Monday, March 16, 2009

DARI LAMAN BLOG...

Arahan roboh tugu 'Pokok Demokrasi'
Pegawai Undang-Undang yang tanda tangan

Dengan kepongahan UMNO, tugu peringatan 'pokok demokrasi' di Ipoh dirobohkan menerusi pekerja-pekerja Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) hari ini (16 Mac 2009). Notis juga tak ditandatangani oleh Dato' Bandar Ipoh, sebaliknya menampilkan arahan dari Pegawai Undang-Undang MBI, Syahrul Azrin Ghazali. Pimpinan UMNO pun 'cuci tangan' dengan menyangka rakyat Perak akan meluat terhadap MBI, tetapi mereka sudah tahu UMNO yang 'pengecut' sekadar bersembunyi di sebalik tembok undang-undang, seperti keprihalan 'orang tua' dalam 'Pendekar Bujang Lapok' yang beri perintah kepada samseng-samsengnya di penambang. Aktivis UMNO pun terkekeh-kekeh ketawa apabila Pendekar Mustar berkata: "Mereka semua pengampu orang yang ada kuasa, pengampu orangkaya!"

Kebencian orang Melayu terhadap UMNO bukan lagi fantasi, sekalipun persaingan di Bukit Gantang belum diketahui keputusannya. Merobohkan tugu peringatan yang dibina sebagai manifestasi kebencian rakyat terhadap keperongosan, kepongahan dan keberantakan UMNO bukan sekadar di bawah 'pokok demokrasi'. Apalagi yang memberi kenyataan mengenai tindakan MBI itu diminta Exco Kesihatan Kerajaan Tempatan, Hal Ehwal Pengguna, Alam Sekitar, Pengangktuan Awam dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri, Dr Mah Hang Soon. Tak seorang pun pemimpin UMNO yang 'tunjuk muka', kerana menyedari kebencian orang Melayu sudah terlalu meluap-luap; apalagi pada peringkat peralihan kuasa... heh heh heh!

Pembinaan tugu tersebut kononnya menyalahi Seksyen 46(1)(a) Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974. Sepatutnya selepas dirobohkan, PR hendaklah didawa kerana melanggar akta tersebut dan dibicarakan di mahkamah. Mereka yang membuat ubahsuai rumah pun didenda, selain daripada ianya dirobohkan. Nah! laksanakan undang-undang tersebut bagi membolehkan kebencian rakyat terhadap UMNO semakin meningkat suhunya. Pada 1982 saya pernah menemui Almarhom Tunku di kediamannya dalam proses menyiapkan buku '25 Tahun Merdeka' bersama Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris. Tunku tersinggung apabila pimpinan UMNO sendiri mahu merobohkan monomen beliau yang tersergam di hadapan bangunan Parlimen


Kata Tunku, "Kalau depa benci sangat dengan saya, patung saya pindahkan sahaja ke hadapan rumah saya, nak buat patung tu pakai duit kerajaan, duit rakyat, guna tembaga bukan lumpur dalam longkang. Saya tak tahu apa nak jadi dengan UMNO ni." Maknanya, Tunku kecewa dengan sikap aktivis UMNO yang cadang mahu merobohkan patungnya di depan bangunan Parlimen. Begitulah! Memang saya tak peduli dengan apa pun kemelut UMNO, tetapi saya merasakan kepentingan Melayu terjejas akibat kepelahapan UMNO (sekalipun Tun Dr Mahathir mengaku yang salah bukan UMNO, tetapi orangnya). Sebaliknya bagaimana membezakan UMNO dan orangnya itu, kerana 'Musang Berjanggut' dan 'Dato' Nikah Kahwin' juga sukar dibezakan sekali sama-sama menuturkan: SALAH TU MEMANG SALAH, TAPI ITU UNDANG-UNDANG DATO' YANG BIKIN . Aduhai!
-Pak Dharma

CORAT CORET PARLIMEN:

Budaya 'gempak' mahu dilestarikan


Keputusan merujuk seorang Ahli Parlimen kepada jawatankuasa khas, kemudian dibawa usul bagi menggantungnya sudah dijangkakan. Tetapi keputusan menggantung Ahli Parlimen bagi tempoh 12 bulan berkuatkuasa hari ini (16 Mac 2009) memang sukar dipercayai, apabila beliau membangkitkan satu isu yang 'tak mungkin' boleh disembunyikan selama-lamanya. Ketika ramai orang Melayu berasa meluat dengan gelagat Ahli Parlimen terbabit, tiba-tiba langkah menggunakan 'budaya gempak' seperti sebelum 2003, menjadikan orang yang meluat dengan gelagat Ahli Parlimen terbabit boleh menyampah, menyumpah dan menyeranah tindak tanduk menteri UMNO sendiri.

Mungkin sahaja Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Nazri Aziz sekadar melestarikan usul menggantung Ahli Parlimen terbabit, tetapi ada tangan ajaib di belakang tabir yang mahukan ianya dilaksanakan. 'Budaya gempak' mendedahkan lagi kepongahan UMNO macam kerbau terluka apabila orang Melayu sendiri menolaknya pada PRU12. Apalagi calon UMNO berstatus timbalan menteri pun boleh tewas di tangan calon bukan Melayu di kawasan yang majoritinya Melayu. Tak malukah? Mohd Nazri yang sekadar menjalankan tugas itu memang nampak 'leweh' (kena tanya Dato' Seri Dr Rais Yatim maknanya) saja ketika beliau membentangkan usul tersebut. (Mungkin juga disebabkan terpaksa).

'Budaya gempak' yang diamalkan UMNO sebelumnya sudah mengalami keberantakan pada 1987; malah ianya bertambah parah pada 1998. Sekiranya UMNO mahu terus melestarikan 'budaya gempak' ini, barangkali selepas 28 Mac 2009 ini akan berakhirlah segala glori yang menjadi pemangkin UMNO selama ini. Menggantung Ahli Parlimen dalam tempoh 12 bulan, bermakna 'menghina' pengundi-pengundi yang memilihnya. UMNO menganggap Parlimen adalah pesaka yang diwarisi partinya, sehingga membenarkan 'Musang Berjanggut' menuturkan: "SALAH TU MEMANG SALAH, TAPI ITU UNDANG-UNDANG DATO' YANG BIKIN".

Pada 1970 juga Tun Abdul Razak pernah tampil membuat usul menggantung seorang Ahli Parlimen yang melanggar undang-undang pilihanraya, iaitu lewat menghantar penyata perbelanjaan pada pilihanraya kecil ketika beliau menjadi 'wakil calon'. Bagaimanapun Ahli Parlimen terbabit diarah meminta ampun kepada Yang Dipertuan Agong, tup tup kesalahan itu di heh heh heh-kan. Anehnya! Keputusan menggantung 12 bulan Ahli Parlimen berkenaan pada 16 Mac 2009 (maknanya hingga 16 Mac 2010), kerajaan UMN/BN tak perlu membayar elaons dan kemudahan-kemudahan. Insya Allah, sama-samalah kita lihat hukuman berkenaan akan menimpa pihak 'orang yang menggali kubur, akan masuk ke kuburnya sendiri', menurut pedoman orang tua-tua dahulukala.

DARI PEMERHATIAN MOHD AFFANDI HASSAN...

Kebebasan dan Keadilan Tidak Boleh Dipisahkan

Dalam sebuah drama di TV (belum terbit) digambarkan satu pertelagahan berlaku dalam Mahkamah ketika membicarakan pembunuhan seekor beruk tua yang tiba-tiba muncul dalam masyarakat moden menjadi Hakim Bijaksana, seperti dalam cerita yang diceritakan oleh Za’ba dalam buku untuk bacaan kanak-kanak zaman penjajahan dulu. Dalam cerita itu, dua orang petani yang mendapat sebiji pisang yang sangat besar, tidak tahu bagaimana hendak membahagikan pisang itu, lalu mereka pun dinasihati oleh orang tua-tua supaya pergi ke pinggir hutan tempat beruk tua menjadi hakim kepada semua binatang di rimba itu. Jadi dua orang petani itu pun pergilah ke pinggir hutan itu sambil mengusung pisang besar tadi. Hakim Beruk sangat gembira menerima kedatangan mereka.

Maka dia pun mula membahagikan pisang itu. Satu bahagian lebih banyak daripada yang satu lagi, lalu dibantah oleh dua orang petani itu. Hakim Beruk itu pun memotong yang lebih itu menjadi lebih pendek daripada yang pendek tadi. Kedua-dua petani itu mula berkelahi; manakala Hakim Beruk sambil tersenyum menjalankan tugasnya, hingga habis sebiji pisang besar itu dimakannya. Maka pulanglah dua orang petani itu dengan perasaan puas hati kerana telah mendapat keadilan apabila kedua-dua mereka akhirnya pulang dengan tangan kosong. Sekarang Hakim Beruk itu muncul kembali dalam drama yang belum terbit itu. Kini namanya berubah menjadi Hakim Bijaksana, tetapi masih juga seekor beruk. Kematian beruk tua itu tidak diketahui siapa pembunuhnya, tetapi kesan yang ditinggalkan mengarah kepada dua ekor tupai gergasi yang dikatakan menemui beruk tua itu untuk meminta nasihat.

Mereka tidak berkenan dengan nasihat beruk tua, lalu membunuhnya. Tetapi benarkah tupai gergasi itu pembunuhnya? Soalan ini dijadikan tema utama oleh pengarah drama yang ingin menjelaskan bahawa dua ekor tupai gergasi itu tidak perlu dibicarakan semata-mata berasaskan sangkaan. Timbul soalan yang sangat penting: Kalau bukan tikus gergasi itu pembunuh beruk tua itu, siapa pembunuhnya dan mengapa dia dibunuh? Seluruh cerita drama itu menjelaskan betapa tidak perlu diketahui siapa pembunuhnya dan mengapa pembunuhan itu dilakukan, oleh sebab isu penting ialah menentukan benarkah beruk tua itu sudah mati. Pembunuh dan motifnya tidak perlu diketahui. Hakim bicara kes itu telah menetapkan soal-soal yang boleh mendatangkan syak wasangka kepada individu tertentu tidak wajar dijadikan isu dalam perbicaraan. Isu utama ialah benarkah beruk tua itu sudah mati.

Apa kaitannya kes pelik ini dengan kebebasan bersuara dan keadilan? Pertama sekali perlu diketahui bahawa dalam mana-mana masyarakat yang memakai undang-undang, seseorang tidak bebas menentukan sendiri perkara-perkara yang menurut hukum (dan pemerintah) tidak perlu diketahui olehnya, oleh itu ia tidak bebas menimbulkan apa-apa juga perkara yang bertentangan dengan kehendak kerajaan atau para penjawat awam yang dilantik kerajaan. Prinsip ini telah dikanunkan dalam pelbagai undang-undang, oleh itu hakim wajib menggunakan undang-undang ini walaupun andainya tidak adil. Prinsip ini mesti disedari oleh semua rakyat.

Mereka tidak berhak mendapat keadilan jika berurusan dengan kerajaan; tetapi mereka mungkin mendapat keadilan jika berurusan sesama sendiri (antara satu individu dengan individu lain). Semua undang-undang dibuat untuk menjaga kepentingan kerajaan, sama ada untuk menentukan sesebuah kerajaan terus berkuasa atau sesuatu kesilapan kerajaan tetap dilindungi dan tidak boleh dicabar oleh rakyat. Beberapa kekecualian dibuat untuk “menunjukkan” undang-undang dan kerajaan yang menggubalnya adalah adil. Inilah prinsip kedua, iaitu keadilan mesti ditunjukkan berlaku walaupun tidak semestinya benar-benar terjadi. Inilah cara kerajaan mengawal rakyatnya.

Dalam drama (belum terbit) yang disebut di atas, kerajaan berhak mengawal maklumat melalui Mahkamah untuk memastikan keutuhan kerajaan terkawal dan tidak boleh dicabar. Dengan meminda nama cerita dari Hakim Beruk kepada Hakim Bijaksana, maka wajah beruk yang mungkin dipakai oleh setengah-setengah hakim boleh dilindungi dengan menggunakan istilah “bijaksana”. Sejauh mana beruk itu bijaksana tidak menjadi soal; yang menjadi soal ialah seorang hakim mestilah bijaksana dan tidak boleh berkelakuan seperti beruk.

Hanya dalam konteks ini sahaja keadilan itu boleh dilaksanakan, iaitu apabila seorang hakim diberi kebebasan untuk melaksanakan keadilan tanpa sebarang tekanan atau amaran dari sesiapa pun juga. Berapa orang hakim seumpama itu terdapat di Malaysia? Di sinilah kebebasan rakyat diuji sejauh mana mereka boleh mengemukakan soalan seperti itu tanpa dituduh menghina Mahkamah. Rakyat harus sedar, seorang hakim, walaupun seekor beruk, tidak boleh dijatuhkan maruahnya atau dikritik hukumannya. (15/3/2009)

(*Mohd. Affandi Hassan ialah sasterawan dan pengkritik sastera berwibawa sekitar dekad 1970-an dan 1980-an. Beliau pernah berkhidmat dalam PTD sebagai pegawai tinggi di beberapa kementerian. Sekarang beliau pesara kerajaan di samping berpengalaman dalam pentadbiran negara)

INFO SUARA PROLITAR...

PERJUMPAAN PERKASA DI BANGSAR:
SIAPA SEBENAR DI BELAKANG TABIR?


Perjumpaan aktivis NGO anjuran PERKASA akan diadakan 22 Mac 2009 ini (dua hari sebelum Perhimpunan Agung UMNO) di Kelab Sukan TNB, Bangsar, Kuala Lumpur mulai jam 9.00 pagi, beritahu Penyelaras Media PERKASA, Sallahuddin Hisham yang bertanggungjawa dalam urusan jemputan kepada penulis, blogger dan wartawan serta media. Bagaimanapun setiap aktivis yang akan hadir pada majlis perjumpaan tersebut dikehendakki memberikan nombor kad pengenalan, alamat dan nama bagi mengesahkan kehadiran mereka. Tak pula diberitahu menngenai fungsi perjumpaan tersebut setakat ini, sama ada ianya mesyuarat tahunan, forum atau ceramah umum. Kalangan rakan-rakan diberitahu PERKASA adalah gerakan NGO yang diketuai oleh Ahli Parlimen Pasir Mas, Dato' Ibrahim Ali. "Pehimpunan PERKASA pada 22 Mac menjemput aktivis NGO hadir sama dalam perjumpaan ini," beritahu Salahuddin.

Bagaimanapun Salahuddin menafikan perjumpaan PERKASA mempunyai kaitan dengan persiapan Perhimpunan Agung UMNO. Sebaliknya PERKASA tak menolak kemungkinan aktivis UMNO turut hadir dalam majlis berkenaan. Justeru nama dan alamat mereka yang diminta menerusi SMS adalah memudahkan untuk menghantar kad jemputan, menurut Salahuddin. Sementara itu Haji Abu Bakar Ninggal ketika menghubungi sekretariat PRIMA meminta pengesahan sama ada PERKASA diketuai oleh Dato' Ibrahim Ali atau pertubuhan NGO yang tak berkaitan dengannya. Beberapa orang rakan lagi yang menghubungi sekretariat PRIMA menjelaskan, mereka enggan terperangkap dengan permainan licik politik, sekiranya PERKASA yang diketuai Dato' Ibrahim Ali adalah badan NGO yang sama.

Dalam SMS terbaru yang diberikan oleh Salahuddin memberitahu, mereka yang inginkan penjelasan lanjut boleh menghubungi beliau di nombor telefon (013 3022627) atau melayari laman web rasmi PERKASA http://www.pribumiperkasa.com/. Seterusnya beliau mengakui jemputan khas yang memberikan ucaptama ialah bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang turut memberikan aluan-aluan dengan pelancaran persidangan tersebut bagi mendengar amanat beliau. Sekalipun dalam kada jemputan khas tak dinyatakan kehadiran Tun Dr Mahathir sebagai penyampai ucaptama, tetapi Salahuddin mengakui ianya bukanlah strategi PERKASA. "Mereka yang prihatin dengan masalah peribumi adalah dijemput hadir ke persidangan ini di samping mendengar amanat Tun Dr Mahathir," katanya menerusi emel ke sekretariat PRIMA.

KOMENTAR: Bersama Pak Parjo...

Isteri Orangkaya Cekal:
Dengan Apa Yang Berlaku

Arakian sekali persetua tersebutlah akan isteri Orangkaya Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bernama Datin Seri Rosmah Mansor itu diberitahunya sekalian penitir canang dari negeri atas angin, segala apa yang berlaku ke atas suaminya itu mengajar mereka menjadi cekal. Maka berasa hairanlah sekalian orang banyak, apa yang berlaku ke atas suaminya tak sama seperti dialami Orangkaya Permatang Pauh Dato' Seri Anwar Ibrahim. Belum pernah pun Datin Seri Rosmah dipisahkan daripada suaminya, seperti keperihalan Dato' Seri Dr Wan Azizah Ismail, apabila suami dimasukkan ke sel Sungai Buluh. Malah suami Datin Seri Rosmah juga tak pernah pun bermata lebam dibelasah oleh Orangkaya Temenggung. Hatta akan kecekalan yang dimaksud Datin Seri Rosmah itu tak sampailah satu peratus berbanding Dato' Seri Wan Azizah...

Syahdan akan Orangkaya Laksamana Hang Tuah itu disembunyikan dia oleh Orangkaya Bendahara di Hulu Melaka. Tiadalah diberitahu kepada isterinya akan perihal Orangkaya Laksamana itu sudah dibuang oleh Duli Yang Dipertuan Melaka. Sebermula Bentara Kanan Hang Jebat itulah dijadikan baginda Orangkaya Laksamana menggantikan Hang Tuah, kerana pada masa itu tiadalah siapa pun hulubalang yang setara dengannya. Akan keris Taming Sari itu juga dianugerahkan baginda kepada Hang Jebat bagi menjaga keselamatan negeri Melaka, kerana sudah ditakdirkan akan Hang Jebat itu menjadi Laksamana. Arakian Hang Jebat pun mengamuk di dalam istana, habis semua dayang-dayang dan gundik-gundik raja dibunuhnya, maka darah mengalir laksana air hujan seperti disebut dsalam 'Kitab Melayu' daripada:HIDUP BAHASA MELAYU!