Sunday, June 6, 2010

RAGAM DUNIA...

MISI BANTUAN MALAYSIA KE GAZA DITAHAN:
ISRAEL SEMAKIN KEJAM "MENGHIRUP" DARAH!

Assalamualaikum,


Sudah lama AW tidak menulis di sini. Sebenarnya AW sibuk dengan jadual belajar AW. Baru sekarang AW dapat meluangkan masa menaip di blog. Perkara pertama yang AW nak sentuh di sini ialah mengenai kapal Mavi Marmara dan Rachel Corrie yang ditahan oleh Pasukan Pertahanan Israel ketika ingin menyampaikan bantuan kemanusian ke Semenanjung Gaza.


AW pun tak dapat nak kata apa. Nampaknya Israel semakin kejam.Nasib baik tahanan dari kapal Mavi Marmara sudah dibebaskan, cuma tahanan dari kapal Rachel Corrie sahaja belum dilepaskan lagi, tapi mereka difahamkan dalam keadaan selamat.


Menurut kata wartawan Astro Awani, Ashwad Ismail, beliau terpaksa merangkak dalam darah mangsa yang mengalir akibat ditembak oleh tentera Israel.Ada yang parah, tak kurang juga yang mati.Tambah Ashwad lagi, kapal Mavi Marmara diserang pada lebih kurang pukul 2.45 pagi.Beliau terkejut kerana kapal yang dinaiki hanya membawa mereka yang terlibat dengan misi bantuan itu dan aktivis keamanan.Hai, entahlah!


Selain itu, AW difahamkan kebanyakan mereka yang ditembak berasal dari Turki. Mungkin mereka lebih banyak melawan daripada berdiam diri seperti yang dilakukan oleh rakyat kita yang ditahan oleh Israel.Tangan mereka diikat, ada juga yang ditendang.Betapa kejamnya Israel!Menurut mereka yang ditahan, kesemua barang mereka termasuk pen dirampas.Pihak Israel seolah-olah tidak mahu sebarang rekod mengenai penahanan mereka sama ada secara bertulis atau visual dirakam.Setelah dibebaskan, satu-satunya barang yang dikembalikan adalah, pasport antarabangsa.


Sekurang-kurangnya, rakyat kita tidak "dihirup" darahnya oleh Israel. Mereka dapat kembali kepada keluarga masing-masing dalam "keadaan yang baik". Semoga tahanan dari kapal Rachel Corrie dapat kembali ke tanah air dengan selamat dan diharap, semakin ramai yang akan meluat dengan propaganda Israel yang semakin rakus membunuh rakyat Palestin dan masyarakat global yang lain.Ish Ish Ish...


-ANAK WARISAN...