Friday, December 26, 2008

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

LUCU INSIDEN ANAK BERKHATAN:
PENDARAHAN MINTA DOA TENGKU RAZALEIGH

Assalamualaikum,

Bapa saudara saya Yassinsalleh berkunjung ke rumah malam 25 Disember 2008 sebaik sahaja mendapat tahu kelahiran cucu saya Puteri Nurlaily Suffiyah. Sebelumnya Dato’ Kamal Amir menelefon bagi mengucapkan tahniah, sementara isterinya Datin Rozi menghubungi isteri saya. Mungkin sahaja melucukan mengenai insiden anak-anak Dato’ Kamal Amir yang berkhatan pada 20 Disember 2008, kebetulan saya tak dapat hadir disebabkan ke Pekan melihat suasana di rumah peninggalan bekas Perdana Menteri Allahyarham Tun Abdul Razak di pinggir Sungai Pahang pada hari Sabtu. Apalagi setiap hari Sabtu, Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak memang balik ke Pekan, di samping rumah berkenaan menjadi pejabat khidmat masyarakat Ahli Parlimen Pekan. Heh heh heh!

Lucunya, anak-anak Dato’ Kamal Amir mengalami pendarahan menyebabkan Datin Rozi juga panik, lantas menelefon isteri saya pada 24 Disember 2008. Sebaliknya Dato’ Kamal Amir tak panik, tetapi menghubungi Tengku Razaleigh Hamzah bukannya doktor bagi mendapat khidmat nasihat. Tengku Razaleigh sekadar membekalkan Dato’ Kamal Amir air yang sudah didoakan sama seperti dilakukan oleh pemimpin Darul as-Syifa’ Dato’ Dr Harun Din. Alhamdullillah, pendarahan yang dialami anak-anak Dato’ Kamal Amir sembuh selepas meminum air yang didoakan oleh Tengku Razaleigh. Rupa-rupanya Tengku Razaleigh juga berkemahiran dalam rawatan tradisional, sekalipun beliau tak dikenali dengan kebolehan tersebut.

Memang tak menghairankan kemahiran Tengku Razaleigh dalam rawatan tardisional, kerana Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Idris pun banyak memberitahu saya mengenai rahsia rawatan tradisioanal. Sekalipun beliau terbabit dalam gerakan politik di samping menduduki kerusi kabinet, tetapi tak menyisihkan rawatan secara tradisional yang jelas dianggapnya sebagai ‘budaya Melayu’. Pernah satu ketika seorang tetamu (wanita) berkunjung ke pejabatnya di Finas mengalami histeria, beliau sekadar merenung tajam kepada tetamu berkenaan hingga gangguan histeria itu terhenti. Tak hairanlah Dato’ Kamal Amir mengakui, kadangkala perlu menerima hakikat mengenai kaedah rawatan tradisional juga mampu membantu.

Dr Amar Hassan dari Perlis pula mengirim SMS apabila terlepas daripada hukuman Jawatankuasa Disiplin UMNO yang dipengerusikan Tengku Ahmad Rithauddin Ismail, justeru tak dipecat dari Bahagian Arau. Sebelumnya Dr Amar merupakan aktivis Pemuda UMNO Negeri Perlis, yakni sudah lama menjadi ahli UMNO. Entah kenapa beliau tiba-tiba tersenarai sebagai aktivis yang dipantau oleh jawatankuasa disiplin, yang turut akan dipecat? Ketika UMNO dalam keadaan kucar-kacir, mundar-mandir dan cemar-cupir mahu memecat aktivis yang berpotensi seperti Dr Amar, mungkin sahaja UMNO akan berhadapan dengan suasana: Dikerat tak bersambung, dicarik tak bertampung; dicicir tak berpungut, dipinggir tak bersangkut. Alahai!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA

UMNO PASTI ‘BUNGKUS’ DI TERENGGANU:
SEMPADAN TERAKHIR TAKAH SURVIVAL NAJIB

Banyak pihak berpendapat UMNO ‘bungkus’ dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu, Januari 2009 ini berdasarkan beberapa spekulasi. Justeru pilihanraya kecil berkenaan menjadi ‘sempadan terakhir’ kepada takah survival politik Timbalan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak yang bakal menjadi Presiden UMNO pada Mac 2009 nanti. Penganalisis politik Sallehuddin Hashim berkata, “Pilih Wan Farid masuk parit, nak lawan tengok PAS letak calon kerana ianya undi Cina menjadi penentu.” Menurutnya lagi, kalau pragmatik untuk memilih UMNO sepatutnya Zuber Embong diletakkan sebagai calon. Seterusnya Sallehuddin merasakan peluang UMNO untuk mempertahankan kerusi Parlimen Kuala Terengganu terlalu sukar.

Ketika UMNO berhadapan masalah, PAS juga perlu memastikan calonnya diterima oleh pengundi di Kuala Terengganu, kata aktivis masyarakat Dr Seri Intan Mokhtar. Beliau memberitahu, kenyataan Dato’ Husam Musa mengenai isu hukum hudud mungkin menjejaskan sokongan pengundi Cina, tetapi faktor kemenangan PAS adalah bergantung kepada kebobrokan pimpinan UMNO sekarang. Dato’ Seri Mohd Najib diketahui umum sebagai pemimpin bermasalah, justeru calon yang dianggap proksi beliau akan lebih sukar diterima oleh pengundi. Apalagi sudah kedengaran desas desus Ketua Wanita Tan Sri Rafidah Aziz mahu menjadikan pilihanraya kecil ini sebagai platform menguji pengaruhnya menjelang pemilihan UMNO Mac nanti. “Kalau pimpinan UMNO di luar Terengganu dibawa berkempen, pilihanraya kecil akan memihak kepada PAS,” menurut Dr Seri Intan menambah.

PEMILIHAN KETUA PENGARAH DBP:
KEWIBAWAAN PENDIDIKAN MELAYU

Bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Profesor Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah berkelayakan ditampilkan selaku Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), berdasarkan keterampilan beliau melonjakkan kewibawaan pendidikan Melayu. Dato’ Dr Mohd Mansor yang memulakan pendidikan peringkat menengahnya di Sekolah Menengah Dato’ Abdul Razak, Tanjung Malim bukan sahaja antara pelajar pendidikan Melayu yang dieksprimen bagi memenuhi aspirasi perjuangan nasionalisme UMNO dan Kesatuan Kebangsaan Guru-Guru Melayu Semenanjung (KKGMS) sekitar 1958/59, malah pencapaian akademiknya mengkagumkan. Sebagai pakar kaunseling Dato’ Dr Mohd Mansor juga aktivis sastera dan persuratan yang memahami aspirasi sebenar takah perjuangan Bahasa Melayu.

Di samping Dato’ Dr Mohd Mansor, bekas Ketua Pengarah DBP Dato’ A Aziz Deraman juga masih berkemampuan melonjakkan kedaulatan Bahasa Melayu seperti ditampilkan beliau menerusi ‘Majlis Persidangan Antarabangsa Bahasa Melayu’ pada Ogos 2000. Dato’ A. Aziz yang juga bekas pelajar di Sekolah Menengah Tuanku Abdul Rahman, Cheras adalah berasaskan pendidikan Melayu, di samping pemikir budaya yang berwibawa apabila memegang jawatan pengarah kebudayaan pada period Kementerian Kebudayaan Belia dan Sukan dilestarikan sekitar dekad 1970-an. Justeru Kementerian Pelajaran di bawah Dato’ Seri Hishamuddin Hussein dalam usaha memulihkan semula imej DBP sebagai penggerak Bahasa Melayu wajar memastikan dua tokoh sastera dan persuratan terbabit menduduki kerusi Ketua Pengarah DBP. Mudah-mudahan!

PRIMA SEDIA AMBIL TANGGUNGJAWAB
SAMAN KERAJAAAN KALAU GAPENA UNDUR

Pimpinan PRIMA bersedia meneruskan langkah menyaman kerajaan dan Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein yang mencabul Perkara 152 Perlembagaan dalam isu pelaksanann Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), sekiranya Gapena gagal berbuat demikian, kata aktivis PRIMA Haji Mohd Sayuti Omar (MSO). Serentak dengan itu Haji Mohd Sayuti mengumumkan majlis Baca Puisi 152 pada 31 Disember 2008 ini jam 8.30 malam di kediaman Dato’ Kamal Amir No. 1 Lorong Dato’ Suleiman 8, Taman Tun Dr Ismail. “Kalau Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein mahu bertolak ansur, PRIMA akan meneruskan langkah sebagai manifestasi bangsa Melayu,” beliau menjelaskan.

Siri Baca Puisi 152 akan diteruskan di Pasir Salak pada 24 & 25 Januari 2009, di samping sebelum itu akan digerakkan ke Kuala Terengganu pada 7 Januari 2009 sempena penamaan calon pilihanraya kecil Parlimen Kuala Terengganu, menurut Haji Mohd Sayuti menambah. Kesabaran PRIMA sudah tak mampu bertahan selagi kementerian pelajaran secara arogan mahu meneruskan pencabulan Perlembagaan Persekutuan, kata beliau. Sementara itu di Temerloh, Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Malaysia (KPKM), Syed Adnan Dato’ Syed Abdullah bersedia membawa PRIMA menggerakkan majlis Baca Puisi 152 di kediamannya bila-bila masa sahaja. “Bangsa Melayu pasti berasa berang apabila hak mereka dicabul sewenang-wenangnya,” beliau memberitahu.

INFO SASTERA & BUDAYA

MAJLIS ARTIS SEKADAR KOMERSIL:
JANGAN SAMPAI JADI FANTASI KETERLALUAN.

Penghargaan kepada artis yang keterlaluan oleh masyarakat hingga meminggirkan para sasterawan dianggap sebagai budaya undur ke belakang, kata Jurucakap PRIMA Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Menyentuh penghargaan kepada majlis perkahwinan artis yang dianggap komersial, di samping menimbulkan perbalahan di kalangan stesen TV menurut Dato’ Kamal Amir, ianya membawa masyarakat ke alam fantasi seolah-olah majlis perkahwinan artis lebih bernilai daripada ‘budaya negara’. Ketika menghubungi sekretariat PRIMA beliau berkata, akibat fantasi yang keterlaluan artis luar negeri juga diberi anugerah pingat kebesaran yang membawa gelaran Dato’. “Bukan sahaja di negara berkenaan pingat tersebut tak dihargai oleh masyarakatnya, malah tak sesuai dengan budaya di negeri itu,” beliau menjelaskan.

Sebaliknya menurut Dato’ Kamal Amir, aktivis budaya yang mengangkat martabat jatidiri bangsa terus dipinggirkan ketika negara lain mementingkan kebudayaan masing-masing. Pemikir budaya seperti Allahyarham Tan Sri Dr P. Ramlee misalnya, dianggap sebagai karyawan filem sahaja semasa hayatnya, hanya diberi penghargaan selepas beliau meninggal dunia. Justeru katanya lagi, ramai kalangan pemikir budaya di kalangan aktivis persuratan tak diberi penghargaan disebabkan pandangan mereka yang kritis. Beliau menyebut beberapa tokoh seperti Yassinsalleh, Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah, Suhaimi Haji Muhammad, Dato’ Ruhanie A.R., Yahaya Ismail atau Mohd Affandi Hassan yang dianggap penyair biasa sahaja. “Pandangan mereka kritis, tetapi sumbangan kepada pemikiran budaya Melayu lebih hebat daripada Shah Rukh Khan,” katanya.

Sementara itu Presiden Persatuan Wartawan Hiburan Malaysia (WHAM) Hajjah Fauziah Raof yang baru sahaja menjalani pembedahan lutut di Hospital Selayang turut melahirkan kekesalan dengan penghargaan yang keterlaluan kepada artis. Ahli-ahli sukan yang pernah mengharumkan nama negara satu ketika dulu, dianggap terlalu kecil sangat sumbangan mereka dibandingkan daripada artis-artis, beliau menambah. Begitu juga dengan bekas wartawan-wartawan dianggap lebih rendah sumbangan mereka daripada artis-artis. Sekalipun bekas wartawan-wartawan tetapi merekalah yang mengangkat artis-artis berpotensi, begitu juga bekas ahli-ahli sukan turut mengharumkan nama negara. “Janganlah sampai penghargaan itu diberikan kepada tersalah orang, tetapi berdasarkan untuk seronok-seronok,” beritahu Hajjah Fauziah.

PUISI LAMA

Puisi Berkanun

Tikam bunuh padang berdarah
sial baka berpuntung suluh
upih racun sisa dimakan
maling curi terluang dinding
samun saka tegak di batas
umbut umbi tebu di bibir.

Sumbang salah laku perangai
menggonggong membawa terbang
pulang pagi berbasah-basahan
menjual bermurah-murah
dahaga dahagi memberi malu
mamak menyembah malam
kemanakan menyembah siang
raja adil raja disembah
raja nanar raja disanggah.

Kemanakan beraja ke mamak
mamak beraja pada penghulu
penghulu beraja pada muafakat
muafakat bersendi alur dan patut
alur patut bersendi benar
benar berdiri sendiri-sendirinya!

-Alba
Jelebu, Negeri Sembilan.
25 Disember 2008.

INFO SUARA PROLITAR

SATU KILO HARGA GETAH:
TAK MAMPU BELI SEPINGGAN NASI

Harga getah yang turun hingga RM1.25 sekilo, tak mampu untuk membeli sepinggan nasi goreng RM4.00. Memang kerajaan tak mempunyai ‘tongkat sakti’ bagi mengubah harga barangan dalam tempoh satu malam, tetapi perancangan yang baik mungkin boleh membantu rakyat. Apalagi pekebun-pekebun kecil harapkan untuk meminta bantuan, kalau bukan kepada kerajaan? – (SMS; 25 Disember 2008; 13: 41: 28 – Rusdi; Felda Titi, Jelebu, Negeri Sembilan)

AMALAN TIKAM KAWAN DI BELAKANG
PATUT JADI PERINGATAN KEPADA UMNO

Langkah Ketua UMNO Bahagian Petaling Jaya Selatan, Kapten (B) Dato’ Zahar Hashim menyertai PAS, sepatutnya menjadi peringatan kepada UMNO supaya tak menikam kawan dari belakang. Sikap menikam kawan dari belakang dan bertindak macam sulur kacang melilit junjung, memag menjadi amalan UMNO. Lagi ramai dipecat, lagi cepat UMNO menjadi sejarah - (SMS; 24 Disember 2008; 22:37:21 – Man Cincai, Selayang, Selangor).

JANGAN SEMBUNYI PUNCA VIRUS:
HENTI MEMBINA RUMAH BURUNG

Kementerian Kesihatan tak seharusnya menyembunyikan punca virus chikungnya, jika benar ianya disebabkan nyamuk yang membiak menerusi air bertakung di kawasan rumah memelihara burung walit (burung layang-layang). Hentikan pembinaan rumah memelihara burung walit dibina yang mencari keuntungan hasil sarang burung tersebut, tetapi implikasinya menyusahkan orang ramai. – (SMS; 24 Disember 2008; 23:42:09 – Abu Zahim, Tapah, Perak)

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

ORANGKAYA PAK LAH DUKACITA:
APABILA GEORGE BUSH DIKASUTKAN

Syahdan tersebutlah ceritera Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi pergilah ia ke negeri Farsi. Maka berteguhan janjilah ia dengan pemerintah di negeri Farsi, Mahmoud Ahmadinejad untuk sama-sama berniaga kedua-dua negeri Farsi negeri Melayu itu. Sebermula Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah taklah ia bersetuju akan penitir canang di negeri Baghdad melontarkan kasut ke muka pemerintah negeri atas angin yang bernama George W Bush. Maka diceritakan orang banyak akan George W. Bush dilontarkan dengan kasut, kerana terlalu bencinya orang di negeri Baghdad akan tingkah lakunya. Arakian tak terperikan ramainya orang di negeri Baghdad menjadi mangsa peperangan George W. Bush itu.

Sebermula telah datang ke Goa maka diwartakan kepada wazir-wazir peri kebesaran negeri Melayu bernama Melaka dengan makmurnya serta dengan ramai bandarnya. Pada masa itu wazirnya di Goa, Alfonso d’Albuqarque namanya. Maka ia pun terlalu ingin mendengar khabar negeri Melaka itu. Maka ia menyuruh berlengkap kapal tujuh buah, dan ghali panjang sepuluh, fusta tiga belas. Telah sudah lengkap mak disuruhnya meyerang Melaka, maka negeri atas angin itu tak mahu negeri Melayu itu melebihi akan kemayshuran negerinya. Maka Gonzalo Priera nama kapitanya telah datang ek Melaka, maka dibedilnya dengan meriam. Syahdan ramailah rakyat negeri Melaka menjadi mangsa sama seperti rakyat Baghdad dibedil George W. Bush yang dikarang dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:


HIDUP BAHASA MELAYU!