Monday, April 14, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:


MESEJ YANG SUKAR DITAFSIR
NIAT SALAH ATAU SALAH NIAT


Disebabkan urusan keluarga, saya balik ke Bagan Datoh, Perak Sabtu lalu (12 April 2008) sekalipun jam 8.30 pagi,Dato' Dr Mohd Mansor Abdullah menelefon beritahu acara perpaduan Melayu di PWTC. Datin Rozzie pula menelefon isteri saya mengenai Jurucakap PRIMA Dato' Kamal Amir Kamal Hijaz sudah ke Kajang menghadiri majlis bersama bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo.
Anak saya Ikram Hafiz memandu kereta disebabkan saya keletihan, di samping kurang sihat. Kira-kira jam 9.00 malam, saya balik ke Kuala Lumpur, dan tidur sekejap kerana keletihan. Anak saya Ikram Hafiz (pernah ikut sama menemui Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi di Seberang Jaya, Pulau Pinang pada 27 November 1999, jam 3.00 pagi), berbual di luar rumah bersama kawan-kawannya pewaris 'Nurul Haq' (kesinambungan daripada Nasrul Haq yang pernah saya menjadi setiausaha agungnya sekitar dekad 1980-an).

Salah seorang daripadanya seorang remaja bukan Melayu ikut sama bebual.Kira-kira jam 11.45 malam, saya dikejutkan bunyi bising dan turun ke tingkat bawah. Apabila saya keluar, seseorang memperkenalkan dirinya sebagai pegawai polis mahu membawa lima remaja yang berbual itu ke balai polis, kononnya menerima aduan daripada jiran-jiran mereka membuat bising. Apabila saya memintanya menghubungi ibu bapa remaja berkenaan, maka pihak polis berkenaan mahu menjalankan ujian air kencing. Remaja bukan Melayu itu didapati positif (kononnya), sementara empat remaja Melayu termasuk anak saya, Ikram Hafiz (yang keletihan kerana memandu kereta balik dari Bagan Datoh-Kuala Lumpur), tak mahu terkencing. Apabila saya hubungi peguam Yahaya Abdul Rahman, Teng Chang Khim dan Wee Choo Keong untuk mengetahui prosedur, maka saya dituduh berkasar.

Anak saya Ikam Hafiz sepanjang hari bersama saya kerana memandu kereta, juga didapati positif hanya dalam tempoh satu jam di rumah. Berikutan insiden itu, rundingan dibuat secara baik-baik (dalam konteks persahabatan, tetapi bukan dengan pihak polis yang menyerbu) remaja yang kononnya positif daripada 'bahan bahaya' kepada 'bahan tak bahaya'. Kononnya lagi kerana saya berkasar, remaja terbabit ditahan (mungkin sahaja sasaran utamanya kepada anak saya). Kalaulah mereka keletihan bertugas 24 jam, saya juga keletihan malah baru sahaja tebangun daripada tidur. Justeru tak salahlah peguam Yahaya Abdul Rahman dan peguam Wee Choo Keong (yang juga Ahli Parlimen Wangsa Maju) meminta pihak polis menggunakan budi bicara, bukan dengan alasan kerana 'mulut saya' remaja-remaja berkenaan ditahan hingga dua tiga kali ditukar tabung ujian air kencing (urine) dikatakan rosak, sebelum disahkan ianya positif (setelah dambil tabung lain dari bonet sebuah kenderaan yang nombor pendaftarannya dalam rekod saya, barulah ianya positif).

Sebenarnya seperti disebut orang tua-tua dahulu, sama ada ianya 'niat salah' atau 'salah niat' apabila kita menolak secara berhemah 'budi bicara'. Kalau mahu dikira 'budi bahasa' pula seharusnya mereka yang lebih muda (boleh dikira anak-anak sahaja) menghormati rumah saya, setidak-tidak meminta izin (walaupun tak perlu waran). Kalau mahu menghormati undang-undang seharusnya pihak polis mengajar orang awam menghormati undang-undang. Begitulah!

Apalagi arwah datuk saya pernah menjadi anggota polis pada period penjajah sekitar dekad 1920-an, diikuti bapa saudara saya antara anggota polis yang pernah menentang pengganas komunis ketika darurat sekitar dekad 1950-an. Ketika saya menjadi Setiausaha Agung Nasrul Haq sekitar dekad 1980-an, ramai pegawai-pegawai polis dari Bukit Aman menjadi sahabat apabila dijemput memberi ceramah 'keselamatan' di Ibu Pejabat Nasrul Haq di Jalan Tun Razak. Tak tahulah apa jadi dengan pegawai-pegawai muda kita sekarang! (Saya sentiasa bekerjasama dengan pihak polis seperti kes Hunter tahun 2000 di mana rumah saya dibenarkan menjadi bilik operasi dengan bil telefon dan bil elektrik saya bayar sendiri!) Begitulah!

-Pak Dharma.

TUBUHKAN SEGERA KUMPULAN
PENDESAK MELAYU KEPADA UMNO
-oleh Dato' Dr Mohd Mansor Abdullah

SUDAH 50 tahun Malaysia kita merdeka. banyak perubahan telah berlaku dan pembangunan juga semakin pesat. Pencapaian anak-anak Melayu juga boleh dibanggakan. Tetapi, apabila berlalunya PRU 12, segala-galanya terbongkar. Nyatalah bahawa kemerdekaan yang kita nikmati itu tidak seimbang sebenarnya. Kita lebih menumpukan perkembangan dan kemajuan fizikan semata-mata tanpa menyedari bahawa hakikatnya minda kita masih terkongkong, terjajah dan tidak hidup berkembang sehahar dengan perkembangan dan kemajuan infrastruktur negara.

Justeru itu pembangunan kita agak tempang sedikit apabila dibandingkan dengan bangsa-bangsa lain di negara ini, khususnya orang-orang China dan India.Oleh kerana tidak adanya golongan pendesak daripada kalangan orang-orang Melayu, maka para pemimpin kita leka berada dalam confort zone. Apabila kita berada dalam zon begitu, lazimnya kita mudah berasa amat selesa dan tidak mahu atau berusaha untuk mengubah paradigma berfikir. Akhirnya 50 tahun berlalu, namun pemikiran orang-orang kita masih seperti kata pepatah Melayu 'sepulh jong masuk, anjing bercawat ekor juga' Atau orang utara kata 'pi mai. pi mai, tang tu jugak' Akhirnya para pemimpimpin kita hanya meneruskan agenda sebagaimana yang terlakar sebelumnya tanpa berani membuat perubahan mengikut kehendak masa dan waktu.

Sepatutnya pemimpin-poemimpin kita tidak hanya bersandar dikerusi empuk sambil menunggu pengaduan yang sedap-sedap didengar daripada sumber-sumber upahan yang tak sepatutnya didengar. Laporan yang hanya molok-molok begini sekadar mahu menyedapkan hati para pemimpin yang sanggup menghulur wang ringgit untuk itu sahaja.Segala beriota, segala maklumat, segala pengaduan yang bercorak sedemikian, adalah bernilai komersial yang tidak tiulen dan jati. Tetapi, pengaduan, laporan dan maklumat-maklumat secara terbuka, daripada pihak bebas yang tidak menaruh apa-apa kepentingan inilah yang murni dan tulen.

Walaupun ada laporan yang pedih telinga, sakit mata dan sakit hati mendengarnya, kita tak perlu marah dan memberang. Sebaliknya kita perlu sabar, dan menilai dengan hati yang terbuka dan berfikiran positif tanpa dipengaruhi sentimen dan prejudis, barulah dapat melihat sesuatu kebenaran daripada maklumat tersebut. Justeru itu para pemimpin era baru mesti terbuka dan bersedia ke arah itu dan tidak lagi merasakan dirinya serba kekurangan dan perlukan teguran-teguran membina. Selagi pemimpin tidak mahu mengaku kelemahan diri dan masih berlagak sombong dan egois, sikap demikianlah yang akan menjerumuskannya kepada kekalahan.

Saranan Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa jika tidak ada berlakunya sebarang perubahan di dalam UMNO maka banyak lagi perkara yang tidak baik akan terjadi. Seruan ikhlas begini sepatutnya ditimbang terima oleh seluruh ahli-ahli UMNO termasuklah para pemimpin sekali. Untuk mendapatkan perubahan inilah maka perlunya ada kumpulan pendesak Melayu dalam UMNO supaya UMNO boleh bergerak dengan wajah baru. Dan saranan Tan Sri Ismail Hussein, Ketua Satu GAPENA, bahawa penubuhan kumpulan seumpama ini sebenarnya tidak boleh dilengah-lengahkan lagi. Jika kita melihat kepada parti-parti komponen yang lain, mereka sudah lama ada kumpulan penggeraknya yang kita sedari mereka ini banyak sekali membuat desakan-desakan yang menguntungkan parti mereka sendiri.

Apakah para pemimpin kita hanya melihat sebelah mata atau pun tutup telinga dengan kapas sahaja?Kita tidak dapat pula menolak bahawa ada juga pendesak-pendesak Melayu yang berupa NGO tetapi kadang-kadang tidak tersusun rapi, berpecah-pecah ikut kepentingan pertubuhan dan persatuan masing-masing semata-mata. Sepatutnya mereka yang mempunyai kuasa mendesak yang rasional dan praktikal begini dapat disatukan dalam suatu pemuafakatan, rasanya kumpulan pendesak begini boleh menjadi aset penting kepada UMNO dan juga para pemimpinnya.

Hasrat GAPENA ke arah itu sebenarnya sudah lama, tetapi memandangkan tidak ada signal dari pihak UMNO yang dahulunya nampak meminggirkan pertubuhan itu atau memandang tremeh terhadap usaha anak-anak buah GAPENA itu sendiri, maka GAPENA terabai, malah beberapa kali hasrat berkunjung menemui Perdana Menteri pun tak dapat dilaksanakan. Inilah suatu kelemahan punca menyebabkan parti UMNO kalah dan pertubuhan, persatuan dan kumpulan-kumpulan Melayu l.ain tak dapat membantunya.Nampaknya, kekalahan UMNO pada dekad ini kena ambil perhatian daripada semua golongan masyarakat Melayu amnya.

Jika orang Melayu mahu lagi mengakui dirinya berbangsa Melayu, berbahasa Melayu, berajakan Melayu dan bertuanku Melayu, sudah tiba masanya untuk bersatu danm pemikir-pemikir serta cendiakawan Melayu mesti digabungkan, bersatu membantu menyelamatkan pemerintahan Melayu ini. Jika pemerintahan Melayu ini terkubur, maka apa yang ditakut-takui oleh Panglima Hang Tuah dahulu akan benar-benar terjadi, apabial Melayu hilang di dunia. Kongres yang akan berlangsung dfi Johor bahru atas usaha GAPENA dan kerabat-kerabatnya harus dapat dimanfaatkan bukan sahaja oleh para penulis tanah air sebagaimana sebelumnya, tetapi juga orang-orang politik dan para pemimpin yang berani muhasabah diri datanglah sama-sama membincangkannya. Kongres Pemuafakatan Melayu ini bukan hak GAPENA, tetapi hak orang-orang Melayu semua.

PEMIMPIN RABUN
AHLI AKAN RABAN?

APA penyakit yang telah menghinggapi pemimpin agung GAbungan PEmbodek NAsional, tiba-tiba hujan tidak rebas pun tidak, baju beliau kelihatan basah. Agaknya basah kerana berpeluh berjuang di medan menegakkan benang basah aliran pimpinan UMNO yang mulai ruyup merundum dan ini mungkin amat mendukacitakan hati mempedu pemimpin agung (selepas ini aku gelar SI TUA HABAT) yang selama ini bercakap panjang tetapi tidak mempunyai ulas butir yang boleh dijadikan haluan oleh penulis danh sasterawan di zaman serba maju dan berterangan ini.

PRU 11 2004 dulu. PAS, PKR dan DAP kalah teruk! Si Tua Habat ini tidak pula berleter meminta Orang Melayu harus bersatu! Kerana apa? Kerana masa itu UMNO menang besar! PAS, PKR dan DAP ada orang Melayu dalamnya. UMNO ada orang Melayu dalamnya. Kenapa Si Tua Habat ini tidak bersuara untuk Melayu berbagai politik bersatu?. Tiba-tiba UMNO tewas dalam PRU 12 2008, Si Tua Habat ini lantas berleter sambil menyarankan supaya pihak tertentu belajar dengan UMNO dan bertanya kenapa parti-parti lain tidak bersatu dengan UMNO untuk Melayu.

Oiii!!! Maaflah! Aku ni Melayu dari datuk nenek moyang bertelapak di Pagar Royong lagi! Apa UMNO beri pada aku dan keturunan aku? Cubalah Si Tua Habat ini fikirkan secara telus dan terus! Jangan dengan pandangan mata yang rabun (maaf kalau buta) mengeluarkan sokongan pada Pak Lah yang UMNO sendiri nak tumbangkan dia! Bimbang ahli yang ramai akan raban (belajar sikit bahasa kampong aku) Jangan kerana ada budi yang ditabur dan dijanjikan, kejap-kejap tulah mencari hujah kononnya atas dasar ketuanan Melayu (bukan Raja-Raja Melayu) maka orang Melayu mesti bersatu dengan UMNO! Telitilah sikit wahaii Si Tua Habat! UMNOlah yang banyak bukan saja memusnahkan dasar ketuanan Melayu tetapi memusnahkan sendiri kehidupan orang Melayu di bumi ini!

Kalaulah kerana Bahasa Melayu yang dijanjikan oleh pemimpin yang semakin nak rebah membuatkan Si Tua Habat berleter / melatah membodek Pak Lah / UMNO. Rentikanlah Mat Prof! Belajarlah dari sejarah. Siapa yang musnahkan bahasa Melayu dalam pembelajaran matametik dan Sains? UMNO! Pak Lah juga dalam UMNO hingga sekarang ini! Jaga pepatah Melayu: Melepaskan anjing tersepit!

NGAH UDA: Dah lama bersuara dari jauh agar pimpinan GAbungan PEmbodek NAsional ini dikemas kini dan yang dah nyanyok diganti! Melambak lagi yang berwibawa tapi tak membodek melulu!2 CARA PEMERINTAHAN ZALIM BERKEKALAN

Sesebuah kerajaan yang zalim akan kekal apakala pemimpin kerajaan tersebut mengamalkan 2 cara memerintah rakyat. Pertama: Rakyat yang bodoh dan susah terus bodohkan dan susahkan mereka hingga ke anak cucu. Kedua: Kalau ada rakyat yang cerdik berilmu dipergunakan ilmu mereka dengan imbuhan yang besar.

Pertama: Bila rakyat bodoh dan susah dari nenek moyangnya hingga ke anak cucu cicitnya, mereka bangun pagi-pagi tidak lain dan tidak bukan hanya memikirkan kesusahan dan macam mana nak cari makan dengan belanja dapur untuk mereka hari itu (kais pagi makan pagi kais petang mungkin berhutang). Lantas itu mereka tak peduli alam sekeliling mereka, samada masyarakat, sosial budaya, politik, apa saja selain dari periuk nasi mereka tidak difikirkan. Bila ada orang berbicara tentang hal-hal yang lain dari kepompong periuk nasi mereka. Tidak ada apa yang mereka tahu. Mereka selalu menjawab. “Datuk nenek kami dah macam ni, nak buat apa!” Ini namanya ‘berkarat …..’

Dimasa yang sama si pemerintah yang zalim mengumpul khazanah harta untuk keturunan mereka disamping mengukuhkan kekuatan pengaruh dengan menggunakan subsidi diwaktu-waktu tertentu kepada si susah dan si bodoh yang hidupnya hanya berprinsip “cari makan”. Subsidi ini akan disanjung besar kerana si susah dan si bodoh tidak perlu keluar kerja sehari dua disebabkan ada imbuhan yang meminta pulangan bagi mengukuhkan kedudukan si pemimpin yang zalim ini.

Jika ada rakyat yang cerdik berilmu. Maka si pemerintah yang zalim menggunakan keiluman si rakyat tersebut untuk mempertahankan kepentingan ekonomi dan politik pemerintahannya dengan bayaran yang besar, yang tak disangka oleh si cerdik ini mendapatkannya jika dibandingkan dengan masa yang digunakan. Mereka si cerdik inilah alat besar pemerintah yang zalim membuai dan mendendangkan lagu keilmuan mereka agar si rakyat yang miskin dan bodoh terlena dibuai mimpi enak si pemerintah yang zalim. Si Bodoh dan Si Susah tidak mampu nak melawan pemerintah yang zalim kerana takut subsidi dipotong! Si Cerdik berilmu pula tidak mampu nak melawan kerana takut bayaran yang besar mereka terima dengan masa kerja yang sengkat akan diberhentikan.

Orang-orang suruhan pemerintah yang zalim berada dimana-mana. Dari kota ke desa dengan berbagai nama jabatan dan jawatan untuk memantau jika ada si Bodoh dan Si Susah yang mula nak melawan! Untuk memastikan si cerdik berilmu tidak tersasar hujah hingga menikam si pengupah! Lalu kekallah pemerintahan yang zalim itu berzaman dengan keturunannya kalau pun tidak boleh dibandingkan dengan Firaun!


NGAH UDA: Dari kecil lagi emak abah dah sedarkan tentang perangai si zalim!