Wednesday, March 25, 2009

CELOTEH YASSINSALLEH...Salah Laku Pimpinan UMNO:
Dari Pokok Di Perak Ke Politik Wang


Belum habis tugas menjaga pokok keramat di Perak, tiba-tiba kena pula menebus malu di Melaka. Selama ini kita hanya mengatakan, tapi kini telah demikianlah diakui dan disahkan bahawa Ketua Menteri adalah pesalah laku beli orang jual orang dalam isu politik wang. Dan aduhai Melayu bala yang teramatlah pula besarnya sedang kian menghimpit takdir yang kau tempah, kerana sedemikianlah kehendakmu. Makanya, apalah lagi yang dapat aku katakan selain dari selamat bersidang, selamat memilih dan selamat disiram kencing cucu cicitmu di kuburan. Ingatlah, bersidang tu bukanlah Tok Sidang, sekalipun di Melaka memang Tok Sidang jadi tempat mengadu orang Melayu dulu-dulu!


Lagi pun Hang Tuah tak pernah jadi Tok Sidang, tup tup dah jadi laksamana, Hang Jebat bentara kanan, Hang Kasturi bentara kiri, Hang Lekir bentara dalam, Hang Lekiu bentara luar. Ketika itu tak wujud bentara atas dan bentara bawah. Sebaliknya Allahyarham Tan Sri P. Ramlee ketika bikin filem 'Nujum Pak Belalang', beliau sebut juga fasal jin lapar, jin miskin dan berapa banyak jin ada dalam dunia. Kemudian P Ramlee suruh raja, permaisuri, tuan puteri dan Dato' Bendahara merangkak dalam gua kerana mencari mahkota yang hilang. Begitulah simbolik, bukannya khayalan! P. Ramlee berhumour, bukannya melawak. Eloklah UMNO bersidang, asal sahaja tak jadi Tok Sidang. 24-28 Mac 2009 semuanya terang benderang, terdedah terkekah dan terburai terbuncai - Salam anak cucu Tok Mejinda Azit (Dato' Maharaja Inda Azit Latiff).


(*Yassinsalleh anak kelahiran Pahang, tetapi kerabat dato' lembaga titian balai Undang Luak di Jelebu daripada Dato' Maharaja Inda Azit bin Abdul Latiff. Bekas pendidik dan terbabit dalam perfileman, pernah memenangi osker Pengarah Terbaik dalam Pesta Filem Malaysia sekitar dekad 1980-an menerusi filemnya 'Dia Ibuku'. Sekarang beliau ialah penterjemah secara profesional)

AFFANDI ULAS UCAPAN NAJIB...Politik Kumpulan Terbuang :
Bahayakan Melayu Dan Bumiputera

Sialkah orang Melayu/Bumiputera dibebankan dengan masalah yang bukan masalah mereka? Kini terdapat kumpulan terbuang yang nampaknya sangat aktif mencari populariti dan pengaruh baru setelah tertolak dari arus perdana politik Malaysia. Baru-baru ini serpihan kumpulan ini mengadakan satu pertemuan besar-besaran di Kuala Lumpur untuk menunjukkan kehebatan mereka menyuarakan “hak Melayu”. Mereka ini orang berduit, yang dikumpulkan dengan khusyuk dan rajin ketika masih berkuasa satu masa dahulu.


Kesempatan untuk mengaut duit dari segala penjuru terbuka luas, dan mereka tidak lepaskan peluang itu. Kini mereka mengutuk perbuatan rasuah yang satu ketika dulu menjadi “nasi makan air minum” mereka sendiri. Jika anda berada di tempat mereka ini muncul, memerhatikan bagaimana mereka ini naik dalam politik dan terkenal pula sebagai orang banyak wang, anda akan muntah kuning apabila mendengar kutukan mereka terhadap perbuatan rasuah. Orang-orang ini sangat jujur sepanjang hidup mereka, oleh itu mereka berjaya mengumpulkan harta yang sunguh-sungguh-sungguh (ulang seratus kali) banyak; malah ada di antara mereka yang mengumpulkan harta hasil kerajinan itu sampai RM500 juta.

Jika sekadar empat puluh juta atau seratus juta sudah tidak ada glamor lagi dalam pertandingan merebut kehebatan rasuah ini, malah diketawakan oleh tupai dan tikus yang jauh lebih pandai dan cekap mencuri. Hanya orang-orang yang pandai rasuah (zaman dulu kita ada hanya pandai besi, pandai senjata, pandai ukir; tak ada pandai rasuah) saja yang dapat mengalahkan tupai dan tikus dan merekalah yang menjadi poli-tikus besar, pembela bangsa dan tanah air. Tidak disebut peranan mereka sebagai pengkhianat agama, kerana bagi mereka agama hanya alat untuk memperagakan kebaikan mereka, seperti model cantik memperagakan tubuh mereka dengan memakai pakaian peragaan yang bukan milik mereka.

Menyuburkan Pandai Rasuah

Takkan anda tidak pernah lihat seorang pemimpin yang hebat meletakkan Quran di atas rihal yang cantik di hadapannya, untuk ditonton?. Tidakkah itu sejenis rasuah yang amat jelek? Inilah hakikat sebenar manusia celaka yang berada bersama kita, yang sangat melampau mendakwa kebaikan mereka sebagai pandai rasuah itu. Mereka inilah yang menakut-nakutkan orang Melayu dengan segala amaran yang dahsyat, padahal merekalah yang melakukannya sepanjang hayat politik mereka. Tidakkah itu satu kecelakaan tersembunyi yang hanya boleh dilihat oleh orang-orang yang cerdik saja, orang-orang yang tidak punya apa-apa kecuali kejujuran sebagai manusia beragama.

Orang Melayu dan bumiputera telah lama diperbodohkan oleh golongan pandai rasuah ini, sehingga mereka menerima borak penipuan tokoh-tokoh pandai rasuah ini sebagai sesuatu yang benar dan betul. Mereka sanggup berbunuhan untuk menyahut seruan tokoh-tokoh pandai rasuah ini. Tidakkah orang Melayu berasa malu, seperti ditampal kulit babi di mukanya, apabila para pemimpin UMNO yang menjadi pelindung mereka selama ini, mengaku betapa teruknya budaya rasuah dalam UMNO? Dr. Mahathir Mohamed yang berotak cerdas dan bijak itu gagal menjalankan tugasnya menghapus rasuah, walaupun beliau telah membebat UMNO selama 22 tahun.

Tidakkah masa 22 tahun terlalu lama untuk diberikan kepada seorang ketua parti yang akhirnya berasa menyesal melihat UMNO yang dibebatnya selama 22 tahun itu begitu buruk sekali wajahnya. Tidak bolehkah dalam masa 22 tahun dilahirkan seorang dua pemimpin yang bersih dan berwibawa? Apakah yang dibuatnya dalam masa begitu panjang? Kini dia memberi amaran kepada bakal Perdana Menteri supaya jangan ambil pandai rasuah sebagai anggota kabinet, walaupun mereka menang dalam pemilihan UMNO. Itulah kutukan yang terpaksa diterima oleh orang Melayu apabila mempercayai UMNO secara membuta tuli. Setelah gagal 51 tahun membasmi rasuah, perlukah UMNO diberi peluang 50 tahun lagi untuk menyuburkan rasuah dengan melahirkan lebih ramai pandai rasuah di kalangan para pemimpin orang Melayu?
Apakah yang dimaksudkan dengan politik orang terbuang itu? Yang boleh memberi huraian terbaik kepada istilah ini ialah ahli-ahli akademik yang ramai sekarang, yang begitu ghairah menayang muka mereka di TV sebagai pakar analisis politik. Oleh itu biarlah mereka saja yang menghuraikan makna istilah “politik orang terbuang” itu, yang kemunculannya dalam arena politik membawa isyarat jelas tentang kehancuran orang Melayu jika mereka percayakan kumpulan orang terbuang itu. Sesudah dikecewakan lebih dari 50 tahun, bergelumang dengan rasuah dan kerakusan material, maka tidak ada alasan dan tidak ada sebab sama sekali bagi orang Melayu untuk dikecewakan selama 50 tahun lagi. Bodoh sangatkah orang Melayu? (24/3/2009)

(*Mohd. Affandi Hassan mengulas ucapan Timbalan Presiden UMNO Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak merasmikan persidangan Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO)

INFO SASTERA & BUDAYA...


PUISI HUMOUR


Perajurit Melayu Terakhir


Aku adalah
perajurit terakhir
empayar
Melayu
kesultanan
Melaka
lebih lima ratus tahun kemudian
aku masih
melarikan diri
dari Peringgi
dan hari ini
dalam telanjang
dengan luka
yang kian membuka di dada
aku menjerit
kesakitan
yang lebih bisa dari luka peluru
sekujur tubuhku.

Dalam pesta jual beli
orang-orang di PWTC
kelihatan ribuan
kapal perang Peringgi
mengepung Melayu orang-orang
Tuah!
akan hilang jua Melayu di dunia
akhirnya Tuah!

-Yassinsalleh
Kuala Lumpur
25 Mac 2009
jam 00:59

Dalam Dakapan

1
Dalam dakapan
kau isap susu
dalam buaian
kau didodoi ibu
dalam timangan
kau dilagukan:
Timang tinggi-tinggi
sampai pucuk atap
bila tumbuh gigi
boleh baca kitab.

Timang-timang
anakku sayang
buah hati permata ibunda
bila besar jadi
orang berguna sayang
bela bangsa
jangan kau alpa.

2
Besar sudah dia
dalam dakapan
nafsu kau isap
tetek gebu
dalam pelukan
kau dinikmatkan syahwatmu
dalam kucupan
kau lucutkan
segala
maruahmu
imanmu
Tuhanmu.

3
Ibu
anakmu
sudah pada
pasti
naik ke puncak
tinggi
alahai
bijaknya dia
pandainya dia.

4
Ya Allah
anak itu kian
mempertinggi
tempat
jatuhnyakah.
Allahuakbar!

-Yassinsalleh
The Mall, KL
25 Mac 09

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...


Berebut-rabut Cium Tangan:
Sebaik Sahaja Mendapat Kuasa

Sebermula berkampunglah semuanya anak-anak buah harakah Melayu (UMNO) sejak semalam 27 Rabiulawal 1430 (atau disebut anak cucu fakir 24 Mac 2009) mahu mendengar amanat. Telah diberitahu sekalian orang banyak akan Orangkaya Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi akan menyerahkan kuasa kepada wazirnya Orangkaya Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak. Syahdan berebut-rebutlah sekalian anak buah mau mendekati Orangkaya Dato' Seri Mohd Najib itu. Arakian Orangkaya Dato' Seri Abdullah itu mengingatkan segala anak buah supaya tak memfitnah, mengata kawan dan melakukan perbuatan buruk menjelang hari pemilihan. Adapun ketika orang banyak berebut-rebut mencium tangan Orangkaya Dato' Seri Mohd Najib, maka mereka tak lagi mendengar kata-kata Dato' Seri Abdullah itu.

Arakian telah datang ketika yang baik, maka anak si penyadap itu pun diarak berkeliling negeri, lalu dikahwinkan dengan Puteri Wi Kesuma. Telah sudah kahwin, maka keduanya pun amat berkasih-kasihan. Maka anak si penyadap itulah menjadi betara Majapahit, bergelar Sang Aji Jaya Ningrat. Setelah Sang Aji Jaya Ningrat menjadi betara Majapahit itu, maka si penyadap itu pun masuk menghadap memohon segala kurnia. Syahdan, bukanlah si penyadap sahaja yang masuk menghadap, bahkan segala hulubalang dan dagang santeri semuanya menghadap dengan mencium tangan hingga bulu roma juga tak sempat tumbuh, akan peri kasihnya sekalian hamba rakyat kepada Sang Aji Jaya Ningrat. Arakian maka raja Tanjung Pura pun terlalu sukacita, maka baginda mengutus surat ke Majapahit kerana anak si penyadap yang tiba-tiba menjadi betara itu memang sah gerangan anak baginda seperti disurat dalam 'Kitab Melayu' oleh:


HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...

Macam Kisah 'Bayan Budiman':
Gantung 'Harakah' dan 'SK' Terbit
Kepongahan UMNO terus dilestarikan pada hari pertama Perhimpunan Agungnya semalam (24 Mac 2009) dengan menggantung penerbitan akhbar 'Harakah' dan 'Suara Keadilan'. UMNO berasakan pendekatan menggunakan hegemoni kuasa undang-undang, mampu menghalang keberangan rakyat. Kalau pada 1999 atau 10 tahun lalu, kanak-kanak Tadika sanggup melatam dengan kaki gambar bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, maknanya mesej berkenaan sudah disampaikan secara jelas. Justeru kanak-kanak terbabit ketika itu berusia enam tahun, sekarang mereka sudah mencapai akil baligh iaitu 16 tahun. Tiba-tiba disogokkan pula isu pelaksanaan PPSMI. Aduhai!
Menghalang penerbitan 'Harakah' dan 'Suara Kadilan' bukan satu agenda UMNO apabila Dato' Seri Mohd Najib Tun razak membuat penafian. Tak hairanlah dalam 'kisah 1001 Malam' perihal Abu Nawas diminta mencari 'lembu pandai bercakap' dianggap sekadar mitos dari pengarang, walaupun ianya menampilkan simbolisme. 'Hikayat Bayan Budiman' juga turut mengangkat simbolisme mengenai isteri Saudagar Maimon yang mencabut habis bulu si bayan kerana ia boleh berbicara, di samping mengetahui kecurangan isteri saudagar berkenaa ketika suaminya tiada di rumah. Karya-karya berkenaan bukan khayalan, kerana pemikiran pengarangnya melangkaui kemampuan minda mereka yang terbatas pengetahuan amnya.
'Harakah' dan 'Suara Keadilan' itu adalah Bayan Budiman yang mahu dihapuskan oleh isteri Saudagar Maimon, bagi menyembunyikan kebobrokan dirinya berikutan kecurangan atau 'politik wang' yang sukar dibendung. Secara simbolik bukanlah khayalan pengarang, tetapi satu mesej kepada UMNO kekerasan tak mungkin menyelesaikan kepincangan. Kekuatan tentera Amerika Syarikat dan George W Bush sekadar menghancurkan prasarana di Iraq dan Afghanistan pada 2001, sebaliknya mereka tak mampu melemahkan semangat rakyat Iraq. Malah Bush sendiri menjadi 'kutu belahak' sekarang yang tak dihormati manusia, apalagi dibaling kasut ke mukanya. Begitulah!
Dua orang penjual buku juga ditahan polis, atas dakwaan bersalahan dengan Akta Cetak pada hari pertama Perhimpunan Agung UMNO. Maknanya, Perhimpunan Agung UMNO bukan lagi membawa manfaat kepada rakyat; sebaliknya menambahkan kepongahan, keperongosan dan kebobrokannya. Tak hairanlah satu ketika dulu, bekas Setiausaha Agung UMNO Tan Sri Sanusi Junid menimbulkan penglipur lara mengenai Wak Warso yang memakaikan lembunya cermin mata hitam apabila dilambakkan rumput kering di hadapannya. Kritikan Tan Sri Sanusi ialah kepada UMNO, bukan kepada PAS mahupun PKR. Justeru kenapa Wak Warso atau penjual buku di PWTC yang ditangkap semata-mata pakaikan lembunya dengan cermin mata hitam, tetapi pembekal rumput kering tak di heh heh heh!


-Pak Dharma

Sekelumit Dari Dato' Kamal Amir...

Menjurus Kpd Kepentingan Negara:
200 Permit AP Minta Diberi Penjelasan


Isu 200 permit AP yang diterima oleh salah seorang keluarga Lembaga Disiplin UMNO akan terus dipersoal sekiranya tak diberikan penjelasan secara telus, kata bekas Exco Pemuda UMNO sekitar dekad 1980-an Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz. Beliau yang turut ke PWTC pagi semalam (24 Mac 2009) bagi melihat sendiri perkembangan Perhimpunan Agung UMNO, ditanya oleh beberapa aktivis UMNO mengenai isu 200 permit AP itu. Sebelum ini Dato' Kamal Amir sudah memberitahu mengenai isu berkenaan sebaik sahaja keputusan dibuat oleh Lembaga Disiplin menolak rayuan Dato' Seri Mohd Ali Rustam yang dilarang bertanding jawatan Timbalan Presiden. "Isu sekarang bukan berkaitan peribadi, tetapi menjurus kepada kepentingan negara," menurut Dato' Kamal Amir.


Beliau difahamkan 200 permit AP yang satu ketika menimbulkan keberangan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Tan Sri Rafidah Aziz, tetapi kembali menjadi isu yang mengaitkan kepentingan umum. Sekalipun Rafidah tak lagi menjadi menteri kabinet, sebaliknya ia membabitkan kementerian yang sama iaitu Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Perindustrian. Disebabkan ianya membabitkan Lembaga Disiplin, memang wajar perwakilan diberitahu, jelas Dato' Kamal Amir menambah. "Kalau pimpinan UMNO bimbang dengan isu politik wang di peringkat akar umbi, mereka juga perlu membuat penjelasan menenai 200 permit AP yang diberikan kepada keluarga salah seorang daripada mereka," kata Dato' Kamal Amir lagi.


PANDANGAN YASSINSALLEH:

Isu Pelan Peralihan Kuasa:
Kejutan April Akan Berlaku


Kejutan April dijangka berlaku sebaik sahaja selesai Perhimpunan Agung UMNO, 28 Mac 2009 ini, menurut aktivis budaya Yassinsalleh. Bagaimanapun beliau tak menjelaskan mengenai kejutan tersebut, tetapi tak menafikan berkaitan usaha yang digerakkan oleh akitivis UMNO sendiri menghalang pelan peralihan kuasa. Sekalipun Dato' Kadar Shah Tun Sulaiman Ninam Shah dan Dato' Mazlan Harun sudah memulakan inisiatif awal menyerahkan injuksi ke pejabat ROS jam 2.00 petang semalam (24 Mac 2009), tetapi tak memberi kesan. Berikutan langkah kementerian dalam negeri menggantung penerbitan akhbar 'Harakah' dan 'Suara Keadilan' selama tiga bulan, ianya dipercayai bagi membendung 'kejutan' yang akan berlaku, beritahu Yassinsalleh.

Menurut sumber yang rapat dengan pimpinan UMNO, kejutan April tak membabitkan isu di Pulau Pinang atau kerajaan negeri di Perak selepas rampasan kuasa 6 Februari 2009, tetapi mengenai UMNO sendiri. Peralihan kuasa dalam pimpinan UMNO tak bermakna jalan mudah bagi Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak meneruskan kesinambungan pimpinan. Malah sudah diramalkan pimpinan UMNO adalah mengikut acuan yang direncanakan, berikutan tindakan drastik Lembaga Disiplin yang diketuai Tan Sri Tengku Ahmad Rithaudeen melarang calon-calon favorite bertanding, jelas Yassinsalleh memetik sumber tersebut. "Memaksa ahli-ahli memilih calon yang ditetapkan, samalah macam memaksa kuda tak mahu minum ke kolam air," ujar Yassinsalleh menambah.