Monday, April 7, 2008

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)

(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG

PROLITAR MELAYU IKUT TERUJA
‘KRISIS KEYAKINAN’ YANG DISEMBUNYI

Assalamualaikum,

Disebabkan kurang sihat akibat gangguan selsema, batuk dan demam sedikit, saya tak menaip sejak semalam. Bagaimanapun pagi ini jam 8.30 am, pakar kaunseling Dato’ Dr Mohd Mansor Abdullah menelefon beritahu mengenai respons kalangan orang Melayu berikutan ucapan Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi pada perjumpaan dengan ketua-ketua penerangan UMNO di PWTC. Sebagai pakar kaunseling memang Dato’ Dr Mohd Mansor dihubungi oleh mereka yang mahu merujuk kepada beliau dalam isu berkaitan masyarakat, apalagi kenyataan pimpinan negara. Menurut Dato’ Dr Mohd Mansor golongan prolitar Melayu juga teruja dengan keberangan Dato’ Seri Abdullah hingga mencemuh Tun Dr Mahathir Mohamad, Tengku Razaleigh Hamzah dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Bagi masyarakat Melayu yang berhemah, Dato’ Seri Abdullah seharusnya mengambil sikap beradat: ‘Terkilan yang besar memanggil, terkilan yang kecil mengadap’! Mereka yang menghubungi Dato’ Dr Mohd Mansor menganggap geraf populariti Dato’ Seri Abdullah semakin menurun berikutan kenyataan tersebut, sekalipun media arus perdana cuba menjadikan ‘berita utama’. Maknanya, kalau Dato’ Seri Abdullah menggerakkan perjumpaan dengan ketua-ketua penerangan, kenapa tak digerakkan ‘Perhimpunan Agung Khas’ seperti disarankan oleh Tengku Razaleigh Hamzah. Dalam mana-mana gerakan politik di dunia, apabila berlaku ‘krisis keyakinan’ ianya akan dikembalikan kepada peringkat akar umbi.

Apabila Dato’ Seri Abdullah menyembunyikan ‘krisis keyakinan’, akhirnya isu berkenaan terdedah juga (mungkin sahaja di luar sedar), sebaik sahaja beliau mencemuh Tun Dr Mahathir, Tengku Razaeligh dan Dato’ Seri Anwar. Beliau enggan mengakui berlakunya ‘krisis keyakinan’, sebaliknya menggerakkan perjumpaan dengan ketua-ketua penerangan partinya sebagai proses melestarikan ‘perhambaan minda’. Menurut Dato’ Dr Mohd Mansor, memang sekali imbas Dato’ Seri Abdullah seolah-olah mampu menolak kritikan terhadap pimpinannya, tetapi fakta sebenarnya beliau berhadapan ‘krisis minda’ yang sukar disembunyikan. Tak hairanlah sebelah petangnya pula saya turut menerima SMS dari Sdr Zakaria Bidin, Sdr Yassinsalleh dan Sdr Mohd Radzi Mustapha.

Sdr Yassinsalleh misalnya, turut menyampaikan pandangan prolitar Melayu dari Perak menerusi SMS yang melahirkan rasa kesal dengan kenyataan Dato’ Seri Abdullah, malah ianya lebih memberi kredit kepada Tun Dr M, Tengku Razaleigh dan Dato’ Seri Anwar yang menyebut:

“Saya kecil hati sgt2 tgok ulasan PakLah mlm td. Tentg Dr M, Anwar & Ku Li biarlah masa yg mberi kebaikan sebenar pd rakyat. TAPI tentang SABOTAJ di Perak & Kedah ahli UMNO blh diambil tindakan, rasanya dakwaan PakLah mmg mengecewakan. Kenapa PakLah tak kaji kenapa sabotaj blaku? Knapa nk salahkan ahli 100%? Knapa senarai calon Perak & Kedah hampir separuh diubah? Knapa terang sgt cerca org hebat Kedah Dr M? Knapa Tajol & Mahazir bacul sgt utk bersemuka dgn ahli lwn isu calon? Jd PakLah maaf, anda telah menambah seorang lg musuh…”

INFO HAK ASASI MANUSIA

NASA SEMBUNYIKAN LAPORAN
EDARAN BINTANG MARIKH TERBALIK

Pengkaji astronomi termasuk juga ahli falaq menganggap Pusat Angkasalepas Amerika Syarikat (NASA) menyembunyikan fakta mengenai peredaran cakrawala membabitkan planet Marikh (planet yang paling dekat dengan bumi) yang bergerak songsang pada September 2007. Mengikut laporan pengkaji astronomi pergerakan planet Marikh tak mengikut lazimnya, seolah-olah matahari bergerak dari barat ke timur. Justeru menurut laporan berkenaan, pihak NASA sengaja merahsiakan fenomena tersebut, kerana ianya berasa bimbang akan memberi manfaat kepada umat Islam. Bagi mengelakkan umat Islam mengetahui akan kemenangan semakin hampir kepada mereka, pihak NASA sengaja mengambil langkah negatif dengan merahsiakan fenomena tersebut.

Berdasarkan fakta pengkaji astronomi, pergerakan planet Marikh yang songsang berkaitan dengan fenomena di bumi sekarang berikutan cuaca tak menentu, berlakunya gempa bumi yang kerap, di samping sukar meramalkan bencana alam yang mendadak. Misalnya, menurut kalangan astronomi serangan ribut di beberapa negara di dunia memang sukar diramal oleh pakar kaji cuaca, termasuk juga kejadian luar biasa seperti salji yang turun di bumi Iraq. Kalangan ilmuan Islam pula mengakui, apabila berlaku fenomena planet bergerak songsang (misalnya, matahari terbit di barat) ianya memberi tanda-tanda akan berlakunya ‘kiamat’.

Bagaimanapun penghuni di Taman Seri Gombak menyedari peredaran matahari juga mengalami perubahan sepanjang beberapa waktu lalu. Kalangan penduduk terbabit mengakui lorong di kawasan perumahan Jalan SG 9/1, berlaku bayang-bayang rumah menutupi jalan bagi tempoh beberapa bulan. Bagaimanapun peredaran planet matahari dipercayai berubah, apabila lorong terbabit tak mempunyai bayang (rumah) sejak sebulan lalu, iaitu fenomena dalam pergerakan planet matahari. Fenomena berkenaan disedari apabila penghuni mahu meletakkan kenderaan yang biasanya ‘teduh’ menerusi bayang rumah ke atas lorong tersebut, tetapi sekarang lorong terbabit ‘panas’ apabila tak lagi dilindungi oleh bayang rumah.

KOMENTAR
bersama Pak Parjo

PERIHAL SI LEMBIK & SI KERAS
DITAATI SEKALIAN HAMBA RAKYAT

Syahdan memanda Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi terlalulah marah hingga menyebut ada pihak menganggapnya ‘lembik’, tetapi tiba-tiba pula ramai yang takut kepada ‘si lembik’. Arakian diberitahu orang banyak kepada fakir, bukanlah rakyat hina dina takut kepada ‘si lembik’, tetapi mereka di Kubang Pasu mengakui fasal wang RM200 seorang supaya jangan memilih Tun Dr Mahathir menjadi perwakilan ke Perhimpunan Agung. Begitulah! Maka berkata segala binti perwira dan orang-orang besar sekalian akan kemarahan memanda Perdana Menteri itu lalu disuruh BPR siasat perkara Tun Dr Mahathir campur tangan dalam badan kehakiman, tetapi tak pula disebut mengenai pengakuan orang Kubang Pasu yang disebut-sebut orang itu.

Pada sekali persetua ada seorang Tun Bahara namanya, orang Pasai; ia datang ke Melaka. Maka Tun Bahara ini pandai terlalu ia bermain catur, tiada siapa menyamai dia pada zaman itu. Tun Bahara itu dikatakan ‘si lembik’ kerana tingkah lakunya yang terlalu berhemah, maka ketika bermain catur sambil ia bersyair, berbait, bergurindam dan berseloka. Maka segala orang yang tahu bercatur semuanya alah olehnya, seorang tiada dapat melawan dia, melainkan Tun Pikrama anak Bendahara Paduka Raja juga yang dapat sedikit melawan Tun Bahara. Sekali Tun Pikrama alah, digelarkannya oleh Tun Bahara itu ‘Sayur Keladi’ atau dikatakan anak Melayu ‘si lembik’, seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ yang disurat:HIDUP BAHASA MELAYU!