Monday, August 4, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG


APABILA RETAK MENUNGGU BELAH
MORAL UMNO MAKIN JAUH KETINGGALAN

Assalamualaikum,

Balik dari Bestari Jaya (Batang Berjuntai) semalam (3 Ogos 2008), kesesakan lalu lintas berlaku apabila melepasi Sungai Buluh masuk ke Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2) di Kepong, di samping ramai wartawan akhbar di bawah jejambat. Memang saya tak sedari jejambat enam lorong sepanjang 1.7 kilometer berhampiran Stesen Komuter Kepong itu ditutup mulai jam 10.30 pagi, kerana ketika melalui jam 10.00 pagi untuk ke Bestari Jaya menghantar anak saya mendaftar di Universiti Industri Selangor (Unisel) bagi semester keduanya, jalan berkenaan belum lagi ditutup kepada lalu lintas. PRIMA melahirkan rasa kecewa dengan masalah struktur tiang 28 di MRR2, disebabkan sejak ianya dibuka pada 1999, sudah empat kali berhadapan dengan isu keretakan pada struktor tiangnya hingga terpaksa ditutup kepada lalu lintas.

Bagaimanapun ketika sampai di Taman Seri Gombak kira-kira jam 2.00 petang, saya singgah makan di restoran mamak, apabila terserempak Sobri Ahmad (Setiausaha Agung Majlis Kerjasama Belia Asian) yang baru balik bermesyuarat di Korea. Beliau ke Korea bersama Dato’ Seri Dr Mohd Khir Toyo yang juga Presiden Majlis Kerjasama Belia Asian. Dalam masa singkat makan tengahari bersama Sobri, sempat juga beliau beritahu mengenai rasa terkejutnya dengan pengakuan Dato’ Seri Dr Mohd Khir sudah beberapa kali berbincang dengan PAS bagi membentuk kerajaan campuran di Selangor, dengan ADUN PAS sendiri memegang jawatan Menteri Besar Selangor. “Saya rasa Dato’ Seri Dr Khir berani bertanggungjawab dengan langkah yang diambilnya sebelum heboh fasal pertemuan UMNO-PAS,” kata Sobri.

Sebelum itu hari Sabtu (2 Ogos 2008) Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz menelefon mengajak makan tengahari, tetapi saya di Jelebu kerana kenduri doa selamat di rumah emak saya Hajjah Safiah Jatin. Sempat juga berbual dengan imam masjid, Haji Noordin Salleh yang masih juga menoreh sebagai pekebun kecil, sekalipun berusia warga emas di samping pesara jabatan kerajaan. Memang usia Imam Haji Noordin tak jauh bezanya dengan saya; apalagi ketika berusia 20-an sama-sama bermain bola sepak, tetapi beliau mengakui fakta usia menyukarkan bekerja secara lasak. Bukan sahaja mendaki bukit, menuruni cerun, malah memikul baldi berisi getah juga sudah tak larat. Bagaimanapun beliau terpaksa menggunakan tenaga warga emas, apabila harga barang-barang yang sukar diramalkan. Begitulah!

Haji Abu Bakar Ninggal pula merungut dengan lanskap politik sekarang, berikutan khabar angin Penasihat PKR Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan ditangkap sebelum hari penamaan calon pilihanraya kecil Parlimen Permatang Pauh. Entahlah! Khabar angin kadangkala menjadi kenyataan juga, sekalipun ianya sekadar spekulasi awal. Tetapi pilihanraya kecil Permatang Pauh, adalah persaingan moral UMNO-PKR kerana ianya bukan sahaja mengukur pengaruh politik; sebaliknya laluan pimpinan UMNO menjelang Perhimpunan Agung Disember 2008. Dengan kenaikan harga barang termasuk minyak yang sukar dihalang, di samping kelembapan ekonomi termasuk koridor yang amat jelas bersimpang siur, moral UMNO dan BN sebenarnya jauh ketinggalan. Barangkali!

-Pak Dharma.

INFO HAK ASASI MANUSIA

KU LI DISOKONG AKAR UMBI
UMNO PERLU ELAK SALAH GUNA KUASA

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menerima sokongan di peringkat akar umbi bagi memimpin UMNO, sekiranya salah guna kuasa tak dilakukan pada pemilihan dalam bulan Disember 2008 nanti, beritahu bekas Exco Pemuda UMNO Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau yang juga Jurucakap PRIMA mengakui langkah meminta Bahagian dan Perhubungan Negeri membuat keputusan menamakan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden adalah salah guna kuasa yang ketara, malah mirip kepada tatacara Harold Mac Michael meminta raja-raja Melayu menurunkan tanda tangan menerima Malayan Union pada 1945 dulu. “Apabila Ketua Bahagian dan Ketua Perhubungan Negeri diminta buat pengumuman ianya mempengaruhi mesyuarat agung,” menurut Dato’ Kamal Amir.
Seterusnya kata Dato’ Kamal Amir, secara diplomasi Harold Mac Michael sekadar menjelaskan beliau sekadar ‘menasihati’, tetapi praktisnya beliau ‘memaksa’ raja-raja Melayu. Disebabkan pencalonan akan dimulakan September-Oktober 2008, adalah tak logik Ketua Bahagian dan Ketua Perhubungan membuat pengumuman mencalonkan dua nama sahaja bagi jawatan Presiden dan Timbalan Presiden, beliau menambah. Justeru Dato’ Kamal Amir berharap perwakilan Bahagian tak terpengaruh dengan pengumuman Ketua Bahagian menerusi media, sebaliknya memberikan komitmen yang tinggi terhadap kepentingan UMNO bagi menghadapi pilihanraya ke 13 nanti. “Pimpinan UMNO perlu berubah bagi memastikan martabat Melayu kembali di atas landasan sebenarnya,” Dato’ Kamal Amir menjelaskan.

INFO SASTERA & BUDAYA

SUMBER ILHAM TIMUR TENGAH
DENGAN UNSUR-UNSUR KARYA PARSI

Karya-karya sastera Parsi dilihat mempengaruhi pemikiran karyawan Melayu pada peringkat awal pertumbuhan kesusasteran bertulis sekitar 1900-an. Sekalipun novel saduran Syed Syeikh al-Hadi ‘Faridah Hanum’ dianggap bersumberkan ilham di Timur Tengah, tetapi unsur-unsur Parsi lebih mendalam. Mereka yang berminat menelusuri karya-karya terhebat menerusi medium Bahasa Parsi di Iran, boleh melihat sendiri penghargaan masyarakat di Iran terhadap karyawan besar mereka termasuk Umar Qayyum dan lain-lain di seluruh pelusuk negara berkenaan, kata pemandu pelancong ke Iran, Kumail Mahdi. Beliau yang mengendalikan pakej pelancongan ke Iran mengakui, masyarakat di Iran menghargai karyawan-karyawan mereka yang menggerakkan sesi perjuangan nasionalisme mengusir penjajah barat.

Di samping pimpinan revolusi Ayatullah Ruhollah Khomeni yang terkenal sebagai pengarang kitab-kitab, Iran juga banyak mewariskan legasi pimpinan ulama tersohor. Kumail Mahdi turut menyarankan menziarah masjid peninggalan Nabi Khidir a.s. yang terbabit menjadi guru Nabi Musa a.s. seperti disebut menerusi surah al-Kahfi di dalam al-Quran. Peninggalan sejarah yang banyak di Iran, mungkin sahaja boleh menjadi ilham kepada para seniman yang berkunjung ke negara berkenaan. Pakej lawatan ke Iran dengan tambang murah dianggarkan RM1,000 sahaja (pergi dan balik) yang diuruskan oleh Tawasuli Production di bawah kendalian Kumail Mahdi. Mereka yang berminat boleh hubungi Kumail menerusi telefon 016-2473231 atau emel kepada Tawasuli Production juashankabir@yahoo.com.

INFO SUARA PROLITAR

LAWAN ANWAR DI PERMATANG PAUH
EZAM PULA DIJADIKAN ‘KAMBING HITAM’

Kasihanlah pada bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Mohd Ezam Mohd Noor. Beliau dijadikan ‘kambing hitam’ sekiranya diletakkan bertanding dalam pilihanraya kecil bagi Parlimen Permatang Pauh. Kalau UMNO tak letak Ketua UMNO Bahagian, carilah tokoh di Pulau Pinang. Setidak-tidaknya Ketua Pemuda Kepala Batas pun boleh cuba nasib. Rebut jawatan Presiden GPMS mampu, takkan nak lawan Dato’ Seri Anwar Ibrahim tak boleh. Apalagi keputusan tetapkan calon di tangan Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Bila lagi nak minta, sekaranglah! – (SMS; 3 Ogos 2008; 19:46:18 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

BEKAS ANGKATN KETUA MUDA PKR
KONONNYA MAHU BANTERAS RASUAH

OLEH:Asalbayu

DI ANTARA alasan yang diberikan oleh bekas Ketua A... DI ANTARA alasan yang diberikan oleh bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) untuk menyertai UMNO semula ialah kerana dia merasa tertarik dengan agenda Perdana Menteri, Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk membanteras rasuah.Berkaitan dengan alasan tersebut, memang kena pada masanya kini bila mutakhir ini bukan sedikit kes yang timbul terutama yang berprofil tinggi.Akhbar dalam talian, Harakahdaily umpamanya melaporkan maklumat seperti petikan berikutKUALA LUMPUR, 30 Julai (Hrkh) - Badan Pencegah Rasuah (BPR) digesa menyiasat satu kes salah laku perbelanjaan pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk pilihan raya umum ke-12 lalu. Exco Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia, Tan Sri Robert Phang Miow Sin berkata pihaknya telah menerima satu laporan mengenai salah guna peruntukan kewangan dan kuasa oleh PDRM untuk tujuan kegunaan pilihan raya umum. "Ia mengandungi enam kesalahan serius termasuk RM98 juta kos yang diperuntukkan pihak kerajaan kepada PDRM," katanya dalam satu sidang media di Pejabat Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia, semalam. Difahamkan, pihaknya telah menerima satu sampul surat berisi lima keping surat yang dialamatkan kepada yayasan tersebut untuk diserahkan kepada Menteri Dalam Negeri, Dato' Seri Syed Hamid Albar; Pengerusi BPR, Dato' Panglima Ahmad; Ketua Setiausaha KDN, Tan Sri Abdul Aziz; Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan beliau sendiri. "Pengirim maklumat ini menyatakan bahawa antara kesalahan besar pihak PDRM adalah gagal mematuhi Standard Operative Procedure (SOP) dalam menggunakan peruntukan kuasa dan kewangan," katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa pihaknya sekadar bertindak untuk menyampaikan maklumat tersebut kepada pihak yang sepatutnya dan tidak bermaksud untuk terus menuduh pihak PDRM berdasarkan laporan tersebut. "Saya tidak berniat untuk memusnahkan karektor mana-mana individu apatah lagi apa yang saya lakukan hanya untuk menyerahkan kesemua surat dan laporan ini kepada BPR untuk siasatan selanjutnya," ujarnya. Jelasnya, pihaknya terkejut dengan perbuatan korupsi yang kemungkinan berlaku di bawah Jabatan Logistik PDRM yang digunakan sebelum dan semasa pilihan raya umum. Apa yang penting katanya, kini terdapat pihak tertentu yang meragui integriti dan kewibawaan agensi polis. "Mereka sudah tidak percaya kepada agensi polis," katanya lagi. Sementara itu, bekas Presiden Transparency International Malaysia,Tunku Aziz juga menjelaskan apa yang penting adalah pihak yang didakwa dalam laporan tersebut agar mengemukakan penjelasan mengenai tuduhan tersebut. "Saya tidak mengatakan semua polis jahat, mengamalkan korupsi, makan suap dan sebagainya."Tetapi pihak polis perlu memberi penjelasan mengenai tindakan Jabatan Logistik yang tidak mematuhi SOP yang telah ditetapkan kerana ia mengakibatkan kemungkinan terjadinya penyelewengan dalam sebarang urusan," ujarnya lagi.Walau bagaimanapun, pihaknya dijangka menghantar laporan terbabit kepada BPR pada hari ini. "Saya sekadar menyampaikan pesanan kepada pihak yang berkuasa untuk menyiasat apa jua yang telah berlaku," katanya. Beliau turut menegaskan semua pihak perlulah mematuhi prosedur yang telah ditetapkan bagi mengelakkan timbul pertikaian dalam urusan kelak. "Yang menghairankan saya ialah siapa yang buat SOP ini dan kenapa ianya tidak dipatuhi?" ujarnya lagi.

Oleh yang demikian, Ezam dilihat sebagai cukup berperanan dalam UMNO bagi tujuan itu!Tambahan pula bekas bosnya baru saja menemukakan laporan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) berkaitan dengan tingkah laku Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan dan Peguam Negara, Abdul Ghani Patail. Mungkinkah ini juga termasuk dalam fail yang pernah dikatakan sebanyak enam kotak dulu itu?

SIAPA PEMBOHONG?
ANWAR SEDIA BERTANDING
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam menyifatkan ancaman Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih teraju kepemimpinan negara sebagai satu pembohongan.Semua media termasuk akhbar dalam talian melaporkan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah bersedia untuk bertanding dalam pilihanraya kecil bagi kerusi parlimen Permatang Pauh , ia dikosongkan berikutan perletakan jawatan Ahli Parlimen Permatang Pauh.Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga adalah Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR).Kenyataan Abdullah ini sudah tentulah menggelikan hati rakyat jika dihubungkan dengan kenyataan beliau sebelum Pilihanraya Umum Ke-12 (PRU12) dahulu berkaitan isu kenaikan harga minyak yang turut mempenagruhi harga barang. Sudah tentulah kenyataan orang nombor satu negara itu memperlihatkan betapa dia sudah lupa dengan banyak hal kerana dia masih lena dan hadiah bantal dan bantal peluk kepadanya dahulu adalah amat wajar.Sudah tentulah ramai rakyat masih ingat dengan jelas bahawa kenaikan harga minyak hanya akan berlaku pada bulan Ogos 2008.
Namun sekitar 48 jam selepas kenyataan itu diumumkan tiba-tiba kenaikan harga minyak telah berlangsung sehingga kenderaan berbaris panjang santak ke waktu selepas Isyak.Amat menyedihkan terdapat pemilik kenderaan yang beragama Islam terlepas menunaikan fardu Maghrib. Ramai kalangan pemuka Islam yang sedih dengan situasi tersebut dan bagi sebahagian daripada rakyat menganggap itu adalah sebahagian daripada Rukun Islam Hadhari! Sebab itulah barangkali awal-awal lagi negeri Selangor menolak Islam Hadhari. Kedah, Kelantan, Pulau Pinang juga rasanya sependapat dengan kerajaan negeri Selangor itu.Perlu direnungi bahawa pembohongan menurut ajaran Islam yang sebenar dan bukan Islam Hadhari adalah sebahagian daripada sifat-sifat orang munafik selain mungkir janji, khianat dan sifat melampaui batas apabila berbalah atau bertengkar.Khalayak sewajarnya mempertimbangkan dengan saksama sama ada hendak bersubhat dengan para pendusta atau menghindarinya. Juga hendaklah memikirkan sama ada kita sanggup mengunyah daging saudara sendiri dengan bersubhat dengan para penyebar fitnah. Ingat Allah melihat apa yang kita laksanakan pada bila-bila masa sahaja. Tak tahulah jika ajaran Islam Hadhari itu menghalalkan segala tegahan Islam sejati. Berfikirlah.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

RASUAH POLITIK DI DALAM UMNO
TUNNGU MIMPI SEPERTI RAJA MELAKA

Syahdan diberitahu kepada orang banyak akan Menteri Dalam Negeri, Orangkaya Dato’ Seri Syed Abdul Hamid bin Syed Jaafar Albar mengakui berlakulah perbuatan tak sihat dalam pemilihan harakah Melayu (UMNO) sekarang ini. Arakian di Kota Tinggi yang menjadi perkampungan Orangkaya Dato’ Seri Syed Hamid itu, barulah empat sahaja anak tuan-tuan menyokongnya daripada sejumlah 46 kampung-kampung di dalam perkampungan itu, adanya. Maka diberitahu kepada fakir akan orangkaya menteri juga belumlah tentu dipilih oleh anak tuan-tuan di kampung-kampung; apalagi sebelumnya dikatakan Orangkaya Dato’ Seri Syed Abdul Hamid mengumumkan perkampungannya di Kota Tinggi mencalonkan Orangkaya Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi memegang jawatan ketua harakah Melayu itu, dengan Orangkaya Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak menjadi wazirnya.

Arakian maka baginda pun beristerikan anak Tun Perpatih Permuka Berjajar, beranak dua orang laki-laki, seorang bernama Raja Kecil Mambang, dan seorang Raja Megat namanya. Telah berapa lamanya Raja Kecil Besar di atas kerajaan, maka baginda bermimpi pada suatu malam, berpandangan dengan keelokan Rasullullah. Maka sabda Rasullullah pada Raja Kecil Besar, ‘Ucap olehmu kalimah syahadat’. Maka dituruti oleh Raja Kecil Besar seperti sabda Rasullullah. Maka sabda Rasullullah, ‘Adapun namamu Sultan Muhammad; esok hari waktu asar matahari, datang sebuah kapal dari Judah, turun orangnya sembahyang di pantai Melaka ini; hendaklah engkau ikut barang katanya’. Maka sembah Raja Kecil Besar, ‘Bailklah, Tuanku, yang mana sabda junjungan itu tiada hamba lalui’. Gamaknya orang-orang harakah Melayu belumlah lagi bermimpi seperti perihal raja Melaka yang disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!