Friday, April 24, 2009

BERPUISI DENGAN YASSINSALLEH...

RumahINDUK RumahPUSAKO
Nan Gadang


Cuba
dan cuba
dan ku cuba lagi
berulang kali
ku cuba mencari
kesan denai-denai laluan
remajaku
memikat balam
di pinggir hutan,
menajur haruan
di tebat pandan
mengutip berangan gugur
bersepahan
menggetah punai
d hujung dahan
melastik tupai
makan putik
durian
sambil menunggu
merbah datang
menyerah
ke pintu jebak
tiang buluh
kulit bertam
yang tengadah.


Aduhai,
bagaimanakah akan tercari
olehku lagi
denai-denau laluan remajaku
yang telah mengajarku
menyayangi alam
dan segala hikmah
kesemulajadiannya
yang telah
mendidikku menghargai
daulah imbangannya
yang mengikatku
ke dahan ingatan
yang tertambat
ke pohon zaman
yang sudah
entah ke mana hilangnya
kenangan tak
berkesan.


Bersama
semalamku
yang tidak lagi
menyambutku pulang
terlentang
sawah dah jadi
belukar
dan mayat
pepohon
pokok-pokok hutan
bergelimpangan
di tengah halaman
rumahINDUK
rumahPUSAKO.
nan gadang
yang lengang.


-Yassinsalleh
jam 1751
April 24, 09
Pelangai
kampungku
lagikah engkau
ini?

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo


Raja Petra enggan jejak kaki:
Di Selangor kerana ia derhaka


Syahdan tersebutlah ceritera Raja Petra Kamaruddin penulis warta (disebut orang di kemudian hari pengendali laman web) engganlah ia datang ke balai panjang nan tinggi berbicara kerana ia tak dibenarkan menjejak kaki di bumi Selangor. Adapun balai panjang nan tinggi itu terletak di negeri Selangor, bahawasanya tempat larangan kerana Raja Petra itu menderhaka. Maka disuruh tangkap oleh orangkaya di balai panjang nan tinggidisebabkan Raja Petra enggan ia hadir berbicara di balai. Arakian Raja Petra itu dituntut membayar RM2 juta oleh seorang anak muda kerana dituduh ianya memfitnah.


Sebermula akan Hang Tuah itu difitnah orang. Maka pergilah ia membawa diri ke Pahang. Maka katanya di dalam hati, "Baiklah aku berbuat bakti kepada Yang Dipertuan, tiadalah baginda murka akan daku." Setelah berfikir ia, maka Hang Tuah berbaik-baik dengan Mak Inang yang mnejad penghulu dayang-dayang, kerana kasadnya mahu memiliki anak bendahara bernama Tun Teja itu. Arakian akan Han Tuah sudah diketahuinya raja Melaka terlalu bercinta akan kecantikan Tun Teja. Maka di dalam hatinya, baiklah diserahkan Tun Teja kepada Duli Yang Dipertuan, supaya hilang murka baginda; itulah dibuat orang pantun:

Tun Teja Ratna Benggala
Pandai membelah lada sulah
Jikalau tuan kurang percaya
Mari bersumpah kalam Allah.

Arakian hilanglah murka Raja Melaka akan Hang Tuah yang difitnah itu setelah terpandang kecantikan Tun Teja seperti diturunkan dalam 'Kitab Melayu' daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...

Takrif buku berkualiti:
Karya besar & karya heh heh heh!
Assalamualaikum,
Barangkali karya J.K. Rawlings siri Harry Porter dikategorikan buku berkualiti sekalipun dicetak menggunakan kertas 'news print' disebabkan ianya ditulis dalam Bahasa Inggeris; apalagi ianya mampu menjangkau pasaran hingga berjuta naskhah. Malah dengan sebuah buku sahaja Rawlings mampu menghadiahkan rakannya sebuah banglo bernilai 500 ribu pounds. Sebaliknya karya-karya Tok Awang Ngah dan Tamar Jalis tak berkualiti kerana ditulis dalam Bahasa Melayu, sekalipun tak sebuah buku berbahasa Melayu mencapai pasaran melebihi 100 ribu naskhah bagi sebuah karya. Tak pernah pula dibuat kajian ilmiah mengenai karya-karya itu, tetapi ditakrif sebagai khurafat, tahyol dan memesongkan aqidah.

Buku '50 Dalil Mengapa Anwar Tak Boleh Jadi PM' tak pernah dipertikai sebagai mengaibkan individu; begitu juga dengan buku '100 Dalil Mengapa Najib Tak Boleh Jadi PM' tak pernah disentuh sebagai tak berkualiti. Apalagi ramalan berkenaan tak tepat, apabila Najib berjaya juga menjadi Perdana Menteri. Epik 'Hikayat Hang Tuah' yang dianggap sebuah mahakarya Melayu (atau disebut karya agung) turut mengaibkan individu dengan melabelkan Hang Jebat sebagai penderhaka. Sebaliknya selepas lebih 400 tahun, Kassim Ahmad tampil mempertikaikan watak Hang Jebat yang dianggapnay sebagai wira Melayu.

Sebaliknya selepas sahaja Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin bertitah merasmikan Pesta Buku Antarabangsa di PWTC (masih lagi berlangusng sekarang) menyebut mengenai buku yang mengaibkan individu dan buku-buku tak berkualiti, tiba-tiba sahaja pelbagai pihak 'menumpang sekaki' untuk membenarkannya. Mereka yang bersuara pula tak tampil menghasilkan buku berkualiti yang bertaraf antarabangsa, bagi menyahut titah ucapan Raja Muda Perak itu. Tak pernah pla disentuh sama ada 'Dilema Melayu' karya Tun Dr Mahahir Mohamad sebuah karya berkualiti atau sebaliknya.
Apalagi dalam tempoh dekad 1950-an hingga 50 tahun sekarang hanya dua buah sahaja novel Melayu dianggap bertaraf antarabangsa iaitu 'Salina' (A Samad Said) dan 'Ranjau Sepanjang Jalan' (Shahnon Ahmad). Di mana penulis-penulis besar dalam Gapena yang 'tumpang sekaki' untuk bersuara seolah-olah 'aku sahaja yang mampu menghasilkan buku berkualiti'. Kalau tak kesungguhan Cikgu Buyung Adil, Ibrahim Mahmood dan Tan Sri Abdul Samad Idris, di mana buku-buku sejarah bangsa Melayu dihasilkan oleh mereka yang bijaksana bercakap bijaksini heh heh heh! Sejak 1971 Gapena diwujudkan, berapa naskhah buku-buku Melayu mampu memasuki pasaran di Indonesia yang kononnya bahasa serumpun?

-Pak Dharma

NGOMEL DATO' MANSOR...


Jangan kokok berderai-derai:
Tampil hasilkan buku berkualiti

Pimpinan Gapena dicabar menghasilkan buku ilmiah yang berkualiti seperti mereka sarankan apabila menyifatkan wujud penulis-penulis upahan yang mengaibkan individu lain, di samping menganggap fenomena demikian tak melahirkan buku-buku berkualiti. Cabaran itu dibuat oleh bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM Profesor Dato' Dr Muhammad Mansor Abdullah ketika mengulas pimpinan Gapena menyelar penulis-penulis buku politik sebagai pengarang upahan. "Jangan sekadar menyelar orang lain, tetapi diri sendiri tak mampu melahirkan buku-buku ilmiah berkualiti seolah-olah kokok berderai-derai ekor bergelumang taik," menurut Profesor Dato' Dr Muhammad Mansor.

Beliau juga turut gelagat pimpinan Gapena mirip kepada Ketua Pengarah DBP Dato' Tarmuzi Aziz yang menawarkan graduan-graduan menganggur menulis buku, kerana agensi berkenaan menyediakan peruntukan. Sambil menyifatkan Ketua Pengarah DBP itu buta kepengarangan, beliau yang juga aktivis bahasa dan sasterawan mengingatkan budaya dan Bahasa Melayu akan menjadi caca marba, kalau dasar tersebut dilaksanakan oleh Dato' Tarmuzi. Katanya, kepengarangan adalah berdasarkan kepada bakat semula jadi, bukan menawarkan pakej rangsangan kepada graduan-graduan menganggur. "Kalau begitu apa salahnya Dato' Tarmuzi sendiri tampil mengarang buku-buku ilmiah yang berkualiti dengan keadaan buta kepengarangan," beliau menambah.


(*Profesor Dato' Mohamad Mansor Abdullah, bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM ialah aktivis bahasa dan persuratan d Pahang. Menghasilkan hampir 100 judul buku kanak-kanak, di samping novelis dan cerpenis prolifik sekitar dekad 1980-an. Buku sejarahnya pernah dibahaskan di Parlimen, apabila dianggap menyentuh komuniti lain yang dikatakan berasal dari taik Nabi Adam a.h.)