Thursday, April 9, 2009

Suara Suhaimi Di Lubuk Kawah...

Perihal setia Najib:
Masih kekal kpd Mahathir

Ada dua nama yang Mahathir (bekas Presiden UMNO ,Tun Dr Mahathir Mohamad) memang tak bersetuju, satu Khairy Jamaluddin (Ketua Pemuda UMNO), dan satu lagi Muhammad Muhd Taib (Tan Sri, bekas Ketua Penerangan UMNO). Mahathir kata Khairy Jamaluddin didapati rasuah oleh UMNO Disciplinary Committee manakala Muhammad Muhd Taib tak tahu Bahasa Inggeris.Tapi anak Mahathir yang dikalahkan oleh Khairi Jamaluddin dapat pangkat Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, eh hem eh hem!.

Yang kebanyakannya gugur dari kabinet adalah yang sangat lantang membela Pak Lah apabila diserang Mahathir. Yang naik dalam senarai kabinet Najib (Dato' Seri Mohd Najib Tun razak) tu semua tak rasuah. Mereka yang tersenarai memang disenangi oleh Mahathir. Ada apa-apa ke? Jadi, kita cabar semua perwakilan UMNO dari Bahagian-Bahagian supaya dedahkan siapa beri berapa banyak untuk mendapat pencalonan dulu. Kalau betul-betul mahu UMNO bersih, takut apa? Dedah aje lah! Kalau nak perubahan, berubahlah betul-betul; jangan sekerat ular, sekerat belut. Puah paleh weh!
(*Haji Suhaimi Said, anak pejuang nasionalisme di Lubuk Kawah, Temerloh, Pahang. Pernah ditahan di bawah ISA pada dekad 1980-an, dalam isu mempertahankan mangsa di Mamali dan Lubuk Merbau di Kedah. Beliau adalah pegaumabela dan peguamcara).

Apa Kata SMS...

Sekadar 'jaga hati'
Bimbang komponen lari

Kabinet Najib (Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun razak) hanyalah kabinet 'jaga hati' supaya komponen tak merajuk. Kaki bodek Mahathir (Tun Dr Mahathir Mohamad) dapat tempat. Anak 'Singa UMNO' (Dato' Seri Syed Abdul Hamid Albar) patah taring. MCA dengan 15 kerusi mahu 4 menteri dan 6 timbalan menteri; kouta mahu penuh, kerusi takde tak apa! Parti Gerakan dah lingkup satu negeri, beri juga jawatan menteri. Kalau tak habis lari. Mat Taib @ Mike Tyson apa hal wal hasil balik hasal, wal hasal balik hasil. Begitulah 'hikayat kabinet Najib'! (L. Mankadir Shamsi, Lancang, Pahang).

BM Hidup kembali:
Harapan demi harapan

Salam. Macam mana harapan kabinet baru Najib (Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak)?. TPM & MP (Timbalan Perdana Menteri & Menteri Pelajaran) orang Johor. Barangkali kesan GMP (Gerakan Mansuh PPSMI). Insya Allah, Bahasa Melayu hidup kembali. Alhamdullllah, Pak Dharmala NS - selamat berkarya. Buku tentang KJ (Khairy Jamaluddin) tu patut pedulikan? Harap Pak Ya bertenang, ketika menentang arus! - (Dr. Leo A.W.S, Kota Bharu, Kelantan)

PUISI


Malang Oh Malang

Bila kita kol
orang tu tak jawab
anggap sajalah
dia tu pekak
jangan buruk sangka
kata dia sengaja
tak nak jawab.

Tapi kalau pekak
apa guna pakai
fon pulak
ehh, orang tak boleh
mendengar
pakai fon untuk
SMS
macam Pyan.

Jadi kalau tak pekak
gamaknya,
dia letihlah tu
baru balik dari
Bukit Gantang
penat tampal
poster tapi tak
menang
macam mana
nak menang
kuat sangat tipu
orang.

Entah-entah
fon dia dah jual
tak?

Dia nak balik
tak ada
tambang
duit upah bawa hantu
dia kalah bertaruh
nak minta kat boss
dah pergi ke
Danuk pula dia.

Hai, jual dengan
simcard sekali
ini mesti dia
terkena badi
si pawang tua tu
kalaulah
pawang kengkang tu
tak datang
dah tentu
menang.

Aduhai,
malang oh malang!

-Yassinsalleh
jam 0630
April 9, 09
fajar Kuala Lumpur
tak berembun.

EMEL MOHD AFFANDI...


Wira Iraq baling kasut:
Susah untuk jadi dewasa

Saya tertawa baca pasal selipar. Mengapa jadi isu? Dr. Syed Husin Ali pakai selipar saja pergi lecture. Tak pula dia lahirkan pelajar kurang ajar (atau biadab). Mengapa selipar jadi isu? Seorang wartawan Iraq tiba2 jadi wira bila dia baling kasut ke arah Pre. Bush. Hendaknya janganlah ada di antara penulis/sasterawan kita baling kasut/selipar pula bila tak sukakan penceramah atau pemikirannya. Rupanya susah untuk jadi dewasa dalam dunia penulisan di Malaysia. Sabar sajalah, Pak Dharma. Salam. - (Mohd Affandi Hassan, Petaling Jaya, Selangor)

KOMENTAR:

bersama Pak Parjo...

Dijatuhi hukuman mati:
Keris laksamana tak berguna

Kata sahibul hikayat dua orang anak buah Dato' Temenggung yang berkawal menjaga keselamatan itu pun dijatuhi hukum mati hari ini 12 Rabiulakhir 1430 (atau disebut orang banyak di kemudian hari 9 April 2009). Adapun anak-anak buah Dato' Temenggung itu sudah bertaraf penggawa iaitu Cif Inspektor Azilah Hadri seorang namanya, adapun yang bertaraf bentara itu Koperal Sirul Azhar Umar seorang namanya. Sebermula anak-anak buah Dato' Temenggung itu didakwalah ia membunuh wanita dari Mongolia, Altantuya Shaariibuu namanya. Arakian tersebut seorang penulis warta Raja Petra Kamaruddin namanya, pernah dibawa ia ke penjara kerana perihal memfitnah perkara Altantuya, adanya!

Syahdan setelah mendengar segala permintaan Tuan Puteri Gunung Ledang, Tun Mamat penghulu orang Inderagiri itu turunlah. Setelah bertemua dengan Laksamana Hang Tuah yang menunggu di pertengahan gunung kerana keuzuran, serba salahlah Tun Mamat mahu memberitahu akan permintaan Tuan Puteri Gunung Ledang. Adapun Tuan Puteri Gunung Ledan itu dimintanya Sultan Mahmud mendirikan jambatan emas dan jamban perak dari Melaka hingga ke Gunung Ledang. Arakian laksamana pun enggan balik ke Melaka, lalu dicampaknya keris Taming Sari ke dalam sungai Melaka kerana katanya, keris itu tak berguna lagi untuk membunuh kerana orang di kemudian hari menggunakan heh heh heh, seperti disebut dalam 'Kitab Melayu' oleh:
HIDUP BAHASA MELAYU!

DARI LAMAN BLOG...

Warga emas tak beradab:
Beri ceramah di Negeri Sembilan

Assalamualaikum,
L Mankadir Shamsi menelefon dari Kuantan semalam (8 April 2009), beliau balik lebih awal dari Bukit Selambau dan Bukit Gantang, sebelum hari mengundi 7 April 2009. Sebelum itu Yassinsalleh forwardkan SMS dari Dr Seri Intan Mokhtar yang terkilan apabila seseorang membuat komen dalam blog saya http://abdulmulukdaud.blogspot.com/ mendakwa saya tak beradab (atau biadap) kerana memakai selipar sewaktu menyampaikan ceramah di Sekolah Dato' Razak, Sungai Gadut, Seremban pada 2 April 2009. Apalagi dalam usia warga emas yang melabelkan saya tak beradap, barangkali bukan berusia warga emas.

Justeru Dato' Seri Anwar Ibrahim, Dr Syed Hussein Ali, Haji Muhamad Sabu, Dato' Mahfuz Omar (setahu saya sering memakai selipar) atau lain-lain golongan prolitar berwaspdalah ke Negeri Sembilan, kerana rupa-rupanya berceramah dengan memakai selipar sahaja 'tak beradab'. Dr Seri Intan pakar inovasi dari UPM pun tak terkata apa-apa, cuma beliau hantar SMS: 'Kesian'! Bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor Abdullah juga sering memakai selipar ke majlis ceramah. Tokoh wartawan Tan Sr A. Samad Ismail juga selesa berselipar (gambar) ke majlis-majlis tertentu. Tak tahulah saya sekarang majlis ilmu di Negeri Sembilan kalau memakai selipar 'tak beradab'; apalagi sebelum ini tak pernah berlaku.

Misalnya, ketika menghadap ke Balai Undang Rembau atau ke Balai Undang Johol sebelum ini, YTM Dato' Lela Maharaja, Dato' Haji Muhamad Sharip Haji Othman dan YTM Dato' Johan Pahlawan Lela Perkasa Setiawan, Dato' Haji Mohd Jan Abdul Ghani tak pula menegur ianya satu perlakuan 'tak beradab'. Malah kedua-dua YTM mempelawa pula saya menaiki kereta rasmi (di samping menyandar pula di belakang) dengan tak menganggap saya melakukan perkara 'tak beradab'. Apalagi sekitar dekad 1990-an, beberapa kali saya menemani Mamak Bandaro (Tan Sri Abdul Samad Idris) menemui Gabenor Sumatera Barat ketika itu Drs Hassan Basri Durin juga sekadar memakai selipar.

Apalagi Mankadir juga ketawa besar apabila membaca komen berkenaan, disebabkan beliau memang memakai kasut tapi tak pernah berstokin. Barangkali beliau juga 'tak beradab'! Haji Abu Bakar Ninggal pula menelefon selepas maghrib (8 April 2009) beritahu mengenai Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz akan menerima menantu minggu ini, bimbang juga saya mahu ke majlis berkenaan akan dilabel 'tak beradab' sekiranya memakai selipar. Barangkali bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad juga tak menyedari saya sekadar memakai selipar sahaja ketika ke pejabatnya di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya sebelum PRU12 dulu. Heh heh heh!
-Pak Dharma

Kenyataan Media Anwar...Bukan sekadar janji politik:
Rakyat tuntut bubarkan DUN

(Kenyataan media Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim, 8 April 2009 selepas kemenangan calon-calon Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil, 7 April 2009)

Kemenangan di Bukit Selambau dan Bukit Gantang serta sokongan pengundi Batang Ai membuktikan rakyat masih yakin terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat untuk terus menerajui perjuangan menuntut Perubahan bagi mencipta Malaysia Baru yang adil dan saksama. Hari ini rakyat menghantar mesej yang jelas. Mereka mahukan Perubahan yang nyata, bukan sekadar janji politik untuk terus kekal berkuasa.

Kemenangan Dato’ Seri Nizar di Bukit Gantang merupakan satu referendum agar dikembalikan Kerajaan Perak yang sah. Rakyat menuntut agar Dewan Undangan Negeri dibubarkan dan pilihanraya diadakan di seluruh Negeri Perak.

Kepada pendukung Pakatan Rakyat di Batang Ai, kita berhasil mengungkapkan isu tanah adat dan peminggiran rakyat yang terjadi di Sarawak. Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat akan terus berjuang membawa Perubahan kepada rakyat Negeri Sarawak.

Sekali lagi kewibawaan proses pilihanraya menjadi pertikaian. Pengiraan awal yang tidak dilakukan di tempat pembuangan undi serta penggunaan helikopter untuk mengangkut membuka ruang kepada penipuan. Ini seharusnya menjadi pembakar semangat untuk terus bekerja keras membawa Perubahan, bukan sahaja di Batang Ai, tetapi juga di segenap pelusuk tanah air.

Walaupun berulang kali berhadapan dengan kekerasan, fitnah dan ugutan penguasa, ianya tidak akan menghambat kami dari menunaikan janji yang telah diberikan. Pakatan Rakyat akan terus mempertahankan keluhuran Perlembagaan dan berusaha melaksanakan agenda serta dasar untuk membantu sesiapa sahaja yang terpinggir tanpa berasaskan kaum. Pakatan Rakyat tidak akan sesekali mengkhianati amanah yang telah diberikan rakyat ini.

Saya menyeru rakyat Malaysia untuk tetap bersama-sama dengan agenda Perubahan dan Pakatan Rakyat. Sudah tiba masanya kita meniup nafas segar kepada demokrasi dan memperkukuhkan kembali kedaulatan undang-undang di negara ini.