Monday, February 16, 2009

WARGA PRIHATIN MALAYSIA (PRIMA)
S U A R A < < < > > > P R I M A
(menentang perhambaan minda manusia kepada manusia)

DARI LAMAN BLOG:

SEGELINTIR MELAYU UMNO BANGKIT UNTUK
MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN INSTITUSI RAJA

Assalamualaikum,

Kebangkitan segelintir Melayu UMNO yang mahu mempertahankan kedaulatan institusi raja, di samping sengaja dihebohkan media seolah-olah menonton filem ‘Tiga Abdul’ karya Allahyarham Tan Sri Dr P. Ramlee. Audien terbahak-bahak ketawa dengan garapan P. Ramlee (sekalipun mentertawakan diri sendiri), apabila Sidiq Sigaraga berasa bangga memperbodohkan Abdul Wahab dan Abdul Wahib, ketika Tuan Penasihat meraih keuntungan 25 persen. Segelintir Melayu UMNO yang berselindung di sebalik NGO juga merasakan majoriti Melayu yang menolak perhambaan minda tak kenal siapa pimpinan GPMS, seni mempertahan diri dan lain-lain pertubuhan yang melakonkan watak Tuan Penasihat berdasarkan filem ‘Tiga Abdul’ P. Ramlee, sekalipun pelakon asalnya Salleh Kamil lebih berjaya menjiwai watak tersebut.

Pada period kolonial British pun, mereka mendakwa mempertahankan kedaulatan raja-raja Melayu, dengan menghebahkan Dato’ Maharajalela, Dato’ Sagor dan Pandak Edot di Pasir Salak yang menentang Sultan Perak. Di Pahang Dato’ Bahaman, Mat Kilau, To’ Gajah Imam Rasu, Panglima Mansor Chenor dan Panglima Haji di Lipis dianggap mahu mencabar kedaulatan Sultan Pahang, sekalipun yang memperhina institusi raja adalah British dengan kekuatan militan dan perjanjian berat sebelahnya. Kebangkitan segelintir Melayu UMNO pula berikutan ‘rampasan kuasa’ di Perak pada 6 Februari 2009 dengan propaganda ‘Tiga Abdul’ iaitu ‘siapa marah kena jual’. Justeru yang ‘kena jual’ tetap Melayu Abdul Wahab dan Melayu Abdul Wahib.

Melayu Abdul Wahub masih mampu menggunakan fikiran ‘yang dianugerah Allah’ (bukan menerusi IPTA atau IPTS; apalagi dari luar negeri), mengenai kebobrokan pihak yang memperalatkan undang-undang Sidiq Sigaraga. British pun sekadar mampu alatkan undang-undangnya dalam tempoh 100 tahun sahaja hingga 1941, apabila gagal bertahan daripada kemaraan Jepun. Memang melucukan apabila golongan yang meminda undang-undang bagi menghapuskan kekebalan raja-raja pada 1993, tiba-tiba bangkit pula untuk mempertahankan kedaulatan raja-raja. Kalau mahu didaulatkan semula raja-raja dengan ‘orang tertentu’ tak berpeluang menyaman Sultan Perak, justeru kekebalan raja-raja itu dipulihkan terlebih dahulu. Kembalikan semula kekebalan raja-raja Melayu seperti keperihalan sebelum pindaan 1993. Silakan!

Apabila kekebalan raja-raja tak dipulihkan, memang wajarlah P. Ramlee menggarap filem komedi hebatnya ‘Nujum Pak Belalang’. Dalam gelak ketawa segelintir Melayu UMNO boleh menonton bagaimana Sultan Shahrul Nizam dari kerajaan negeri Beringin Rendang merangkak di dalam gua mahu mencari mahkotanya yang dilarikan dua orang penyamun dengan sengaja diberikan nama ‘Badan’ dan ‘Nyawa’. Maknanya, musuh sebenar segelintir Melayu UMNO itu ialah ‘badan’ dan ‘nyawa’ sendiri (atau diri sendiri) bukannya Ahli Parlimen bukan Melayu yang mahu menyaman Sultan Perak itu. Justeru segelintir Melayu UMNO yang berdemonstrasi mahu mempertahankan kedaulatan raja-raja Melayu ini, belajarlah dengan membuat kajian secara kritis terhadap filem-filem garapan P. Ramlee yang malar segar itu. Heh heh heh!

-Pak Dharma

INFO HAK ASASI MANUSIA

KECOH DI REMBAU TAK IKUT LUNAS:
SEKADAR MENANGGUK DI AIR KERUH

Oleh: Hussein Lempoyang

Dato’ Ismail Shamsuddin mendakwa Undang Rembau mempunyai kepentingan peribadi tidak mempedulikan permintaannya untuk mendapat balik jawatannya sebagai Dato’ Lela Setia/Dato’ Perba Rembau. Katanya, mahkamah tinggi Seremban pada 2007 telah mengisytiharkan pemecatannya dari jawatan itu pada tahun 1997 sebagai tidak sah. Oleh itu adalah tidak adil dari segi adat jawatan itu tidak dikembalikan kepadanya. Dato’ Ismail mendakwa beliau telah pun menghantar surat kepada Undang Rembau tetapi tidak mendapat apa-apa jawapan ataupun tindakan. Katanya struktor lembaga Undang Rembau akan tergugat sekiranya beliau mendapat kembali jawatannya itu. “Undang Rembau sekarang dilantik oleh Dato’ Sedia Lela menggantikan tempat saya, setelah saya dipecat,” Katanya dalam sidang media di Dewan Kelab Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur semalam (15 Februari 2009).

Bagaimanapun sidang media dihadiri kira-kira 10 orang sahaja itu tidak diberi perhatian, disebabkan dalam masa yang sama gerakan SAHABAT juga mengadakan sidang media berhampira di Dewan Orang Ramai, Kampung Baru bagi menyatakan sokongan kepada institusi raja-raja Melayu. Justeru sidang media Dato’ Ismail yang menuntut pesaka Waris Nan Dua Carak di Luak Rembau, Dato’ Perba itu menimbulkan tanda tanya menurut salah seorang ahli waris di Rembau Haji Kamarudzaman Salleh. Kata, Haji Kamarudzaman bagi seseorang yang menuntut haknya perlulah di telapak sendiri, bukan menerusi sidang media. “Penyelesaian adat adalah kepada waris yang dibuat di telapak masing-masing, bukan di mana-mana sahaja tak mengikut lunas adat,” menurut Haji Kamarudzaman.

Justeru sidang media terbabit sekadar mahu ‘test market’ malah lebih bersifat untuk menangguk di air keruh dalam kemelut sekarang. Haji Kamarudzaman juga menganggap perilaku berkenaan adalah ditakrif menghina institusi raja-raja Melayu, apabila membuat tuntutan pesaka tak mengikut lunas seperti ditetapkan adat: ‘Melompat bersetumpuan, mengerat berlandasan’, jelas Haji Kamarudzaman. Seterusnya beritahu beliau, sesiapa yang dipecat daripada pesaka kedudukannya ialah: Punggur yang tak boleh bertunas muda’, justeru beliau merujuk kepada Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Sembilan Bab 8 Perkara 28 (1) menyebut: “Dengan tertakluk kepada Ceraian (2) di bawah fasal ini maka perkataan raja di mana-mana yang ada tertulis di dalam Bahagian Kedua Perlembagaan ini adalah bermakna Yang Maha Mulia dan Undang Yang Empat serta Tunku Besar Tampin yang ada pada masa itu.”

PIMPINAN MELAYU JGN JADI KEPOMPONG:
MAMPU LAHIRKAN KEINDAHAN RAMA-RAMA

Pimpinan politik bukan Melayu lebih pintar mahu menjadi juara dalam isu PPSMI (Pembalajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris), beritahu bekas Timbalan Naib Canselor (HEP) UTM Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor Abdullah. Mengulas laporan di TV malam kelmarin (14 Februari 2009), Presiden MCA Dato’ Seri Ong Tee Kiat mahu PPSMI dikaji semula, malah menuntut diajar dalam bahasa ibunda (mother tounge), Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor berasa hairan terhadap pimpinan Melayu di dalam BN berasa ragu-ragu mahu mendaulatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu. “Pimpinan Melayu dalam BN jangan menjadi kepompong yang sekadar tempat menampung rama-rama,” beliau mengingatkan.
Seterusnya Profesor Dato’ Dr Mohamad Mansor berasa sedih dengan sikap Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein seolah-olah tak menyedari ‘kepompong’ itulah yang melahirkan ribuan rama-rama beranika warna. Bahasa Melayu yang dianggap sama seperti kepompong yang kelihatan buruk oleh Dato’ Seri Hishamuddin sebenarnya mampu melahirkan rama-rama beranika rama itu. Katanya lagi, Dato’ Seri Hishamuddin juga tak perlu mengharapkan sokongan grup pelan peralihan kuasa akan mendominan calon-calon bagi jawatan tertinggi UMNO, Mac 2009 ini bagi mempertahan PPSMI. Menurutnya, siapa sahaja yang menentang kepentingan Melayu akan menerima padah dalam pemilihan tersebut. “Sekali PPSMI ditentang, setiap pimpinan yang pertahankan isu berkenaan akan disingkirkan,” jelas Profesor Dato’ Dr Mohd Mansor.

INFO SASTERA & BUDAYA

PEMANGKIN SASTERAWAN WARGA EMAS:
PERTINGKATKAN PENULISAN UNTUK BANGSA

Kalangan penulis yang dikategorikan ‘sasterawan warga emas’ menyambut baik kurniaan dana sejumlah RM5 ribu yang disumbangkan oleh Ke bawah Kaus YTM Dato’ Lela Maharaja Dato’ Haji Muhamad Sharip Haji Othman, Undang Luak Rembau untuk aktiviti ‘sasterawan warga emas’. Dalam perjumpaan sasterawan warga emas yang diwakili PRIMA di kediaman rasmi YTM Dato’ Haji Muhamad Sharip 10 Februari 2009 lalu, YTM itu mengumumkan dana tersebut dalam sabda ucapannya. Presiden Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) yang juga bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) , Dato' Dr Hassan Ahmad mengucapkan tahniah apabila mengalu-alukan kurniaan YTM Undang Luak Rembau itu. Beliau yang tak berkesempatan hadir dalam majlis tersebut disebabkan jadual yang lain, meminta sasterawan warga emas ikut bersama dalam aktiviti GMP.

Bekas Pengarang Urusan Fajar Bakti, Drs A.F Yassin menganggap ianya sebagai galakan kepada sasterawan warga emas menghasilkan karya-karya berterusan. Drs A.F. Yassin yang juga sasterawan warga emas kelahiran Rembau, tak sempat menyertai delagasi menghadap YTM Undang Luak Rembau menharapkan sumbangan kurnia tersebut boleh dimanfaatkan sebaik-baiknya dalam meneruskan aktiviti sasterawan warga emas, terutama menghasilkan karya-karya yang bermutu untuk kepentingan agama, bangsa dan tanahair. Seorang lagi bekas Ketua Pengarah DBP Dato’ A. Aziz Deraman yang mempunya jadual ke Kota Kinabalu mahukan sumbangan kurnia YTM Undang Luak Rembau itu dijadikan pemangkin untuk sasterawan warga emas terus berbakti bagi mempertingkatkan karya-karya sastera Melayu.

TAHNIAH KEPADA GAPENA:
BERSAMA MENENTANG PPSMI

Langkah Gabungan Penulis Nasional (Gapena) membuat laporan polis semalam (15 Februari 2009) kerana kegagalan kerajaan membatalkan PPSMI disambut baik oleh penulis-penulis warga emas dan pejuang Bahasa Melayu di seluruh negara, beritahu aktivis budaya Yassinsalleh. Katanya, memang penulis-penulis warga emas menunggu ‘kejantanan’ Gapena sebagai ormas (organisasi massa) dalam mempertahankan daulah Bahasa Melayu yang diperkotak-katik menerusi pelaksanaan PPSMI. Gapena sedar pelaksanaan PPSMI tak sah mengikut undang-undang dan bertentangan dengan Seksyen 17(1) Akta Pendidikan 1996 dan secara jelas mencabul Fasal 152 Perlembagaan Persekutuan, tetapi mengambil masa yang lama untuk membuat laporan polis. “Tetapi ianya masih belum terlambat untuk Gepena tampil dengan kejantanan,” Yassinsalleh menjelaskan seterusnya.

Sambil mengucapkan tahniah kepada Ketua Satu Gapena Profesor Emeritus Tan Sri Ismail Hussein, Yassinsalleh yang juga bekas pendidik memberi jaminan akan bersama di belakang Gapena memberikan sokongan dalam isu PPSMI. Katanya, selagi Gapena tak berganjak menentang PPSMI, pihak penulis-penulis warga emas bersama PRIMA akan memberikan sokongan tak berbelah bahagi. Malah, penulis-penulis warga emas dan PRIMA akan ikut bersama aktiviti Gapena menentang PPSMI hingga ianya dimansuhkan tanpa syarat. Menurut Yassinsalleh lagi, Gapena akan menerima sokongan padu daripada semua penulis-penulis di Malaysia dalam isu PPSMI ini. “Bukan sahaja sokongan moral, malah bantuan material juga pihak penulis-penulis warga emas dan PRIMA bersedia bersama Gapena,” kata Yassinsalleh menambah.

INFO SUARA PROLITAR

MASA KUAT DULU PERLEKEH RAJA:
SEKARANG SANGGUP BUAT APA SAJA!

Macam nak tergelak baca laporan media. Mereka yang menunjuk-nunjuk nak jadi juara pertahankan institusi raja-raja sekarang, muka itulah dulu yang mencaci raja-raja Melayu dulu. Mereka nak tarik sokongan orang Melayu yang sudah membencinya pada PRU12, lalu gunakan isu raja-raja Melayu. Ketika kuat dulu, raja-raja diperlekeh, kekebalan raja-raja dihapuskan. Tak payah berdalih kononnya nak perkukuhkan institusi raja-raja. Masa itu ada raja Melayu nak buat perjumpaan dengan rakyat, jabatan kerajaan pun dilarang memberikan kerjasama. – (Ustaz A.A. – Ipoh, Perak).

SEKARANG HARI-HARI SUSAH:
PELAN ALIH KUASA HARI-HARI MASUK

Seorang pembeli ‘surat khabar lama’ memberitahu, sekarang ‘hari-hari susah mahu cari makan’, tetapi selepas pelan peralihan kuasa nanti ‘hari-hari ada orang masuk ISA’. Itu pandangan golongan prolitar dengan senario politik semasa. Maknanya, pembeli ‘surat khabar lama’ juga tahu mengeluh dengan senario politik di negara ini. Disebabkan sumber mata pencariannya sekadar membeli surat khabar lama, kerana peluang lain sukar digapai, justeru tugas berkenaan diteruskanlah. Tak dapat dinafikan majoriti rakyat memang tak yakin perubahan yang membantu rakyat selepas pelan peralihan kuasa, kecuali untuk kepentingan peribadi sahaja. – (Man Cincai, Selayang, Selangor).

BEBAN YANG DITANGGUNG PELAJAR:
MENTERI TUTUP TELINGA DGN RUNGUTAN

Ibu bapa yang prihatin menyedari beban yang ditanggung anak-anaknya yang masih bersekolah. Anak-anak ke sekolah jam 7.00 pagi dan balik 2.10 petang. Kalau ada kenderaan sendiri cepatlah sampai di rumah, sebaliknya yang menaiki bas sekolah jam 3.30 petang belum tentulah sampai. Balik dari sekolah anak-anak keletihan, terpaksa tidur selepas makan. Sekurang-kurangnya jam 5.30 terbangun, masih belum sempat untuk membuat kerja-kerja sekolah. Kalau mahu membuat kerja-kerja sekolah, terpaksalah selepas makan malam, dan selesai solat maghrib. Rutin ini dilalui anak-anak sekolah untuk kefahaman kepada jabatan pelajaran, khususnya Menteri Pelajaran Dato’ Seri Hishamuddin Hussein yang tak peka dengan masalah pembelajaran selama ini.

Justeru kerja-kerja sekolah itu akan dibuat hingga lewat jam 2.00 pagi, barulah pelajar terbabit masuk tidur. Bayangkan apabila tidur lewat perlu bangun jam 5.30 pagi esoknya untuk ke sekolah pula. Tak hairanlah ramai pelajar-pelajar bosan dengan persekolahan hingga berlakunya murid-murid ponteng! Tetapi pelajar-pelajar yang setia, mereka tetap mematuhi rutin berkenaan, disebabkan tak pernah dibuat sebarang kajian oleh pihak jabatan. Murid-murid tambah dikelirukan apabila ibu bapa diberitahu dua subjek sahaja iaitu Sains dan Matematik diajar dalam Bahasa Inggeris. Tetapi murid-murid terbabit merungut apabila biologi, sains tambahan, kimia, matematik tambahan, geometri dan algebra juga diajar menggunakan Bahasa Inggeris.

Ketika Menteri Pelajaran memberitahu PPSMI ditangguhkan, tetapi ianya tetap masih diteruskan di sekolah-sekolah. Kalau ditangguhkan bermakna pelaksanaan PPSMI itu perlulah ditangguhkan, justeru pengajaran dalam Bahasa Inggeris itu ditangguhkan serta merta. Biasanya orang-orang politik selalu bercakap, kalau merasakan negeri ini tak sesuai, maka carilah negeri lain untuk menjadi warga negara. Sebaliknya orang politik tak pernah pula memikirkan, kalau merasakan tak mahu menerima pandangan dan rungutan rakyat, pergilah mencari negeri lain untuk menjadi menteri yang rakyatnya tak merungut dan tak memberikan kritikan – (Ibu Bapa Prihatin, Ampang, Selangor).

KOMENTAR
Bersama Pak Parjo

PERSIDANGAN MAJLIS RAJA-RAJA
ORANGKAYA PERDANA PERJELASKAN

Sebermula tersebutlah alkisah ceritera Orangkaya Perdana Menteri Dato’ Seri Abdullah Ahmad Badawi ia akan memberi penjelasan mengenai peristiwa di negeri Perak dalam persidangan Majlis Raja-Raja tak lama lagi. Adapun akan Majlis Raja-Raja itu akan bersidang tiga purnama sekali. Memang tak sama dengan zaman dahulukala ianya bermesyuarat di balairongseri apabila dititahkan sahaja. Syahdan pada zaman bahari raja itu hendaklah ditaati, kerana tak sekali-sekali hamba Melayu itu menderhaka. Adapun Orangkaya Dato’ Abdullah itu berkata demikian kerana mengulas cadangan harakah Melayu (UMNO) Cheras, yang mahukan sidang khas Majlis Raja-Raja. Maka fakir berasa terkedulah kerana beraninya hamba Melayu sekarang menyuruh rajanya membuat sidang khas setelah gerangannya mereka lebih berkuasa dari raja.

Arakian baginda Sultan Mansor Shah segera berangkat mendapatkan mayat anakanda baginda. Maka diarak baginda, dibawa masuk ke istana; maka ditanamkan dengan seperti adat kerajaan. Maka segala orang yang mengiring Raden Kelang itu habis dibunuh baginda, disebabkan meninggalkan anakanda itu. Syahdan akan segala pengiring-pengiring Raden Kelang tak sempat mencadangkan Sultan Mansor Shah bermesyuarat terlebih dahulu dengan segala pembesar-pembesarnya. Maka empat puluh hari baginda tiada nobat, bercintakan Raden kelang. Maka Bendahara Paduka Raja persembahkan nobat, maka baharu baginda nobat. Syahdan, akan Paduka Mimat, anak Sultan Mansor Shah dengan Puteri Hang Li Po, anak raja China itu pun sudah hilang; akan tetapi hamba Melayu itu sedialah hamba juga seperti disebut dalam ‘Kitab Melayu’ daripada:
HIDUP BAHASA MELAYU.