Sunday, January 6, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:


LAPORAN BAIK BELAKA UNTUK PM
MENDORONG ‘SOKONG MEMBAWA REBAH’


Assalamualaikum,


Petang ini (5 Januari 2008) ketika singgah di sebuah premis kedai di Bagan Datoh seorang peniaga Cina merungut mengalami kemerosotan perniagaan, akibat harga barang tak menentu. Bukan sahaja pengguna menghadapi dilema kenaikan harga barang, malah peniaga runcit turut mengalami ‘untung rugi’ tak menentu dalam urusniaga mereka. Justeru si peniaga spontan menyebut: “Kalau sekarang election, saya satu orang sudah tentu tak pangkah BN.” Maknanya, sebelum ini peniaga terbabit memang pengundi setia BN; apalagi Parlimen Bagan Datoh memang kubu kuat UMNO sejak pilihanraya 1955 yang sebelumnya dikenali Hilir Perak.


Di kawasan perkampungan Sungai Haji Muhammad, beberapa orang pekebun kecil mengakui harga kelapa sawit memuaskan dengan sejumlah dua tan boleh mencecah lebih RM1,000 dalam tempoh 28 hari (untuk dua kali cebak). Begitulah! Bagi nelayan pantai pula harga borong satu kilogram ketam kepada peraih ialah RM15, justeru mereka boleh menerima RM60 bagi tempoh mengumpulkan tiga hari (iaitu yang menggunakan kaedah mencangkuk); atau kira-kira RM20 sehari. Sebaliknya bertanyalah pekebun-pekebun kecil kepada saya: “Bagaimana minyak masak boleh berkurangan, kalau bekalan kelapa sawit sentiasa cukup daripada pekebun-pekebun kecil?”. Entahlah!


Memang saya tak pernah bermalam apabila balik ke Bagan Datoh, kerana biasanya bertolak dari Kuala Lumpur jam 2.30 petang, saya akan balik semula jam 10.00 malam. Sebaik sahaja sampai di rumah kira-kira 2.00 pagi, akan memulakan pula mengisi laman blog. Sepanjang perjalanan ke Bagan Datoh, memang singgah pula di gerai-gerai sama ada di Kuala Selangor, Sekincan mahupun di Sungai Besar untuk berehat sementara kerana dalam usia mencecah kategori ‘warga emas’ perlukan banyak berehat juga. Tak hairanlah sepanjang perjalanan rata-rata rungutan yang didengar berbeza dengan laporan media mengenai kegembiraan, kegirangan dan keceriaan orang ramai dengan pencapaian ekonomi yang disebut kerajaan.


Tak tahulah laporan tersebut mempunyai persepsi macam ‘sokong membawa rebah’ atau sekadar ‘mahu menyedapkan hati’ pimpinan negara terutama Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Malah sama juga seperti insiden kunjungan Menteri Besar Selangor Dato’ Seri Mohd Khir Toyo ke Taman Seri Gombak pada 3 Januari 2008 lalu khabarnya, sehari sebelum ketibaan ketua kerajaan negeri Selangor itu tak semena-mena jalan ke Dewan Beringin diturap minyak tar. Maknanya kunjungan Menteri Besar perlu dilestarikan dengan kecemerlangan, kegemilangan dan keterbilangan, bagi membuktikan rakyat tak pernah merungut dengan fenomena di persekitaran mereka. Aduhai!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA :


FENOMENA ‘API DALAM SEKAM’
JANGAN BIARKAN ‘MELAYU BANGSAT’


Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz mengingatkan pimpinan negara tak membiarkan fenomena ‘api dalam sekam’ menyebabkan orang Melayu seolah-olah menjadi ‘bangsat’ di negara mereka sendiri. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA petang ini (5 Januari 2008), Dato’ Kamal Amir melahirkan keberangan berikutan insiden pergaduhan di utara yang dilaporkan membabitkan kecederaan parah, tetapi disembunyikan atas alasan memelihara integriti kaum. “Dalam masa memelihara naratif perpaduan tak bermakna membiarkan orang Melayu menjadi ‘bangsat’ di dalam negara sendiri, hingga hak mereka dinafikan,” menurut Dato’ Kamal Amir seterusnya.

Beliau mendesak isu di Seberang Perai itu bukan disembunyikan kerana ianya akan menjadi ‘api dalam sekam’ yang lebih berbahaya bagi jangka panjang. Justeru katanya, pimpinan negara perlu mengambil tindakan positif membawa mereka yang bersalah ke muka pengadilan mengikut saluran undang-undang yang dibenarkan oleh perlembagaan. Menurut beliau lagi, bukan sahaja orang Melayu seolah-olah jadi ‘bangsat’ di negaranya, malah pihak jabatan agama Islam juga diperlekeh dengan isu menuntut mayat menerusi proses undang-undang apabila seseorang bukan Islam disahkan sudah memeluk Islam oleh jabatan agama Islam.


Sekalipun tak merujuk kepada isu yang dilaporkan media hari ini (5 Januari 2008), tetapi Dato’ Kamal Amir mendesak pimpinan negara tak mengambil pendekatan ‘kera di hutan disusukan, anak di pangkuan diletakkan; dagang lalu nasi ditanakkan, laki balik ke rumah kelaparan!’. Seterusnya beliau merujuk kepada insiden pergaduhan di Taman Seri Gombak seminggu sebelum Hari Raya Aidiladha Disember 2007 lalu, apabila dua orang pelajar Melayu ditahan polis, sebaliknya belia bukan Melayu tak diambil sebarang tindakan. “Sekalipun isu berkenaan mampu diselesaikan dengan campur tangan pimpinan PRIMA, tetapi hakikatnya orang Melayu seolah-olah masih menjadi ‘bangsat’ di tanah air sendiri,” ujar Dato’ Kamal Amir lagi.


SPR MENIKUS DENGAN PERATURAN
KEMPEN SEBELUM HARI PENAMAAN CALON


Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman yang mendakwa sentiasa mematuhi peraturan dipersoal ketelusannya oleh pimpinan kanan PRIMA, Sdr Yahaya Ismail (Pak Ya) apabila BN Selangor sudah memulakan kempen sebelum hari penamaan calon, malah pilihanraya belum diumumkan. Menurut Pak Ya yang juga bekas pensyarah di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang, kempen hanya dibenarkan selepas hari penamaan calon mengikut prosedur yang dikanun dalam akta pilihanraya. “Sekiranya Tan Sri Abdul Rashid telus dalam jawatannya, beliau harus bertindak ke atas BN yang memulakan kempen sekarang,” katanya.


BN Selangor sudah memulakan kempen mulai semalam (4 Januari 2008) dengan menyebarkan risalah merayu undi. Sebelum ini beritahu Pak Ya, BN Selangor meletakkan papan iklan di semua kawasan pilihanraya didirikan bagi memperkenal wakil-wakil rakyat mereka kepada pengundi. Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) juga turut bersubahat membenarkan papan iklan berkenaan didirikan, malah tak diketahui sama ada ianya mengikut prosedur sama seperti papan-papan iklan yang lain. Seterusnya Pak Ya menambah, mungkin sahaja BN Selangor seolah-olah dalam keadaan terdesak hingga terpaksa berkempen sebelum hari penamaan di samping ianya berlawanan dengan akta pilihanraya sedia ada.


UGUTAN TAK LEMAHKAN AKTIVIS
‘MALAM NYALAKAN LILIN’ BERJAYA

Pejuang hak asasi manusia menerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) berjaya dalam misi menyampaikan mesej kepada pimpinan negara, apabila menggerakkan himpunan ‘Malam Nyalakan Lilin’ di Dataran Merdeka malam ini (5 Januari 2008). Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz memberitahu, perhimpunan tersebut sebagai satu manifestasi rakyat mahukan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dihapuskan kerana ianya bertentangan dengan prinsip ‘hak asasi manusia’. ISA yang digubal pada 1948 adalah untuk membanteras anasir komunis, tetapi disalah gunakan selepas merdeka apabila ianya menjadi benteng kekebalan kerajaan BN menangkap sesiapa sahaja dengan tak perlu dibicarakan di mahkamah.


Sekalipun GMI diugut dengan pelbagai taktik oleh pihak polis, di samping media TV dipergunakan menginterbiu ahli-ahli akademik bagi memperakui kewajaran ISA, tetapi teori bukanlah sama seperti asas praktikal, kata Dato’ Kamal Amir. Misalnya jelas Dato’ Kamal Amir, seorang ahli akademik boleh membentangkan pelbagai teori mengenai kebudayaan, sebaliknya apabila diserahkan kepadanya melaksanakan pengisian muzium berkaitan kebudayaan ianya gagal secara total. Justeru menurutnya lagi, ISA bukan dinilai menerusi teori, tetapi perlu dilihat secara praktik kesannya kepada kebobrokan negara yang bertamaddun. “Berasa malulah kepada diri sendiri apabila ISA diperalat untuk kepentingan mengekalkan kuasa secara korup,” katanya.ANALISIS POLITIK DI SELANGOR:
DR KHIR MUNGKIN PINDAH KE PUSAT?


Spekulasi menjelang pilihanraya sekarang dikatakan Menteri Besar Selangor Dato’ Dr Mohd Khir Toyo mungkin dipindahkan ke kawasan Parlimen, bagi memberi laluan kepada Timbalan Menteri Pelajaran Dato’ Noh Omar mengetuai kerajaan negeri. Dalam analisis yang dibuat mengenai senario politik di Selangor, Dato’ Noh Omar dianggap calon pilihan yang disenangi oleh pimpinan Pusat. Perubahan drastik turut berlaku dalam beberapa pimpinan kerajaan negeri yang membabitkan beberapa orang menteri besar, berikutan pergolakan dalam pimpinan UMNO negeri. Setakat ini Dato’ Seri Dr Khir sudah disebut-sebut akan dibawa bertanding ke kerusi Parlimen, sebagai langkah merombak kepimpinan di Selangor.INFO SASTERA & BUDAYA:

PERPUSTAKAAN DESA DIGERAKKAN
PENULISAN SEMI SEJARAH DIPERLUKAN


Langkah positif yang digerakkan oleh Kementerian Kebudayaan Kesenian dan Warisan (KeKWa) di bawah menterinya Dato’ Seri Dr Rais Yatim melestarikan pengisian penerbitan buku-buku baru ke perpustakaan desa, memang dialu-alukan oleh semua pihak, kata novelis Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah. Serentak dengan itu Dato’ Dr Mohd Mansor yang juga bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM menyarankan perpustakaan desa membeli lebih banyak buku-buku berunsur sejarah perjuangan nasionalisme. “Bukan sahaja menggalakkan remaja mahupun belia-belia membaca buku-buku berunsur sejarah, malah golongan warga emas juga berminat dengan bahan-bahan bacaan sejarah tanah air,” ujar Dato’ Dr Mohd Mansor.


Beliau seterusnya memberitahu, bahan-bahan bacaan berunsur sejarah termasuk juga autobiografi tokoh yang sememangnya kurang digarap oleh penulis-penulis sama ada dahulu mahupun sekarang. Kata Dato’ Dr Mohd Mansor lagi, autobiografi Pak Sako sebagai tokoh penggerak nasionalisme belum ditulis setakat ini, tetapi sekadar tesis yang dihasilkan oleh Dato’ Dr Abdul Latiff Abu Bakar. Menurut Dato’ Dr Mohd Mansor penulisan tesis berdasarkan kajian ilmiah berbeza dengan garapan autobiografi yang lebih sesuai untuk bacaan umum. Misalnya, jelas Dato’ Dr Mohd Mansor, sekitar dekad 1950-an Abdul Aziz Ishak pernah menghasilkan autobiografi buku ‘Riwayat Hidup Tunku Abdul Rahman Putra’.


Setakat ini difahamkan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) sudah membeli buku autobiografi Dato’ Ahmad Badawi bagi disalurkan ke perpustakaan desa, justeru ianya permulaan yang baik,” ujar Dato’ Dr Mohd Mansor. Beliau juga berharap KeKWa akan terus memberi sokongan kepada penulisan buku autobiografi dan berunsur sejarah bagi disalurkan ke perpustakaan desa, memandangkan penulisan dalam kategori tersebut sukar diedarkan ke pasaran terbuka. Seterusnya kata Dato’ Dr Mohd Mansor tokoh-tokoh nasionalis seperti Dato’ Panglima Bukit Gantang, Tan Sri Zaaba, Tan Sri Ibu Zain, Dr Burhanuddin al-Helmy, Dato’ Ahmad Boestamam, Pak Sako dan ramai lagi perlu didokumentasikan menerusi penulisan autobiografi.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo


IBU BAPA DIKEHENDAKI PRIHATIN
BAYARLAH UNTUK PENDIDIKAN ANAK


Sebermula berkatalah menteri terbabit, bayaran tambahan yang dikenakan untuk pelajar-pelajar ialah untuk kepentingan ‘modal insan’ bagi masa depan anak-anak. Adapun ibu bapa pula hendaklah prihatin dengan bayaran yang dikenakan oleh pihak sekolah, malah bolehlah dibayar beransur-ansur kerana ianya tak termaktub dalam dasar pendidikan. Alahai! Maka terlupalah menteri itu kerana sebelumnya sudah mendabik dada, bahawa kerajaan memberi pendidikan percuma dengan melupuskan yuran sekolah di samping menyalurkan bantuan buku teks. Sayugia menteri itu dikatakan oleh orang bijak pandai Melayu: Seperti kepala diuca; ekor ditarik jua. Adanya!


Syahdan akan yuran yang dikatakan perlu dibayar oleh ibu bapa berbeza-beza pula di setiap sekolah seperti misalan disuratkan kepada fakir, terdapat sekolah menetapkan yuran PIBG hingga RM40, sementara sebahagian pula RM20 dan entah, entah, entah! Disebutkan oleh para penyurat ‘Kitab Melayu’ akan menteri itu memang bercelaru, berkeliru dan berterumbu hingga tak tahu mengenai yuran yang kononnya dimansuhkan itu hanya sejumlah RM4.50 bagi sekolah rendah dan RM9.00 bagi sekolah menengah. Yuran tambahan pula terserah kepada sekolah, mengikut budi bicara, buli semata dan badi sekala. Gamaknya! Aktiviti sekolah memerlukan wang, wang wang; apabila tak menerima peruntukan kementerian maka diperantukkan kepala ibu bapa.

Alkisah dicanangkan ke seluruh negeri akan negeri Melaka itu tak perlu lagi membayar ufti ke benua Siam, setelah berbaik-baik dengan Maharaja China yang bersahabat ke Melaka. Maka diceriterakan oleh yang empunya ceritera tak beranilah Siam mengganggu ke Melaka, kerana Maharaja China kerajaannya besar lagi terkenal di serata alam. Syahdan dihantarlah Tun Perpateh Putih adik Bendahara Paduka Raja Tun Perak ke benua China membawa persembahan yang indah-indah sebagai tanda ianya persahabatan (bukan ufti atau bunga emas); apalagi rakyat negeri Melaka tak mampu membezakan istilah ‘ufti’ dan ‘persembahan’ seperti disuratkan oleh:

HIDUP BAHASA MELAYU!