Sunday, May 10, 2009

INFO DARI TERENGGANU...


Penyibar fitnah & berbohong:
Pengendali blog - media perdana?
Laporan TV3 malam ini (Buletin Utama, 8.00 pm - 9.00 pm) mendedahkan pembohongan media arus perdana mengenai isu SMS ugutan kepada tiga ADUN Terengganu. Sebelum ini media arus perdana melaporkan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu, Assistan Komisioner Mohd Fauzi Abduri menafikan polis mencari bekas Setiausaha Politik Dato' Seri Idris Jusoh, Dato' Dr Ahmad Ramzi Mohd Zubir (gambar) dicari oleh polis berkaitan kes SMS itu. DUN Terengganu kecoh apabila 10 ADUN tak menghadiri sidang kerana ugutan menerusi SMS.

Dato' Dr Ahmad Ramzi calon BN yang tewas pada PRU12 tahun lalu apabila dikorbankan untuk melawan Presiden PAS Dato' Seri Hadi Awang, dilaporkan terbabit dengan isu SMS berkenaan. Justeru beliau adalah individu yang dikehendaki oleh polis, tetapi media arus perdana menafikan di samping memetik kenyataan polis. Sebaliknya malam ini (10 Mei 2009) polis dilaporkan memberi tempoh tiga hari kepada Dato' Dr Ahmad Ramzi untuk menyerah diri sebelum dikeluarkan waran tangkap. Justeru demi keadilan - siapakah berbohong dan menyibarkan fitnah - pengendali laman blog atau pengendali media arus perdana?

ANALITIKAL KECOH DI PERAK


Undang-undang Simumbang Jatuh:
Dilaksana di Perak bermula 7 Mei 09?

Insiden di DUN Perak 7 Mei 2009 menyebabkan Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin menunggu dari 10.00 pagi hingga jam 4.30 petang bagi menyampaikan titah ucapan diraja merasmikan sidang, memberi peringatan kepada pimpinan UMNO, empangan yang keras tak mampu untuk menghalang air sungai yang mengalir. Pelaksanaan kuasa polis di DUN Perak memperlihat frasa melestari 'Undang-Undang Si Mumbang Jatuh' di Padang Panjang-Pariangan 2000 tahun di bawah Dato' Maharajo Dirajo cuba diadaptasi di Perak.
Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Azlan Shah sendiri tak mencemar duli untuk menyampaikan titah ucapan merasmikan persidangan yang penting bagi menyelesaikan krisis perlembagaan. Apakah akan berlaku sekiranya Paduka Seri Sultan Perak terpaksa menunggu dari jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang bagi menyampaikan titah ucapan? Pengajaran ini seharusnya difahami oleh Dato' Zamry Abdul Kadir kerana pepatah Melayu menyebut: 'Ibarat memijak gelegar buluh' bunyinya memang bergegar, tapi bersiap sedialah untuk terbolos!
'Undang-Undang Simumbang Jatuh' adalah perundangan awal orang Melayu di Padang Panjang- Pariangan dilaksanakan 2000 tahun dulu. Dato' Maharajo Dirajo yang mahukan setiap keputusan dilaksanakan dengan tak bleh dipertikai, tak disenangi oleh penasihatnya Cati Bilang Pandai. Justeru dalam diam-diam Cati Bilang Pandai menyediakan agenda menentang bos sendri, mahu menggantikan dengan 'Undang-Undang Si Gamak-Gamak'. Apabila Dato' Maharajo Dirajo meninggal dunia, bukan sahaja undang-undang dirombak oleh Cati Bilang Pandai, malah isteri bos dkenali Indo Jolito pun dikebas sama.
'Undang-Undang Si Gamak-Gamak' itu dilaksanakan oleh anak Cati Bilang Pandai dikenali Sutan Balun dinamakan 'Undang-Undang Tarik Balik' iaitu peraturan hidup yang membenarkan rakyat mempertikai setiap hukuman dari 'Balai Panjang Nan Tinggi'. Berikutan kedatangan Islam, undang-undang berkenaan dipinda kepada 'Undang-Undang 20' berdasarkan 'Piagam Malapialam' pada 1830-an. Undang-undang berkenaan dikenali 'Adat Perpatih' di Negeri Sembilan sekarang, tetapi digugat oleh pelaksanaan undang-undang Barat yang menjajah negeri-negeri Melayu. Apakah UMNO/BN berhasrat menjadi neo-kolonial dan bentuk dan kerangka yang baru? - Pak Dharma.

YASSINSALLEH BERPUISI...

Selamat Hari Ibu, Omak!

Sompono Hari Ibu
hari ni den bawak
omak den ko pot deksen
nengok air bokojar.

Maso den kocik-kocik
orang-orang pokan somban
gomar bonar monggiat:
"Kau poi pot deksen
nengok air bokojar yo jang?"

Yolah capolah den,
niang uwan den marin
orang Koru Morobau Moranting
Tu Kikir
morantau pulak ko Polangai
niang atuk den
pum tanah di Mancis
tumpahlah darah
kolahiran den di Ponson
longang dah kampung den ni
sodo eh dah pindah ko Sophie.

Mulo ee pindah dulu tu
korah dek orang putih
'porentah bokorung emojensi'
duduk dalam pagar
kawat boduri
makan nasi kawah
pakai kat ngambik ee
sekso boto idup
buek dek orang putih
keminis pulak tu
goma bona bakar bas
sekso boto idup maso tu.

Tompi sekso-sekso
idup maso tu
orang putih buek
undang-undang emojensi
nak molawan keminis.

Hari ni pulak
orang bosar kita
kojo ee lain takdo
mombolit undang-undanglah pulak
yang bulih kato ee tak bulih
yang tak bulih dibulih ee pulak.

Ontah apo nak jadilah
bangso kito ni
dulu musuh kito keminis
ni sumo ee dah jadi toke koporat
jadi montori pun ado
yang jadi montori
kek montori pun ado yo
tak somonggah boto
sodo ee koparat!

Dah tuo rento den ni
Pot Deksen bokojar yo air ee
macam maso den kocik-kocik
tompi maso tu
kito kona capo
musuh kito ni keminis dah takdo
tompi, wajib mustahil
dah boronti pulak dio
bokojar!

Dari kocik sampai bosar
sampailah ko tuo
air pot deksen
totap yo bokojar
tompi bangso den
botambah nak moda
Selamat Hari Ibu, omak!

-Yassinsalleh
jam 0557
Mei 10, 09
Menjunjung Kasih Ibu
omak den!
Avillion Admiral Cove,
Port Dickosn, N9.

HARI IBU 10 MEI

'Hari Ibu' pada 1Malaysia:
Barangkali berbeza persepsi.

Persepsi 'Hari Ibu' di Malaysia barangkali memilih 'ibu mithali', justeru ianya diberi anugerah bagi memperlihat keprihatinan pimpinan negara terhadap ibu-ibu yang dikagumi penampilannya. Selepas anugerah disampaikan, di samping pimpinan kerajaan sudah diberi publisiti meluas kerana keprihatinan itu, segalanya akan berlalu macam debu-debu dipuput angin. Sebaliknya di barat tak pula ditampilkan 'ibu mithali' dengan anugerah, diikuti laporan media mengenai keprihatinan pimpinan kerajaan. Di Sweden misalnya, ketika aktivis prolitar mengunjungi kawasan di pendalaman Surrahammar, 1996 kebetulan pada 'hari ibu' berbeza sedikit.

Kalangan ibu diberi cuti sehari dengan tak perlu melakukan kerja-kerja rumah sepanjang hari. Segala kerja rumah dilakukan oleh kaum bapa, termasuk memasak, berkemas rumah, cuci pakaian, mengurus anak-anak ke sekolah, malah menyusukan bayi. Kaum bapa boleh didakwa melakukan kesalahan di bawah peruntukan undang-undang sekiranya kaum ibu tak diberi cuti. Ketika aktivis prolitar berkunjung ke rumah satu keluarga, si isteri sekadar duduk sahaja melayan tetamu, sementara si suami melakukan kerja-kerja suri rumah. Konsep berkenaan berbeza dengan 1Malaysia, barangkali!

HARI VEESAK DI JELEBU...


Pekan sempit lagi disempitkan:
Penduduk sekadar mengurut dada

Perarakan 'Hari Veesak' jam 8.30 malam di pekan Petaling, Jelebu, Negeri Sembilan semalam (9 Mei 2009) amat memeranjatkan, kerana tak pernah sebelum ini dijalankan. Berikutan politik UMNO/BN berbrantakan pada PRU13, mereka membenarkan perarakan menyambut 'Hari Veesak' dengan berlakunya kesesakan jalan yang teruk. Penganut agama Budha mengarak tiga patuang raksasa dari simpang pekan Petaling ke Sekolah Rendah (J) Kebangsaan China Kampung Baru Petaling dalam jarak 500 meter menyebabkan jalan ke lokasi Rumah Murah Petaling ditutup hampir satu jam.


Dalam tempoh lebih 60 tahun tak pernah penduduk melihat perarakan raksasa membawa patung-patung gergasi melintasi pekan Petaling yang menuju ke Kampung Gagu (iaitu kampung Ahli Parlimen Jelebu, Dato' Seri Dr Rais Yatim). Ironinya, kenapa tak dibuat di Titi atau Sungai Muntoh yang majoritinya penduduk Cina? Kenapa tak di pekan Kuala Kelawang sebagai pusat pentadbiran daerah Jelebu, atau tak di Simpang Pertang? Perarakan raksasa ini, barangkali boleh dilihat dengan senario di Perak apabila tak pernah dalam sejarah UMNO, pimpinan MIC dilantik menjadi Speaker.


Apakah kerana PR melantik pimpinan India menjadi Speaker DUN Perak, justeru pimpinan 1Malaysia menggadai maruahnya untuk menampilkan pimpinan MIC bagi mengikut rentak dan tari PR? Bagaimana kalau PR melantik Speaker dari kalangan Orang Asli, apakah UMNO/BN juga akan melakukan perkara yang sama. Atau pimpinan Cina untuk jawatan Speaker, UMNO/BN juga perlu menampilkan pimpinan MCA atau Gerakan bagi jawatan Speaker DUN Perak? Heh heh heh! Tetapi perarakan raksasa 'Hari Veesak' di pekan Petaling memang menyulitkan apabila jalan ditutup.


Justeru saya terpaksa meminta budi bicara jawatankuasa mereka untuk keluar ke simpang jalan disebabkan perlu balik ke Kuala Lumpur. Jawatankuasa terbabit memanggil pasukan RELA yang mengiringi kenderaan saya melalui di tengah-tengah perarakan untuk bagi melepasi kesesakan jalan yang luar biasa. Pekan kecil yang memang sudah sedia sempit lagi sempit dan disempitkan, terpaksa dilalui penduduknya dengan mengurut dada. Barangkali, bernasib baik tak berlaku kecemasan sama ada kebakakran, ambulan atau lain-lain, aduhai! - Pak Dharma.