Tuesday, August 21, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


HUJAN LEBAT KELIRUKAN SIMPANG
TAK SEMPAT HADIR KE ‘HARAKAH DAILY’


Assalamualikum,
Jamuan makan malam anjuran ‘Harakah Daily’ pada 19 Ogos 2007, tak sempat dihadiri kerana terlambat balik dari Seremban selepas menghadiri majlis perkahwinan anak Haji Mohd Salleh Salimin. Beliau antara penulis yang memuatkan sajaknya dalam antologi ‘Melayu Mudah Lupa’, di samping pernah aktif bersama Persatuan Penulis Negeri Sembilan (PEN) sekitar dekad 1970-an dan 1980-an. Ketika balik ke Kuala Lumpur, tiba-tiba sahaja hujan turun lebat selebat-lebatnya apabila melintasi Nilai, hingga sukar melihat jalan di hadapan. Disebabkan berlaku kekeliruan saya menyangka menyimpang ke hentian rihat, rupa-rupanya masuk lorong menuju ke KLIA Sepang.


Ironinya, sebaik sahaja masuk ke persimpangan KLIA hujan kembali reda, malah langit pula cerah secerah-cerahnya. Mahu berpatah balik ke belakang, tak ditemui satu pun pusingan ‘u turn’; apalagi sudah melepasi 50 kilometer dari lebuhraya KL-Seremban. Aduhai! Dalam keadaan berserabut jam 4.00 petang itu, Haji Abu Bakar Ninggal pula menelefon fasal majlis ‘Harakah Daily’, di samping memberitahu beliau keletihan sangat kerana urusan peribadi. Norzah Haji Kepol wartawan ‘Buletin Rakyat’ menghantar SMS dari Ipoh, tak sempat untuk balik ke KL. Apalagi sampai di rumah akibat tersesat jalan akibat hujan lebat sudah jam 6.00 petang. Sewajarnya lebuh raya yang memanjang macam terowong berlingkar-lingkar, berlembar-lembar dan berlondar-londar itu perlu juga dibuat ‘u turn’ bagi kemudahan pengguna, bukan membiarkan plaza tol mengaut untung sampai tersendat!


-Muluk


INFO HAK ASASI MANUSIA


PRIMA SEDIA ANJURKAN DEBAT
PEMUDA UMNO LAWAN BLOGGERPengendali laman web dan laman blog bersedia menyambut cabaran Naib Ketua Pemuda UMNO, Khiry Jamaluddin untuk berdebat secara terbuka dalam isu enam perkara yang berkaitan kepentingan Melayu. Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz memberitahu, pihak PRIMA bersetuju menganjurkan ‘Debat Perdana’ itu, bagi membolehkan Khairy memahami situasi sebenar mengenai keluhan rakyat di peringkat akar umbi. Kata Kamal, Khairy boleh memilih mana-mana tempat yang sesuai bagi membolehkan seberapa ramai Pemuda UMNO hadir, di samping menggunakan apa sahaja bahasa yang disukai sama ada Inggeris mahupun Melayu.


PRIMA bersedia mengundang Raja Petra Kamaruddin mewakili pengendali laman web, mahupun ketua pimpinan PRIMA sendiri sasterawan Dharmala N.S. mewakili pengendali laman blog atau Presiden Generasi Profesional & Pewaris Bangsa (ProWaris) Srd Feriz Omar dalam ‘Debat Perdana’ secara terbuka. Di samping memilih fasilator bebas yang diterima kedua-dua belah pihak, PRIMA juga mencadangkan setiap wakil diberi peluang berhujjah selama dua jam. Bagaimanapun PRIMA akan mengutama penggunaan Bahasa Melayu dalam debat tersebut, dengan memberi ruang kedua-dua belah membenarkan penyokong-penyokong mereka berucap dalam tempoh 30 minit untuk dua orang lagi.“Debat ini memfokus kepada enam perkara berkaitan kepentingan Melayu yang menimbulkan keresahan orang ramai sekarang,” ujar Kamal selanjutnya. Enam perkara yang menjadi fokus ialah (i) kemelut bahasa dan budaya Melayu, yang diperlekeh, diperleceh dan diperlondeh, (ii) kebobrokan pendidikan Melayu, disiplin pelajar dan guru, di samping sastera Melayu menjadi mata pelajaran kelas dua, (iii) ekonomi yang suram di kalangan majoriti orang Melayu setelah 50 tahun merdeka, (iv) skandal yang dihadapi pimpinan Melayu demi mempertahan maruah bangsa, (v) korupsi yang sukar dibanteras di kalangan pimpinan Melayu hingga mendorong keruntuhan ‘ketuanan Melayu’, termasuk isu Akta 664 Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI),(vi) memperkasa institusi raja-raja Melayu sebagai benteng terakhir melindungi hak istimewa orang Melayu. “Kami memberi tempoh seminggu dari tarikh sekarang (20 Ogos 2007) bagi Kahiry menyahut cabaran pengendali laman web dan laman blog,” kata Kamal.
Sementara itu pimpinan kanan PRIMA, bekas pensyarah USM Yahaya Ismail bersetuju diadakan ‘Debat Perdana’ terbuka antara Khairy Jamaluddin dengan pengendali laman web dan laman blog bagi mencari penyelesaian isu dilema baru bangsa Melayu sekarang, sekalipun negara sudah mencapai kemerdekaan dalam tempoh 50 tahun. Beliau menolak sebarang tanggapan PRIMA sekadar mendampingi bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad atau Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah. “Kita akan menemui semua pemimpin Melayu termasuk raja-raja Melayu bagi tujuan menyerahkan ‘Deklarasi Perdana’ secepat mungkin,” katanya.TUN DR M KELUAR HOSPITAL
PRIMA DOA SENTIASA SIHAT WALAFIAT


Pimpinan PRIMA mengucapkan selamat sejahtera kepada Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menerima rawatan di IJN Sabtu lalu (18 Ogos 2007) dan sudah dibenarkan keluar hari ini (19 Ogos 2007). Prima turut mengucapkan terima kasih kepada setiausaha akhbar Tun Dr M, sdr Sufi Yusuf yang memberikan layanan baik semasa wacana bersama Tun Dr M di Yayasan Kepimpnan Perdana, Putrajaya 15 Ogos 2007 lalu. “Kami sentiasa mendoakan Tun sentisa sihat walafiat, di samping memperoleh rihat secukupnya, kerana kesihatan Tun adalah lebih penting dalam senario kepimpinan sekarang,” menurut Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz.Walaupun Tun Dr M sekadar menjalani rawatan biasa di IJN, kata Kamal lagi, tetapi PRIMA berharap agar kesihatan Tun Dr M sentiasa diutamakan. Di samping itu PRIMA tetap memandang berat, apabila pihak tertentu cuba memperlekeh pimpinan Tun Dr M, dengan memanipulasi setiap kritikan yang dibuatnya terhadap kebobrokan pentadbiran kerajaan.

“Kami sentiasa memberi sokongan penuh kepada Tun Dr M dalam menghadapi kerenah golongan yang sengaja memperlekeh kewibawaan beliau demi melaksanakan agenda mereka,” beritahu Kamal.


INFO SASTERA & BUDAYA


KEKALKAN RAIS YATIM DI KEKWA
AGENDA BUDAYA MELAYU BELUM SELESAI


Oleh: Haji Abu Bakar Ninggal

Ketika Rais Yatim mula-mula diberi tugas untuk memegang jawatan sebagai Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan dulu, para aktivis politik tanah air, rata-rata mengandaikan bahawa kementerian yang diberikan kepada Rais Yatim itu, kononnya adalah satu-satunya kementerian yang tidak berguna (kementerian mati), kononnya (kementerian pembuangan politik) pada seseorang menteri. Akan tetapi, selaku seorang politikus yang kanan yang mempunyai visi dan pengalaman yang luas, ternyata Rais Yatim mampu memberi isi untuk memanfaatkan kepercayaan yang diberikan oleh Pak Lah dan akhirnya kementerian (KekWa) kini telah menjadi amat popular dan ternyata Rais Yatim begitu sibuk melakukan gerak kerja untuk faedah rakyat di dalam skop kerja yang diberikan kepada beliau.


Di bidang kebudayaan dan kesenian? Rasanya tidak mampu penulis hendak sebutkan di sini, betapa banyaknya usaha-usaha murni telah dijayakan oleh Rais Yatim, yang mana sebelum ini, tidak dilakukan oleh menteri-menteri sebelum Rais Yatim memegang kementerian (KekWa). Di bidang bahasa pula, Rais Yatim tiak henti-henti menyeru agar kedaulatan Bahasa Melayu hendaklah tetap didaulatkan. Dari rakyat biasa hingga ke semua Ahli-Ahli Parlimen. Mesti menggunakan Bahasa Melayu. Sementara tulisan jawi pula mestilah digunakan seluas-luasnya, di serata Malaysia. Di papan tanda, di jalan-jalan raya dan di setiap papan tanda di kedai-kedai dan di gedung-gedung perniagaan, mesti ditulis jawi di bawah huruf rumi itu.

Di dalam bidang pembacaan pula, di samping mengkemas-kinikan semua perpustakaan di setiap negeri, Rais Yatim bermula dari tahun 2005 telah menubuhkan sebanyak 1,040 buah ‘Perpustakaan Desa’ di setiap negeri di seluruh Malaysia. Di Pustaka Desa inilah, satu-satunya tempat yang boleh digunakan oleh rakyat miskin di desa-desa, menimba ilmu pengetahuan, dari berbagai-bagai jenis buku-buku yang disediakan, yang mana selama ini, mereka tidak berpeluang membaca buku-buku yang bermutu tinggi yang mahal harganya, yang memang tidak mampu mereka beli kerana kemiskinan hidup yang masih ketara menghimpir rakyat di kawasan-kawasan desa seantero Malaysia.


Perlu ditegaskan di sini, bahawa segala tindakan-tindakan berani yang telah Rais Yatim lakukan seperti tersebut di atas itu, semata-mata untuk kepentingan rakyat yang telah mengundi kerajaan Barisan Nasional. Tindakan seperti ini, rata-rata tidak pernah dilakukan secara serius oleh para menteri sebelum Rais Yatim mengemudikan kementerian kebudayaan. Sesungguhnya tindakan yang dilakukan oleh Rais Yatim, ianya merupakan satu nikmat yang tidak terhingga bagi golongan ‘miskin’ di desa-desa termasuk juga golongan penerbit buku-buku tempatan dan juga pengimpot buku-buku luar negeri yang mana ada membekalkan buku-buku kepada Perpustakaan Negara dan Perpustakaan Desa telah menerima manfaatnya.

Sesungguhnya kementerian KekWa adalah kementerian yang besar tugasnya, bukan kementerian ‘mati’, sepertimana yang diandaikan oleh beberapa orang penganalisis politik tanah air ketika Rais Yatim baru-baru sahaja ditugaskan memeghang kementerian tersebut. Pada hemat penulis, manusia yang bernama Rais Yatim ini, adalah merupakan seorang politikus yang bijak dan kaya dengan idea dan pemikirannya pula boleh diaktakan serupa dengan cara pemikiran Allahyarham Tun Ghafar Baba. Sepertimana dengan Tun Ghafar Baba, boleh memanfaatkan apa sahaja kementerian yang diberikan kepadanya.
Begitu jugalah dengan Rais Yatim. Apa saja kementerian yang diwujudkan oleh seseorang Perdana Menteri Malaysia ini, bagi beliau adalah sangat penting belaka. Terpulanglah bagaimana seseorang menteri itu berusaha melaksanakannya. Kerana sesebuah parti politik itu, mahupun sesuatu kementerian itu, ianya adalah merupakan wadah sahaja. Tidak lebih dari itu. Yang menggerakkan adalah kita manusia sebagai pelakunya. Dengan lain perkataan, kalau seseorang itu bersedia menerima jawatan menteri yang diberikan oleh Perdana Menteri? Ini bererti beliau mesti mampu secara serius menggembelingkan otaknya hingga ke peringkat paling maksima. Jangan benarkan otak anda jadi lembab dan tidak berfungsi.

Katakanlah, jika anda rasa otak anda memang lembab dan tolol, maka cepat-cepatlah mengakuinya dengan cara jujur dan hormat, jangan sekali-kali anda terima jawatan tersebut. Kalau dah terima? Tapi kemudiannya anda rasa, anda tidak mampu melaksanakan? Secara jujur, cepat-cepatlah letak jawatan. Dengan berbuat begitu rakyat dan negara tidak jadi sengsara akibat kebodohan anda. Saranan ini bukan sahaja tertakluk pada para menteri, hatta jawatan yang paling tinggi sekalipun. Kerana kegagalan anda menjalankan tugas anda di dunia ini, ianya akan ditanya oleh Allah SWT di hari perhitungan nanti.
Di Mahkamah Allah SWT nanti, setiap kebaikan atau kemungkaran walaupun sebsar zarah, ianya akan dihitung dan diambil kira. Tiada lorong dan jalan yang membolehkan anda terlepas dari hukuman Allah SWT. Buat baik akan dibalas dengan pahala dan buat jahat akan dihukum dengan hukuman yang seberat-beratnya. Maka hendaklah kamu berwaspada sepanjang masa sebelum kamu dipanggil pulang oleh penciptamu dan khaliq. Dalam hubungan ini teringat penulis ketika berada di London suatu masa dulu. Penulis telah berkesempatan berkenalan dengan seorang wanita Inggeris yang comel lote yang berasal dari tempat kelahiran William Shakespears.

Dalam perbualan kami, saya secara berseloroh telah mengatakan kepada beliau bahawa orang-orang Asia ini, rata-rata boleh dikatakan kecil-kecil belaka dan orang-orang Eropah tentu tidak seronok berkawan dengan orang Asia. Secara spontan, wanita Inggeris itu berkata, “Kamu mesti ingat, bahawa apa yang kamu miliki itu, adalah tidak begitu penting. Yang paling penting ialah bagaimana cara-caranya kamu memanfaatkan apa yang kamu miliki itu.” Sejak itu, hingga kini penulis sering memanfaatkan kata-kata hikmat dari wanita Inggeris yang comel lote itu bila mengerjakan sesuatu tugas yang diserahkan kepada penulis. Alhamdullillah, penulis berjaya melakukannya.

Penulis yakin bahawa Rais Yatim, dalam usahanya untuk menjayakan tugas-tugas beliau di kementerian KekWa, tidak syak lagi beliau telah mengadaptasi unsur-unsur falsafah hidup wanita Inggeris yang penulis sebutkan di atas itu. Jika ditinjau dari rekod kerjanya bermula sebelum Pak Lah hingga kini, ternyata Rais Yatim mampu melaksanakan kerja-kerjanya dengan jayanya, hatta diletakkan di sebarang kementerian yang diberi kepercayaan oleh Perdana Menteri.

Kini angin telah bertiup kencang yang mengatakan bahawa Pilihanraya Umum akan diadakan pada bila-bila masa sahaja. Ada yang mengatakan pilihanraya umum akan diadakan pada bulan September atau bulan November 2007. Ada juga yang mengatakan akan diadakan pada tahun depan sekitar bulan April 2008. Mutakhir ini, telah ada petanda semacam ada gerakan cuba hendak menyingkirkan Rais Yatim. Beliau kononnya akan digugurkan dari senarai calon-calon pilihanraya umum kali ini. Petanda pertama, baru-baru ini telah ada orang yang mencadangkan agar Rais Yatim diminta menerima untuk memegang jawatan sebagai Setiausaha Agung Komanwel.

Dengan berbuat demikian, jika Rais Yatim menerimanya, maka secara automatik, bahawa usaha untuk menjauhkan Rais Yatim dari perkembangan politik semasa di tanah air telah berjaya. Rais Yatim cukup sedar dengan taktik ini. Maka beliau segera membuat pengumuman bahawa beliau tidak mahu menerima pencalonan itu. Seterusnya penulis telah dikhabarkan bahawa ada golongan tertentu beriya-iya sangat hendak menyingkirkan Rais Yatim dari arena politik Negeri Sembilan khasnya dan ke seluruh Malaysia amnya. Kerana ada di antara golongan muda (orang negeri) juga kepingin sangat untuk berbuat demikian.
Golongan yang bercita-cita tinggi ini, kononnya tidak boleh bergerak bebas untuk mewarnakan corak politik dan juga corak pentadbiran di Negeri Sembilan selagi mana, Rais Yatim politikus yang geliga otaknya, masih berada dan bergerak cergas dalam arena politik Malaysia. Jika sekiranya gerakan ini merupakan berita yang sahih, ianya amat mendukacitakan rakyat Malaysia. Rais Yatim, semua orang tahu bahawa beliau adalah seorang menteri kanan dalam kabinet Pak Lah, yang telah banyak berjasa pada negara. Beliau adalah seorang pemimpin kanan yang mempunyai visi yang luas, berdedikasi dan mempunyai kelayakan akademik yang tinggi dan mampu untuk menjalakan tugasnya di kementerian apa saja jika diserahkan kepadanya. Kenapa beliau hendak disingkirkan?

Jika ianya benar-benar berlaku, ini bererti negara akan kehiangan seorang negarawan bijak bestari, negarawan yang mempunyai visi yang luas dan mempunyai pengalaman serba boleh. Orang muda yang nak jadi penggantinya memang ada berbakul-bakul. Akan tetapi tidak punya pengalaman apa dalam konteks hendak melakukan pembangunan bangsa dan negara. Nafsu sahaja yang besar sedangkan pengalamannya masih kosong melopong. Di sini izinkanlah penulis mencerita satu kisah benar untuk dijadikan renungan kita bersama. Penulis mempunyai seorang menantu lelaki, lulusan (mekanikal kejuruteraan) lulusan ITPA tempatan. Dan di tempat kerjanya itu ditempatkan seorang pekerja lulusan (mekanikal kejuruteraan) juga, tetapi lulusan universiti luar negeri.
Sungguh memalukan, kerana pekerja yang mempunyai kelulusan luar negeri ini, bila berdepan dengan realiti, ternyata tidak tahu dan tidak boleh buat kerja, justeru belum punya pengalaman dan terpaksa bertanya dan belajar dari menantu saya itu (lulusan IPTSA tempatan). Ini adalah di antara contoh yang boleh kita renungkan dan dijadikan iktibar. Pembangunan negara boleh dan akan jadi kelam kabut, jika orang lama yang kaya dengan ilmu dan pengalaman itu, sewenang-wenangnya hendak disingkir semata-mata disebabkan hendak memuaskan hati kroni sahaja atau sebagainya.

Sesungguhnya penulis bukan anti pembaharuan. Pembaharuan boleh dilakukan. Akan tetapi ianya hendaklah dilakukan secara evolusi. Rambut berjaya ditarik, akan tetapi tepung tidak berserak. Allah SWT telah isikan di khazanah rezeki di negara kita ini cukup untuk dimanfaatkan oleh semua hambaNya. Dengan tulus dan ikhlas dan hati yang terbuka demi kesentosaan negara, marilah kita bersama-sama membahagi-bahagikan nikmat dari Allah itu secara adil dan saksama. Agar kita akan selamat di dunia dan di akhirat. Itulah tuntutan gagasan Islam Hadhari!

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

TAK SALAH APABILA DITUNTUT
SOALAN DALAM BAHASA MANDARIN

Memang tak salah apabila masyarakat Cina menuntut soalan bagi mata pelajaran Sains dan Matematik dalam ‘Bahasa Mandarin’. Kalau mahu dikira logik, sekarang pun orang Cina berbual dengan rakan-rakan Cinanya menggunakan bahasa Inggeris juga, tiba-tiba pula mereka menuntut ‘Bahasa Mandarin’ diberi keutamaan. Misalnya, kalau Dato’ Seri Ong Ka Ting bertemu pimpinan MCA di Parlimen, mereka akan rancak gunakan Bahasa Inggeris. Mereka tak amalkan Bahasa Mandarin, tetapi bersungguh-sungguh pula mahu soalan peperiksaan PMR dan SPM bagi mata pelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Mandarin.
Silapnya pimpinan Melayu sendiri memberikan bola sepakan penalti kepada mereka, bagi membolehkan menjaring gol dengan mudah. Bahasa Inggeris bukannya bahasa rasmi pun, justeru kalau Bahasa Inggeris dibenarkan untuk kertas soalan mata pelajaran Sains dan Matematik, apa salahnya pula Bahasa Tamil, Bahasa Arab, Bahasa Hindi atau Bahasa Thai turut dignakan. Status Bahasa Inggeris tak berbeza dengan Bahasa Mandarin atau Bahasa Tamil, kecualilah Bahasa Melayu yang diterima dalam perlembagaan sebagai bahasa rasmi.

Masyarakat Cina dan India tak akan mempertikai sekiranya soalan bagi mata pelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Melayu, kerana yang tak pernah memberi peluang orang lain membuat sepakan penalti ialah:


HIDUP BAHASA MELAYU!!!