Wednesday, October 7, 2009

SASTERA DAN BUDAYA

BUAH TANGAN DARI SANG JUNDAK
PENULIS BARU MENJENGAH PERSADA SASTERA


Walaupun kemeriahan Aidilfitri pada tahun ini tidaklah semeriah seperti tahun sebelumnya, namun sambutannya masih lagi terasa sehingga kini dengan undangan rumah terbuka dari sahabat-sahabat waris. Kita lupakan sejenak kuih raya mahupun juadah-juadah yang acapkali dihidangkan untuk tetamu kerana waris ingin berkongsi cerita mengenai buah tangan baru seorang penulis muda yang waris sifatkan mempunyai identiti tersendiri dalam penulisannya. Melalui laman blog beliau http://inderawangsa.blogspot.com/ , ilusi penulisnya melangkaui dunia yang sebenar dan dari awal penulisannya waris mengganggap penulisnya selesa dengan gaya penceritaan sebegini.


Pendita Gua Khayalan adalah novel epik-fantasi siri pertama yang digarap oleh Masdalifadzlie M Saad (berbaju hijau). Walaupun waris tidak mengikuti perkembangan ceritanya di blog, namun dunia Sastera memerlukan bakat seperti Masdalifadzlie jika inginkan Sastera di Malaysia utuh tanpa berpihak pada kronisme. Kita selalu dilambakkan cerita novel yang hanya berunsurkan 'bombastik' tetapi tidak ada kehalusan dalam penulisan itu sendiri.

Anugerah Sasterawan hanya boleh dimiliki oleh penulis 'kobau' sahaja. "Kek tongah jalan disuruh menonggeng, esey sanggup menonggeng, di suruh tolontang pun esey sanggup tolontang", waris teringat kata-kata Pak Dharma yang disifatkan kepada penulis-penulis yang pandai mengampu untuk mendapatkan anugerah. Harapan waris bakat muda seperti ini tidak diketepikan oleh warga sastera kerana karya mereka lebih baik dari penulis-penulis 'kobau' dan sangat dialukan untuk menyerikan dunia sastera kita. Sekalung tahniah kepada penulis, Masdafadzlie M Saad dengan buah tangan terbaru beliau dan diharap beliau dapat menghasilkan karya-karya seperti ini pada masa akan datang. InsyaAllah...

-WARIS