Friday, August 28, 2009

BELASUNGKAWA

KEHILANGAN INSAN TERBILANG
PROF. DATUK DR ISMAIL MD. SALLEH
Sedang saya melayari Internet, saya agak terkejut membaca artikel di salah sebuah blog yang menyatakan Senator pertama yang dilantik di kalangan Orang Kurang Upaya (OKU) disahkan meninggal dunia kira-kira pukul 8 pagi, 27 Ogos 2009 pada usia 61 tahun akibat serangan jantung di Hospital Besar Singapura semasa dalam penerbangan dari China ke Singapura untuk lawatan kerja selama dua hari. Mungkin agak terlewat saya menerima berita ini kerana sibuk dengan urusan harian. Allahyarham pada saya seorang yang gigih menimba ilmu walaupun tidak dikurniakan penglihatan. Itulah kelebihan yang saya kagumi dengan Allahyarham walaupun tidak pernah bersua dengannya.
Allahyarham dilahirkan di Pasir Mas, Kelantan pada 2 September 1947 dan banyak menerima anugerah cemerlang. Selain seorang pakar ekonomi, Allahyarham juga adalah warga OKU yang pertama dilantik menjadi Senator, mantan Timbalan Ketua Pengarah Institut Kajian Strategik Antarabangsa (ISIS) dan juga Ketua Pegawai Eksekutif Twintech Holdings yang juga Naib Canselor Universiti Kolej Antarabangsa Teknologi Twintech. Kecemerlangannya ini terutama sekali di dalam bidang pengajian, telah menganugerahkan beliau sebagai warga cacat penglihatan yang pertama di dunia mendapat Ijazah Doktof Falsafah dari Guiness Book of Records.
Jenazah Allahyarham tiba di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia Subang dari Lapangan Terbang Senai, Johor kira-kira 7.30 malam tadi. Jenazah Allahyarham dimandikan di kediaman keluarganya di Jalan Melati 2, Sungai Kantan, Fasa 2 dan selamat dikebumikan pada hari yang sama jam 10.30 malam di tanah perkuburan Islam Sungai Kantan. Allahyarham meninggalkan balu, Datin Hasnah Wahab dan enam orang anak berumur antara 12 dan 26 tahun. Di sini pihak PRIMA ingin mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan semoga tabah menghadapi dugaan hidup.
p/s: Kehilangan Allahyarham Pak Dharma masih lagi dirasai...


-Waris Pak Dharma

HIDUP BAHASA MELAYU!!!