Monday, May 18, 2009

DARI KANTOR PEGUAM


Saman Anwar sudah difailkan:
Anifah dituntut bayar RM100 juta
Tempoh 24 jam yang diberikan Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim kepada Menteri Luar Dato' Anifah Aman bagi menarik balik dakwaannya berakahir hari ini (18 Mei 2009). Berikutan kegagalan Anifah, justeru Anwar mengemukakan saman fitnah dengan menuntut ganti rugi dan teladan RM100 juta menerusi peguamnya Sankara Nair. Anifah dilaporkan mengeluarkan kenyataan memfitnah Anwar dalam sesi sidang media di Washington sebelum ini. Anwar memberi tempoh kepada Anifah 24 jam bagi menarik semula dakwaannya bagi mengelakkan tindakan selanjutnya.
Peguam Sankara (gambar) yang mewakili Anwar sudah memfailkan saman hari ini, dengan memberi lapan sebab terhadap dakwaan Anifah yang ditafsirkan berunsur fitnah. Berdasarkan fakta perundangan menurut beberapa orang peguam, sekiranya Anifah didapati oleh mahkamah perlu melunaskan tuntutan Anwar beliau akan berhadapan pengisytiharan muflis apabila gagal mematuhi keputusan. Dalam tuntutan Anwar berdasarkan saman yang difailkan Sankara adalah mempunyai asas-asas berikut:

i) our Client is a dishonest person both in his private and official capacity;
ii) our Client is a liar;
iii) our Client is an untrustworthy person as well as an unfit politician;
iv) our Client is unfit to hold public office;
v) our Client is unprincipled and corrupt;
vi) our Client has committed a criminal offence punishable with imprisonment;
vii) our Client is unethical; and
viii)our Client wantonly abuses his position in public and private office.

KENAIKAN TAMBANG BAKAL HAJI...


Kalau Tabung Haji terseksa:
Hapuskan saja sistem monopoli

Ura-ura Tabung Haji (TH) di bawah menteri yang baru kabinet Perdana Menteri Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak menaikkan tambang 11 peratus mulai tahun ini mengecewakan banyak pihak, beritahu bekas Timbalan Naib Canselor HEP UTM Profesor Dato' Dr Mohamad Mansor Abdullah. Dalam kenyataannya semalam pihak TH mengumumkan kadar bayaran tambang tahun ini akan dinaikkan sebanyak 11 pratus berikutan peningkatan kos yang tidak dapat dielakkan.

"TH perlu kemukakan secara detail mengenai kos yang berkaitan dengan tambang jemaah haji, kerana kos makan selama 42 hari di Mekah berasingan dari kos tambang," menurut Profesor Dato' Dr Mansor. Kenaikan kadar kos berkenaan kata Profesor Dato' Dr Mansor bermakna bakal jemaah akan dikenakan bayaran sebanyak RM9,980 seorang berbanding RM8,973 ketika ini. Apalagi dalam masa kedudukan eonomi global dikatakan terjejas, TH seharusnya memikirkan kebajikan jemaah haji terbabit. "Kalau TH berasa terseksa, bukakan peluang pihak lain uruskan jemaah dengan tak berlaku sistem monopoli seperti sekarang" beliau mejelaskan

LAPORAN DARI HARAKAHDAILY...


Hairan kenapa Najib tak saman:
11 akhbar luar negeri isu Altantuya

Timbalan Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Bachok Ustaz Nasharuddin Mat Isa melahirkan rasa hairan apabila Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak tak melakukan lawatan ke luar negeri setelah dua bulan menduduki jawatan berkenaan, kecuali Manado, Sulawesi dan Thailand. Katanya, sudah menjadi amalan Perdana Menteri sebelum ini selepas mengambil alih pentadbiran langkah pertama dilakukan mengadakan pertemuan dengan rakan-rakan sejawat di luar negara.

Bagaimana pun menurut laporan blog Harakahdaily, perkara itu tidak berlaku terhadap Najib kerana beliau berasa takut denan isu berkaitan dengan dirinya (kes pembunuhan Altantuya) sudah didedahkan dalam 11 akhbar antarabangsa. Ustaz Nasharuddin dalam ceramah perdana meraikan petugas negeri Selangor di Stadium Melawati, Shah Alam memberitahu, Najib boleh menaman akhbar-akhbar terbabit sekiranya beliau merasa benar, seperti dilakukan oleh Presiden Pas Tuan Guru Dato' Seri Hadi Awang kepada akhbar Daily Mirror di London.Turut berceramah Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ir Mohd Nizar Jamaluddin serta Pesuruhjaya PAS Selangor, Dato' Dr Hasan Mohamad Ali.

Katanya, akhbar tersebut secara terang-terangan mengaitkan Hadi Awang sebagai perancang beberapa siri pengeboman di United Kingdom termasuk sebuah pusat membeli-belah di Kent.
Beliau juga telah dituduh sebagai orang ketiga dalam pertubuhan Al- Qaeda, dan sedang di tahan di Guantanamo Bay. Menurut Ustaz Nasharuddin, Daily Mirror telah mengakui kesilapan di atas laporan palsu tersebut dan telah menyiarkan permohonan maaf tersebut di akhbar dan web mereka.

"Tetapi perkara ini tidak dilakukan oleh Najib, kenapa Najib tidak saman akhbar tersebut. Kalau Presiden PAS boleh saman satu akhbar, Najib ada 11 akhbar kalau menang banyak dapat...," katanya disambut sorakan hadirin. Justeru, menurut Ustaz Nasharuddin lagi, Najib bukan sahaja tak menyaman akhbar-akhbar berkenaan, sebaliknya tak ke luar negara termasuk juga ke Washington, tetapi sekadar menghantar Menteri Luar, Dato' Anifah Aman membuat kenyataan yang mengelirukan.