama tamadun Melaka ialah Pahang Tua atau sekarang daerah Pekan. “Sarjana sejarah sepatutnya memberi laporan yang tepat kepada Unsesco, bukan kerana kepentingan politik,” menurut Yassinsalleh.

Seterusnya kata Yassinsalleh ahli pelayaran Cina, Ma Huan pada abad ke 12 juga pernah berkunjung ke Sungai Tembeling di Pahang, di samping mengakui sejarah tamadun bangsa sudah dicatatkan. Justeru Yassinsalleh yang juga terbabit dengan ormas (organisasi massa) di Pahang bersama Zakaria Hitam (Pak Zek) sekitar dekad 1970-an meminta bandar diraja Pekan juga dicadangkan menjadi bandar warisan sejarah kepada Unesco. Bukan sahaja makam raja-raja pada period pemerintahan Melaka, kesan-kesan artifak yang perlu di pelihara, malah lokasi bandar berkenaan sesuai dibangunkan sebagai industri pelancongan. “Warisan sejarah yang lebih penting diberi keprihatinan ialah kerajaan Pahang Tua, kerajaan Beruas (Gangga Negara) di Perak atau Langkasuka di Kedah, bukannya Pulau Pinang,” ujar Yassinsalleh.

PUISI

Hunuskan Kerismu

Mari hunuskan kerismu, Pemuda
gagah yang tak menggerunkan
di pentas sandiwara, nah!
kita bunuh Bahasa Melayu
dengan sinikal ketuanan
perhatikan butir-butir amarah
terbenam di hujung pusara
burung-burung camar hilang
di bawah elus angin senja.

Ku termangu memerhati
kilau mata kerismu memancar
jatuh ke sisi tirai malam
aku membaluti luka Si Jebat
dengan keluh & rusuh
kau tak tertikam dadaku
kerana yang kau bunuh, saudara
bahasa nenek moyangmu!

-Nurul Salwa
Batu Caves, Selangor
6 Jan 09.


INFO SUARA PROLITAR:

‘KEJANTANAN’ GAPENA HILANG
KECEWA HASSAN MEMANG BERASAS

Memang wajar bekas Ketua Pengarah DBP Dato’ Dr Hassan Ahmad kecewa kerana GAPENA tak memiliki ‘kejantanan’ lagi. Tetapi bukan tugas aktivis penulis, bahasa dan budaya untuk ‘menjantankan’ Gapena. Kalau UMNO sudah berlaku pelan peralihan kuasa, kenapa kerabat Gapena masih membiarkan ‘kepondanan’ untuk meneruskan legasi pimpinan. Mustahil di kalangan kerabat Gapena tak seorang pun menampilkan pimpinan yang berciri ‘kejantanan’. Gapena boleh ‘dijantankan’ semula oleh kerabatanya. – (SMS; 7 Januari 09; 20:37:22 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

KUASA PENGGUNA PERLU DIGUNAKAN
MENGAJAR KEGANASAN ISRAEL TERHADAP ISLAM

PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) mendesak masyarakat pengguna Islam negara ini bertindak memboikot produk keluaran negara-negara yang menyokong tindakan Israel menyeranng Palestin hingga menyebabkan kematian umat Islam di negara itu. Boikot terpilih merupakan antara tindakan yang boleh dilakukan oleh umat Islam di negara ini bagi menyuarakan rasa marah terhadap tindakan biadap tentera Israel melakukan keganasan ke atas saudara seIslam di palestin. Setiap umat Islam perlu bertindak bagi membantah kekejaman ini dan hanya melalui kuasa kepenggunaan, kita dapat mengajar kuasa-kuasa besar barat yang menyokong keganasan terhadap umat Islam di Palestin.

Ini kerana sebarang protes dan bantahan berhubung kekejaman Israel dan sekutunya tidak akan mendatangkan kesan kepada Israel dan sekutunya kerana golongan biadap ini tidak akan menghiraukan sebarang bantahan walaupun daripada seluruh umat Islam di dunia. Justeru PPIM menyarankan boikot produk terpilih bagi menghantar syarat jelas kepada pembuli dunia dan sekutunya bahawa umat Islam di negara ini tidak akan bertoleransi berhubung kekejaman yang dilakukan ke atas Palestin. Industri hotel, pasaraya serta kementerian juga harus turut serta dalam kempen ini bagi menyuarakan bantahan mengenai tindakan zalim Israel dan sekutunya.

Hotel serta pasaraya seharusnya menyokong dengan tidak menggunakan dan menyenaraikan barangan kempen boikot terpilih ini di hotel dan pasaraya mereka. Umat Islam merupakan masyarakat yang sering bertoleransi dan menghormati kepercayaan kaum lain, tetapi apabila berlaku penindasan apabila berlaku penindasan terhadap saudara seIslam kita harus menyuarakan bantahan demi memperjuangkan maruah dan hak umat Islam. Seluruh masyarakat pengguna di negara ini tanpa mengira fahaman politik, agama dan bangsa juga wajar membantah keganasan kejam ini melalui kempen boikot terpilih. Maklumat lanjut berhubung produk kempen boikot terpilih bagi membantah kekejaman Israel boleh dilayari di laman web PPIM. – (Sujari Mohd Ehsan; PPIM, Kuala Lumpur).

KEGASAN ZIONIS DI GAZA:
APA SUMBANGAN KITA?
Oleh
: Asalbayu

Sejak 1967 zionis Yahudi @ Israel memperkasakan pembunuhan dan kemudian merobohkan premis dengan melaksanakan peperangan yang tidak pernah diharamkan oleh PBB. Sekutu rapatnya yang menaja dana ialah Amerika. Cuba bayangkan, masyarakat zionis tu bukannya ada kerja selain berperang. Kita warga Malaysia juga turut hulurkan dana dengan melanggan produk keluaran sekutu zionis antaranya Nestle, Johnson & Johnson, Kraft, Coca Cola, Pepsi Cola, Colgate dan banyak lagi terutamanya pewangi serta kosmetik. Produk yang paling banyak ialah rokok/tembakau. Andainya sebatang rokok menyumbang 10 sen ke dalam tabung perang zionis, hitunglah berapa jumlah yang disumbangkan?

Pada 3 Januari 2009 lalu semasa menghadiri kenduri di rumah seorang kawan di Alor Setar saya sempat berbual singkat dengan Ed Lazim dan membayangkan dengan hal tersebut.

Ed Lazim adalah warga istimewa yang hanya sebelah mata sahaja berfungsi sekitar 50% sahaja. Manakala sebelah mata lagi menurut katanya, langsung tidak berfungsi.

Saya mengkagumi anak muda ini kerana keupayaannya bermain muzik (gitar) sambil menyampaikan lagu terutamanya lagu puisi dengan baik. Beliau berupaya menggubah lagu dengan pantas; jika diberikan puisi pada waktu pagi, pada sebelah petang beliau sudah boleh menyampaikannya dengan begitu baik.

Berbalik kepada butir-butir perbualan di rumah kenduri berkenaan. Saya meluahkan pandangan begini:

Jika diperhatikan bukan sedikit puisi/sajak dicipta lalu disiarkan oleh pelbagai media melahirkan luahan kemarahan terhadap zionis Yahudi yang membantai warga Palestin yang kini telah menjangkau hamper 500 jiwa.

Warga dunia begitu geram dengan keangkuhan Amerika mengeluarkan kenyataan yang menuding jari menyalahkan Hammas lalu mengatakan bertanggungjawab atas apa yang berlaku!

Saya menyampaikan pendapat mengatakan puisi-puisi yang ditulis akan hanya tinggal kaku dalam buku atau berlonggok di esastera. Persoalannya ialah mengapa tiada mana-mana pihak yang mahu merakamkan lagu-lagu atau deklamasi dalam bentuk CD atau kaset kemudian dipasarkan. Sebahgian kutipan jualannya bolehlah disumbangkan kepada tabung bantuan rakyat Palestin. Barangkali ia boleh dilaksanakan.


KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

PERIHAL DUA ORANGKAYA KE NEGERI ARAB
PERIHAL DUA ORANGKAYA KE BENUA KELING!

Sebermula tersebutlah ceritera akan Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi pergilah ia ke negeri Syam di Damsyik kerana urusan dagang. Sejak dahulukala memang nenek moyang fakir juga berdagang ke Damsyik, menerusi pedagang-pedagang Arab di Melaka. Adapun Orangkaya Dato’ Seri Abdullah itu berkata ia jumlah perdagangan yang dilabur dalam tempoh 10 bulan pertama tahun 2007 sudah mencapai AS$174.6 juta (RM611.6 juta). Arakian akan Orangkaya Permatang Pauh Dato’ Seri Anwar Ibrahim juga pergilah ia ke negeri-negeri Arab. Syahdan tertanya-tanyalah sekalian orang banyak perihal dua Orangkaya itu ke negeri-negeri Arab pada masa yang sama.

Hatta, maka Sultan Mahmud, raja Melaka, hendak menyuruh ke benua Keling kerana banyaklah saudagar-saudagar Arab berniaga di situ. Adapun Sultan Mahmud mahu membeli kain serasah empat puluh bagai, pada suatu bagai empat puluh helai, pada sehelai empat puluh perkara bunganya. Maka Hang Nadim dititahkan baginda ke benua Keling membeli kain itu, kerana Hang Nadim itu sedia asal anak Melaka, keluarga juga pada Bendahara Seri Maharaja, menantu pada laksamana. Maka Hang Nadim pergilah naik kapal Hang Isap, kerana pada masa itu orang Melaka ratalah berkapal belaka (yakni kaya-kaya belaka, bukanlah haprak sangat seperti dikatakan oleh orang bijak pandai sekarang). Maka belayarlah kedua-dua Orangkaya itu ke nenua Keling seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:

HIDUP BAHASA MELAYU!!!