Friday, August 10, 2007

JAWATANKUASA AD-HOC WARGA
PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)


DARI LAMAN BLOG:
PIMPINAN AKAR UMBI UMNO GUSAR
KAWALAN DI PERAIRAN NEGARA LONGGAR

Assalammualaikum,Kalangan akar umbi UMNO sendiri merungut dengan senario politik sekarang, seolah-olah mereka sudah ‘dikemili’, menyebabkan suara akar umbi tak didengar oleh pimpinan. Kononnya, keputusan yang dibuat di peringkat akar umbi sekadar memenuhi prosedur sahaja, sebaliknya apabila di bawa ke atas segalanya menjadi seperti ‘berlalu di angin lalu’ menurut seorang pimpinan UMNO Bahagian di Selangor. Beliau turut mempersoal kelemahan kawalan keselamatan di perairan negara, menyebabkan jumlah pendatang menyusup masuk ke negara ini melebihi dua juta. “Apa jadi kalau jumlah pendatang luar semakin bertambah, seolah-olah negara ini syurga pendatang tanpa izin,” katanya.


Sekalipun sekadar ngomel di kedai kopi, tetapi suara akar umbi itu mempunyai asas, kalau berdasarkan kemasukan ramai pendatang tak membawa kepada manfaat. Juteru beliau bertanya, wanita-wanita pendatang tanpa izin yang menceroboh masuk semua ‘sundang jalang’, bukannya ‘pelacor’. Pertemuan di sebuah kedai kopi di pinggir bandar Kuala Lumpur petang 10 Ogos 2007, dengan meneguyk teh tarik dan kuih pau memang menarik perhatian saya. Pimpinan UMNO peringkat akar umbi yang sudah bergelar Dato’ itu tak marahkan sesiapa, tetapi tak senang dengan pentadbiran yang lemah, lelah dan tak kisah. Alahai!

-Muluk-


INFO HAK ASASI MANUSIA:

TAK SANGGUP BERPELUK TUBUH
GAPENA AKAN TURUN KE JOHOR BAHRU

Generasi Profesional & Pewaris Bangsa (ProWaris) menerima sokongan Gabungan Penulis Nasional (Gapena) menggerakkan tuntutan 20 Perkara mengenai isu Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) yang tak diberi perhatian. Tempoh 10 hari yang diberi kepada Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi sejak 4 Ogos 2007 akan berkahir pada 14 Ogos ini. Jutseru ProWaris bersama Gapena akan menggerakkan perjumpaan besar-besaran pada 15 Ogos, sekiranya Pak Lah masih mengambil sikap berdiam diri dan ‘tak kisah’, menurut Presiden ProWaris, Sdr Feriz Omar.


“Tempoh 10 hari lagi yang sudah berjumlah 30 hari sekarang, sudah mencukupi sekiranya Pak Lah prihatin terhadap kepentingan rakyat dan negara,” beritahu Sdr Feriz mengenai perjumpaan yang akan diadakan di sebuah hotel di Johor Bahru, 15 Ogos ini. Kesediaan Gapena sebagai penganjur bersama dianggap sebagai kemenangan moral kepada ProWaris, menurutnya lagi. 20 Perkara yang dituntut oleh ProWaris adalah berkaitan dengan Akta 664, Undang-Undang Malaysia termasuk Perkara 19 (1) dan (2) yang meletakkan ‘Pihak Berkuasa’ WIP bebas membuat pelantikan termasuk buka warga negara Malaysia, beliau menjelaskan.


PRIMA DI YAYASAN PERDANA
15 OGOS, CENDEKIAWAN MELAYU

Perjumpaan di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya pada 15 Ogos 2007 akan dihadiri kalangan cendekiawan Melayu dan profesional di Malaysia. Setakat ini hampir 200 kalangan cendekiawan Melayu dan profesional Malaysia sudah mendaftar untuk menyertai perjumpaan berkenaan bermula jam 9.00 pagi, beritahu Jurucakap PRIMA, Dato’ Kamal Amir Kamal Hijaz. Dalam satu kenyataannya, Kamal melahirkan sokongan terhadap perjumpaan ProWaris dan Gapena di Johor Bahru pada tarikh tersebut. “Kalau tak disebabkan PRIMA menganjurkan perjumpaan di Putrajaya, kita akan turun ke Johor Bahru bersama-sama ProWaris dan Gapena,” jelasnya.


Seterusnya Kamal menjelaskan, perjumpaan di Putrajaya sudah dirancang lebih awal sebelum pertemuan dengan ProWaris pada 4 Ogos lalu. Apalagi tarikh 15 Ogos sudah dipersetujui oleh mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menjadi tetamu khas PRIMA. Beliau turut mengakui, pihak PRIMA akan memaklumkan kepada Tun Dr. Mahathir mengenai isu yang dibangkitkan ProWaris dalam perjumpaan di Putrajaya. “Kita tak bermaksud mahu berkonfrantasi dengan kerajaan, tetapi sekadar memohon diberi pehatian setiap masalah rakyat, apalagi membabitkan kepentingan negara,” beritahu Kamal selanjutnya.

PKR SAMBUT ANWAR DI BATU CAVES
JAMUAN SATE UNTUK PENYOKONG


Parti Keadilan Rakyat (PKR) Bahagian Gombak menyambut kunjungan penasihat parti berkenaan, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dengan jamuan sateh di dewan sekolah Cina di Batu Caves besok (11 Ogos 2007). Naib Ketua PKR Bahagian Gombak, Sdr Mazlan menjemput penyokong-penyokong parti di sekitar Batu Caves menghadiri majlis itu di samping beramah mesra dengan Anwar. Ketika menghubungi laman blog PRIMA, Sdr Mazlan memberitahu, perjumpaan tersebut bagi merapatkan hubungan kekeluargaan di kalangan penyokong-penyokong PKR dan masyarakat tempatan.
INFO SASTERA & BUDAYA:


PROFESSOR YUSOF GESA
CONTOHI OTHMAN KELANTAN

Timbalan Penyelaras ‘Wacana Pemikiran Global Sasterawan Negara Malaysia’ di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pada 9 Ogos 2007, Dato’ Profesor Mohd Yusof Hassan menggesa pelajar-pelajar IPTA mencontohi kegigihan Sasterawan Negara Dr. S. Othman Kelantan ‘melonjak ke puncak kejayaan’ seperti disaran Perdana Menteri, Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi. Katanya, S. Othman yang dianugerah SN ke 9 adalah guru berpendidikan sekolah rendah (yang ditafsir ‘menepi’ kerana menuju ke ‘menengah’) Melayu, yang tak memiliki pendidikan peringkat menengah.

“Beliau mengambil peperiksaan ‘Qualifying Test’ bagi melepasi SPM dan STPM bagi memasuki universiti,” beritahu Mohd Yusoff ketika memperkenalkan S. Othman kepada pelajar-pelajar yang menghadiri wacana berkenaan. S. Othman memperoleh BA dan MA di USM, Pulau Pinang dan meneruskan ke peringkat PhD di UKM. Antara novel-novel hebat dihasilkan oleh S. Othman termasuklah ‘Pengertian’, ‘Pertentangan’, ‘Perjudian’, ‘Perwira’, ‘Ruang Perjalanan’, ‘Angin Timur Laut’, ‘Wajah Seorang Wanita’, ‘Angin Timur Laut’ dan beberapa lagi.


KOMENTAR
bersama Pak Parjo

LAWATAN KE AFRIKA SELATAN
MENJELANG PERHIMPUNAN AGUNG


Kabarnya semua Ketua Bahagian UMNO dalam sebuah negeri, dibawa melawat ke Afrika Selatan selepas tamat mesyuarat perwakilan masing-masing. Semua Ketua Bahagian terbabit akan bertolak pada 11 Ogos 2007 ini, sekalipun terdapat Bahagian yang akan mengadakan mesyuarat perwakilan pada 12 Ogos 2007. Maknanya Ketua Bahagian yang mesyuarat perwakilan pada 12 Ogos, terpaksalah lewat sehari bertolak ke Afrika Selatan, yang dikatakan ramai ‘Melayu Afrika’ yang sudah beberapa kali pula dikunjungi oleh Gabungan Penulis Nasional (Gapena). Gerangannya, Ketua-Ketua Bahagian itu mahu melihat ‘Table Mountain’ atau matahari turun di hujung laut tatkala senja dengan warna ke merah-merahan di ufuk barat.


Gamaknya, menteri besar yang mengetuai perhubungan negeri berkenaan tak bimbang melakukan lawatan ke Afrika Selatan, kerana Perhimpunan Agung UMNO kali ini tak berlaku pemilihan seperti keperihalan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad pada 2004. Justeru tak memberi kesan apa-apa dengan lawatan ke Afrika Selatan, sekalipun datin-datin akan mengurut dada juga. Al-maklumlah bagi mereka yang pernah ke Afrika Selatan terutama Gapena, memang mengakui wanita-wanita Melayu Afrika, berdebar hati juga apabila berjabat tangan dengan lelaki-lelaki Melayu dari Malaysia, sambil bergoncang-goncang tangan. Lainlah kalau berjabat tangan tak pernah bergoncang-goncang hingga tersentak dan berdebar dada ialah:

HIDUP BAHASA MELAYU