Thursday, October 29, 2009

GELAGAT ADUN...

SIDANG DEWAN UNDANGAN NEGERI PERAK KECOH
AKIBAT TINDAKAN 'KEBUDAK-BUDAKAN' ADUN PKR

Assalamualaikum,


Nampaknya makin 'meriah' arena politik kita.Insiden tarik-menarik jubah dan kekecohan ketika Mesyuarat Pertama Penggal Kedua sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) menarik perhatian media dan orang ramai.Bekas Speaker, V Sivakumar mendakwa dia telah dicekik dan ditekan di perut malah jubah yang dipakainya cuba dirampas oleh pihak polis sehingga koyak. Entahkan betul, entahkan tidak!

Seterusnya, ahli DUN Pakatan Rakyat (PR) yang diketuai oleh bekas Menteri Besar, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa kononnya mereka dihalang daripada memasuki bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) walaupun telah menjalani pemeriksaan ketat pihak berkuasa. Malah Sivakumar mendakwa bahawa songkoknya telah dirampas oleh salah seorang pegawai polis yang bertugas selain daripada dihalang memasuki bangunan SUK itu.

Sebaik memasuki dewan, sekali lagi ADUN PR membuat kekecohan termasuk kata-kata seolah-olah menghina dan menghalau Speaker Perak, Datuk R Ganesan dari dewan.Disebabkan kejadian itu, Ganesan terpaksa menangguhkan sidang selama sejam. Ketika sidang tertangguh, ADUN PR mengambil kesempatan dengan mengadakan 'sidang' dewan versi PR yang dimulai dengan bacaan doa oleh Mohammad Nizar.

Sebaik selesai bacaan doa, Sivakumar memulakan 'sidang' dari tempat duduk pembangkang selain memberi peluang ADUNnya yang lain untuk mengemukakan usul tidak percaya termasuk tidak mengikitiraf Ganesan sebagai Speaker. Malah ketika dewan kembali bersidang, ADUN PR sekali lagi mengganggu perjalanan sidang ketika ADUN Barisan Nasional (BN) membuat pembentangan bajet dan usul.

Semakin lama, semakin 'panas' isu politik Malaysia, mengalahkan berita artis-artis kita.Adakah tindak tanduk ADUN PR ini merupakan tanda protes mereka berikutan kemenangan calon BN, Tan Sri Isa Samad di Bagan Pinang tempoh hari?Alahai!-SUMBER : Harian Metro

-ANAK WARISAN...