Sunday, May 24, 2009

INFO ANTARABANGSA

K'jaaan label pejuang Taliban:
'Pengganas' kerana jaga hati AS
MANGSA yang terselamat cuba melarikan diri dari kawasan letupan yang berlaku di Pawagam Tasveel Mahal di Peshawar, Pakistan. Sekurang-kurangnya lima orang terbunuh dan 80 tercedera apabila letupan tersebut berlaku disebabkan serangan tentera terhadap puak penentang Taliban yang berakar umbi dalam kawasan Lembah Swat. - (Foto AP - jam 9.10 pagi). Gambar berkenaan menunjukkan kebangsatan tentera yang mengikut telunjuk Amerika Syarikat dengan melabelkan rakyat sendiri sebagai 'pengganas', sebaliknya AS memang dikenali dengan 'kebangsatan' itu terus membuli dan memusnahkan negara miskin.

Puak Taliban adalah tenaga rakyat yang tak rela memperhambakan minda untuk kepentingan AS, sekalipun Barrack Hussein Obama menggantikan George W Bush menjadi Presiden. Siapa sahaja menduduki 'Rumah Putih' tak akan mengubah persepsi mereka terhadap negara-negara Islam. Setiap hari pengeboman berlaku, pejuang-pejuang Taliban dilabel sebagai pengganas, sementara kerajaan yang pro-AS menjadi alat meneruskan kepongahan mereka yang ditunggang oleh Yahudi. Kemusnahan yang dipaparkan ini mudah-mudahan difahami oleh mereka yang membiarkan diri dibelenggu oleh perhambaan minda!

KALAU DAH UMNO, UMNO JUGA!


Bubarkan sahaja DUN Perak:
Barangkali UMNO boleh menang

Pelik tetapi benar apabila pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN) kesal dengan 'kedegilan' pakatan pembangkang untuk menerima keputusan Mahkamah Rayuan yang menetapkan Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah seperti dilapor Mingguan Malaysia hari ini (24 Mei 2009), beritahu aktivis masyarakat di Pahang L.Mankadir Shamsi. Katanya, UMNO (bukan BN kerana komponen yang lain mahu DUN Perak dibubarkan) cuba memutar belitkan fakta mengenai kekacauan akan berlaku jika Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak tidak dibubarkan.

"11 Mei 2009 Mahkamah Tinggi sudah membuat keputusan yang tak menyebelahi UMNO, justeru siapa yang berdegil dan siapa yang nak bermain silap mata?" beliau menjelaskan. Kalau UMNO mahhu berkuasa di Perak bukanlah lebih baik menerusi piliharaya dengan membubarkan DUN Perak, katanya. Lagipun menurut L Mankadri, sekiranya berlaku pilihanraya DUN Perak, belum tentu PR boleh menang, barangkali UMNO boleh memperoleh majoriti dua pertiga. "Nah, sekarang bubarkan sahaja DUN Perak supaya krisis tak berlarutan hingga kepada rayuan ke Mahkamah Persektuan" ujar L Mankadir.INFO SASTERA & BUDAYA...


Video Perjanjian Pangkor:
Dokumentasi khas kembara

Sebuah DVD perjalanan mencari sejarah menurut gerak hati bertajuk "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" telah diterbitkan Oktober 2008. Sila baca artikel pengenalan Program berjalan sambil buat video cerita Perak sekitar Perjanjian Pangkor 1874 dan pembunuhan Birch, apa sebenarnya berlaku... Jemputan untuk semua!. Atau lihat penerangan dengan klip video khas di artikel Perjalanan ke Perak: DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" dah siap!

Buku-buku di atas, juga DVD boleh dibeli. Sila masuk ke sini... Cara-cara mendapatkan siri buku BKA dan DVD... Untuk mereka yang berada di selatan terutama sekitar Muar, boleh hubungi Khairi Sapiee (016-6849248) atau pergi ke kedai buku City Star yang beralamat di 88, Jalan Abdullah, sebelah Maybank di tengah bandar. Untuk mereka di sekitar Pahang terutama di Raub sila hubungi Puan Rohani Arshad (017-9508549) atau Nasrizal Hamid (019-9581195, 012-9215725). Terbaru, siri buku "Berpetualang ke Aceh" juga boleh didapati di MBO Book Centre, Kompleks PKNS Shah Alam. Sementara itu masih ada stok di sesetengah kedai buku MPH dan Popular Bookstores di seluruh Malaysia.

Jangan lupa... Sila lihat juga cerita-cerita terkini di blogspot-blogspot saya yang lain iaitu BERPETUALANG KE ACEH dan SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) Perjalananan terbaru ke Muar dan Ledang... ada kena-mengena ke dengan Ahlul Bait? Ini adalah gambar Gunung Ledang diambil dari pekan Sagil dalam perjalanan menghala ke bandar Muar. Untuk pengetahuan, baik Sagil mahupun Gunung Ledang dahulunya terletak di dalam daerah Muar. Tetapi baru beberapa tahun ini daerah Muar dipecah dua dengan bahagian utara dari Sungai Muar dijadikan daerah baru dipanggil Ledang. (selanjutnya sila layari http://www.donmny.blogspot.com/) - Merah Silu.