Tuesday, March 24, 2009

L MANKADIR SHAMSI MENULIS...

Kekerasan Bukan Penyelesaian:
Jangan Biar UMNO Hina Bahasa Melayu!


Oh jari hantu si polan masih bergerak. Mulai hari ini kita tabalkan heh heh heh sebagai pepatung si polan. Sasterawan serta karyawan dan tokoh Bahasa Melayu jangan kita berpeluk tubuh tika pemimpin UMNO mencabul dan menghina Bahasa Melayu. Ayuh turun bersama rakyat ajar UMNO yang celupar. Tengoklah! Baru Haji Hadi bersuara mengenai 'Kerajaan Perpaduan' UMNO/BN gantung 'Harakah' dan 'Suara Keadilan'. Buktikan artikel mana yang fitnah? Syed Hamid Albar jangan buat andaian saja lalu bertindak dengan cara 'tak sihat', 'kurang bijak' dan ikut stail si polan. Rakyat dah tolak pun si polan pada 1999, hingga diperleceh, diperlekeh dan diperhegah. Jadi cara 'kekerasan' yang si polan tu buat dulu, menyebabkan segala musibah sekarang diterima. Apa jadi 100 tahun akan datang?

Kalau segelintir orang nak pertahan PPSMI, tampillah tunjukkan dengan Bahasa Inggeris itu, mereka sudah setanding dengan Wilber Wright, John Bell, Isaac Newton, Benjamin Franklin atau sebagainya. Steidak-tidaknya kita berbangga dengan Pak Dharma dari aliran Melayu, mampu terjemahkan buku 'Viagra' yang banyak istilah perubatan. Yassinsalleh juga terjemah buku rawatan pembedahan tradisional di Filipina dan disiarkan secara bersiri dalam majalah Melayu. Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor Abdullah dengan kajian mengenai ubat-ubat herba. Mereka semua dari aliran Melayu, tak pernah pun belajar PPSMI. Sekarang, cubalah hulubalang-hulubalang PPSMI tulis buku-buku sains dan metametik. Jangan nak tunjuk terror di TV, kerana nak menegakkan benang basah!

(*L Mankadir Shamsi ialah bekas editor majalah 'Koleksi' dan sidang editor pengasas akhbar 'Harakah'. Beliau juga aktivis teater di Pahang dan terbabit dalam perfileman. Pernah menjadi penolong pengarah bagi filem 'Anak Tunggal Tujuh Keturunan' dan 'Langit Petang', di samping turut berlakon filem 'Man Laksa', 'Zombi Kampung Pisang' dan beberapa lagi. Sekarang pengusaha ternakan secara komersil)

Pandangan Feriz Omar...

Krisis Politik dan Ekonomi:
Putaran Ganas Secara Kebetulan?

Sebenarnya, putaran ganas krisis politik berlaku setiap 10 tahun bermula sebelum penubuhan Persekutuan Tanah Melayu. Pada 1946-1947, Datuk Onn Jaafar menentang kewujudan Malayan Union melalui UMNO yang baru ditubuhkan oleh beliau. Pada 1957: Sekali pun Malaya dimerdekakan namun keganasan komunis menjadikan rakyat musykil tentang status kemerdekaan tanah air. Pada 1967-1969: Ketegangan antara kaum memuncak apabila jumlah kerusi ADUN Selangor terpecah sama rata antara BN dan parti pembangkang. 1974-1977: Revolusi mahasiswa menentang kewujudan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). 1987: Pertandingan sengit antara Tun Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh sebelum UMNO diharamkan.


1997: Datuk Seri Anwar Ibrahim pemimpin kedua tertinggi UMNO dan kerajaan disingkir. 2008: Revolusi akar umbi dipelopori oleh NGO berlaku setelah kekalahan paling dahsyat UMNO-BN dalam sejarah 50 tahun merdeka, manakala pembangkang mengambil kesempatan atas kecelaruan politik dan ekonomi tanah air. Senario 10 tahun putaran ganas juga berlaku dalam sektor ekonomi dunia. 2007: Kehancuran ekonomi kapitalis anjuran rejim Yahudi-Amerika akibat kenaikan harga minyak melampau. 1997: Ekonomi Asia tergugat setelah diserang penyangak mata wang George Soros. 1987: “Black Monday” memperlihatkan kerugian terbesar bursa-bursa dunia ekoran daripada jual beli saham berlebihan.

1977: Ekonomi Amerika lembap menarik sama kebanyakan blok ekonomi ekoran daripada peperangan Vietnam. Dunia pada ketika itu dipengaruhi oleh najis dadah serta budaya hippie sebagai alasan untuk mengalihkan generasi muda daripada isu pengangguran dan penyakit mental askar-askar peperangan Vietnam. 1967: Pound sterling Inggeris, mata wang dunia paling kukuh menjunam dan turut menjejaskan ekonomi dunia sehingga Presiden Indonesia ketika itu, Soekarno menganjurkan “Ganyang Malaysia” bagi mengalihkan pandangan rakyat ke luar negara. Pada tahun yang sama, ASEAN ditubuhkan untuk menangani dan memaju pelbagai usaha politik, ekonomi dan sosial serantau.

Memang benar penganalisisan saya terhadap kronologi fenomena 10 tahun tersebut menarik namun sebagai seorang Islam, saya anggap ia adalah suatu kebetulan. Apa yang lebih penting kejayaan dalam menangani krisis politik dan ekonomi di atas bergantung kepada gerak kerja efektif yang lahir dari barisan kepimpinan yang mempunyai kriteria ‘faktor-X’, berkredibiliti, berintegriti dan berintelektual tinggi.

Strategy Blue Ocean - Formula Memulih Kembali UMNO

Mengaitkan kandungan buku bertajuk Blue Ocean Strategy tulisan Kim and Mauborgne yang kini menjadi rujukan ramai pemimpin negara dan tokoh korporat dunia, UMNO yang sekian lama wujud dan matang dalam Red Ocean kini sudah sedia mewujudkan kekuatan baru di arena yang tidak terdaya disaingi parti-parti pembangkang. Datuk Seri Najib perlu memimpin UMNO ke arah “mencari kekuatan melalui persamaan bukan persaingan” demi mewujudkan keharmonian antara hubungan rakyat-kerajaan sebagai mana penyedia perkhidmatan memenuhi cita rasa pelanggan dengan menyediakan keselesaan luar jangkauan.

Namun secara realitinya, UMNO terpaksa menghadapi pelbagai rintangan. Antara lain adalah krisis ekonomi dunia, asas perwakilan politik pelbagai kaum dan agama, kerakusan ramai calon pemimpin UMNO yang popular tetapi tidak berintegriti, golongan generasi muda yang menganggap UMNO sebagai parti dinosaur dan paling dahsyat adalah rasuah politik. Oleh demikian pemilihan barisan kepimpinan UMNO serta sayap Wanita, Pemuda dan Puteri pada 25 Mac 2009 adalah suatu proses paling kritikal dalam sejarah penubuhannya.

Tetapi mungkin ramai perwakilan masih keliru dengan calon kepimpinan yang mana hendak dipilih. Mengimbas kembali kata-kata Pengurus Kempen Barack Obama, Robert Fisk mengenai formula kemenangan mereka. Beliau menyatakan, presiden itu adalah pemimpin yang membawa harapan untuk “masa depan”.Demi perubahan dan demi menyelamatkan agama, bangsa dan negara, pilihlah dan sokonglah calon-calon pemimpin yang memberi harapan “masa depan” dan yang tiada kaitan dengan “masa silam”.

*FERIZ OMAR ialah Presiden Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris)

APA KATA MOHD AFFANDI HASSAN...

Masalah Melantik dan Mengangkat:
Pemimpin Melayu Yang Bermasalah

Selepas UMNO ditampar Pakatan Rakyat dalam PRU 12, pening lalat UMNO masih belum hilang. Dalam keadaan pening lalat dan masih terpinga-pinga hairan mengapa mereka menerima tamparan budak-budak muda dalam PRU 12 itu, maka para pemimpin UMNO terus sasau dalam mengenal masalah mereka dan cara menyelesaikannya. Kini mereka menghadapi perhimpunan agung paling penting dalam sejarah UMNO yang kini mengaku mereka terlibat dalam rasuah politik secara besar-besaran.

Masalahnya ialah: Adakah tokoh yang bertanding itu betul-betul bersih dari rasuah politik? Kalau mengikut Dr. Mahathir Mohamed yang membebat UMNO selama 22 tahun, kalau Presiden UMNO yang baru dipilih nanti jadi Perdana Menteri dan melantik orang-orang yang “menang” dalam pemilihan UMNO yang dikenali sebagai pengamal rasuah politik menjadi ahli kabinetnya, maka hancurlah UYMNO dan akan berkubur dalam PRU 13 nanti. Ada ahli UMNO yang seram bulu-bulu mereka mendengar amaran keras itu; tetapi yang penting bukan amaran itu. Yang penting ialah Dr. Mahathir Mohamed menegaskan orang boleh kenal dengan mudah siapa pemimpin UMNO yang makan suap, yang melaksanakan dengan gigih rasuah politik untuk menjadi ketua.

Yang sah ialah Mohd. Ali Rustam, yang diakui oleh para penyokongnya seorang yang baik dan bersih, yang bukan mengamalkan rasuah politik. Salahnya ialah beliau melanggar tata etika yang ditentukan oleh UMNO. Sekarang timbul masalah besar: menurut UMNO, melanggar tata etika bukan rasuah politik, dan tidak boleh disamakan dengan rasuah politik. Tapi kesalahan itu cukup besar sehingga Mohd. Ali Rustam yang bersih dari rasuah politik itu tidak dibenarkan bertanding. Sekiranya melanggar tata etika tidak termasuk dalam rasuah politik, mengapa hukumannya begitu keras sekali? Keadaan ini cukup membingungkan bagi orang-orang yang lurus dan tidak suka jadi bingung.

Kalau begitu, melanggar tata etika itu ternyata lebih besar daripada melakukan rasuah politik, kerana perbuatan itu berada di atas melampaui hakikat rasuah politik yang ternyata lebih rendah mutunya dalam menentukan hukuman yang akan dijatuhkan kepada yang bersalah. Tetapi ini lebih membingungkan kerana Mohd. Ali Rustam dibenarkan terus menjadi Ketua Menteri Melaka dan lain-lain jawatan politik, hanya tidak dibenarkan bertanding untuk merebut jawatan politik UMNO yang lebih tinggi. Apakah maknanya? Seorang ahli bahasa dari Medan, Prof Sutan Mohammad Zain penulis Kamus Moderen Bahasa Indonesia yang terkenal itu, membuat catatan (muka surat 117) mencatatkan peribahasa “berhakim kepada beruk”; yang diikuti dan dipakai oleh Kamus Dewan yang memberi catatan yang sama (lihat entri beruk).

Kedua-dua kamus terkenal ini mencatat satu peribahasa yang sangat indah, yang menempelak sesiapa juga yang suka membuang masa dengan memberi perhatian kepada sesuatu yang tidak berguna. Peribahasa itu berbunyi: “Mabuk kerana beruk berayun”. Pertanyaan: Adakah orang Melayu menjadi bingung dan sasau kerana terlalu asyik melihat beruk berayun? Menurut tokoh politik UMNO teragung nampaknya itulah yang berlaku, apabila ahli-ahli UMNO sendiri menerima tokoh-tokoh rasuah dalam UMNO untuk dipilih menjadi calon dalam pemilihan majlis tertinggi UMNO. Bagi Yahya Ismail pula, seorang sasterawan terkenal, di dalam UMNO terdapat seorang Maharaja Beruk, yang menjadi judul sebuah cerita pendeknya yang menggegar Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sesiapa yang ingin tahu tentang perkara ini bolehlah bertanya Salmiah Ismail, Pegawai Sastera DBP yang terlibat secara langsung dalam penyiaran cerita pendek ini dalam Dewan Sastera. Yahya Ismail kemudiannya diikuti oleh Shahnon Ahmad, Sasterawan Negara, yang sudah termuntah-muntah melihat tahi rasuah politik ini dengan menulis novel terbesarnya berjudul Shit@PM (baca Puki Mak, kata Shahnon Ahmad.) Novel ini begitu penting hingga dibincangkan oleh Dr. Mahathir Mohamed dalam satu perhimpunan agung UMNO. Jika diteliti betul-betul, dan amaran Dr. Mahathir Mohamed dijadikan panduan, maka jelaslah semua ketua UMNO dalam semua peringkat adalah para pemimpin Melayu yang bermasalah, yakni tokoh-tokoh yang cenderung dan condong ke arah amalan rasuah politik.

Hakikat ini diakui oleh hampir semua pemimpin UMNO, termasuk yang korup. Hakikat ini ditangisi oleh Pengerusi Jawatankuasa Disiplin UMNO, yang sangat jijik dengan perbuatan rasuah politik ini. Kalau inilah yang menjadi masalah orang Melayu dalam UMNO, maka apakah pendirian orang Melayu di luar UMNO? Jika kita menerima slogan seorang ulama yang meminta pengikutnya mengambil apa juga yang diberikan oleh UMNO dalam kempen pilihan raya, maka jelaslah pengaruh UMNO cukup kuat dalam kelangsungan rasuah politik dan lain-lain rasuah yang berlaku di Malaysia.

Ini bermaksud rasuah politik dan lain-lain jenis rasuah yang terdapat di Malaysia mendapat sokongan dan dukungan pengkritik UMNO yang berada di luar UMNO. Jika kita diizinkan menggunakan kias ibarat, kedua-dua kumpulan ini adalah dari jenis burung yang sama: satu dari jenis pipit tuli makan berhujan; satu kumpulan lagi dari jenis pipit uban. Kedua-dua jenis pipit ini kerjanya menunggu padi masak. Kedua-dua jenis pipit ini akan menerkam dengan geram apabila melihat padi masak.

Adakah ini bermaksud rasuah itu memang cara makan ahli politik, seperti orang Barat makan bersudu garpu? Itulah masalah pemimpin politik Melayu, yang mereka turunkan dan paksakan ke atas para pengikut mereka. Kerana itulah setelah lebih 51 tahun merdeka, kita masih mendengar kesusahan rakyat yang sepatutnya lebih baik kehidupannya. Mereka adalah korban para pemimpin yang korup dan mereka yang terdiri daripada rakyat yang disayangi oleh para pemimpin korup itu sendiri pun memang korup. Kerana itulah mereka terus susah, padahal para pemimpin mereka bertambah kaya dan bertambah senang. Padan muka!! (23/3/2009)

(*Mohd. Affandi Hassan bekas pegawai tinggi kementerian yang berpengalaman dalam pentadbiran negara, sekarang pesara PTD adalah sasterawan dan pengkritik sastera Melayu yang berwibawa, dianggap setanding dengan H B Jassin di Indonesia. Kritikannya dianggap keras, tetapi menampilkan perbahasan ilmu yang bermanfaat)

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Mahu tafahhus datang puncanya:
Hukuman sudah dijatuhkan Sultan
Kata sahibul hikayat bekas Orangkaya Menteri Luar Tan Seri Tengku Ahmad Rithaudeen Ismail yang sekarang dipilih ia menjadi penghulu tata tertib segala anak-anak buah harakah Melayu (UMNO), maka dijatuhkan hukuman ke atas Orangkaya Dato' Seri Mohd Ali Rustam. Maka tak siapa pun mahu tafahhus dari mana datangnya. Syahdan bekas Orangkaya Tun (Tabib) Mahathir Mohamad pun memangkis, "Ceh, penghulu tata tertib janganlah tuan hamba layani rayuan itu, kalau tak harakah Melayu ini dipandang hina oleh sekalian orang banyak!" Terdiamlah penghulu tata tertib itu, kerana tak menyangka bekas Orangkaya Tun (Tabib) Mahathir memangkis. Maka sekalian orang banyak tafahhus beramai-ramai, arakian diketahuilah akan puncanya tetapi masing-masing menunggu Tan Seri Tengku Ahmad Rithaudeen itu akan membaca Kitab Melayu jua, adanya.
Arakian maka disuruh baginda tafahhus pekerjaan itu dari mana datangnya. Telah nyatalah diketahui baginda fitnah itu daripada Kitul dan Raja Mendeliar datangnya, maka Raja Mendeliar pun disuruh baginda bunuh; dibuangkan dengan rumah tangganya sekali. Akan Kitul disuruh sulakan melintang dengan segala anak bininya, tanah bekas kaki tiangnya pun dibuang ke laut; dan Laksamana Khoja Hassan pun disuruh baginda rampas, oleh ia berdatang sembah tiada dengan sebenarnya dan tiada dengan periksanya; sebab tiada dibunuh, kerana sudah diharamkan baginda darahnya, seperti kata ulama: 'Al-bi' ru fi'l-qawmi ahra lahum sharban' yakni, yang sungai minuman itu pada suatu kaum itu juga meminum dia. Syahdan terlalulah kesalnya Sultan Mahmud kerana menjatuhkan hukuman ke atas Bendahara Seri Maharaja, tetapi kata orang tua-tua sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tak berguna seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' oleh:
HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...


Medan Untuk Ujian PPSMI Hisham:
Guna Bahasa Ilmu Dlm Perhimpunan

Perhimpunan Agung UMNO 24-28 Mac 2009 ini bolehlah menjadi medan Ketua Pemudanya Dato' Seri Hishamuddin Hussein menguji PPSMI. Berucaplah menggunakan bahasa ilmu yang dianggap global kepada perwakilan, justeru pejuang-pejuang Bahasa Melayu menunggu dengan penuh tekun. Malah seorang aktivis budaya secara bergurau memberitahu, sekiranya 'anak jantan' Hishamuddin boleh memnyampaikan ucapan dasarnya dalam bahasa ilmu kepada Pemuda, beliau bersedia untuk 'disunatkan' (dikatankan) sekali lagi. Sekalipun tak berupa satu cabaran, tetapi kesediaan berbuat demikian memang perkara biasa, kalau mahu berkhatan buat kali kedua. Tetapi bersediakah Hishamuddin berucap dalam Bahasa Inggeris?

Apalagi media yang memaparkan pendukung-pendukung PPSMI beri penjelsan mengenai peri bermanfaatnya pelaksanaan PPSMI, bersedialah untuk berbahasa secara terbuka. Pendukung-pendukung PPSMI sekadar berhujah di media, dengan tak dipersoal oleh khalayak. Kalaulah Hishamuddin tak sanggup berbahas, beliau boleh menghantar pakar-pakar PPSMI mewakili beliau. Pembahas pejuang-pejuang bahasa pun tak perlu menghantar Dato' Dr Hassan Ahmad atau Dato' Dr A Samad Said dalam majlis bahas berkenaan di hadapan khalayak. Memadailah wakil PRIMA sahaja, sama ada saya sendiri, Profesor Dato' Dr Muhamad Mansor Abdullah atau Yassinsalleh. Kami dari pendidikan aliran Melayu yang dieksprimen oleh UMNO dalam pelaksanaan sekolah menengah Melayu pada dekad 1950-an.
Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak yang mengumumkan bahasa rasmi negara ini Bahasa Malaysia, bukannya Bahasa Melayu pada Jun 2006 juga sudah mengakui Bahasa Melayu itu bahasa di negara ini. Perhimpunan Agung UMNO mulai hari ini, Hishamuddin wajar gunakan bahasa ilmunya untuk berucap, kerana Bahasa Melayu tak layak bersaing di peringkat global. Berkempen di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Air dalam pilihanraya kecil April ini, silalah gunakan bahasa ilmu. Bukan sahaja Hishamuddin, malah pendukung-pendukung PPSMI juga, silalah! Akhbar-akhbar Bahasa Melayu juga berkempenlah gunakan bahasa ilmu sepanjang pilihanraya kecil itu, dan kita menunggu-nunggu pelaksanaannya.
Sekiranya dengan bahasa ilmu itu, UMNO mencapai kejayaan gemilang dalam pilihanraya kecil terbabit, nah hapuskanlah Bahasa Melayu! Mari kita laksanakan bahasa ilmu di mana-mana, apabila menteri-menteri UMNO cuba bermain dengan seribu muslihat 'wang dan ringgit'. Pembelian komputer, peralatan dan sebagainya yang dikaitkan dengan PPSMI tak dibongkar lagi satu persatu. Secara jelasnya, seorang pelajar yang lulus cemerlang PMR baru-baru ini terutama mata pelajaran Sains dan Matematik (A1), merungut apabila ujian penggal bagi Mac ini (bagi Tingkatan 4) kedua-dua mata pelajaran berkenaan hanya dapat B1. Maknanya, kerana Hishamuddin tak mahu ke bawah melihatnya, maka gred bagi peperiksaan PMR benar-benarlah diturunkan untuk heh heh heh!

-Pak Dharma.

INFO SASTERA & BUDAYA...


Wanita UMNO Kurang Membaca:
Dua Bas Rombongan Tuntut Menteri

Berbeza dengan kaji selidik kalangan akademik yang merumuskan 75 peratus pembaca di Malaysia ialah kalangan wanita, wartawan Norzah Kepol beranggapan Wanita UMNO memang tak berminat membaca. Justeru beliau juga tak berminat untuk menulis buku berkaitan Wanita UMNO kerana berdasarkan perspektif umum, mereka lebih cenderung mahukan Tan Sri Rafidah Aziz kekal diberi kedudukan. Malah dua bas rombongan kononnya dihantar menemui Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi mendesak wanita dilantik menjadi menteri, sekalipun Azalina, Nuraini Ahmad, Ng Yen Yen, Rosnah Abdul Karim dan Noriah Kasnon adalah pimpinan wanita. Pak Lah sekadar tak lantik Rafidah ke kerusi menteri, itu saja!

Buku terbaru Norzah Kepol 'Najib Vs Muhyiddin' sudah diedarkan menjelang Perhimpunan Agung UMNO. Diterbitkan Prismatic Printing Services, buku setebal 480 halaman itu dijual dengan harga RM25. Apalagi gambar kulit belakang ditampilkan fenomena yang menjijikkan apabila seseorang mencium tangan Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak yang mahu membawa perubahan kepada UMNO. Kononnya! Apalagi isu surat peribadi Rafidah yang ditujukan kepada Pak Lah jatuh ke tangan ibu Khairy Jamaluddin, Dato' Rahmah dianggap misteri. Justeru pendedahan berani Norzah sebagai wartawan wanita dalam beberapa perkara mengenai kebobrokan UMNO, kadangkala lebih berani daripada wartawan lelaki. Selamat membaca dan lapangkan minda!